"Пътят на живота" (4): преразказ на трети епизод

април 10, 2015
Здравейте, приятели! Днес е петък, 10 април, а това означава, че е време да прочетете новото четвърто издание от новата пролетна рубрика на
СЕРИАЛИ в България "Пътят на живота"! През изминалата седмица в третия ѝ брой преразказахме втория епизод от едноименната турска медицинска драма, в който докторите Шафак и Джем най-сетне се помириха и се сдобриха, загърбвайки миналото, като младата лекарка обеща на своя бивш приятел, че ще се погрижи за малката му пациентка Зелиш, чието състояние обаче се влоши. След като Йелда получи документа за фалита на болницата, тя го даде и съобщи за това на баща си и собственика ѝ доктор Вейсел. Той се опита отново да я спаси временно, като кандидатства за нов кредит, който обаче не му бе отпуснат, а бе посъветван от свой бивш пациент и служител в банката да намери спонсор на болницата. Доктор Вейсел се примира със съдбата и се сбогува повече от трогателно с всичките си колеги и служители, но от напрежение припадна и състоянието му бе критично. Точно в този драматичен момент дъщеря му Йелда получи шокиращата новина, че има човек, който иска да спаси болницата - Алп, съпругът на доктор Шафак, който обаче ѝ изневери с асистентката ѝ Мелис! Какво се случва след това, предстои да разберете сега, в преразказа на третия епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)!

Трети епизод започва със сцена, в която доктор Джем преглежда възрастния доктор Вейсел, чието състояние не е цветущо и се нуждае от байпас. Това съобщава и младият лекар на своята колежка и бивша приятелка Шафак, с която напомняме, че в предишната серия изглади отношенията си. Лекарката недоумява защо се е случило така и казва на Джем, че така операцията ще бъде много рискована, но той е решителен и ѝ отговаря, че или ще я направят, или ще чакат сърцето на професора да спре. Джем пита Шафак кой от двамата да съобщи на дъщеря му Йелда новината.
В двора на болницата притеснена на пейка седи и чака новини Йелда, при която идват сестра и болна пациентка, която пожелава на младата лекарка баща ѝ доктор Вейсел да оздравее бързо. Жената повдига въпроса и за затварянето на болницата, като пита Йелда дали това е истина. Младата лекарка ѝ обяснява деликатно ситуацията, но в този момент идва доктор Селим, който я прекъсва и казва на болната жена, че болницата няма да затвори.
Същевременно в болницата има нов спешен случай - на ловящ риба човек, който обаче е припаднал и е паднал във водата. Сестра Муазес вика доктор Тайфун, който се заема със случая. Съпругата на пострадалия е силно притеснена, защото кръвното му се покачва и доктор Тайфун казва на сестра Муазес и останалите в екипа да му направят томография.
В двора до Йелда на пейката е седнал доктор Селим. Тя не е съгласна с това, че той е заблудил болната пациентка, че болницата няма да затвори. Младият лекар обаче я пита защо, след като има желаещ акционер. Йелда му обяснява, че това е Алп - съпругът на Шафак, и именно заради техните влошени взаимоотношения не може да приеме предложението му. Селим обаче ѝ казва, че в момента най-важно е спасяването на болницата и я моли да приеме Алп като нов съдружник. Той казва и че това ще бъде страхотна новина за доктор Вейсел, след като се възстанови и събуди. В този момент Селим получава обаждане от спешното и тръгва натам, а Йелда - от Шафак, която също я вика.
В болницата доктор Тайфун гледа и разсъждава върху томографията на току-що пристигналия припаднал пациент. Идва и доктор Селим, който получава от влюбената в него сестра Сеза изследванията на човека, които са много лоши, а Тайфун възкликва, че е цяло чудо, че е все още жив. Чаровната Сеза за пореден път прави опит за контакт с доктор Селим, но той отново не ѝ обръща никакво внимание, а се заема със случая. Доктор Тайфун забелязва размечтания ѝ поглед към колегата си и ѝ казва, че вече може да вземе кръв на пациента, а тя се усеща и веднага се отдалечава.
В хотелската стая, където са отседнали любовниците Алп и Мелис, тя разговаря с него и му се ядосва, че е избрал да инвестира средствата си точно в болницата на доктор Вейсел, където работи Шафак. Упреква го, че той няма и представа от работата на едно лечебно заведение и че всичко това е свързано именно със съпругата му. Той потвърждава мислите ѝ с причината, че иска Шафак да осигурява добър живот на малката им дъщеричка Едже и да не се мести на друго работно място, от което пък отново ще страда момиченцето. Мелис го упреква, че това е предлог, за да се сдобри Алп с Шафак. Той обаче ѝ казва, че няма нищо подобно и се подготвя за бизнес-срещата си, излизайки навън.
Йелда бързо отива при Шафак и Джем в болницата, които я успокояват, че баща ѝ доктор Вейсел е по-добре. Младият лекар обаче решава да не увърта и казва на Йелда, че спешно трябва да бъде направен байпас на професора. Тя обаче е обезпокоена от това и моли Джем да обмисли решението си, това прави отново и Шафак. Той обаче казва, че губят ценно време в размисли, като моли Йелда да дойда по-късно в кабинета му и да разгледат обстойно изследванията на доктор Вейсел. Младата лекарка се разстройва и е силно притеснена за състоянието на баща си. Шафак обаче я успокоява. Йелда ѝ казва, че не могат да вземат толкова важно решение без да се допитат до баща ѝ и моли приятелката и колежката си когато той се събуди, тогава да го попитат лично дали е съгласен. Шафак казва и че така преди операцията, ако тя се случи, доктор Вейсел ще бъде щастлив, защото болницата е спасена от новия акционер. Йелда обаче все още не е съобщила шокиращата новина на приятелката си за това кой в действителност е желаещият да спаси лечебното заведение, но го прави и тотално обърква Шафак с тази новина.
В болничната стая на доктор Вейсел сестра Муазес се грижи за него. В този момент той най-сетне идва в съзнание и пита сестрата къде е дъщеря му Йелда. Той е неспокоен и развълнуван и я пита какво се е случило, а тя му отговаря, че е преживял сърдечна криза и го моли да се успокои. Той се притеснява какво се е случило с пациентите на болницата и дали са пренасочени към други лечебни заведения, но сестра Муазес не се сдържа и му казва добрата новина, че има желаещ акционер, който да спаси болницата. Вейсел я пита кой е той, но сестрата му казва, че ще повика дъщеря му Йелда, за да му разкаже повече.
В кабинета на доктор Джем той и Йелда разговарят за състоянието на доктор Вейсел. Той ѝ обяснява, че има запушени кръвоносни съдове и е нужен байпас, но младата лекарка избухва и му казва, че баща ѝ е в момента е слаб и не би издържал подобна операция. Той отново ѝ казва, че това е единственият възможен вариант и я моли в случая да помисли адекватно и от гледната точка не на притесняваща се за състоянието на баща си жена, а от тази на трезво-мислещ професионалист. Йелда се разстройва и обяснява на Джем, че в този живот си няма никого освен баща си и няма да си позволи да загуби и него. Той я успокоява и прегръща, като ѝ обещава, че ще направи всичко по силите си, за да го спаси. В този момент при тях идва доктор Шафак, която им съобщава добрата новина за събуждането на доктор Вейсел.
При падналия във водата пациент идва сестра Сеза с резултатите от изследванията му. Той вече е в съзнание и я пита какво е състоянието му. Младата и красива сестра е шокирана, когато вижда на документите, че пациентът е "ХИВ" позитивен, т. е. има СПИН. Съпругата му се притеснява за него и е в очакване на резултатите, но сестра Сеза им казва, че ще предаде документите на лекар, с който да се консултира и който да съобщи на болния за заболяването му. Тя отива в сестринската стая, където си е подремнал доктор Тайфун, и бързо го събужда, за да прегледа резултатите. Шеговитият лекар този път е шокиран от прочетеното и моли сестра Сеза да съобщи на колегите си да преместят пациента в отделна болнична стая. Тя го пита дали да му съобщи за заболяването му, а той ѝ казва, че заедно с Йелда ще решат какво да правят. Той я предупреждава да не разпространява из цялата болница за състоянието му и ѝ припомня, че докато извършва интервенциите трябва да носи ръкавици, за да бъде предпазена.
В болничната стая на доктор Вейсел са четиримата млади лекари Шафак, Джем, Йелда и Селим, които му съобщават за нужната направа на байпас. Възрастният лекар е твърдо против това, но Джем му обяснява, че нямат друг избор, а Йелда също вече е съгласна с направата на операцията. Професорът отново проявява ината си и не се съгласява с бившите си студенти, като им напомня, че той също е сърдечен хирург и най-добре знае как да прави със себе си, казвайки, че е добре. Доктор Вейсел пита дъщеря си Йелда кой е новият съдружник в болницата, а тя му отговаря, че това е съпругът на Шафак Алп. По този начин Джем също разбира за това и е шокиран. Възрастният лекар пита дали е сериозен в намеренията си, а Йелда му отговаря, че явно е, след като иска 51% от акциите на болницата, за да изплати всичките ѝ дългове към банката. Вейсел пита Шафак дали тя е съгласна, след като Алп я нарани толкова много, а младата лекарка му отговаря, че в този момент отношенията им нямат значение, а е най-важна болницата и нейното спасяване. Джем обаче умишлено сменя темата и отново повдига тази за лечението на своя учител. Той някак се склонява на предложението на младия лекар за байпас, но в момента за него по-важно е състоянието на болницата, като Йелда му предлага да извика Алп, с когото двамата лично да разговарят.
При съвзелия се пациент, болен от СПИН, идва сестра Сеза, като съпругата му го пита какво е състоянието му. Чаровната сестра обаче вижда порязаният пръст на мъжа и моли съпругата му да не го пипа, като си слага ръкавици и промива малката рана, а след това слага на китката на пациента гривничка, която твърди, че не е важна и показва номера му в болницата, но всъщност тя е показателна, че той е "ХИВ" позитивен. Така мъжът и съпругата му все още са заблудени и не знаят какво се случва.
В хотелската стая на Алп и Мелис амбициозната красавица си събира багажа, решена да си тръгне от любовника си. В този момент обаче той идва и се опитва да я разубеди, като тя отново му се развиква и го упреква за това, че е станал съдружник в болницата, където работи Шафак, защото според нея той иска да подобри отношенията си с нея и отново да се съберат. Той обаче я успокоява, че такова нещо няма, но след скандала Мелис се разчувства и очевидно се прави на жертва, казвайки на Алп, че не ѝ е било лесно заради любовта си към него най-близките ѝ хора и приятели да ѝ обърнат гръб, а и да загуби работата си. Алп за първи път узнава последното и е учуден от това, като Мелис го омагьосва със сълзите си и му се жалва, че са я накарали да си подаде оставката. В този момент обаче бизнесменът получава обаждане от Йелда, която му казва, че доктор Вейсел иска да разговаря с него в болницата. Алп убеждава любовницата си да остане и ѝ казва, че когато се прибере, ще си поговорят.
В кабинета на доктор Вейсел лекарите Тайфун, Йелда, Шафак и Селим разговарят за случая с болния от СПИН пациент. Тайфун призовава Йелда незабавно да се свърже с министерството на здравеопазването, за да им съобщи. По-трудно обаче ще стане съобщаването на новината на пациента и съпругата му, която също вероятно е заразена. Йелда и Селим се заемат със случая. В този момент в кабинета идва сестра Сеза, която съобщава, че заради това че е "ХИВ" позитивен, друга лекарка не желае да оперира болния пациент. Тайфун се разярява, но Йелда го успокоява и казва, че ще поговори с въпросната. Дъщерята на доктор Вейсел спонтанно решава младата Сеза да присъства на операцията и ѝ го съобщава, като чаровницата е повече от въодушевена от това, защото за първи път ще има възможността да наблюдава работата на професионалистите. Селим обаче не е съгласен, защото операцията ще е тежка и много отговорна и неопитна сестра не би трябвало да присъства, с което за пореден път разочарова обожателката си. Йелда обаче е сигурна, че Сеза ще се справи и приканва всички да се заемат за работа.
В болничната стая на малката Зелиш сестра се грижи за нея. Пристига доктор Джем, като сестрата му обяснява, че малката пациентка отново е вдигнала температура и че от сутринта се опитват да я свалят. Момиченцето си рисува, а Джем сяда загрижен до него, като то му показва рисунката си. Зелиш обаче му се оплаква, че откакто са дошли в Истанбул, той ѝ обръща все по-малко време, като той ѝ отговаря, че не е така, а просто винаги когато идва, тя спи. В този момент при тях идва доктор Шафак, която също е загрижена за малката пациентка и пита Джем дали е намерил майка ѝ. Той ѝ разказва всичко - как е говорил с нея и как тя е отказала да види дъщеря си заради страх от съпруга си, а и ѝ показва рисунката на Зелиш, на която тя е нарисувала себе си с майка си. Шафак е трогната и казва, че също ще се опита да поговори с жената. Младата лекарка е въодушевена и дори предлага на Джем още сега да отидат при нея, като той се съгласява.
Същевременно при пациента, болен от СПИН, идват Йелда и Селим, които молят съпругата му да ги остави насаме. Тя е притеснена за съпруга си, като те я успокояват, че искат първо да говорят с него, а след това - и със самата нея. Тя е упорита, но идва доктор Тайфун, който я моли да отиде при него, за да ѝ зададе няколко важни въпроса.
В болницата пристига повикания от Йелда Алп, който съобщава на сестра, че има среща с доктор Вейсел. В този момент от стълбището идват Шафак и Джем, които виждат новия съдружник в болницата. Шафак е притеснена, но запазва самообладание и представя Алп на Джем, които досега не са се запознавали. Лекарят подава ръка на съпруга на Шафак, за да се запознаят, но високомерния бизнесмен, който вътрешно ревнува съпругата си от Джем, не отговаря на жеста и заговаря Шафак, която обаче му казва, че с колегата ѝ имат работа и го моли да разговарят по-късно. Алп е гневен на пренебрежението на съпругата си и ѝ напомня, че отсега нататък им предстои да се срещат често. Шафак обаче не отговаря на заяждането му и дава знак на Джем да тръгват.
Междувременно при болния от СПИН пациент Йелда и Селим му обясняват за заболяването му и причината за отпадналостта му през последните дни. Мъжът е шокиран от лошата вест и не може да повярва на ушите си, като твърди, че изследванията са грешни и иска да отиде в друга болница. Селим обаче му обяснява и за аневризмата в мозъка му, която е като бомба със закъснител и която трябва да се оперира възможно най-скоро. Пациентът казва, че не е изневерявал на съпругата си, нито пък че си е преливал кръв или е имал сериозна операция наскоро, като след тези му думи младите лекари установяват, че трябва да бъдат направени изследвания и на жената. Той обаче ги моли да не ѝ казват, че е заразен от "ХИВ", като те го успокояват, че законът им забранява да го правят, но го съветват именно той да ѝ съобщи. Мъжът обаче е притеснен, че така ще загуби любимата си.
Отвън пък съпругата на пациента е силно обезпокоена от състоянието на съпруга си, но доктор Тайфун ѝ задава въпроси, с които да я разсее. Пита я дали имат деца, а тя му отговаря, че няма. Шеговитият лекар я пита дали имат планове за такива, но жената тихо му обяснява, че преди две години е била бременна, но е направила аборт. Тайфун започва да ѝ задава абсурдни въпроси, като например кой футболен отбор подкрепя, като жената вече се ядосва и се скарва с лекаря. В този момент излизат Йелда и Селим, като жената отива при съпруга си и го пита как е. Той ѝ казва само за аневризмата, но не и за това, че е "ХИВ" позитивен, като е силно притеснен и огорчен от чутото от Йелда и Селим.
След съобщаването на пациента, че е болен от СПИН, Йелда и Селим обсъждат дали наистина той не е изневерил никога на съпругата си. Според лекаря го е правил, но лъже и именно заради това го е страх да каже на жена си, но според лекарката това не е вярно, а и не може да прави предположения без никакви основания. Селим дава своята теза, че във всеки брак има изневери, но Йелда иронично го оспорва и дава за пример идеалния брак между покойната си майка и баща ѝ доктор Вейсел, които по време на 30-годишния си брак са се разбирали чудесно. Така Йелда закачливо казва на Селим, че явно с неговите си разбирания за брак ще си остане вечно сам и с непостоянни връзки.
В болничната стая на доктор Вейсел сестра Муазес е силно загрижена за възрастния лекар, като на шкафчето до леглото му поставя снимките му с Шафак, Йелда, Джем и Селим. В този момент
при тях идва Алп, с когото доктор Вейсел се запознава и моли сестра Муазес да ги остави насаме. Заради обтегнатите отношения на Шафак със съпруга си, възрастният лекар деликатно пита бъдещият съдружник в болницата дали намеренията му са търговски или лични. Алп обаче се заглежда в снимката на Шафак с приятелите ѝ, на която е прегърната от Джем. Бизнесменът обаче се усеща и казва на доктор Вейсел, че от дълги години се занимава с бизнес и въпреки че изглежда, че е тук заради съпругата си, то го прави най-вече заради финансова гледна точка, защото споделя, че в медицинския сектор има голямо търсене и смята, че инвестицията му ще бъде от полза. Възрастният лекар обаче му опонира, като казва, че болницата не е търговско дружество и че в нея винаги най-важни са пациентите, както и че никога от екипа ѝ не са гонили печалбата. След уточнението си Вейсел пита Алп дали предложението му все още важи. Бизнесменът казва, че знае, че бизнесът и медицината са две различни неща и му споделя, че разбира от работата си и че в крайна сметка за да работи една болница, тя трябва да изкарва пари. Вейсел му казва, че за него болницата е дълг и че в момента спасяването ѝ е на живот и смърт. Разстройва се и моли Алп да му даде още един ден време, за да премисли нещата и да вземе окончателно решение дали да приеме предложението му.
Докато пътуват към къщата на майката на малката Зелиш, Шафак и Джем разговарят за случилото се с Алп. Младият лекар шеговито казва колко "дружелюбен" е съпругът на приятелката си, а Шафак оправдава невъзпитаната постъпка на съпруга си с това, че той знае, че с Джем преди са имали интимни отношения. Джем обаче пита Шафак защо със съпруга ѝ са в толкова обтегнати отношения. Тя му обяснява, че е обичайното и че е той има опит с тези неща. Младият лекар се досеща и шеговито казва на колежката си, че е изплюла камъчето. Тя обаче му се ядосва и му разказва всичко за Алп и изневярата му, като предполага, че сега прави всичко това, защото се разкайва за постъпката си. Джем пита Шафак дали ще му прости, а тя не му отговаря. Той казва, че Шафак, която познава, не би простила. Младата лекарка обаче се ядосва и моли колегата си ако ще говорят за нещо, то то да бъде свързано с работата им.
Шафак пуска касетофона на колата си и зазвучава песен със заглавието "Ще забравиш". Тя си спомня за миналото си с Джем и за любовта им. В този момент Джем понечва да хване ръката на Шафак, държаща волана, но се отказва и той също си спомня за миналото им и голямата им любов.
В хотела, където са отседнали Алп и Мелис, докато са в Истанбул, Мелис отива на рецепцията с багажа си в ръце и моли рецепциониста да ѝ извика такси, което да я закара до летището, за да се върне в Измир.
В болницата на доктор Вейсел на двора са доктор Тайфун и сестра Сеза, които обядват. Шеговитият лекар се притеснява дали изобщо някога болният от СПИН пациент ще каже истината на съпругата си. Сеза му казва, че няма какво да направят, тъй като ако ѝ кажат без неговото съгласие, то той може да ги съди. В този момент обаче в беседката идва доктор Селим, а погледът на сестра Сеза отново е пленен от него. Тайфун забелязва това и се шегува с нея, като ѝ казва, че вижда, че е влюбена в лекаря. В същото време обаче наближава и доктор Йелда, като в този момент Тайфун я вижда и обяснява на Сеза, че когато човек е влюбен, виждайки обекта на своята любов, сърцето му започва да бие учестено. Очевидно доктор Тайфун пък харесва доктор Йелда. Сестра Сеза му прави този навик, но Тайфун също като нея преди малко се засяга и ѝ казва да си гледа работата.
Междувременно в болницата на доктор Вейсел идва жената, чийто съпруг доктор Селим не можа да спаси в операцията си в предишната болница, в която работеше. Огорчената жена е и озлобена и без всякакъв свян обявява на висок глас, че амбициозният лекар е убил съпруга ѝ и сега той е тук, в болницата на доктор Вейсел, за да убива още пациенти. Селим става от масата си, като в конфликта се намесва и Йелда, която моли жената да се успокои и я кани в кабинета си, за да поговорят. Опечалената съпруга обаче е много озлобена и показва документи на доктор Селим, според които след аутопсията на съпруга ѝ е установено, че смъртта му се дължи на лекарска грешка. Ядосаната дама казва, че до края на дните си ще се бори доктор Селим да не практикува повече медицина, но той е разстроен и се оттегля от скандала. Жената обявява, че няма да се откаже от целта си лесно, но доктор Тайфун ѝ се скарва по неговия си шеговит начин. Истеричната жена си тръгва, но обещава, че няма да остави нещата така. Всички свидетели на случката са шокирани, но най-притеснена е сестра Сеза...
Шафак и Джем пристигат в дома на Фатма - майката на Зелиш, като тя простира навън, но щом ги вижда, тя бързо тръгва да се прибира вътре. Шафак обаче я спира и ѝ казва, че дъщеря ѝ е много зле и нищо чудно следващия път, когато дойдат, да ѝ донесат лоши новини, ако жената не отиде в болницата и не даде проби за трансплантацията. Жената е шокирана и изпуска на земята легена с прането, но е изплашена, че ако отиде, съпругът ѝ ще я намери и ще я убие. Шафак я успокоява, че екипът на болницата ще се погрижи за безопасността ѝ, и отново ѝ казва, че пробите ѝ ще бъдат от изключително значение за оздравяването на Зелиш. Въпреки че е разстроена, жената се прибира заедно с второто си дете в къщата. Шафак е разочарована от опита си, но ѝ хрумва идея, с която да трогне майката, като под вратата ѝ пъха рисунката на малката Зелиш, на която момиченцето е нарисувало себе си и майка си. Жената я взима отвътре и като я вижда, се разплаква.
В двора на болницата на доктор Вейсел доктор Селим седи на пейка и размишлява над случилото се със съпругата на своя починал пациент. Сестра Сеза е взела документите, дадени от огорчената жена, и в тях вижда, че пациентът е имал разширена аорта, като решава да съобщи това на доктор Селим и го намира в двора. Той ѝ казва, че иска да остане сам, но тя му съобщава това и му казва, че той най-вероятно не е знаел. Младият лекар обаче е ядосан, като пита сестрата за името ѝ. Тя разочарована и огорчена, че той дори не го помни, го казва и той я моли отсега нататък да не се бърка там, където не и е работата.
В болницата идва жена, която търси доктор Тайфун. Тя го описва на сестра като висок, красив и рус, сравнява го със слънцето, а сестрата е повече от учудена, но въпреки това обяснява на жената, че Кузу е в стаята за почивка. Той в действителност е там, като сънува, че Йелда, в която е влюбен, му носи чай и е много загрижена за него. В този момент идва жената от преди малко, която го вика по име, а той, мислейки че говори на Йелда, ѝ казва мили думи и ласкателства. Жената е повече от очарована и целува доктора, но когато в този момент той се събужда и вижда, че това не е Йелда, която е сънувал, се стряска и пита къде е тя, а жената го пита коя е тя. Той възкликва, че мечтата му се е превърнала в кошмар.
В хотелската си стая се връща Алп, който с изненада установява, че Мелис я няма там. Той ѝ се обажда по телефона, но тя не вдига, а се вози в такси към летището. Арогантната жена се обажда на Шафак, която заедно с Джем се връща от дома на майката на Зелиш и кара, като вдига телефона и го включва на високоговорител, за да не разсейва, но с изненада установява, че това е любовницата на съпруга ѝ Мелис. Безскрупулната дама казва на младата лекарка да не си въобразява, че след като мъжът ѝ вече е съдружник в болницата, си го е върнала. Казва ѝ и да приеме нещата такива, каквито са, защото Алп вече е нейн. Шафак се разстройва и затваря телефона. Джем без да иска става слушател на случилото се и пита Шафак дали е добре, а тя го моли да не ѝ задава повече въпроси.
В болницата на доктор Вейсел жената, търсеща доктор Тайфун, и самият той излизат навън, за да си поговорят. Оказва се, че тя е беше пациентката от първи епизод, която се бе натровила заради несподелената си любов към Тайфун и сега, след като се е възстановила, идва, за да го моли да се съберат. Тъй като преди са имали връзка, сега Айсел (така се казва жената) го моли да се сдобрят, като му носи и му е сготвила от любимите му пълнени чушки. Първоначално той изпада в транс от тази новина, защото любимото му ястие е именно това, но след това я отпраща и тя си взима пълнените чушки, а ситуацията отново е повече от комична.
В хотела Алп отива на рецепцията и пита рецепциониста дали е виждал Мелис да излиза. Той му отговаря, че я е, и добавя, че е извикала такси за летището, където ще се качи на полета за Измир в 18:45 часа.
На вечерта в болницата на доктор Вейсел Шафак разказва за обаждането на Мелис на Йелда. Дъщерята на възрастния лекар е убедена, че щом го е направила, значи в действителност Алп я е "разкарал" и тя се е обадила на съпругата му от яд. Йелда ѝ споделя мислите си, че според нея Алп е преосмислил нещата и съвсем скоро ще се извини на съпругата си с молбата да се съберат отново. Шафак е объркана и не знае какво да прави, но въпреки това таи тайни надежди съмненията на приятелката ѝ да се окажат верни.
Доктор Вейсел е извикал Шафак в стаята си и тя отива при него след разговора си с Йелда. Той я пита дали има нещо против това Алп да стане новият съдружник в болницата и дали ако това се случи, тя ще се чувства напрегната и разтревожена. Шафак уверява своя учител, че е напълно съгласна това да се случи в името на спасяването на болницата и че с Алп вече са в по-нормални отношения, които няма да пречат на работата ѝ.
При болния от СПИН пациент идва съпругата му, която му носи храна. Той обаче ѝ казва, че не е гладен и отказва да се нахрани. Държи се странно и съпругата му забелязва това, като го пита дали крие нещо от нея. Той я уверява, че не крие нищо, но ѝ казва, че много я обича и я моли да запомни това, като се разстройва. Казва ѝ още, че никога не я е лъгал. Тя го успокоява и му казва, че всичко ще е наред, неподозирайки за заболяването на съпруга си.
Джем и Селим са излезли по мъжки и вечерят на крайбрежно ресторантче. Двамата обсъждат случилото се със съпругата на починалия пациент на Селим, като младият лекар все още не може да се успокои и да си прости, че е загубил човешки живот. Джем го успокоява, но и той се разстройва заради случилото се преди години със семейството му, като Селим му казва, че му се възхищава за силата, с която е превъзмогнал болката от загубата на дъщеря му и развода със съпругата му след това. Успокоява го, че ще спаси малката Зелиш, защото именно от загубата ѝ се страхува Джем. Селим сменя темата и пита Джем дали все още има чувства към Шафак. Той му отговаря, че няма такова нещо, но Селим е сигурен, че все още между тях двамата има любов. Джем си отива, за види Зелиш.
В дома на Йелда Шафак се е подготвила да изненада съпруга си Алп, навестявайки го в хотела. Младата лекарка е обнадеждена, че двамата ще се сдобрят и отново ще се съберат, като се моли вариантът на Йелда, че той се е разделил с Мелис, да е факт. Малката Едже пита майка си за къде се е наконтила така, а тя ѝ отговоря, че ще се вижда с баща ѝ. Момиченцето е въодушевено и моли Шафак да се сдобри с Алп. Тя обаче обяснява на Едже, че не е толкова лесно, но ѝ обещава, че дори и да не се съберат отново, двамата много ще я обичат винаги.
В болницата на доктор Вейсел, въпреки късния час, сестра Сеза е въодушевена и иска да разнищи случая с починалия пациент на доктор Селим и сверява документите, получени от опечалената съпруга, в интернет. Доктор Тайфун я забелязва и я пита какво прави, а тя го лъже, че заради операция на доктор Селим на следващата сутрин, тази вечер ще остане дежурна в болницата. След като шеговитият лекар си отива, сестра Сеза отново се заема с работата си да разнищва случая на починалия пациент на доктор Селим.
Пред хотела пристига Шафак, която е обнадеждена, че ще сдобри със съпруга си. В кафенето вътре обаче Алп и Мелис си говорят, като очевидно бизнесменът е отишъл на летището и е успял да убеди любовницата си да се върне при него и да не заминава. Той я моли да я прости, ако я е обидил. Тя, за да не го изгуби, се съгласява и да се преместят в Истанбул, и да стане съдружник в болницата, но не и да го вижда заедно със съпругата му Шафак. Той за пореден път я успокоява, че с нея вече не го свързва нищо, освен дъщеря им Едже. Двамата стават и се запътват към стаята си, като в същото време Шафак е на рецепцията и моли рецепционистът да я свърже със съпруга ѝ. Младата лекарка вижда съпруга си и любовницата му хванати за ръце и е шокирана от това, а Мелис е доволна, че отново ще я разстрои. Алп обаче се запътва към съпругата си, а любовницата му отново се ядосва от това. Шафак обаче запазва самообладание и моли Алп да поговорят за малко насаме, като той се съгласява.
В болничната стая на доктор Вейсел, в която е Йелда, грижеща се за баща си, идва Тайфун, който най-сетне е намерил време да навести възрастния лекар. Според бодрия му вид шегаджията установява, че той е съвсем добре, а в същото време Вейсел се оплаква от Шафак, Йелда, Джем и Селим, че трябва да му направят байпас. Тайфун шеговито не се съгласява с това и така опитите на Йелда да убеди баща си да му направят операцията отново се провалят. Тя моли Тайфун заедно да посетят друг пациент, но всъщност под предлог, за да му се скара и да го укори. Когато излизат навън, Йелда му се кара, че е казал на баща ѝ, че изглежда повече от добре и така го подтиква да не се съгласи на операцията. Тайфун обаче отново не се дава така лесно на младата лекарка и ѝ казва, че много добре знае какво да казва и какво да не казва на пациентите, какъвто в момента е доктор Вейсел.
Междувременно в хотела Алп и Шафак разговарят. Тя го пита защо е решил да стане съдружник в болницата на доктор Вейсел и каква е целта му, а той ѝ отговаря, че е видял добра инвестиция точно в спасяването ѝ. Алп ѝ споделя още, че е загрижен за дъщеря си и затова след като Шафак иска да я задържи при себе си, той не може да си позволи тя да остане без работа и да няма как да се грижи за Едже. Младата лекарка го пита защо въобще се интересува от нейния живот, след като вече отдавна явно няма никакви чувства към нея. Той отново се оправдава с дъщеря им, но Шафак го упреква, че двамата все още не са се развели, а същевременно той отсяда с друга жена в хотел. Бизнесменът също не ѝ остава длъжен и с цялата си наглост я обвинява, че при първата възможност се е върнала при бившия си приятел. Шафак е разстроена и го предупреждава, че дори и да стане съдружник в болницата, няма да позволи да се меси в живота ѝ. Той обаче ѝ казва, че ще го прави, а Шафак е още по-ядосана и си тръгва от хотела. Когато излиза навън, тя се разплаква и хвърля сватбения си пръстен на земята, като се качва в такси и потегля към дома на Йелда.
В болницата на доктор Вейсел заедно с баща си пристигат две дечица, които страдат от рядка болест на кожата и са силно алергични към слънцето, като останат дълго време навън през деня, целите стават на рани. Сестра Муазес се заема с тях, а баща им обяснява как са се случили нещата този път - децата си играли вътре с топка, но я изпуснали навън и излезли да я търсят, като през това време слънцето ги напекло и отново се получили рани. Идва и доктор Тайфун, който се заема със случая и заедно със сестра Муазес правят изследвания на момченцата.
В хотелската стая се прибира Алп, който е нервен. Мели също е напрегната и го пита за какво са си говорили с Шафак, а той ѝ отговаря - за болницата. Любовницата успокоява Алп и го моли да не се разстройва, като заможният бизнесмен ѝ отговаря, че него не могат да го разстроят, но той може да разстройва. Мелис е доволна и предлага на Алп най-сетне двамата да се отдадат един на друг на спокойствие. Той я пита дали е готова да се преместят в Истанбул, а тя му отговаря, че за него е готова на всичко, като обаче му казва и че в утрешния ден ще си потърси работа като лекар, за да продължи кариерата си.
На сутринта в болничната стая на малката Зелиш на диванчето е задрямал доктор Джем. Състоянието на малката пациентка сериозно се влошава, пулсът ѝ се забързва и младият лекар бързо се събужда и се опитва да спаси момиченцето, чийто пулс постепенно намалява и така вече то няма такъв. Джем моли сестрите да донесат дефибрилатор, а в този момент идва и Шафак, която също се опитва да спаси Зелиш. Добри новини обаче има, тъй като същевременно в болницата пристига майката на малката пациентка заедно с нейната по-малка сестричка. Тя случайно се натъква на стаята на дъщеря си и влиза в нея, като е изплашена от гледката. Чудото обаче се случва и Зелиш отново има пулс. Тя се събужда и вижда майка си, като е повече от радостна от това. Шафак моли Фатма (майката) да не губят повече време и да започнат с изследванията.
Доктор Тайфун среща сестрата, която е отказала да оперира болния от СПИН пациент. Той я пита защо го е направила, а тя му отговаря, че е бременна и не иска да застраши живота на бебето си. В този момент обаче това без да иска чува съпругата на мъжа, която носи чаша с кафе в ръцете си, но след чутото го изпуска шокирана на земята. Жената е притеснена и моли сестра Муазес да си направи тест за "ХИВ". Сестрата я успокоява и я завежда за изследвания.
Междувременно Йелда е разбрала новината, че майката на Зелиш е дошла и пита Шафак какво става, а тя ѝ отговаря, че вече са започнали с изследванията. Йелда пита приятелката си как е миналата вчера срещата ѝ с Алп, а Шафак разочарована ѝ разказва всичко. Йелда е изненадана от това и пита приятелката си дали все още е съгласна съпругът ѝ да стане съдружник в болницата, тъй като все още могат да откажат предложението му. Шафак обаче ѝ казва, че отношенията ѝ с него не бива да влияят на бъдещето на болницата и я моли да не казва нищо на доктор Вейсел.
Алп е в болничната стая на доктор Вейсел и чака възрастният лекар да прочете всички документи за съдружието. След като той ги прочита се подписва, че е съгласен с предложението и така Алп вече официално е съдружник с 51% от акциите на болницата. Доктор Вейсел му пожелава успех. Тъй като Алп не е запознат с работата на болницата, той пита възрастния лекар дали е възможно да има асистент, чрез който да ръководи лечебното заведение. Доктор Вейсел няма нищо против и се съгласява. Йелда пита Алп дали вече е обмислил кой ще бъде това, а той ѝ отговаря, че до утре ще го обмисли и ще съобщи решението си. Доктор Вейсел моли дъщеря си в утрешния ден да организира събрание на целия екип, на което да запознае всички с Алп и да им съобщи добрата новина за спасението на болницата.
По време на операцията на пациента, болен от СПИН, на която за първи път сестра Сеза присъства на операция и асистира на доктор Селим, той е нервен и се държи грубо с нея. В края ѝ, когато всичко вече е наред и пациентът е в интензивното, тя му се извинява за забавянето вътре. Той понечва да си отиде, но сестра Сеза този път е по-напориста и му дава разгледаните от нея документи от аутопсията на починалия негов пациент, като е установила, че активното вещество в лекарството му е било забранено в много страни и вината за смъртта му не е на доктор Селим. Тя, показвайки му документите и разяснявайки му ги, за първи път го докосва и отново се замечтава. Той отново обаче бърка името ѝ и тя отново остава разочарована, въпреки че този път ѝ е благодарил.
При току-що оперирания пациент пристига съпругата му, чиито изследвания вече са излезли. Той се събужда и тя започва да плаче, като му казва, че знае от какво е болен, но му казва, че тя също е "ХИВ" позитивна. Той ѝ се заклева, че не ѝ е изневерявал, но тя казва, че знае това и най-вероятно тя го е заразила, като има да му казва нещо - че преди две години е била забременяла, но понеже не е била готова да роди, тайно от съпруга си е направила аборт, след който се е стигнало до кръвоизлив, заради който пък ѝ е била прелята кръв, от която пък вероятно е вирусът. Жената моли за прошка своя съпруг.
На края на работния ден сестра Сеза чака както обикновено авотобуса, с който да се прибере у дома. Докато чака обаче си тръгва и доктор Селим, който я вижда и я пита в коя посока е, за да я закара. Тя му отговаря, че няма нужда от това, тъй като след малко идва автобусът ѝ, но Селим е настоятелен и в знак на извинение за пренебрежителното му отношение я моли да се качи в колата му, за да я закара. Тя се съгласява и е повече от щастлива, че най-сетне обектът на любовта ѝ я е забелязал.
В дома на Йелда тя и Шафак разговарят. Шафак казва на приятелката си, че в утрешния ден ще говори с адвоката си и ще заведе бракоразводно дело, за да се разведе с Алп. Йелда се съгласява с решението на приятелката си и дори я приканва да изисква половината му имущество и издръжка за Едже. Шафак обаче е объркана и ѝ казва, че не иска подобни неща от съпруга си, а само да стои далеч от нея. Шафак отново се разстройва, а Йелда ѝ се извинява, че е повдигнала тази тема и че я е подвела със съмненията си, че Алп е искал да се сдобри с нея. Шафак се притеснява как ще реагира на това Едже. Двете приятелки са загрижени за доктор Вейсел и неговата операция, която все още той отказва.
В болницата на двете момченца с алергия към слънцето им е скучно и те решават да си поиграят с топката, която са взели от вкъщи, като се скриват, за да не ги види някой и да им се скара. Вижда ги обаче сестра Муазес, която им се кара, че играят с топка в спешното отделение, но в този момент идва шеговитият доктор Тайфун, който им взима топката, но вместо да я скрие, той започва да си играе с нея с тях. Сестра Муазес се хваща за главата, но е притеснена, защото той ги завежда навън, където играят футбол, но е тъмно и опасност за тях няма. При тях от болничната си стая излиза доктор Вейсел, който им се радва. Тайфун отива при него и го съветва да приеме да се оперира с байпас, тъй като само така ще има шанса да се възстанови напълно.
Докато пътуват, на доктор Селим му става горещо и той свива покрива на кабриолета си. Сестра Сеза е повече от щастлива, като той за пореден път ѝ благодари за изготвените документи, тъй като е говорил с адвокатката си, според която именно те ще са им от голяма полза в съда. Те пристигат пред дома на Сеза, но докато тя вади ключовете от чантата си, на седалката изпада цветето от салфетка, което именно Селим в миналия епизод направи на дъщерята на Шафак Едже, но което взе Сеза. Той го вижда и се изненадва, като ѝ казва, че го е изпуснала. Тя се чувство конфузно, но бързо се измъква от ситуацията, казвайки, че ще даде цветето на Едже, тъй като си го е била забравила.
На сутринта в болничната стая на доктор Вейсел идва доктор Джем, като очевидно възрастният лекар е премислил нещата обстойно и съветва бившия си студент да се подготвя, защото в утрешния ден ще прави байпас операция. Джем е изненадан, но и много радостен от факта, че доктор Вейсел в крайна сметка е съгласен да бъде опериран. Възрастният лекар моли Джем да каже на Йелда да не се кара повече на доктор Тайфун, тъй като именно той го е убедил да се оперира.
В болничната стая на пациента със СПИН е Шафак, която му дава брошура, на която е описана характеристиката на болестта и начините ѝ на лечение. Тя го успокоява, че ако се лекува прецизно и отговорно, дори ще може да има деца. Мъжът обаче е съкрушен от чутото от съпругата си и казва на лекарката, че двамата ще се разведат. Шафак го съветва да не взима решения в този момент, тъй като емоцията в случая е по-силна от разума. Пациентът обаче е непреклонен в решението си и казва, че когато човек загуби доверие у ближния си, то вече всичко е свършило и прошката би означавала още едно нараняване. Така Шафак получава отново своеобразен житейски урок, свързан и с нейната съдба и отношенията ѝ с Алп.
Доктор Тайфун изписва момченцата с алергия към слънцето. В този момент при него идва доктор Йелда, която е повече от щастлива и го целува по бузата, като му благодари, че е вразумил баща ѝ да се оперира. Шеговитият лекар не може да повярва на очите си, че любовта му Йелда го е целунала.
Междувременно постепенно всички лекари и служители в болницата се събират на събрание в кабинета на доктор Вейсел. Към болницата се запътва и Алп, придружен от любовницата си Мелис и друг свой служител. Йелда ги чака на входа на болницата, като Алп запознава Мелис с нея. Чак сега Йелда се досеща коя е Мелис - неговата любовница, и е повече от потресена. Арогантната лекарка понечва да се ръкостиска с дъщерята на доктор Вейсел, но тя ѝ показва, че това не ѝ е приятно и бързо отделя ръката си от нейната. Алп съобщава на Йелда, че Мелис ще присъства на събранието, а причината за това ще я изясни именно вътре.
Алп и Мелис влизат в кабинета на доктор Вейсел. Шафак е силно притеснена от присъствието на бившата си асистентка. Алп се представя на докторите и сестрите, като за да покаже пренебрежението си към него, Джем похапва бисквити, докато говори. Алп представя и самодоволната Мелис, като съобщава на всички шокиращата новина, че отсега нататък тя ще бъде главен лекар в болницата на доктор Вейсел Гючлю!

В следващия епизод 4 очаквайте: Шафак е потресена от новината, че занапред ще бъде ръководена от любовницата на съпруга си и своята бивша асистентка Мелис. Тя е шокирана и за съжаление въпреки убежденията на приятелите си да остане, взема тежкото решение да се оттегли от болницата и да запази честта си, тъй като е много наранена от подлата постъпка на съпруга си, който ѝ сервира шок след шок. Шафак се сбогува с всички свои колеги повече от трогателно и всички са много тъжни, че вече няма да работят с професионалист като нея. Мелис пък е повече от доволна от това, че Алп я е назначил като главен лекар в болницата на доктор Вейсел Гючлю, но още повече от факта, че именно заради нея Шафак е напуснала болницата и така тя вече ще се засича много по-рядко със съпруга си. Лекарите в болницата обаче не одобряват Мелис и не я харесват, а тя се държи повече от високомерно и нагло с всички. 
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното четвърто издание на новата ни пролетна рубрика "Пътят на живота", в която всеки петък преразказваме по един епизод от едноименната медицинска турска мелодрама. Очаквайте следващото пето издание, в което ще преразкажем четвъртия епизод от "Hayat Yolunda", следващия петък, 17 април! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ броеве чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.