"Музиката от турските сериали" (20): "Дила"

Здравейте, приятели! Днес е 18 март (сряда) и се завръща любимата на мнозина от Вас рубрика на СЕРИАЛИ в България "Музиката от турските
сериали"! С третия си сезон поредицата, отвеждаща Ви всяка седмица в необятния музикален свят на любимите Ви турски мелодрами, отново всяка сряда ще Ви запознава с любимите Ви мелодии и песни от тях. Първото за сезона издание е и юбилейно двадесето подред, като в него предстои да анализираме, коментираме и представим музикалните теми в излъчващия се в момента у нас всяка делнична вечер от 22.30 часа по Диема Фемили хит "Дила" (Dila Hanim).

Започваме както традицията повелява с анализа на заглавната музикална тема в сериала, чиито мелодии разглеждаме днес - "Дила"! Общо взето, на пръв поглед или по-скоро слух, тя не представлява нищо особено и атрактивно и дори за мнозина от феновете и зрителите на сериала е скучновата. Интересното обаче, с което се различава и от почти всички други начални мелодии от сериали, е че тази е изключително спокойна, бавна, баладична и дори бихме казали - флегматична. Тя започва доста рязко и неочаквано, но противно на очакванията на всички, че този внезапен старт ще доведе до нещо още по-неочаквано и изненадващо, тя продължава да бъде спокойна и бавна, повтаряйки се постоянно един и същ мотив, който надделява и в цялата мелодия. В един момент обаче се появява женски солов глас, който не пее текст, а само тонове, напомнящи до някаква степен на оперния жанр. Това до някаква степен ражда известно напрежение и драматичност в темата, но те биват разлети и буквално погълнати от един и същия мотив, повтарящ се в цялата мелодия, за който говорихме по-горе. Тогава отново започва за кратко тя да бъде спокойна и еднообразна. В следващия момент обаче драматичността и напрежението отново правят опити да превземат темата и то отново с включването на женския вокал, който този път не рязко, както предишния, а постепенно внася чувство за драма, което обаче не след дълго отново е "погълнато" и "изпепелено", ако можем така да се изразим, от еднообразния и повтарящ се мотив, който определено е наложил своето статукво в цялата тема. Така продължава и до самия финал на мелодията, която за финал бихме определили като интересен, но не много успешен от страна на композиторите на "Дила" опит. Можете да я чуете от тук

Следва да разгледаме друга също много известна от "Дила" музикална тема, която обаче за разлика от заглавната, която анализирахме преди малко, по-скоро служи като за фон на действията на героите в епизодите. Тази също е доста бавна, спокойна и дори този път бихме я определили и като... приспивна! В нея преобладават предимно струнните инструменти, но само в началото, а след това се включват и клавишните, а по-нататък и двата биват изместени от духовите и се превръщат във фон и пълнеж, тъй като последните превземат цялата тема. И в тази тема, подобно на предната заглавна, липсва всякакво напрежение или драматичност, въпреки че и тук има елемент, опитващ се да придаде такива - духовият, но и той за съжаление не успява, а дори прави мелодията по-лирична и тъжна, всяващо у слушателите чувство за носталгия и тъга по отминали спомени, но пък да го погледнем от добрата му страна - все пак придава нещо и поне тук имаме някакво развитие, дори и да не е в желаната посока за повече напрежение и драматичност. Можете да я чуете от тук

И след като анализирахме и коментирахме двете най-популярни музикални теми от "Дила", стигаме до извода, че определено композиторите на сериала са се опитали звученето на произведенията им да бъде в пълен контраст с иначе драматичните и разтърсващи действия и събития в него, което до една степен е доста интересен опит и похват, несрещан досега в нито една друга мелодрама, чиито мелодии разгледахме досега, който обаче поражда смесени чувства у слушателите и феновете. 
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от първото издание за третия сезон на рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Очаквайте ни отново следващата сряда, 25 март! А дотогава очакваме Вашите предложения за това на кои сериали да разгледаме музикалните теми в следващите броеве на поредицата ни, които можете да давате под формата на коментари към тази статия! 

4 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, много се радвам е се завърна любимата ми рубрика музика от турските сериали, искам да помоля в следващото ви издание да публикувате музикалната тема от сериала "Завръщане" с Джансу Дере и Мехмет Акив от любимия ми сериал.
Дано молбата ми бъде удовлетворен.
Пожелавам на целият екип все така да сте най-добрите и все повече фенове и да продължавате да и радвате с много нови и хубави неща за нашите любими сериали.

Анонимен каза...

Здравейте, чета ви с удоволствие редовно. Страхотни сте, благодаря че ви има. И аз ще помоля за същото, музиката от сериала "Завръщане" с Мехмет Акиф Алакурт и Джансу Дере. Приятен ден.

Админ каза...

До 1 и 2 коментар:
Здравейте,
Искрено Ви благодарим за милите думи и подкрепата, през пролетния сезон можете да очаквате много изненади, сред които са и стартиращите този петък и тази събота рубрики - съответно "Пътят на живота", в която всеки петък ще преразказваме по един епизод от едноименния медицински все още неизлъчен у нас сериал, и "Успехът на...", в която всяка събота ще Ви запознаваме подробно с успеха на любимите Ви турски сериали по света. От 26 март (четвъртък) пък всеки четвъртък предстои и да публикуваме интервюта с отпадналите участници в стартиралия миналия петък втори сезон на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2015 г. Продължават и рубриките ни "Какво гледат в Турция?" всеки понеделник и "Турските актьори 24/7" всяка неделя, можете да очаквате и извънредни включвания във вторник от "Турция представя..." при нов сериал в южната ни съседка. И добре - следващата сряда очаквайте анализ и представяне на музикалните теми в "Завръщане"!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

http://vbox7.com/play:4d9cc1b15f&start=592

някой знае ли как се казва песента която започва на 9:52 минута от филма ?
Благодаря

Предоставено от Blogger.