"Любопитно" (13): с какво са известни турските телевизии?

декември 13, 2014
Здравейте, приятели! Събота, 13 декември е, а това означава, че днес за тринадесета поредна седмица предстои да разгледаме изключително
интересна тема в рубриката ни "Любопитно"! В днешния брой на поредицата, в която всяка събота Ви отвеждаме в необятния свят на турските сериали, ще Ви запознаем с това с какво са известни турските телевизии и кои са техните най-големи успехи и дори емблеми. Време е да започваме!

Стартираме с KanalD, чиито сериали са най-гледани и популярни в България. Определено емблемите на една от най-гледаните турски телевизии са много, а за щастие - повечето са излъчени у нас и Вие добре ги познавате. Може би обаче най-известният турски сериал на медията със синьото кръгче е втората по успешност турска семейна драма, излъчваща в момента финалните си епизоди у нас - "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Драматичната продукция, в която участие взимат едни от най-известните турски актьори - Айча Бингьол, Еркан Петеккая, Мете Хорозоулу, Арас Булут Ийнемли и други, е като емблема за KanalD, която излъчваше поредицата всяка вторник вечер, постигайки рекордни и изключително високи рейтинги. За съжаление с първите си два сезона у нас мелодрамата не постигна желания, а и заслужен успех, но с третия си, излъчващ в момента финалните си серии всяка делнична вечер от 18.00 часа по БТВ, тя постига изключително високи резултати и попада в ТОП 20 на най-гледаните телевизионни програми в България.

Друга също толкова известна поредица на KanalD определено е "Листопад" (Yaprak Dokumu), която е и най-гледания турски сериал в България, с чийто си финал събра пред екраните рекордните и непобедими и до момента над 2 милиона зрители. Продукцията определено е една от емблемите на KanalD, с която медията също е много известна. Не случайно и броят епизодите на "Листопад" е бил извънредно удължен заради огромния интерес от страна на феновете към семейната драма с Гьовен Хокна, Гьокче Бахадар, Фахрие Евджен и други.

Може би не знаете, но освен със сериали, KanalD е много известна и със своите шоу-програми. Сред най-известните такива е турското издание на музикалния формат "X Factor", което се излъчи миналата есен по телевизията със синьото кръгче. Риалити форматът постигна добър успех, но определено силата на медията е в сериалите, които са повече от успешни и харесвани.

Продължаваме със следващата телевизия и нейните емблеми StarTV. Напоследък медията търпи изключително голямо развитие и в момента смело може да се нарече като най-успешната турска телевизия. До преди медията не беше изключително известна и рядко нейни продукции постигаха успехи, но напоследък, от няколко години насам, тя се изтласна от статута на обикновена национална медия и се превърна в един от големите играчи на южно-съседския медиен пазар. Най-голямата емблема на StarTV безспорно е най-успешната турска историческа драма "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), която постигна чутовен и невиждан успех по време на излъчването си. Освен един от най-гледаните, продукцията определено е и една от най-коментираните и дискутирани, именно заради интересното си и оригинално съдържание. Колкото и да го плюха и нехаресваха, "Великолепният век" си остана най-успешната продукция на StarTV.

Други по-малко емблематични за StarTV сериали са излъченият у нас "Ифет" (Iffet) и тийн-хита, който също предизвиква доста дискусии напоследък и е с участието на звездите Чаатай Улусой и Серенай Саръкая - "Приливи и отливи" (Medcezir).

Също като KanalD, StarTV също излъчва шоу-програми и риалити формати, най-известните за телевизията сред които са "Survivor" и "The Voice of...", излъчващи в момента българските си издания у нас. Телевизията със звездичката излъчваше "Гласът на Турция" от 2012 до 2014 г., като настоящия сезон обаче се позиционира по по-малко известната и гледана TV8. "Survivor" пък постигна голям успех в южната ни съседка през миналогодишната пролет, нареждайки се всеки вторник плътно до лидера "Времето лети". Любопитно е, че именно StarTV през пролетния телевизионен сезон организира музикалното шоу за деца "Гласът на децата", което е по лиценз на оригиналния формат за възрастни, но в него участва деца, нещо като нашите "Големите надежди", осъществили се тази пролет.

Продължаваме нататък с друга популярна и много гледана турска телевизия FOX. Телевизията, подобно на StarTV, отскоро е в своя апогей, като една от емблемите ѝ определено беше многосерийният тийн-хит "Морска звезда" (Deniz Yildizi). Казваме "беше", защото от тази есен поредицата се излъчва в ефира на конкурентната StarTV, след като повече от 5 години, с над 1000 излъчени епизода, се позиционираше по FOX. "Морска звезда" беше излъчен в България преди няколко години от БТВ, но бе спрян заради твърде големия брой епизоди.

Друга също толкова известна турска мелодрама на FOX, която в момента е най-гледаният турски сериал в южната ни съседка, е "Черната роза" (Karagul), който се позиционира всеки петък след 20.00 часа и постига чутовни и непобедими от никой от конкурентите ѝ рейтинг. Поредицата стартира миналата година в Турция, като в момента се излъчва третият ѝ сезон. Напомняме, че "Черната роза" се излъчи у нас по ТВ7 това лято, но бе спрян, защото както знаете, медията претърпя фалит и все още не се е стабилизирала. Дали ще продължи или не все още не е ясно.

Друга също голяма емблема на FOX е хита, излъчен и у нас по Диема Фемили, "Сезони на любовта" (Lale Devri). Поредицата с участието на Толгахан Сайъшман, Емина Сандал, Серенай Саръкая и Селен Сойдер е една от емблематичните за телевизията продукции, която всяка събота постигаше отлични резултати и стана изключително популярна.

Преминаваме към една от най-интересните и популярни дори у нас турски телевизии ATV. За съжаление оранжевата телевизия, която преди беше може би най-гледаната, претърпява провал след провал с новите си сериали, а за съжаление и вече малкото наложили се като хитове нейни такива започват да губят от аудиторията си. Въпреки това обаче, сериалите на медията са вторите най-известни в България, като виновници за това са НоваТВ и Диема Фемили, които излъчват главно нейни поредици. Сред най-известните такива е най-успешната турска криминална драма "Езел" (Ezel), която постигна рекорден и изключително голям успех в южната ни съседка, както и у нас (с изключение на началото). Поредицата с Кенан Имирзалъолу, Джансу Дере, Баръш Фалай, Ийт Йозшенер и Бааде Ишчил е една от емблемите на ATV, с които е известна телевизията.

Други емблеми на ATV са един от първите турски сериали изобщо "Имението с лозите" (Asmali Konak), излъчен у нас по Диема Фемили, както и "Незабравима" (Unutulmaz) и вече неизлъчващият се по тази телевизия криминален хит "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu). Най-вълнуващата романтична комедия "Огнено сърце" (Gonulcelen) с великолепните Туба Бююкюстюн и Джансел Елчин също е много емблематична за ATV, тъй като тя е сред сериалите с най-много награди и признания.

Подобно на KanalD и StarTV, ATV също има доста известни и обичани свои шоу-програми, сред които обаче най-известна е телевизионната игра, позната и у нас, "Стани богат", която в Турция се излъчва под името "Кой иска да стане милионер" (Kim Milyoner Olmak İster?). Питате се кой е турският Ники Кънчев - водещият на българското издание на шоуто? Ще останете изненадани, тъй като много добре го познавате - това  е актьорът-ветеран, който гледаме в момента в повторението на "Забраненият плод" Селчук Йонтем.

И приключваме днешното издание на "Любопитно" с това с какво е известна турската телевизия ShowTV, която за съжаление напоследък претърпява провал след провал и е по-малко гледана от главните си конкуренти. Определено обаче ShowTV може да се похвали с едно и то е напълно достатъчно - тя е излъчила най-харесвания в България, а със сигурност и не само тук, турски сериал - "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum). Той безспорно е най-голямата емблема на ShowTV, като както у нас, така и в Турция, постигна наистина огромен успех и се радваше на много голям интерес от страна на зрителите. Третият му и последен сезон обаче постигна голям... провал, защото в края на втория актрисата, изпълняваща главната роля в него - Хазал Кая ("Забраненият плод"), реши да го напусне, след което поредицата бе прекръстена на "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu), двойката Гизем Караджа и Чаатай Улусой не се хареса на зрителите и така поредицата за съжаление не приключи така, както стартира.

Друга също голяма емблема на ShowTV, но не чак толкова, колкото "Огледален свят", е драматичния хит "Мълчаливите" (Suskunlar), който също постигна голям успех в южната ни съседка и бе един от големите успехи на телевизията. До голяма степен интересът към нея най-вероятно се дължеше на звездния ѝ каст, който включваше звезди от ранга на Аслъ Енвер и Мурат Йълдъръм, а и на интересния, необикновен и различен сюжет. 

2 коментара:

Анонимен каза...

Защо още не сте публикували статията за музиката на Север-юг?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Изданието все още не е налице поради технически причини, извиняваме се за евентуално причиненото неудобство. Очаквайте статията до няколко часа!
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.