"Музиката от турските сериали" (23): "Мелодията на сърцето"

Здравейте, приятели! Днес е сряда, 8 април, и публикуваме четвъртото за сезона и двадесет и третото подред издание от любимата на
мнозина от Вас рубрика "Музиката от турските сериали", единствено в която даваме пряк израз на чувствата и емоциите! В тазседмичния ѝ брой предстои да анализираме музикалните теми от турския хит "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe), излъчен преди години по НоваТВ и след това многократно повторен и по същата телевизия, и по Диема Фемили. Време е да започваме!

Стартираме както обикновено, а и какво подобава с представянето и анализа на заглавната музикална тема от сериала, чиито мелодии разглеждаме в днешното издание на "Музиката от турските сериали" - "Мелодията на сърцето"! Нейното начало е спокойно, бавно и лирично и предава на слушателите чувството за тъга, която е по-скоро носталгия, като то е изпълнено главно от цигулка с фон от пиано. Малко след това обаче започва същинската част от заглавната музикална тема на хита с участието на Аслъ Тандоан и Бурак Хаккъ, борещи се в момента в онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда 2015". В нея към струнните и клавишните инструменти се включват и ударните, като звученето ѝ отново е спокойно, баладично и носталгично, но именно заради включването на ударните инструменти, вече се наблюдава и напрежение, драматичност и съдбовност в мелодията. Те обаче достигат до своята кулминация по изключително интересен начин, като тя дава началото на втора същинска част от музикалната тема, в която тоновете стават по-високи, ритъма на ударните се забързва и съответно чувството за напрежение и драматичност у слушателите нараства значително. Тук вече слушаме и същинската кулминация на цялостното произведение, като най-сетне драматичното и съдбовно чувство достигат до своя върхов момент и от там нататък звученето на самата мелодия се променя и вече предава на слушателите емоцията за нещо безвъзвратно случило се и необратимо, за нещо за истински съдбовно. Заглавната музикална тема от "Мелодията на сърцето" приключва рязко и неочаквано. Можете да я чуете от тук!

Продължаваме нататък с друга също много популярна и обичана от турския сериал "Мелодията на сърцето" музикална тема, която е доста интересна и необикновена, а защо - ще разберем сега! Тя, подобно на заглавната, започва спокойно, баладично и бавно, като предава на слушателите странното чувство за носталгия и тъга, като си прилича по началото на заглавната и по това, че е изпълнена главно от цигулка с фон от пиано. След малко обаче започва друга част, която силно интригува слушателите, защото всъщност тя е същата, като тази в заглавната, но тук обаче към нея е прибавен текст и така тя се превръща в песен. Общо взето нататък всичко е почти същото със заглавната музикална тема в "Мелодията на сърцето", но с текст и мъжки солов глас, като именно затова приключваме с анализа ѝ, като можете да я чуете от тук!

И последната музикална тема от "Мелодията на сърцето", която ще разгледаме в днешното издание на "Музиката от турските сериали", също е много интересна, интригуваща и завладяваща като изминалите две. Очевидно за мелодиите от този сериал е запазена марка да започват спокойно, лирично и бавно с чувство за тъга и носталгия и изпълнявани предимно от цигулка и пиано. Тази, подобно на предишната, също е песен и отново бива изпълнявана от мъжки солист, който всъщност пее и предната, която разгледахме. Когато започва самото пеене, звученето на тази песен странно и необяснимо се променя, като мъжкият глас като че ли ѝ вдъхва живот и така тя става по-бодра и вълнуващата. Интересното тук е, че с неговото появяване, самата мелодия вече бива изпълнявана единствено от пиано, без цигулката от всъплението, което пък ѝ придава повече тайнственост и поне според нас - странна закачливост, която интригува слушателите, като вече за тъгата и носталгията напълно сме забравили. В един момент обаче цигулката отново се включва, като вече звученето придобива завършеност и цялост. След малко започват да звучат и странни елементи, най-вероятно компютърни, които придават на цялата песен малко драматичност. В крайна сметка тя обаче нито се покачва, нито достига до своя връх, а просто се разлива с края на песента, който отново е рязък и неочакван. Можете да я чуете от тук!

Любопитен факт е, че музикалните теми в "Мелодията на сърцето" са написани и изпети от един от най-известните турски музиканти и композитори в турските сериали Тойгар Ъшъклъ.
_________________________________________________________________________________

E, това бе всичко от тазседмичното четвърто за сезона и двадесет и трето подред издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали", в което анализирахме мелодиите от хита "Мелодията на сърцето". Очаквайте ни отново следващата сряда, 15 април, а дотогава можете да си припомните предишните броеве от поредицата ни чрез архива на рубриките ни от тук! Не забравяйте, че очакваме и Вашите предложения за това на кои сериали да разгледаме музикалните теми в следващите издания на "Музиката от турските сериали" под формата на коментари към тази статия! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.