"Пътят на живота" (6): преразказ на пети епизод

април 24, 2015
Здравейте, приятели! Днес е петък, 24 април, а това означава, че предстои да прочетете новото шесто издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ
в България "Пътят на живота", в която всеки петък преразказваме по един епизод от едноименната турска медицинска мелодрама, излъчила се миналата есен по KanalD "Hayat Yolunda". В предишния ѝ пети брой преразказахме четвъртата серия, в която се състоя рискованата операция на доктор Вейсел Гючлю, която за щастие мина успешно. Междувременно пък отношенията между сестра Сеза и доктор Селим се задълбочиха и докато за пореден път вторият откара първата до дома ѝ, той страстно я целуна. След като Мелис встъпи в длъжност като нов главен лекар на болницата, всички бяха шокирани и недоволни, но Йелда свика събрание, на което всички гласуваха срещу нея, но решението на новия акционер Алп не бе отхвърлено, тъй като той притежава по-голям дял от акциите на болницата. Шафак бе разстроена от това и реши, за да не бъде под напрежение и да страда, гледайки как мъжът ѝ ѝ изневерява с доскорошната ѝ асистентка, да напусне болницата, като се сбогува с всички от екипа ѝ повече от трогателно. Мелис бе много доволна от това и организира вечеря, на която покани всички от болницата, за да се запознае с тях. На нея сестра Сеза се появи елегантна и напълно променена, но се разочарова, защото видя, че доктор Селим вече си има приятелка, която бе довел на събирането. Мелис също остана разочарована, когато напълно изненадващо и неочаквано на вечерята се появи Шафак, която обяви, че се връща да работи в болницата! Какво се случва след това предстои да разберете сега, в преразказа ни на пети епизод от "Пътят на живота"! 

Епизодът започва със сцена, в която Йелда и Шафак разговарят и закусват в дома на втората. Първата се притеснява дали не притеснява приятелката си, като живее в дома ѝ, но тя я успокоява, че няма нищо против това. Радва се, че се завръща в болницата, но я пита дали го е направила заради Джем и дали все още има чувства към него. Шафак ѝ казва, че няма такова нещо, като си спомня за разговора си с младия лекар преди да замине.
Когато идва в болницата, Джем се среща с доктор Тайфун и сестра Муазес, които са много радостни от завръщането на Шафак. Според Муазес и Тайфун между нея и доктор Джем отново се е зародила любов и му го намекват, като той се усмихва.
Мелис и Алп разговарят с адвоката си по повод делата за развод и прелюбодеяние, заведени от Шафак. Адвокатът казва, че везните клонят към това Шафак да ги спечели, но казва, че ако е имала извънбрачна връзка по време на брака си с Алп, то би могло делото за прелюбодеяние, от което изисква парично обезщетение от Мелис, да бъде отхвърлено. Арогантната жена се замисля за връзката на Джем с Шафак и предлага на Алп да я изтъкнат като довод в съда. Алп първоначално не се съгласява.
В болницата на доктор Вейсел пристига случай на 15-годишно момче футболист, което е припаднало по време на тренировка. Баща му, който му е и треньор, обяснява на доктор Тайфун, че топка е ударила сина му в гърдите, след което е паднал на земята в несвяст. Тайфун моли сестра да направи изследвания на момчето, като е притеснен за състоянието му.
Сестра Сеза, на път за болницата, вижда колата на доктор Селим да минава покрай нея, като след това той връща заден и я приканва да се качи в автомобила, за да я закара до лечебното заведение. След случилото се на вечерята обаче Сеза е разстроена и обидена на Селим, като отказва да се качи и намеква, че двамата са много различни.
Мелис отива в кабинета на доктор Вейсел, за да се запознае с него. Тя се държи мило с него, но той е безцеремонен и бързо ѝ поставя условието, че ако в рамките на следващия един месец някой се оплаче от нейната работа като главен лекар в болницата или пък нейното развитие не се подобри след обявения фалит, той ще я снеме от поста въпреки правомощията на Алп, който е с по-голям дял акции. Мелис се съгласява на условието му и отново мило си тръгва от кабинета.
След като не успя да снеме Мелис от длъжността главен лекар на болницата, Йелда има планове да намерят нов акционер в болницата, който да купи част от акциите на Алп и така Мелис окончателно без проблем да бъде уволнена. Тя споделя тези свои намерения със счетоводителя на болницата.
След като се завръща да работи в болницата на доктор Вейсел, Шафак наема детегледачка, която да се занимава и да гледа дъщеря ѝ Едже, докато нея я няма. Момиченцето не е доволно от това. В същото време Алп звъни на Шафак с молба да обядват и да си поговорят. Лекарката обаче бързо го отрязва и му казва, че има много работа в болницата. Той все пак я моли да поговорят, като Шафак му предлага по-късно да се видят в кабинета ѝ.
Майката и бащата на пострадалото момче се карат, тъй като бащата съди майка му за случилото се, въпреки че през последните години, заради развода им, той го е виждал само на тренировки. Упреква я, че го е разлигавила, но доктор Тайфун идва и ги моли да престанат, защото състоянието на сина им е най-важно.
В кабинета на доктор Селим негов възрастен пациент му благодари за успешното лечение и в знак на благодарност му носи сърми, направени от жена му. Лекарят с погнуса ги поглежда и му казва по-добре да ги раздаде на останалите служители в болницата, но старецът е упорит и ги оставя на Селим. В този момент при него идва Тайфун, който щом ги вижда, веднага изяжда няколко. Причината, заради която идва, обаче е друга - той предупреждава Селим да не наранява повече сестра Сеза, защото тя е добро и мило, различно от останалите момиче. Младият и амбициозен лекар пък му казва да не се бърка в чуждите отношения.
Джем отива в болничната стая на Зелиш, където е и майка ѝ Фатма. Той им е подготвил изненада навън, като малкото момиченце, с току-що трансплантиран костен мозък, е много въодушевено от това, но майка му се притеснява да излиза навън заради бившия си съпруг. Джем я успокоява, че щом той ще е с тях, значи ще е в безопасност, като в крайна сметка жената се склонява и съгласява с изненадата. След това Джем излиза и се засича с Шафак, която се е запътила към кабинета си с багажа си. Двамата се радват, че отново ще работят заедно.
Когато влиза в кабинета си, Шафак с изненада установява, че вътре на нейното място се е настанила Мелис. Младата лекарка е изненадана от това, а арогантната нова главна лекарка я укорява, че не е почукала, преди да влезе. Казва ѝ, че ако желае, ще освободи отново кабинета ѝ, но Шафак ѝ отвръща, че не е задължително. Мелис обаче ѝ казва, че ще го направи, като ѝ се подмазва, че двете могат да бъдат в много добри отношения, ако Шафак не я съди за прелюбодействие. Завръщащата се лекарка обаче е непреклонна и ѝ казва, че няма да се откаже толкова лесно от целта си да отмъсти на хората, наранили я най-много.
След направените изследвания се оказва, че 15-годишния пациент-футболист има огромен тумор, който притиска сърцето и му пречи да работи както трябва. Тайфун и Джем възкликват, че е цяло чудо, че момчето е все още живо, като смятат, че евентуална операция би била много рискована, но в случая нямат друг избор и са длъжни да я направят.
След като чува за успешната операция на малката Зелиш, Мелис решава да отиде и да се запознае с нея и майка ѝ в болничната им стая. Момиченцето е въодушевено, когато вижда главната лекарка, която пък вижда, че току-що му е направена трансплантация на костен мозък повече от успешно. Майката на Зелиш Фатма ѝ казва, че дължи всичко това на доктор Джем и колегите ми, като Мелис е недоволна от това, но въпреки това моли жената да ѝ разкаже повече за Зелиш и нейната съдба. Жената с охота разказва на главната лекарка за живота си и този на дъщеря си.
Доктор Тайфун решава да навести своята колежка доктор Йелда, която е обсипана с пациенти, и ѝ носи чай от неговия роден край. Младата лекарка много го харесва, като Тайфун е много доволен от това. Той излиза щастлив от кабинета ѝ, но след това вижда своята бивша шантава приятелка, която ревнува от Йелда и когато тя излиза, дори се заяжда с нея, а Тайфун потъва в земята от срам.
Алп пристига в кабинета на Шафак и двамата разговарят. Бизнесменът пита съпругата си защо е решила да се върне обратно в болницата, като младата лекарка му отговаря, че дъщеря им Едже ѝ е вдъхнала сила и ѝ подсказала, че болницата и всички в нея имат нужда от професионалист като нея. Алп обаче не ѝ вярва и смята, че съпругата му се връща заради бившия ѝ приятел Джем. Шафак отхвърля тези негови съмнения. Той я пита, че иска да вижда Едже по-често, но лекарката му отговаря, че не иска дъщеря им да има контакт с жена като Мелис. Алп се разгневява, че Шафак му отмъщава за изневярата чрез дъщеря им, но тя му отговаря, че няма нищо такова и се съгласява по-късно Алп да изведе на разходка Едже.
Селим пие кафето си в беседка на двора в болницата, като при него идва доктор Джем. Селим го пита закачливо дали отново има нещо между него и Шафак, но Джем отвръща, че няма. Селим пък му споделя плановете си четиримата лекари - той, Джем, Шафак и Йелда, отново да се съберат заедно и да излязат на вечеря, като му казва, че съвсем скоро ще осъществи тази своя идея. Междувременно ръката на Джем отново изтръпва и той разлива малко от кафето си.
Шафак, Йелда, Селим, Джем, Тайфун, Мелис и Вейсел са се събрали в кабинета на последния и обсъждат състоянието на малкия 15-годишен пациент с огромен тумор. Според Мелис операция и отстраняване на образованието не би била подходяща и за да не се развали имиджа на болницата, по-добре момчето да бъде преместен в специална кардиологична болница. Доктор Вейсел обаче избухва срещу тази идея и казва, че здравето на пациентите е много по-важно от имиджа на болницата и операцията ще се проведе именно в нея, като всички останали се съгласяват с него и така идеята на Мелис се отхвърля бързо.
Мелис и Джем съобщават на родителите на 15-годишното момче, че състоянието му е тежко и то се нуждае от спешна операция, като обаче за нея е нужно тяхното съгласие. Бащата първоначално не се съгласява, защото не знае нищо за болницата, а и мисли, че главният ѝ лекар Мелис заради възрастта си няма достатъчно опит и затова се съмнява в способностите на целия екип. Бившата му съпруга обаче му е ядосана и му казва, че е длъжен да се съгласи, като треньорът на сина си в крайна сметка го прави. След малко започва операцията на момчето, като идва доктор Вейсел и установява, че след като туморът е премахнат, е нужна трансплантация на сърце.
В двора на болницата сестра Сеза и доктор Селим разговарят, като чаровницата е съкрушена и безизразно му се извинява и му казва, че ако е знаела, че има своя приятелка, е нямало позволи да я целуне и да си прави погрешни илюзии и представи. Селим обаче ѝ казва, че с момичето, с което беше на вечерята, организирана от Мелис, вече са само приятели. Въпреки това обаче сестра Сеза все още е шокирана след случилото се и си тръгва, тъй като ѝ се обаждат от спешното.
Там пристига случай на катастрофирало 20-годишно момче, което е с тежка травма на главата. След преглед на доктор Селим той установява, че пациентът е изпаднал в мозъчна смърт и в момента има само пулс и никакви признаци на живот. Той и Тайфун съобщават на майка му затова, която не иска да приеме факта, че детето ѝ е почти умряло. Джем и Йелда обаче смятат, че ако апаратът, поддържащ все още пулса му бъде спрян и пациентът почине, то ще може сърцето му да бъде трансплантирано на 15-годишното момче с отстранен тумор. Двамата се допитват до майката на пациента, която обаче все още е в шок и не се съгласява.
Мелис, за да вдигне авторитета на болницата, решава да изпрати историята, която ѝ бе доверила по-рано през деня майката на малката Зелиш, на редакцията на един от най-големите турски вестници. Тя праща трогателната история на момиченцето и не пропуска да отбележи, че животът му е бил спасен именно в болницата на доктор Вейсел Гючлю. Така обаче бащата на Зелиш, от когото майка ѝ се крие, ще разбере къде са двете, което ще е много лошо за всички.
На вечерта Алп води в болницата Едже, с която през изминалите няколко часа са се забавлявали и пазарували. Момиченцето вижда по коридора доктор Джем и го пита как е Зелиш, като иска да отиде при нея. Алп обаче е недоволен от контакта на дъщеря му с бившия приятел на съпругата му и казва на Едже да тръгват към кабинета на Шафак.
В реанимацията, където след операцията е настанен 15-годишния пациент, са родителите му, като в един момент пулсът на момчето спира. Алп води Едже в кабинета на Шафак, като тъкмо когато лекарката понечва двете с дъщеря ѝ да се приберат, тя получава обаждане, че състоянието на 15-годишното момче се влошава. Въпреки че вече е късно вечерта и е време Едже да си ляга, Шафак моли Алп да остане малко с нея и отива при пациента, като носи и резултати, сочещи че тъканите на момчето и това на младежа в мозъчна смърт са съвместими. Мелис казва, че още веднъж ще поговори с майката на втория дали е съгласна да дари органите му за момчето-футболист. Новата главна лекарка разговаря с жената, но тя продължава да не е съгласна с това да дари органите на полу-умрелия си син на друг нуждаещ се пациент.
Точно когато си тръгват, Шафак и Едже срещат Алп, като момиченцето моли майка си за вечерта да пренощува у него. Тя първоначално не е съгласна, но след това се склонява и му позволява. След като баща и дъщеря тръгват, идва Джем, който също понечва да си тръгне с мотора си, който обаче се е развалил. Шафак го вижда и му предлага да го закара с нейната кола. Той се съгласява. Докато шофира, младите лекари си говорят, като заради невниманието на Шафак тя за малко не сгазва пешеходец и спира рязко, а така Джем си спомня за катастрофата, при която дъщеричката му е починала. Шафак, за да го разведри, му предлага да вечерят.
В сестринската стая, където сестра Сеза разглежда списание, идва доктор Селим, който ѝ предлага да я заведе на вечеря в знак на извинение. Чаровницата обаче категорично му отказва, като той я пита дали му е сърдите. Тя му се сопва, че няма как една медицинска сестра да бъде сърдите на важен лекар, и излиза навън.
Алп се обажда на Мелис, за да ѝ съобщи, че Едже ще пренощува в квартирата им и за да я помоли да прекара вечерта в хотел, за да не я види момиченцето и да не започне да задава въпроси. Мелис е недоволна, но въпреки това се съгласява. Алп ѝ казва в най-скоро време да уволни доктор Джем.
Йелда и Селим си тръгват, като младият лекар предлага на дъщерята на доктор Вейсел да я заведе на вечеря заедно с Джем и Шафак. Тя се съгласява.
При Тайфун, който яде сърмички, идва сестра Сеза, което се разстройва и му разказва всичко за целувката си със Селим. Той я моли да не се ядосва повече, защото това е била само една целувка. И като става дума за целувка, той си спомня за момента, когато Йелда го целуна по бузата, като се замечтава.
Шафак и Джем пристигат в ресторанта, като младата лекарка е любопитна за миналото на малката Зелиш. Той ѝ разказва. След малко при тях идват Селим и Йелда, като четиримата лекари отдавна не са се виждали и се радват, че отново са се събрали заедно извън работното място. Заговарят за миналото, като Селим не пропуска да попита и защо преди години Джем и Шафак са приключили връзката си. Те се изчервяват, но отговорят - заради изневярата на Джем. Малко след това Селим казва на Йелда, че е по-добре да си тръгват, като двамата се оттеглят и оставят Шафак и Джем насаме.
Селим се прибира у дома си и вижда, че бившата му приятелка, която иска да подобри отношенията си с него, му е приготвила романтична вечеря. Той обаче ѝ казва, че между тях вече всичко е приключило, като момичето си тръгва разстроено и ядосано.
В кабинета си Мелис чете на Алп статията във вестника за малката Зелиш. Тя е доволна от това и се радва, че имиджът на болницата е подобрен, но не подозира какво всъщност е направила. Бащата на Зелиш, който е във Ван, случайно вижда статията и е шокиран и много ядосан, като без да се колебае, решава да отиде в болницата в Истанбул и да си отмъсти на жена си.
Състоянието на 15-годишния пациент отново е влошено и сестра Сеза отива да съобщи на Мелис, като обаче Шафак и Джем ги няма, те са на малко корабче, плуващо по Босфора, заедно с Едже, Зелиш и Фатма, като се забавляват и са повече от щастливи, като това всъщност е изненадата на Джем към тях. Мелис и Алп се ядосват, че Шафак и Джем ги няма, като Алп отново ревнува съпругата си от младия лекар.
Състоянието на 15-годишния пациент е много влошено и ако до няколко часа не му бъде трансплантирано сърце, той няма да издържи повече. Сестра Сеза предлага на останалите лекари тя да говори с майката на младежа в мозъчна смърт за съгласието да дари органите и най-вече сърцето на сина си. Мелис не се съгласява, но другите са съгласни. Младата чаровница отива при възрастната жена навън и ѝ разказва през сълзи за историята на нейното семейство и за това как именно заради липса на донор нейната майка е починала. Жената се съгласява и отива при родителите на 15-годишното момче, които искрено ѝ благодарят.
Идват Шафак, Джем, Едже, Зелиш и Фатма, като при тях ядосан отива Алп, който укорява двамата лекари, че си почиват при толкова много пациенти в болницата, като заплашва Джем, че ако това се повтори, че го уволни.
Селим благодари на Сеза за това, че е успяла да убеди жената да дари органите на сина си за други нуждаещи се пациенти.
Йелда вижда статията за Зелиш във вестника и е шокирана. При нея идват Джем, Шафак, Едже и Зелиш, като последната ѝ подарява букет с цветя. След като двете момиченце излизат, Йелда съобщава през сълзи на Шафак и Джем за случилото се и им показва статията. Джем взима вестника и ядосан отива при Алп и Мелис, като укорява Мелис за стореното, а Алп му напомня да внимава как разговаря с нея, тъй като тя е главен лекар на болницата. Джем се ядосва още повече и не сдържа гнева си, като го удря и му разкървавява носа. Алп е ядосан и след това се обажда на полицията и подава жалба за нападение срещу Джем.
Съпругът на Фатма и баща на Зелиш взима пистолет от свой приятел и хваща такси, което моли да го закара до болницата на доктор Вейсел Гючлю в Истанбул.
Джем е ядосан и се обвинява за случилото се, като Шафак го успокоява. Идва полиция, като младият лекар е повече от радостен от това, мислейки си, че тя е тук, за да защити Фатма, но полицаите му казват, че има жалба от него и той трябва да ги придружи до участъка. Алп гледа самодоволно от един прозорците случващото се, като Джем го вижда и разбира защо се случва това. Йелда вика друг полицейски екип, който да защити Фатма.
Фатма, докато отива да занесе обед на Зелиш, случайно вижда статията за нея, четена от пациент, като тя е повече от шокирана. В болницата идва мъжът ѝ, който обаче е спрян от охраната. Йелда моли охраняващият служител в болницата да обяви да затворят болницата, докато не дойде полиция, но вече е късно, тъй като въоръженият мъж е влязъл в нея. Фатма се скрива в стаята на Зелиш, като момиченцето не разбира какво се случва. Майката е изплашена и решава да се прибере у дома си, като взима чантата и рисунките от дъщеря си и излиза. След малко в болничната стая идва Шафак, която вижда вестника и разбира, че Фатма го е прочела. Лекарката се затичва към изхода, за да я потърси и спре.
В кабинета на Мелис тя и Алп се скарват и той ѝ казва, че съжалява, че я е назначил за главен лекар на болницата, след като върши такива неща. Тя се ядосва и излиза от кабинета си яростна.
Фатма излиза от болницата и вижда съпруга си, който я застрелва. Шафак и всички останали идват и установяват, че жената вече е починала и че няма как да я спасят.
След няколко часа от участъка притеснен идва Джем, който разбира за това и е шокиран, като се обвинява за случилото се. Шафак обаче го успокоява и двамата се прегръщат, а в същото време от един храст ги издебва Мелис, която заснема прегръдката им с фотоапарат. Така приключва пети епизод от "Пътят на живота"!

В следващия шести епизод очаквайте: в болницата на доктор Вейсел идва майката на доктор Селим, с когото тя не се е виждала дълго време заради тяхна голяма кавга в миналото. Тя го моли да се сдобрят, но той не иска и да я вижда. Джем обаче го съветва да ѝ прости, защото когато я изгуби, ще разбере колко ценна е била тя за него. Междувременно Мелис започва да шантажира и изнудва с Шафак, като ѝ показва снимките на нея и Джем прегърнати от края на пети епизод и ѝ казва, че ако се откаже от делото за развод и прелюбодеяние, тя няма да ги покаже на никого, дори и на Алп, но ако не се съгласи на условието ѝ, ще ги даде в съда и ще има доказателства, че по време на брака ѝ с Алп младата лекарка е имала връзка с друг мъж. Какво ще бъде решението на Шафак, ще се поддаде ли на шантажите на Мелис и дали Селим ще прости на майка си, ще разберете в преразказа на следващия шести епизод от "Пътят на живота"!
_________________________________________________________________________________

Е, това беше всичко от тазседмичното шесто издание на новата ни пролетна рубрика "Пътят на живота", в което преразказахме петия епизод от едноименната турска медицинска драма "Hayat Yolunda". Следващият ѝ седми брой, в който ще можете да прочетете преразказ на шести епизод, очаквайте следващия петък, 1 май! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук

2 коментара:

Анонимен каза...

koga shte prikluchi tazi rubrika?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Когато преразкажем всички 13 епизода, т. е. в средата на юни.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.