"Успехът на..." (1): "1001 нощ" превзе целия свят

Здравейте, приятели! Днес е събота, 21 март, и стартира втората нова рубрика на СЕРИАЛИ в България тази пролет - "Успехът на..."!
От няколко години насам българският телевизионен ефир е превзет от превърнала се постепенно в любима на родните зрители народност сериали - турските. Започнаха първо по НоваТВ, където първоначално не се харесаха особено на аудиторията, но бавно и сигурно след това постигнаха нечуван и удивителен успех. Малко след това, виждайки неочаквания интерес към тези продукции, БТВ също започна да излъчва такива и то не пробно в следобедния слот, а направо в prime-time-а, където също постигнаха уникален успех и интерес. Постепенно почти всички национални и кабелни телевизии започнаха да въртят нови и нови турски сериали, които вече няколко години са на първо място по гледаемост в България и са любими на зрителите. У нас има доста малко провали на мелодрами от южносъседски произход, като почти всички постигат високи и стабилни рейтинги. Дали обаче е така в страната им производителка Турция, както и в останалите държави, в които се излъчват турски сериали? Отговорите на тези въпроси ще намерите през следващите пролетни месеци единствено в новата рубрика на СЕРИАЛИ в България "Успехът на...", издания от които ще се публикуват всяка събота!

Време е да започваме с първото издание! Дълго време обмисляхме успехът на коя от всичките вече над 70 мелодрами, излъчени у нас, да представим в пилотния брой на новата ни рубрика и накрая сметнахме за най-добре и съвсем естествено той да бъде посветен на първия излъчен в България и дал началото на бума и истерията по всички следващи продукции - "1001 нощ"! У нас една от най-обичаните поредици започва излъчване на 8 декември 2008 г. по НоваТВ, близо две години след премиерата си в Турция, като се излъчва всеки делничен следобед между 13.30 и 15.00 часа. Първият и вторият сезон от мелодрамата с участието на Бергюзар Корел и Халит Ергенч в България се излъчват в горе-споменатия слот, но след огромния зрителски интерес, с началото на третия си сезон у нас през май 2009 г. тя продължава, но вече в по-удобен за зрителите час - между 16.30 и 18.00 часа отново по НоваТВ. През юни 2009 г. е показан финалният епизод от "1001 нощ", който бива излъчен извънредно между 16.00 и 18.00 часа. Така след над половин година излъчване в България хитовата мелодрама се превръща за отрицателно време в любима на зрителите и през изминалите години бе многократно повторена и то отново радвайки се на огромен интерес. 

Дали в Турция обаче "1001 нощ" е бил сред любимите на зрителите сериали? Поредицата започва своето излъчване на 7 ноември 2006 г., като се излъчва всеки вторник в ефира на KanalD. С премиерата си поредицата се изправя в двубой срещу повторение на излъчващия се в момента хит "Завръщане" (Sila) на ATV и друга любима на аудиторията в южната ни съседка поредица "Спомни си, любима" (Hatirla Sevgili) с Берен Саат и Джансел Елчин също на ATV, както и с криминалния хит на KanalD "Опасни улици". Първият епизод се нарежда на трето място по гледаемост, като е победен от "Опасни улици" и повторение на епизод от "Завръщане". От следващата седмица обаче "1001 нощ" помита всичко след себе си с рекордния рейтинг от 12% и се възкачва на първото място, от което след това никога не слиза и постига огромен успех в родината си, като със следващите си серии дори вече постига рекорден резултат от над 20% и се превръща в най-гледаната телевизионна програма в Турция. Финалът на поредицата е показан на 12 май 2009 г., като отново държи лидерството по гледаемост. Така стигаме до заключението, че и в Турция "1001 нощ" (Binbir Gece) е предизвикал огромен успех и интерес от страна на зрителите. 

А сега е време да преминем към най-интересната част от рубриката - успехът на сериала, чийто успех разглеждаме днес, по света! Досега "1001 нощ" е продаден и излъчен в над 50 страни по целия свят, като завладява Азия в Кувейт, Азербайджан и Китай, Европа в България, Сърбия, Украйна, Гърция и Македония, а отскоро и Южна Америка в Перу, Аржентина, Уругвай, Колумбия, Чили и Бразилия. Ще се спрем главно на успеха на мелодрамата за Шехерезада и Онур в Чили! Там поредицата стартира през март 2014 г. по чилийската телевизия MegaTV. С първите си епизоди "1001 нощ" в Чили не постига кой знае какъв успех, подобно на излъчването си в България, но след това интересът към мелодрамата скача рязко нагоре и с всяка изминала седмица постига все по-високи и по-високи рейтинги, излъчвайки се в най-гледаното време - prime-time-а. Генералният директор на MegaTV Патрисио Ернандез случайно се натъква на "1001 нощ" в интернет-пространството, като гледа няколко епизода и остава запленен след тях. Заради дългогодишния си опит в бранша, той е убеден, че ако поредицата започне в родината му, то ще постигне нечуван успех и прогнозите му в действителност се сбъдват. Ернандез се свързва с компанията-дистрибуторка на сериала и за отрицателно време се осъществява покупкопродажбата на епизодите. С големия риск да се провали, телевизия MegaTV започва да ги излъчва във вечерния най-гледан слот и с първите си епизоди "1001 нощ" в Чили определено се проваля. Упоритостта и търпението обаче водят до резултати и само две-три седмици след премиерата си сериалът вече се радва на огромен интерес от страна на зрителите. Любопитен и куриозен факт е, че по време на световното футболно първнество в Бразилия през лятото на изминалата 2014 година, когато и Чили отразява двубоите на терена, които по традиция винаги са най-гледани, "1001 нощ" ги побеждава и бива по-гледан от тях, което за чилийската телевизионна история е тотален феномен и куриоз. Според социологическо проучване в Чили дори повече от всеки втори човек е гледал "1001 нощ". Важна подробност, която трябва да отбележим, е че както в България, така и в Чили хитовата история е първият турски сериал в ефира, като обаче и у нас, и в Южна Америка постига небивал интерес и успех. 

Въпреки че приключи преди шест години в Турция, "1001 нощ" (Binbir Gece) продължава да покорява сърцата на милиони зрители по света, превръщайки се във феномен и лидер по гледаемост в почти всяка страна, в която се излъчва. В момента се водят преговори за стартирането му в Испания, Италия, Франция, САЩ и Мексико, които съвсем скоро ще приключат и "1001 нощ" заслужено ще може да бъде обявен като чудото на Турция, заради което за южната ни съседка вече научи цял свят именно заради сериалите, които произвежда. Покъртителната история за Шехерезада и Онур завладя и Арабския свят, както и целия Балкански полуостров, а тепърва предстои да навлиза в Западна Европа и Северна Америка. След цялото първо издание на "Успехът на..." вече можем да установим и заключим, че "1001 нощ" е истински телевизионен феномен, превзел цял свят! 
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от първото издание на новата рубрика на СЕРИАЛИ в България тази пролет "Успехът на..."! Очаквайте ни отново следващата събота, 28 март, когато продължаваме да отразяваме и разглеждаме успеха на любимите Ви турски сериали по света! Очакваме и Вашите предложения за това успехите на кои мелодрами да представим в следващите броеве на "Успехът на..." под формата на коментари към тази статия! Хареса ли Ви първото издание? 

12 коментара:

Анонимен каза...

Листопад

Анонимен каза...

Ще има ли и за Съла?

Анонимен каза...

За сериала Съла ще има ли такава статия?

Анонимен каза...

Моля ви за сериала "Завръщане. Абсолютно сигурна съм че Боран и Съла са се харесали и на зрителите в Турция след като са го повтаряли

Админ каза...

До 1, 2, 3 и 4 коментар:
Здравейте,
Съвсем скоро очаквайте предложенията Ви реализирани в издания на "Успехът на..." всяка събота!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Няма как човек да не оцени усилията ви!Прекрасна статия,нека не прозвучи като обида,но това е най-добре направената ви рубрика до момента.Старание влагате винаги,но този път е повече от добре.Мен например ме интересуват детайлите-не просто сте упоменали гледа ли се или не сериала в Турция-посочили сте и цифри(%),къде е закупен...
Чест ви прави че започвате именно с този сериал,а по-нататък оставяте нас,вашите читатели да даваме своите предложения.Все пак от "1001 нощи" започна еуфорията по турските продукции.
Имам въпрос:по времето когато се излъчва в Турция дават ли и "Гордата Аси"и кой е по-гледаният?
А сега и предложенията ми-"Забраненият плод" и моят любим сериал "Огледален свят".
Продължавайте все така,пролетният сезон при вас наистина е пълен с приятни изненади!

Админ каза...

До 6 коментар:
Здравейте,
Искрено Ви благодарим за милите думи и подкрепата, наистина много се стараем и се радваме, че дори поне един читател се радва и подкрепя това, защото за нас най-важно е мнението именно на Вас - читателите! Очаквайте съвсем скоро реализацията и на Вашите предложения, радваме се, че още през първия ден получихме толкова идеи от Ваша страна, за което искрено благодарим на всички! Относно "Гордата Аси" - излъчвал се е две години, от 2007 до 2009 година, всеки петък по KanalD, като в началото се е изправял срещу "Завръщане", "Двама завинаги" и "Спомни си, любима", постигал е прилични рейтинги, но не и отлични, от 2 до 6-7 място. Но специално "Гордата Аси" не се е изправял срещу "1001 нощ", ако имахте това предвид.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Здравейте и аз много харесах статията ви и ще бъда изключително благодарна ако напишете и такава за Огледален свят, този филм е невероятен.

Анонимен каза...

В подкрепа на предишния коментар-и аз много искам да прочета за успеха на "Огледален свят" в Турция,а и извън пределите й.

Анонимен каза...

Аз бих ви предложил отново да върнете рубриката за това кои турски сериали може да очакваме скоро в българският ефир.мисля че ще бъде интересно.

Анонимен каза...

Здравейте, страхотна рубрика.
Може да прозвучи банално но сериала Завръщане е актуален в момента и бих искала да прочета за него.
Хубав и успешен ден.

Анонимен каза...

Здравейте, статията много ми хареса. Латинска Америка , меката на сериалите е полудяла по турските сериали. Ще ми се да прочета за "Пепел от рози" , май само при нас беше рози. Някъде бях чела , че в Южна Америка, не си спомням коя държава , са полудели по Фатмагюл. Искам и да ви помоля да слагате и линкове за страници където се коментират тези сериали ако е възможно. Бъдете живи и здрави за да продължавате да ни радвате.

Предоставено от Blogger.