"Любопитно" (8): за България в турските сериали

Здравейте, приятели! Днес е събота, а това означава, че за осма поредна седмица предстои да разгледаме изключително интересна тема
в рубриката ни "Любопитно". Днешното издание ще бъде малко по-необикновено от предишните именно защото надали някой се е досещал за него. Е, време е да Ви представим България през очите на турските сериали!

Сигурно вече сме Ви омръзнали със споменаването на "Огнено сърце" навсякъде, но и този път ни изтърпете, защото темата наистина е много интересна и отново в главната роля в нея се включва най-вълнуващата турска приказка. Започваме с един емблематичен символ, с който пряко е свързана страната ни. Става въпрос за любимото на главната героиня Хасрет мече от България, подарено от баща ѝ, музикантът Бурхан. Емблематичната керамична фигурка е неразделен отдушник на дръзката героиня, като той е с нея дори в най-тежкия ѝ момент - когато напуска родната си махала и рязко заживява в света на богатите, където не се чувства комфортно. 

Друг интересен момент в "Огнено сърце", когато се споменава България, е тогава, когато бащата на Хасрет, Гюлназ и Кадир - Бурхан, се намира в страната ни след поредното си заминаване в чужбина, за да свири на цигулката си. Точно тогава опърничавия и непокорен възрастен мъж се намира в ресторант, където свири, а след това разговаря със своя стара приятелка. Дали тази сцена наистина се е осъществила у нас не е ясно, но е достатъчно, че страната ни е спомената и тогава. 

Освен в тези два момента, България се споменава и в още няколко също толкова интересни, ключови и емоционални за героите събития. Едно от тях е изненадващото "отвличане" на Хасрет, Гюлназ и Кадир от собствения им баща Бурхан, който заради кражба решава да напусне Турция и да емигрира не къде да е, а в... България! Да, точно така, при този момент вече е сигурно, че сцената се е заснела у нас, защото в нея ясно се вижда табелата с името на родината ни. Тогава за щастие, но и за съжаление, героите биват върнати в Турция от тогава все още учителят, а след това и изгора и съпруг на Хасрет - Мурат. Жалко, че българите не можахме да се срещнем с любимците ни или поне тези, живеещи в югоизточна България на границата с южната ни съседка. 

Следващ ключов момент в "Огнено сърце", в който се споменава България, се случва на финала на първия сезон на поредицата, в 16 оригинален епизод. В края му става ясна причината за отсъствието на майката на Хасрет - Саиме, по време на детството и развитието на дъщеря си. Точно тогава, докато тя разговаря с бащата на Хасрет Бурхан, си спомня за напускането на двамата. Всъщност тогава не се споменава родината ни, но пък за сметка на това по-наблюдателните зрители и фенове на "Огнено сърце" може би са забелязали, че по време на спомена, който се развиваше на влакова гара, стои овехтелият надпис "Гара Разград" върху полу-срутената малка постройка. Това пък от своя страна означава още едно - младите Саиме и Бурхан са посетили България по време на снимките на сериала, което също е много любопитно и интригуващо. 

На финала на най-вълнуващата турска мелодрама България отново присъства. Това се случи, когато на самите последни сцени всички герои случайно се засекоха на гарата в Истанбул, разбирайки, че всички тайно заминават за Париж. Точно тогава един от най-колоритните герои в сериала - Кобра, обясняваше на брата на съпругата си и чичо на децата му - Кадир, как ако тръгне в "онази" посока, ще се озове точно в родината ни. 

България се споменава и в още сериали, сред които и показващия в момента финалните си епизоди премиерен сериал "Ифет". За разлика от "Огнено сърце", при който страната ни се споменаваше десетки пъти, при поредицата с Дениз Чакър това се случи само един път и то тогава, когато бракът между Ифет и и Али-Ихсан беше в началото си и двамата обмисляха своя меден месец, като тогава самоубилия се в последствие главен герой предложи на съпругата си да посетят съседната за Турция България. 

Както разбрахте, България се е споменавала и ще продължава да се споменава в турските сериали. Рекордьор за това обаче е най-вълнуващата турска приказка "Огнено сърце", в която ключови сцени от сериала са заснети именно у нас. Ще се радваме да споделите с нас в коментарите и още сериали, в които родината ни е споменавана, като посочите кога точно по време на поредицата се е случило това. Очаквайте следващото издание №9 на "Любопитно" следващата събота, 15 ноември! 

2 коментара:

Анонимен каза...

Не вярвам ,че на някой е от феновете на тураски сериали е омръзнало споменаването на филма "Огнено сърце ".Според мен ,за разлика от много други нашумели продукции,които не пожънаха очаквана гледаемост у нас ,"Огнено сърце "има доста голям рейтинг и много добри отзиви от критиците.Относно споменаването на България това трябва само да ни радва ,че нашата страна е свързана с историята на героите и спомените са само добри.
Надявам се ,че след време ще можем пак да се насладим на невероятната романтична история на Хасрет и Мурат по ТВ ефира ,а не само по интернет !!!!!
Приятна вечер.!

Анонимен каза...

Несъм сигурна,но мисля,че в "Езел" се споменаваше името на България.

Предоставено от Blogger.