"Две противоположности" (13): Халит Ергенч

Здравейте, приятели! Днес, 12 декември (петък), публикуваме предпоследното за сезона 13 издание от рубриката ни "Две противоположности". 
В тазседмичния предпоследен брой предстои да сравним два от най-известните персонажа в историята на турските сериали, изиграна от един от най-известните и обичани турски актьори - Халит Ергенч и неговите роли в хитовете "1001 нощ" и "Великолепният век". Време е да започваме!

Започваме както обикновено с ролята, която Халит е изиграл първа - тази на Онур в първия излъчен в България турски сериал "1001 нощ" (Binbir Gece). Преди да анализираме обстойно този наистина интересен персонаж, нека преди това си припомним за какво се разказваше в една от най-вълнуващите и обичани мелодрами! Пренебрегвайки съветите на роднините си, Шехерезада (Бергюзар Корел) се омъжва за Ахмет, син на патриархално семейство, и ражда син. Когато момченцето е на една годинка, Ахмет загива в катастрофа. Шехеразада остава сама да се бори с живота, но нещастията ѝ не свършват дотук. Тя научава, че детето ѝ е болно от левкемия. Младата жена отдава сърцето и душата си, опитвайки се да му осигури нужното лечение. За да бъде направена операция на малкия, Шехеразада трябва да заплати 200 000 долара, но успява да събере едва 50 000. За останалите 150 000 първо се обръща към богатия си свекър с молба за помощ, но сълзите на майката не трогват коравото му сърце. Банките също отказват заем. Последната й надежда остава фирмата, в която работи. Единият от двамата ѝ собственици - Онур (Халит Ергенч) ѝ отправя предложение, което напълно ще промени живота на младата жена. Време е да започнем с анализа на героя, който разглеждаме днес - Онур. Той бива пресъздаден блестящо от Халит Ергенч, като определено е един от най-необикновените и различни мъжки образи, които сме свикнали да гледаме в турските сериали. Първоначално Шехерезада пренощува с Онур, като в последствие той започва да си мисли, че тя се опитва да го използва и е поредната, която иска да се възползва от голямото му богатство. След като обаче разбира защо Шехерезада е искала пари от него - за да спаси живота на детето си, той се срамува и се разкайва за мнението си и мислите си за борбената майка. В последствие двамата се влюбват истински, но както във всеки турски сериал, и тук до пълното щастие се стига чак на финала на поредицата, чийто сюжет иначе е изпълнен с любовни перипетии и препятствия. Правейки равносметка, Онур от "1001 нощ" е всеотдаен, романтичен и добър мъж.

Продължаваме нататък към другия също толкова успешен и популярен персонаж на Халит Ергенч - този на султан Сюлейман в най-успешната турска историческа драма "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Преди да анализираме този персонаж и да го сравним с предния, който разгледахме - Онур, нека си припомним накратко за какво се разказваше в поредицата! "Великолепният век" е посветен на любовта между Сюлейман Великолепни и украинската робиня Александра (Мерием Узерли), която успява да измести вековните традиции в двореца, да отчужди султана от официалната му съпруга и семейството му. Изкусителната украинка става причина за противоречия в живота на султана и начина му на управление на империята. Любовната история, която предопределя съдбата на една цяла империя, ще повдигне завесата на изпълнения с тайни и интриги живот в султанския харем през най-величествения период на Османската империя. Дошла като робиня от най-крайните земи на империята, единствена Александра успява да спечели сърцето на султана. С блестящ ум, необикновена сила на волята и привлекателна външност, тя се превръща от безправна робиня в жена на най-могъщия султан на Османската империя. Сериалът разчита на изключителен сценарий, виртуозна режисура, пищни декори и костюмография, перфектна актьорска игра на едни от най-любимите турски актьори и завладяващ саундтрак. Мащабната продукция, която разкрива драматичните обрати в двореца и живота на султана, се развива на фона исторически събития, ключови за целия Балкански полуостров. След като си припомнихме за какво се разказваше в сериала, нека да анализираме героя на Халит Ергенч в него - султан Сюлейман! Самият той преди появяването на Хюррем (Александра) изглежда повече от нещастен и непълноценен от брака си с първата си съпруга. След появяването на различната робиня, сърцето на коравия, консервативен и студен човек се отваря и той става повече от романтичен и влюбчив. Въпреки това, характерът на султан Сюлейман е изключително тежък и труден, тъй като той е крайно справедлив и не търпи ни най-малка наглост. Тежкият си нрав той проявява към всички без изключение, вкл. и неговите най-близки хора. И така, правейки равносметка и сравнение, Онур от "1001 нощ" е добър, романтичен и всеотдаен мъж, а Сюлейман - властен човек, с тежък и доста често неразбран характер, присъщ обаче на един велик управител на Османската империя. 

Е, това беше всичко от рубриката ни "Две противоположности" за тази седмица! Последното за сезона издание №14 предстои да прочетете следващия петък, 19 декември, когато ще сравним два от образите на любимата турска звезда на България за настоящата 2014 година, оставаме на Вас да се досетите коя е тя и чии нейни два персонажа ще сравним! А дотогава можете да си припомните предишните броеве на рубриката чрез архива ѝ от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.