"Успехът на..." (4): "Листопад" - най-успешната семейна драма

Здравейте, приятели! Днес е събота, 11 април, а това означава, че предстои да прочетете четвъртото издание от новата пролетна рубрика на СЕРИАЛИ
в България "Успехът на..."! През изминалата седмица, в третия ѝ брой, припомняме, че разгледахме успеха на турския сериал, завладял целия Балкански полуостров - "Завръщане" (Sila). А сега е време да преминем към същинската част на днешното четвърто издание от "Успехът на...", в което ще разгледаме успеха на най-успешната турска семейна драма "Листопад" (Yaprak Dokumu) в родината си Турция, в нашата страна България и в друга държава по света, където се е излъчилa! Време е да започваме!

Стартираме тазседмичното четвърто издание от рубриката ни "Успехът на..." по традиция с успеха на сериала, който разглеждаме - "Листопад" (Yaprak Dokumu), в родината си Турция! Там той стартира на 13 септември (сряда) 2006 г. по KanalD, като с премиерата си постига прилични, но със сигурност и не отлични рейтинг-резултати, класирайки се на 5 място с 4.60% зрителски дял. Конкуренцията му не е голяма, като в деня на старта си семейната драма се изправя срещу повторение на епизод от "Опасни улици" (3 място) и футболна среща (1 място). С втората си серия на 20 септември (сряда) 2006 г. "Листопад" постига по-добри резултати и заема 3 място с 5.10% рейтинг, като обаче е победен от сериали на ShowTV и ATV. С третия си епизод мелодрамата отново понижава рейтингите си и е на 4 място с 5% рейтинг. През октомври, близо месец след началото си, "Листопад" отчита рекордно ниски в сравнение с тези на първите си епизоди резултати - 10 място и 4.40% рейтинг. През следващите седмици обаче възвръща предишните си места от 3 до 5, но през ноември мелодрамата сериозно повишава интереса си и вече е с около 9-10% рейтинг, но все още не може да се възкачи на първото място, побеждаван е единствено от сериал на ATV и футболни срещи. В края на 2006 г. обаче най-сетне за първи път заема лидерското място в сряда и лидер по гледаемост в този ден. През първите две седмици от новата година сериалът е в почивка, но се завръща в средата на януари и отново всяка сряда смазва конкуренцията, запазвайки първото си място и през следващите месеци. В началото на септември 2007 г. "Листопад" се завръща по KanalD с нов втори сезон и отново побеждава всичко останало наред с още по-висок рейтинг от 13%, а впоследствие вече и 14-15%! През ноември обаче резултатите стават толкова високи, че достигат наистина рекордните 20% рейтинг, като те превръщат семейната мелодрама за Али-Ръза и неговото семейство най-гледаната турска телевизионна програма за седмицата, преборвайки се с големите хитове тогава "Опасни улици" в понеделник, "1001 нощ" във вторник, "Долината на вълците" в четвъртък и "Завръщане" и "Гордата Аси" в петък. И през новата 2008 г. "Листопад" продължава да повишава рейтингите си, които вече достигат до 22-23%. В началото на септември 2008 г. мелодрамата се завръща с нов трети сезон и отново всяка сряда е най-гледаната програма. Така продължава и през четвъртия си сезон. "Листопад" приключва на 29 декември (сряда) 2010 г., отчитайки с финалния си епизод отново рекордни резултати - 1 място и 22.80% рейтинг, като за последно отвява конкуренцията. След обзора ни на излъчването на поредицата в родината ѝ Турция, стигаме до изводите, че тя е най-успешната турска семейна драма, създавана някога, като продължава да бъде такава и до този момент и въпреки че с първите си епизоди постига средни рейтинги, то със следващите си буквално експлоадира и се превръща в телевизионен феномен. 

Продължаваме както обикновено с успеха на сериала, който разглеждаме тази седмица в четвъртото издание на "Успехът на..." - "Листопад", в нашата страна България! У нас най-успешната турска семейна драма стартира на 23 ноември 2009 г. в prime-time-а на най-гледаната тогава българска телевизия БТВ, като замества превърналия се тотален хит сериал "Перла". От медията се съмняват, че новата им вечерна поредица ще постигне, пък камо ли да надмине невероятния и рекорден успех на първия им турски сериал с участието на Къванч Татлъту и Сюнгюл Йоден, но се оказва, че тя адски много е подценила "Листопад", който за отрицателно време се превръща в любима телевизионна програма на зрителите и постига невероятни резултати, доказвайки, че е достоен заместник на хита "Перла". Героите от семейната драма също стават любими на аудиторията и именно заради това от новинарския екип на БТВ не веднъж посещават южната ни съседка Турция, за да ги интервюират. Популярността на "Листопад" в България в един момент става толкова голяма, че почти всеки втори българин прави асоциации на своето семейство с това на Али-Ръза Текин. Ражда се и телевизионният феномен "добра злодейка", за който говорехме през септември миналата година в приключилата ни рубрика ни "Две противоположности", породен от отрицателната героиня в мелодрамата Ферхунде, с която пък почти всяка българска свекърва сравнява своята снаха. Докато се излъчва, в България дори излиза едноименната на сериала книга на Решат Нури Гюнтекин, по чиито мотиви е създаден той, като тя също за отрицателно време бива изкупена и изчерпана от книжарниците в страната. Емблематичната майка на Тахсин и свекърва на Фикрет баба Джеврие пък става емблематичен и комедиен образ, който все още всички помнят и се усмихват, чувайки за нея. С финала си "Листопад" обаче поставя телевизионен рекорд, който и до момента не е надминат, като на 9 януари 2012 г. между 20.00 и 22.00 часа с последния си епизод събира пред екраните над 2 000 000 души, т. е. близо 1/3 от цяла България го бе проследила. Резултатът от 27.6% рейтинг и 62.7% пазарен дял и до момента не е надминат от нито една телевизионна продукция, независимо дали сериал или предаване, като по всичко личи, че и в близките години рекордът на финала на "Листопад" няма да бъде подобрен. След обзора на излъчването на мелодрамата в България стигаме до извода, че и у нас той постига невероятен и безапелационен успех, превръщайки се не само в най-гледания турски сериал, но и в най-гледаната телевизионна програма в страната изобщо!

А сега идва ред на може би най-интересната част от тазседмичното издание на рубриката ни "Успехът на..." - да разгледаме успеха на сериала, на който сме посветили днешния брой - "Листопад", в чужбина! Този път извънредно няма да се спрем точно на една държава по света, в която се е излъчила драматичната история за семейството на Али-Ръза Текин, тъй като въпреки огромния си успех, към момента тя е продадена и показана едва в около 4 страни, не броейки България - Сърбия, Босна и Херцеговина, Словения, Иран и Македония. Любопитен факт е обаче, че "Листопад" бива продаден и излъчен именно първо у нас, като стартира повече от година преди мелодрамата да приключи в Турция. В Македония пък именно заради неговото позициониране зрителите полудяват по него и именно заради огромния интерес честотата на излъчване е увеличена. "Листопад" предизвика толкова широки дискусии в юго-западната ни съседка, че дори в свое интервю тогавашният министър-председател бе обявил, че ще внесе закон, който да съкрати до минимум излъчването на турски сериали, тъй като според него тогава "500 години робство са били достатъчни". В крайна сметка обаче до вето не се стига заради несъгласието на телевизиите. По-интересна обаче е ситуацията в съседна Сърбия, където сериалът приключи преди близо три години. Там интересът към "Листопад" е бил толкова голям, че по време на излъчването му е бил отчетен рекорден ръст в посещаемостта на уроци по турски език, а в сръбските училища в един момент дори езикът официално се изучаваше, но бе избирателен, а не задължителен. Любопитното е, че младите хора също са се вълнували от сериала, след като половината от догавашните студенти по филология в Белградския университет са избирали да изучават като втори език освен майчиния си сръбски и турския! Стига се и до там, че сърбите са избирали вместо да изучават западно-европейски езици, са имали желанието да научат турския, като са били отворени над 150 школи по турски език. По време на излъчването на "Листопад" в Сърбия дори в Турция е бил отчетен значителен ръст на гръцката посещаемост и дори гръцка "вълна" в туризма. Е, стигаме до изводите, че и в чужбина "Листопад" е постигал невероятен успех и се е превръщал в истински феномен, но най-куриозен и голям е бил бумът в Сърбия, както се убедихте и от информацията по-горе.

След като разгледахме успеха на "Листопад" (Yaprak Dokumu) в родината му Турция, у нас в България и в другите страни по света, където се е излъчил, стигаме до категоричните изводи, че сериалът е един от най-успешните турски такива и безапелационно и до този момент е най-успешната южносъседска семейна мелодрама! "Листопад" промени семейства, промени и хора, а и продължава да ги променя. "Листопад" ни караше и да плачем, и да се смеем. Телевизионен феномен, чиито рекорди надали в скоро време ще бъдат достигнати, пък камо ли и надминати навсякъде, където се е излъчил!
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното четвърто издание от новата ни пролетна рубрика "Успехът на...", в която всяка събота разглеждаме успеха по света на любимите Ви турски сериали. Очаквайте следващия пети брой от поредицата ни следващата събота, 18 април! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук, а и да давате предложенията си за това успехите на кои Ваши любими мелодрами да разгледаме в следващите броеве на "Успехът на..." под формата на коментари към тази статия! 

5 коментара:

Анонимен каза...

Защо Листопад в България се излъчи не само по БТВ, но и от Диема Фемили? Как е възможно две различни телевизии да излъчват едни и същи сериали? Така се получи и със Забраненият плод, До последен дъх, Перла и други.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Получава се така, защото когато дадена телевизия закупи даден сериал, тя има определен период от време, в който може да го излъчва. Когато той приключи, тя вече губи правата си на излъчването му и така вече друга телевизия може да ги закупи, както се случи точно с тези сериали.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

moze li yspeha na zabraneniq plod i vinata na fatmagul

Анонимен каза...

Времето лети

Анонимен каза...

"Огледален свят"-много Ви моля :)!

Предоставено от Blogger.