"Пътят на живота" (5): преразказ на четвърти епизод

април 17, 2015
Здравейте, приятели! Днес е петък, 17 април, а това означава, че предстои да прочетете новото пето издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ
в България "Пътят на живота", в която всеки петък преразказваме по един епизод от едноименната турска медицинска мелодрама, излъчила се миналата есен по KanalD "Hayat Yolunda". В предишния ѝ четвърти брой преразказахме третата серия, в която доктор Шафак и доктор Джем продължиха да подобряват отношенията си, а съпругът на първата, който стана и новият съдружник в болницата, който ще я спаси от фалита, ревнуваше от бившия приятел на жена си, на която обаче изневери с асистентката ѝ. Има развитие и в отношенията на доктор Селим и сестра Сеза, като младата чаровница успя да привлече вниманието на своя обект на любов чрез свое важно проучване по въпроса за делото, което ще се води срещу Селим за смъртта на пациента в предишната му болница. Доктор Вейсел бе в критично състояние и имаше нужда от поставяне на байпас, който обаче първоначално отказваше да му се сложи, но след това благодарение на доктор Тайфун за изненада на всички останали се съгласи. На финала на епизода пък станахме свидетели на шокиращо събитие - Алп, за да покаже на любовницата си Мелис, че тя е важна за него, а и за да си отмъсти на Шафак за отношенията ѝ с Джем, нае безскрупулната и нагла жена за главен лекар в болницата на доктор Вейсел! Какво се случва след това, разбирате в преразказа ни на четвърти епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)!

Епизодът започва със сцена, в която доктор Шафак, след като научава шокиращата новина, че вече ще бъде под ръководството на любовницата на съпруга си Алп - Мелис, върви замислена и недоумяла от случилото се в двора на болницата на доктор Вейсел. Йелда я вика, но се връща в кабинета на доктор Вейсел и съобщава на всички в него, че събранието е приключило и всеки вече може да се заеме за работа. Йелда моли Алп да поговорят насаме. Тайфун обсъжда заедно със сестри Сеза и Муазес, че не одобрява това, а втората е възмутена, че никой друг освен доктор Вейсел не може да изпълнява длъжността "главен лекар".
Йелда и Алп разговарят, като тя го упреква за това, че е назначил Мелис за главен лекар. Тя му споменава, че с баща ѝ доктор Вейсел не са се договорили за това, но Алп ѝ напомня, че го е помолил да наеме за свой асистент именно свой близък и доверен човек. Йелда твърди, че не се е договорил с него точно за Мелис, но Алп ѝ напомня и че по-големият пакет от акции е негов и иронично ѝ казва да внимава как говори с шефа си. Йелда е шокирана и не може да повярва на случилото се, сравнявайки го с кошмар.
Шафак идва в кабинета си и се ядосва сама на себе си. Йелда идва при нея и я успокоява,  но Шафак е повече от ядосана след случилото се. Лекарката, в яда си, започва да си събира багажа, въпреки опитите на приятелката ѝ да я спре. Йелда обаче ѝ обяснява, че без съгласието и гласът на всички служители в болницата, Алп няма как да назначи Мелис и именно заради това ще свика събрание, на което да се гласува. Казва на Шафак, че все още му е съпруга и съответно притежава половината от акциите му, като така изборът няма да бъде негов, а техен. Шафак се успокоява много, но заявява на Йелда, че ако Мелис остане в болницата, тя ще си тръгне.
В града двама млади влюбени, каращи мотори, биват бутнати от кола и катастрофират. Шофьорът на автомобила е шокиран и бяга от местопрестъплението, на което по-късно идва линейка, която кара пострадалите мъж и жена към болницата на доктор Вейсел. Те пристигат и със случая се заема доктор Тайфун. Жената, която е много по-пострадала от мъжа, е в несвяст и сестра Муазес, виждайки крака ѝ, който е тежко ранен, го показва на шеговития лекар, който пък я моли да извика доктор Шафак и доктор Джем.
Йелда отива в болничната стая на баща си доктор Вейсел. Той я пита как служителите в болницата са приели добрата новина. Младата лекарка го успокоява, че всичко е наред и че няма повод да се безпокои, но възрастният лекар познава дъщеря си и усеща, че нещо не е наред. Тя обаче решава да не притеснява баща си точно преди операцията му и го прегръща загрижена.
Алп и Мелис обядват в скъпарски ресторант край Босфора. Мелис е повече от щастлива от назначението си за главен лекар и благодари на любовника си за това. Той я предупреждава да се съсредоточи само и единствено върху работата и да не се замесва в други странични проблеми, като тя му обещава, че до седмици ще внесе строг ред сред служителите. Намеква обаче, че не ѝ харесва поведението на Шафак, особено след като е напуснала събранието, като си мисли, че вероятно ще напусне болницата. Алп обаче не е съгласен с това и не смята, че съпругата му ще го направи, но дори да го, той твърди, че ще я спре. Мелис му се ядосва, защото си мисли, че Алп иска да поддържа връзка с Шафак, но въпреки това бързо се разведрява.
В кабинета на доктор Йелда идва доктор Джем, който е ядосан след случилото се на събранието. Той ѝ казва, че няма да допусне докато доктор Вейсел все още е тук, друг да ръководи болницата му, камо ли пък Мелис. Той е разярен и се заканва, че лично ще се разправи с Алп, но Йелда го успокоява и го моли да не го прави, като му казва, че на събранието за гласуване в утрешния ден всичко ще бъде наред.
В двора на болницата под едно дърво е седнала доктор Шафак, която е разстроена и плаче. Забелязва я доктор Джем, който отива при нея, за да я успокои. Младият лекар пита колежката си дали въпросната Мелис е била тази, която им се е била обадила предишния ден в колата. Шафак няма сили да говори и го моли да не я разпитва. Джем я пита дали може да ѝ помогне с нещо, но тя е разочарована от всичко. Тя понечва да стане, но в този момент телефоните и на двамата звънят с молбата да се явяват при пострадалата след катастрофата пациентка с тежко състояние на крака, която същевременно идва в съзнание.
Шафак и Джем са в кабинета на доктор Тайфун и обсъждат рентгена на крака на катастрофиралата пациентка. Джем смята да направи операция с коронарен байпас на пострадалата, но Тайфун е замислен и го пита какво ще стане, ако циркулацията на кръвта не се възстанови. Младият лекар му отговаря, че в такъв случай кракът ще бъде ампутиран и отново с решението си предизвиква смесени реакции у Шафак и Тайфун, които смятат това за голям риск.
При пациентката пристига майка ѝ разплакана, като упреква приятеля ѝ за случилото се. При тях идват доктор Тайфун и сестра Муазес, като жената е изплашена за състоянието на дъщеря си и нервно пита доктора как е тя. Той ѝ обяснява всичко и ѝ казва, че докторите Шафак и Джем ще направят всичко възможно, оперирайки момичето. То е откарано в операционната, където младите лекари мият ръцете си преди операцията.
В болницата, докато приятелят и майката на пациентката чакат, придружен от полицията идва шофьорът, блъснал двамата мотористи. Приятелят ѝ му се нахвърля и го обвинява, но полицаите ги разтървават. При него идва доктор Тайфун, който го успокоява и му казва, че така не помага на приятелката си.
По време на операцията, която върви добре, доктор Джем, зашивайки шевовете на катастрофиралата пациентка, изпуска ножицата, тъй като ръката му изтръпва и за кратко не може да я движи. Шафак вижда това и е притеснена, като решава да извърши манипулацията вместо Джем, за да го отмени. Той обаче е упорит и ѝ казва, че сам ще се справи с останалата част от операцията. След нея той излиза и Шафак го пита притеснена как е. Той я успокоява, че му няма нищо, но тя го моли в това състояние да не оперира доктор Вейсел. Джем обаче се ядосва и ѝ казва, че всичко с него е наред и му няма нищо, като след това излиза навън в чакалнята и съобщава на приятеля и майката на пациентката, че операцията е минала много успешно.
На вечерта в болничната стая на малката Зелиш майка ѝ е заспала на едно от диванчетата, докато момиченцето си рисува. В този момент при него идва доктор Джем, който го пита защо не спи. Малката пациентка му подарява рисунка как той и тя се возят на мотора му. Тя му казва, че първо ще се повозят на корабче, а след това и на мотоциклета, а Джем се шегува с нея, че явно ще имат много работа за вършене. След това я целува и ѝ пожелава спокоен сън.
Докато доктор Тайфун зашива веждата на свой пациент, пострадал след побой за жена, при него идва доктор Йелда, която му съобщава за събранието в утрешния ден. Доктор Тайфун я пита защо бива организирано то, а младата лекарка му отговаря - заради новия главен лекар Мелис. Пострадалия пациент не спира да прави комплименти на Йелда колко е красива, като шеговитият лекар се ядосва от това.
В болничната стая на доктор Вейсел са се събрали докторите Йелда, Шафак, Джем и Селим. Третият съобщава на останалите, че е готов за операцията на професора. Йелда е притеснена и пита колегата си дали всичко е наред. Той я успокоява, че е, но Шафак вътрешно се притеснява за предстоящата интервенция след случилото се с ръката на Джем. Доктор Вейсел моли всички да го оставят насаме с Шафак, за да си поговори с нея. Той я моли да отвори шкафчето до болничното му легло и да вземе тефтера, който се намира вътре. Шафак изпълнява молбата му, но го пита какво има в него. Той ѝ обяснява, че вътре е записал съвети, събирал цял живот, които биха ѝ били от голяма полза в трудни моменти. Моли я, ако не оцелее, да го предаде от негово име на дъщеря му Йелда. Шафак обаче не може да съгласи с това и му казва, че той ще се оправи със сигурност.
Йелда е притеснена и заедно с Джем върви към операционната. Моли го да направи всичко по силите си, за да бъде операцията на баща ѝ доктор Вейсел успешна и той да оцелее. Той ѝ обещава, че направи всичко, което зависи от него, за да спаси професора. Йелда се разстройва и го прегръща, като си спомня за техен общ спомен в миналото. Джем влиза в кабинета си се подготвя, като прави упражнения с ръката си, но въпреки това е притеснен какво ще се случи по време на операцията. В този момент идва сестра Сеза, която му казва, че всичко е готово и екипът е в очакване на младия лекар, който да оперира доктор Вейсел.
Йелда, Шафак и двама санитари откарват доктор Вейсел в операционната. Дъщеря му е силнао притеснена за него, но Шафак я успокоява и я прегръща. Операцията започва, а Шафак и Йелда стоят и чакат навън. Йелда се притеснява много за професора и се бои с него да не се случи същото, каквото се е случило преди години с майка ѝ, която също е била оперирана, но не е излязла жива от операционната, като Шафак я успокоява, че това няма да се случи. Йелда се е изцяло доверила на Джем.
В операционната той успешно поставя байпас на доктор Вейсел и моли сестра Сеза за шевове, с които да зашие разреза. Когато понечва да ги сложи, едната му ръка отново отказва, като присъстващия екип е притеснен за състоянието му. Той ги успокоява, че всичко е наред, като в този момент в операционната зала влиза Шафак, която тихо му казва, че е притеснена за него и за да не се случи нещо, ще остане вътре. Джем се съгласява и отново понечва да зашие отвора, но ръката му отново отказва и с това се заема Шафак. След операцията двамата излизат навън, като младата лекарка е силно разтревожена за състоянието на ръката на Джем и му казва, че всяка следваща интервенция ще бъде рискована както за пациентите, така и за него. Той обаче е ядосан и я моли да не се меси в работата му.
При пациента, пострадал след побой за жена, чиято вежда заши доктор Тайфун, е сестра Муазес, която му поставя системи. Той я хваща за ръката и ѝ казва, че има много нежни ръце, но в този момент Тайфун, който е наблизо, го чува и поглежда към тях. Всеотдайната сестра обаче се сопва на пациента и му казва, че ще разбере какви са ръцете ѝ, чак когато му слага инжекции. След като сестра Муазес се отдалечава, доктор Тайфун отива при пациента и му казва да спре да флиртува с всяка сестра или лекарка в болницата, тъй като това не е прилично. Своенравният женкар обаче му казва, че е влюбен в жените и не е виновен за това, като го пита дали има лек за обичта. В този момент при двамата идва сестра Муазес, която носи огромна спринцовка и казва, че има лек, като пръска от инжекцията. Очите на прелъстителя се уголемяват от гледката и тя му казва да се обърна, за да му я сложи. Той го прави и пропищява от болката, като Муазес и Тайфун се споглеждат доволни.
След операцията на доктор Вейсел Джем и Йелда излизат навън, като младата лекарка благодари на своя колега за жеста. Джем ѝ казва, че отсега нататък професорът не трябва да се преуморява и да е под какъвто и да било стрес. Йелда се разплаква и прегръща младият лекар. Без да иска Шафак става свидетел на прегръдката им, като след като я виждат, тя се сопва и завързва разговор с двамата.
В болницата сестра Сеза вика асансьора, който идва и в който е доктор Селим. Чаровницата е изненадана от това, като лекарят я пита защо не влиза. Срамежливата сестра се сопва и влиза в кабинката. Двамата едновременно понечват да натиснат копчето, като така докосват ръцете си. Сеза бързо я отмества и се изчервява, усмихвайки се леко. Селим я пита как е минала операцията на доктор Вейсел, като тя му отговаря - повече от добре. Младият лекар ѝ казва да го чака на паркинга след малко, за да я закара отново до дома ѝ. Сеза е повече от щастлива от това
Йелда и Шафак са в болничната стая на доктор Вейсел, който все още е в безсъзнание след операцията, като обсъждат как след като се съвземе да му съобщят новината за това, че Алп е назначил Мелис за главен лекар. Двете излизат, като Йелда коментира, че няма да допусне прекрасният екип, който създадоха за отрицателно време, да се разпадне заради някаква "краста", както нарича Мелис. Шафак се съгласява с нея, като Йелда се пита как съпругът ѝ е могъл да се влюби в тази жена, която на всичкото отгоре според двете е и грозна. Младите лекарки се шегуват на нейн гръб и се смеят.
Междувременно в автомобила на Алп той и Мелис разговарят за болницата. Арогантната жена прави планове за развитието на лечебното заведение, като иска да наеме в него диетолог, дерматолог и пластичен хирург. Алп я моли да не бърза толкова, защото първо трябва да се допита до доктор Вейсел. Тя го успокоява, че до месец професорът ще ѝ благодари за това, което ще направи. Алп е доволен от нея и двамата се целуват.
Доктор Селим откарва сестра Сеза до дома ѝ. Когато пристигат, преди да слезе Сеза искрено му благодари, като му предлага чак или кафе, но той отказва. Когато чаровницата понечва да отвори вратата и да слезе, доктор Селим я хваща за ръката и я целува. Сестра Сеза е очарована от това, но срамежливо не обелва и думичка и слиза от колата със загадъчна за Селим усмивка. Той ѝ пожелава лека нощ, а тя бързо тръгва да отключва врата си, но заради вълнението не може да уцели ключалката и се заглежда замечтана след колата на Селим.
При пострадалата след катастрофата пациентка са доктор Джем и доктор Шафак, които я успокояват, че операцията на крака ѝ е минала успешно и на него е бил поставен байпас. Обясняват ѝ, че ще трябва да поседи още няколко дни в болницата, докато не се възстанови напълно и не бъде изписана. Доктор Джем все пак иска да провери как е кракът на пациентката, като пипайки го, се замисля и се споглежда притеснено с Шафак, като моли момичето да натисне крака си в ръката му. То се опитва, като казва че го е натиснала, но Джем не усеща това. Той ѝ казва, че ще я оставят, за да не уморяват повече и за да си почива. Младите лекари излизат навън, като Джем споделя на Шафак, че въпреки операцията отново има проблем с циркулацията на кръвта и че има спазъм на кръвоносните съдове. Тя го съветва в такъв случай да направи нова операция, но според него и тя няма да помогне и кракът ще трябва да се ампутира. Шафак обаче му казва, че момичето е много младо и животът му ще се съсипе, но Джем не се замисля за това. Младата лекарка му казва, че е възможно заради изтръпването на ръката му операцията да не е била толкова успешна, но докторът ѝ казва да не се съмнява в способностите му и потегля нанякъде с мотора си.
Когато пристига пред дома си, доктор Селим вижда приятелката си Айлин да го чака пред вратата. Двамата се прибират, като изпиват по едно питие, а момичето пита приятеля си какво се е случило с него и защо не се държи страстно с нея както преди. Той ѝ разказва за всичко случило се и ѝ казва, че е много уморен.
На сутринта сестра Сеза се обажда на доктор Селим, който е дълбоко заспал, и му казва, че до събранието в болницата остават 20 минути, а той трябва да присъства на него. Той бързо се разсънва, като приятелката му го пита дали ще излиза, а той ѝ отговаря, че ще.
В болницата в кабинета на доктор Вейсел са се събрали Тайфун, Джем, Йелда, Селим, Шафак и счетоводителят на лечебното заведение, като при тях пристигат Алп и Мелис. Шафак е притеснена, но запазва хладнокръвие. Алп, преди да започне разговора, пожелава бързо оздравяване на доктор Вейсел. Йелда му казва, че на събранието тя ще представлява и моли Мелис да излезе от кабинета, тъй като тя не е част от борда на директорите в болницата. Арогантната жена е възмутена от това, но Алп ѝ пошушва нещо в ухото, като вади телефона си и скришно ѝ показва, че записва разговора. Мелис излиза самодоволна от кабинета.
Йелда не губи време и пита кой от присъстващите е съгласен доктор Вейсел да продължи да бъде главен лекар в болницата си. Тя, Шафак, Селим, Джем и Тайфун вдигат ръцете си. Йелда понечва да съобщи, че мнозинството е "за" доктор Вейсел, но Алп я прекъсва и казва, че доктор Вейсел, след като не е в състоянието да присъства на тази среща, не може да управлява и болницата, като изтъква, че тя има нужда от млад и енергичен човек, какъвто е Мелис. Шафак обаче му оспорва, че тя е станала специалист наскоро и няма никакъв опит като ръководител. Джем се присъединява към позицията ѝ, а Селим се нервира и казва на Алп, че наема Мелис за главен лекар в болницата само защото му е съпруга, а това е голяма грешка. Арогантната жена пък стои и чака навън, като самодоволно се усмихва и върти косата си. Алп моли Селим да не намесва тук личните отношения, като изтъква, че според договора неговият глас е по-важен от този на останалите. Шафак обаче му се опълчва отново и му казва, че 5% от акциите му ѝ принадлежат, но той ѝ отвръща, че паричната им стойност са нейни, а не самият дял. Шафак е разочарована, но и не учудена от постъпката на съпруга си. Той става и се оттегля от събранието, като напомня, че не върши нищо незаконно. Приканва всички да се заемат за работа.
Всички са разочаровани от случилото се, но идва сестра, която съобщава на Джем и Шафак, че състоянието на катастрофиралата пациентка се влошава, като двамата незабавно отиват при нея. Джем преглежда крака и казва на Шафак, че нямат друг избор, освен да подготвят операционната. Те съобщават на близките ѝ за това, като майка ѝ и приятелят ѝ са шокирани от новината, че крака на момичето ще бъде ампутиран. Възрастната жена се разстройва и споделя на младите лекари за мечтите на дъщеря ѝ, като Шафак я успокоява, че тя ще може да живее с протеза, а Джем ѝ съобщава, че след малко ще разбудят момичето, за да му съобщят новината, и че подкрепата на близките ѝ ще бъде от изключително значение.
Мелис е в тоалетните и слуша записа от заседанието. Тя чува думите на Селим и Йелда и се заканва, че ще изгони всички, които ѝ се изпречат, до един, като излиза ядосана.
Джем съобщава лошата новина на пострадалото катастрофирало момиче, че е нужно кракът му да бъде ампутиран. То се разстройва, но се съгласява с това.
Шафак влиза в кабинета си разочарована и започва да си събира багажа. Междувременно в коридора сестра Сеза показва на Мелис кабинетите на докторите. Мелис забелязва, че Шафак е в своя и влиза при нея. Шафак я вижда и ѝ казва да се махне от кабинета ѝ. Арогантната жена обаче я пита дали си тръгва, а младата лекарка отново ѝ казва да излезе. Мелис обае с цялата си наглост ѝ казва да не го прави, тъй като не е злопаметна и ще се радва да продължат да работят заедно, но вече с разменени роли, като понечва да си тръгне. Шафак обаче я спира, питайки я що за жена е и защо, след като се е опитала да се установи тук и да създаде свой нов живот, тя заедно със любовника ѝ Алп са дошли в болницата. Пита я и с какво я е обидила, какво ѝ е направила, че да се държи Мелис така с нея, какво иска от нея. Арогантната жена ѝ отговаря, че няма никакви проблеми с нея, а само просто се е влюбила в съпруга ѝ Алп. Шафак обаче не ѝ вярва и с насмешка ѝ казва, че на всички е ясно защо е с него - заради парите и материалните удобства, които ѝ осигурява. Мелис се ядосва, като след като е събрала багажа си, Шафак самодоволно ѝ казва, че кабинетът ѝ вече е неин. Мелис не ѝ остава длъжна и ѝ казва, че ако поне малко е обичала Алп, е щяла сега да остане и да се бори за него.
Междувременно в болничната стая на Зелиш тя и дъщерята на Шафак Едже гледам анимационно филмче на таблет и се забавляват. При тях идва доктор Шафак, като майката на Зелиш се притеснява за дъщеря си и я пита дали вече за излезли резултатите от тестовете. В този момент при тях идва сестра Муазес, която има много добри новини - тестовете са готови и сестрата на Зелиш е съвместима с нея и може да ѝ се присади от нея костен мозък. Всички са повече от щастливи от това, но най-вече майката на Зелиш Фатма. Шафак съобщава добрата новина и на малката пациентка, като тя също е повече от щастлива.
Доктор Джем пък започва операцията по ампутацията на крака на пострадалата след катастрофа пациентка. Тя го моли, след като премахнат крайника ѝ, да го завият, като сама ще прецени кога да го види. Момичето за последно поглежда крака си, след което ѝ бива поставена упойка и заспива.
Шафак отива в кабинета на Йелда, за да ѝ съобщи, че напуска болницата. Дъщерята на доктор Вейсел моли приятелката си да не го прави, като ѝ обещава, че ще намери начин, по който да изгонят Мелис от болницата. Шафак обаче ѝ казва, че след като Алп е решил така, той винаги обмисля добре нещата, преди да ги направи, и това ще бъде невъзможно, като моли Йелда да не си губи времето напразно. Йелда е загрижена за Шафак и я пита къде ще отиде, а тя ѝ отговаря - при своя леля в Анкара, където ще се установи и ще започне работа в друга болница. Дъщерята на доктор Вейсел ѝ казва, че винаги, когато има нужда от нея, може да разчита на нея, като двете приятели се прегръщат и разплакват.
Мелис е в кабинета на Шафак и повече от доволна от напускането ѝ. Сяда на стола ѝ и вижда баджа ѝ в болницата, като го взима, но след това го хвърля отвратена. Вика сестра и я моли до час кабинетът да бъде изцяло почистен. По-късно пред кабинета бива поставен надпис "Главен лекар - Мелис Сака", като арогантната жена е много доволна и от това, като се любува на него.
Малката Едже чака майка си Шафак в коридора на седалките. Вижда я Джем и я пита кого чака, като момиченцето му отговаря, че с майка си отново ще заминат, този път при леля им в Анкара. Джем научава за това именно от Едже, която не иска да ходи никъде, а да остане тук. При тях идва Шафак, която пита Джем дали е разбрал за новината. Той я пита дали е сигурна, че иска да го направи, но тя не разбира въпроса му и му съобщава новината, че костният мозък на сестрата на Зелиш би съвпаднал с нейния. Джем е адски приятно изненадан от това и не може да повярва на ушите си. Шафак обаче го пита за какво новина е говорел, а той ѝ отговаря - за заминаването ѝ. Едже обаче ги прекъсва и им казва, че никъде няма да ходи, като тръгва да бяха. Джем обаче я настига и ѝ казва, че ще ѝ изпълни едно желание.
Междувременно в хотелската стая на Алп и Мелис тя разглежда в интернет обява за продаване на къща край Босфора, като я показва на любовника си с молбата да я купят. Алп обаче има лоши новини за нея - Шафак е завела дело за развод и за прелюбодеяние, като изисква от съда обезщетение и от Алп, и от Мелис за морален ущърб. Бизнесменът обаче я успокоява, че утре ще говори с Шафак, за да не се стига до съд. Мелис обаче, за да разведри обстановката, моли Алп да ѝ съдейства за организирането на вечер, на която цялата болница да се събере и да се запознае с нея в луксозен ресторант. Алп ѝ казва да избере мястото, а с останалото ще се заеме той.
В двора на болницата на доктор Вейсел Джем и Едже си говорят. Младият лекар казва на малкото момиченце, че понякога децата са по-силни от възрастните, защото притежават тайна капсула за сила. Едже му казва, че тя няма такава, но той вади нещо от джоба си, слага го в ръката на момиченцето и му казва винаги когато майка му Шафак е зле, да го взима и да ѝ дава от него. В този момент при тях идва Шафак, която казва на Едже, че е време да тръгват. Джем обаче моли лекарката да остане още малко, за да наблюдава лечението на Зелиш. Шафак му казва, че с него ще се занимават Йелда и останалите, но Джем е твърдо решен именно Шафак да го направи. Тя не знае какво да му каже и си тръгва заедно с Едже.
Доктор Тайфун е извикал при пациента си, който сваля всяка една жена, психиатър. След разговор с него, психиатърът излиза и казва на Тайфун, че пациентът страда от раздвоение на личността и ще е нужна терапия, с която да се възстанови. Психиатърът обаче е смахнат и забавен като Тайфун и предизвиква комични ситуации.
На сутринта в болницата пристига Мелис, която моли сестра да съобщи на всички за официалната вечеря на служителите от болницата, която ще се проведе на вечерта. Междувременно в стаята на доктор Вейсел той и Алп разговарят, като възрастният лекар казва на новия си съдружник, че е разочарован от него. Алп обаче моли професорът да даде шанс на Мелис, като му обяснява, че здравето му е крехко и ще е по-добре за Йелда до нея да е стабилен и амбициозен млад лекар. Успокоява го още, че Мелис ще се съветва за всяко свое решение именно с доктор Вейсел. При двамата идва доктор Джем и казва на Алп, че времето не е подходящо за посещения и го моли да излезе от стаята.
Сестра Муазес вижда, че сестра Сеза не е в настроение и я пита защо. Чаровната красавица ѝ казва, че може би няма да отиде на официалната вечеря, тъй като няма как да облече. Муазес обаче ѝ казва, че сестра ѝ има малко магазинче за дрехи и че в обедната почивка заедно ще отидат, за да ѝ изберат рокля. Сестра Сеза искрено благодари на сестра Муазес.
В болничната стая на момичето с ампутирания край идва Мелис, която му се представя и го пита как е. Пациентката нервно ѝ отговаря, че е добре, като захвърля кафето си на масичката, но то пада на леглото върху краката ѝ, като Мелис, за да не се изгори, дърпа завивките и така момичето вижда ампутирания си крак и се разплаква. При него идва майка му, която го успокоява, а Мелис е шокирана и излиза от стаята.
Малко след това идва и сестра Муазес, която поставя упойка на пациентката. Тя казва на Мелис, че екипът на болницата е дал своето обещание на пациентката да види крака си, когато тя пожелае, което обаче не е било спазено. Мелис ѝ казва, че не е имала лоши намерения, но Муазес я укорява, че е сигурна в това, но че винаги въпреки това може да има лош резултат, като поставя новата главна лекарка в неловко положение. По-късно при пациентката идва забавният психиатър и приятел на Тайфун, който ѝ предлага да се поразходят малко, носейки ѝ инвалидна количка.
Междувременно доктор Джем и доктор Шафак са при Зелиш и ѝ слагат упойка преди операцията за трансплантация на костен мозък. Джем благодари на Шафак, че е останала още малко, за да се погрижи за малката пациентка.
Шафак отива в болничната стая на доктор Вейсел, който спи, като му оставя тефтера със съветите на шкафчето до него заедно с бележка за сбогуване. След това младата лекарка излиза навън и се сбогува със своите колеги, като свидетел на това става и Мелис, която е повече от доволна от случващото се. Шафак се сбогува с всички и си тръгва разстроена.
Мелис се връща в кабинета си, като при нея идва Алп, който я пита къде е Шафак и какво прави Мелис в нейния кабинет. Арогантната жена му отговаря, че не е пазач на съпругата му, за да знае къде е.
Шафак подготвя дъщеричката си Едже за пътуването, като ѝ слага колана в автомобила. Когато понечва да се качи в колата и да потегли, Шафак вижда Джем, който ѝ споделя, че след като Зелиш оздравее, също е мислил да се оттегли от болницата, но заради обещанието си към доктор Вейсел се е отказал от тази своя идея. Джем казва на Шафак, че тя е нужна на болницата и че където и да замине, никога няма да може да избяга от самата себе си. Двамата се прегръщат и се сбогуват. Шафак потегля с автомобила си, като в този момент от болницата загрижен излиза Алп, който вижда, че колата ѝ кара към изхода. Той ѝ се обажда по телефона, но тя му затваря.
Алп отива в кабинета на Йелда ядосан и я пита къде заминава Шафак, като тя му отговаря, че се съмнява наистина да е загрижен за нея. Тя се учудва и че той е очаквал да остане в болницата след всичко случило се, като му казва, че заявлението ѝ за напускане в кабинета на Мелис.
Междувременно психиатърът в болницата и приятел на доктор Тайфун завежда пациентката с ампутиран крак при момиче, което също като нея преди години е претърпяло катастрофа и е загубило крака си, но вече е с протеза, която почти не се забелязва. То успокоява пациентката, че всичко ще бъде наред. По-късно в болничната ѝ стая идват нейни приятели, както и приятелят ѝ, с когото катастрофираха, който ѝ подарява фотоапарат и билет за околосветско пътешествие.
Обедната почивка идва и сестра Сеза и сестра Муазес са в магазина за дрехи на сестрата на първата, а втората пробва различни рокли и тоалети.
Доктор Тайфун също се подготвя за официалната вечеря на болницата и за първи път се облича в костюм, като си спомня за целувката на Йелда.
Докато пътуват, Едже вижда, че майка ѝ Шафак е тъжна и ѝ дава от капсулата за сила, която ѝ даде доктор Джем. Шафак спира колата и взима от капсулата за сила, като е замислена.
Официалната вечеря, организирана от Мелис, започва и всички лекари и служители в болницата постепенно идват. Джем казва на Йелда, че е тук само заради нея и че след малко ще си тръгне, защото му е писнало от този фарс. Йелда пита Джем дали е тъжен заради Шафак и дали все още я обича, но той я моли да не му задава въпроси. Дъщерята на доктор Вейсел също е натъжена. В същото време Алп се обажда на Шафак, но тя отново не му вдига. Идва сестра Сеза, която е облечена в светло лилава рокля и си е направила прическа, като пленява доктор Селим. Точно в този момент обаче при него идва приятелката му, която му предлага да пийнат нещо. Сеза е разочарована за пореден път от обекта на своята любов, но този път не се разстройва, а понечва да си тръгне, като обаче Тайфун я спира. Той ѝ казва, че някои неща започват да се ценят след време и е най-важно човек да запази вярата в себе си, като я хваща под ръка и я връща на вечерята.
Мелис решава да се представи на всички и ги поздравява с добре дошли. Обещава им, че с общи усилия ще направи болницата най-добра не само в Истанбул, но и в цяла Турция. Точно когато им пожелава приятно прекарване обаче тя бива шокирана от идването на не кого да е, а на... Шафак! Всички са много приятно изненади от това, дори и Алп, с изключение на Мелис, на която завърналата се лекарка казва, че я е послушала и остава да работи в болницата!

В следващия 5 епизод очаквайте: след завръщането на Шафак Мелис е сломена, но запазва привидно спокойствие. Доктор Вейсел се възстановява и отново започва да лекува, като поставя условие на Мелис, че ако в рамките на следващия един месец забележи някакви пропуски в работата ѝ, ще оттегли пълномощията си за съдружие с Алп. Доктор Тайфун пък разговаря с доктор Селим и му казва, че сестра Сеза в последно време е много тъжна и то именно заради него, като го предупреждава да внимава как се държи с нея. Амбициозният хирург разговаря с чаровницата ѝ и казва, че преди всичко двамата са длъжни да си вършат работата, но честната Сеза му казва, че ако е знаела, че има връзка, е нямала да таи напразни очаквания към него. Същевременно след успешната операция на Зелиш Мелис решава да разпространи новината в медиите, без да се допита за това към Джем, като в крайна сметка съпругът на майката на Зелиш разбира за това и решава да отиде в болницата, за да убие съпругата си, която е била под защитата на прокуратурата. Когато разбира за тази постъпка на Мелис, Джем се ядосва и започва да ѝ крещи, но Алп му се изпречва и му напомня, че не знае с кого говори, като му казва, че го уволнява. Джем удря Алп и го събаря на земята. 
_________________________________________________________________________________

Е, това беше всичко от тазседмичното пето издание на новата ни пролетна рубрика "Пътят на живота", в което преразказахме четвъртия епизод от едноименната турска медицинска драма "Hayat Yolunda". Следващият ѝ шести брой, в който ще можете да прочетете преразказ на пети епизод, очаквайте следващия петък, 24 април! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.