"Любопитно" (10): как се закупуват турските сериали?

ноември 22, 2014
Здравейте, приятели! Днес, 22 ноември (събота), предстои за десета поредна седмица да Ви запознаем с интересна тема от рубриката ни
"Любопитно". В днешното издание ще разкрием една от най-пазените от телевизиите тайни, а съответно и една от най-интересните за Вас - зрителите, тема. Днешното юбилейно издание на "Любопитно" ще бъде наистина специално и много любопитно. В него ще Ви запознаем с това как всъщност се закупуват турските поредици и как любимите ни сериали стигат до нас. Време е да започваме!

През годините се носеха много версии и слухове за това как се закупуват турските сериали. За съжаление, все още не е ясно по точно какъв начин се случва така и вариантите поне към този момент са два, като финалната формула най-вероятно е съвкупност между двата. Първоначално трябва да уточним, че и при двата варианта закупуването и продаването на сериалите става в пакети. Закупуването на сериали в пакети означава, че даден сериал е продаден в пакет заедно с още няколко други продукции. Самият даден сериал обикновено е постигнал голям успех в родината си, докато останалите допълващи пакета му са били по-малко гледани и ако можем да се изразим най-точно за тях, то те са само като за пълнеж. Не бива обаче да отхвърляме варианта за смяна на местата и в чужбина продадения успешен сериал да постигне провал, а останалите по-малко гледани в родината си - успехи в други страни. А сега, след като обяснихме едно основно понятие, свързано със закупуването на сериалите - в пакети, е време да започнем със същинската част на статията ни днес! 

Вариант №1 - ексклузивни договори с телевизиите:
Този вариант за закупуването на сериалите е много по-разпространен от следващия, който ще разгледаме. Както вече знаете от предишния параграф, сериалите се закупуват в пакети, независимо дали по първия или втория начин. В случая, който разглеждаме сега, българските телевизии, които излъчват турски сериали, са сключили ексклузивни договори с дадена турска телевизия, чиито сериали закупуват в пакети. През изминалите години се носеха всякакви слухове, относно това коя българска телевизия чии турски сериали купува, като поне към момента, водейки се единствено и само по фактите, можем да заявим, че двата големи играча на родния пазар - БТВ и НоваТВ, все още не са се обособили към точно една южно-съседска медия. 

Първоначално се носеха слуховете, че БТВ има договор с турската телевизия KanalD, тъй като през първите години, в които родната медия излъчваше турски сериали, те бяха именно на тази южно-съседска телевизия, като примери даваме с хитовете "Перла", "Листопад", "Двама завинаги", "Забраненият плод", "Мечтатели", "Опасни улици", "Пепел от рози", "Времето лети" и "Север-Юг". Напоследък обаче по най-гледаната медия у нас според ГАРБ се излъчват все повече и повече сериали на други телевизии, сред които ShowTV и FOX. Сериал на първата, излъчил се наскоро, беше "Огледален свят", а на втората - "Една любовна история". Сега обаче в prime-time-а на БТВ отново се излъчва сериал на KanalD - "Милост", което пък още повече обърква нещата. 

Преминаваме към най-гледаната според Nielsen българска телевизия НоваТВ! Според фактите и наблюденията ни през годините, синята телевизия излъчва предимно сериали на турската медия ATV, а след нея поне по брой са тези на... KanalD. През годините така и не стана ясно с коя от двете родният канал е сключил договор, ако естествено въобще съществува такъв. Сериали на ATV, излъчени по НоваТВ, а и нишовия ѝ канал Диема Фемили, са "Любов и наказание", "Цената на славата", "Млечният път", "Памуковата принцеса", "Огнено сърце", "Езел", "Щастливи заедно", "Голямата лъжа" и други. Сериали на KanalD, закупувани и излъчвани по каналите от семейството на Nova Broadcasting Group, са "1001 нощ", "Ангел-пазител", "Да върнеш времето назад", "Пламъкът на сърцето", "Сълзи над Босфора", "Под липите", "Момичето, което обичах" и други. Напоследък обаче и по НоваТВ и Диема Фемили започват да се излъчват сериали на други телевизии, сред които StarTV и ShowTV. Именно на тях са хитовете от тази година съответно "Надежда за обич", "Ифет" и "Дила" и "Опасна красота". 

Вариант №2 - компании-дистрибуторки:
Това е новият вариант за закупуване на турски сериали, или по-скоро не нов, а отскоро познат за България. Всъщност за него научихме първи ние, след като разбрахме за закупуването на три сериала в пакет, за които обаче ще говорим след малко. И така, според новият начин и новите и актуални версии, сериалите наистина се закупуват в пакет, но този път родните телевизии имат договори не с южно-съседските канали, а с турски компании-производителки, които представят и продават пред света едни от най-успешните турски сериали. Като цяло този начин за закупуване на сериали е много по-логичен и възможен от предния, който разгледахме.

Започваме с компанията ITV Inter Medya, която е една от най-известните и използвани в Турция. Тя отговаря за продажбите на сравнително малък брой турски сериали, но пък за сметка на това най-вече от нея можем да си направим изводите за това как се закупуват сериалите поне у нас. Започваме със продукциите "Морска звезда" (Deniz Yildizi) и "Клетва" (Yemin), които се излъчиха преди около 3-4 години по БТВ. За продажбите и на двата сериал отговаря именно ITV Inter Medya, като от това следва, че двата сериала са били закупени в пакет и съответно бяха излъчени повече от успешно в България. Според слуховете, заедно с тях, най-гледаната по данни на ГАРБ медия, е закупила и турския римейк на хитовата латиноамериканска поредица "Къде е Елиса?" - "Къде е дъщеря ми?" (Kizim Nerede). Заради създаването на собствен български римейк на същата продукция обаче, от БТВ са се отказали да излъчат турската криминална версия с участието на Едже Услу. През пролетта на тази година пък стана ясно, че в пакет със стартиралия именно тогава по ТВ7 сериал с участието на Йозге Йозпирнчи, Сечкин Йоздемир и Баръш Фалай "Момичето с червения шал" (Al Yazmalim), са закупени още две продукции - "Черната роза" (Karagul), който стартира това лято, но бе спрян, и "20 минути" (20 dakika), който е с участието на Туба Бююкюстюн, Ипек Билгин, Фърат Челик и Гюнай Караджаолу, който обаче все още не е започнал у нас. За продажбите и на тези три сериала отговаря отново ITV Inter Medya. От същата компания пък НоваТВ закупи сериала "Сезони на любовта" (Lale Devri), който пък върви в пакет с все още неизлъчения у нас "Земя, небе, любов" (Yer Gok Ask). Важното е да подчертаем, че при продажбите на сериали от дистрибуторски компании, не е задължително в даден пакет да се съдържат поредици на една и съща телевизия, пресен пример даваме с последния пакет, който разгледахме - "Черната роза", "Момичето с червения шал" и "20 минути", които са съответно на FOX, ATV и StarTV - три различни турски телевизии.

Следващата дистрибуторска компания, която ще разгледаме, е Global Agency. Като цяло от нея не можахме да си направим много изводи, но пък със сигурност стигнахме до един. Тя, в сравнение с предишната ITV Inter Meyda, отговаря за продажбите на доста повече турски сериали. Започваме с това, че сериалите "Дъждовно време", "Любов извън закона" и "Златната клетка", са били закупени в пакет от БТВ от тази дистрибуторска компания. От нея също така пък НоваТВ е закупила първият турски сериал, излъчен в България "1001 нощ", но може би самостоятелно, а не в пакет. От Global Agency същата медийна група - Nova Broadcasting Group, е закупила и сериалите "Ифет", "Дила", "Момичето, което обичах" и "Надежда за обич", които са излъчени, а и някои се излъчват и в момента у нас.
_________________________________________________________________________________

Дистрибуторската компания, която пък най-вероятно преди е продавала сериалите си в пакети на БТВ и НоваТВ и именно заради това се е "родил" може би несъществуващият вариант за договорите между родните и турските телевизии, е собствената такава на KanalD, която отговаря за продажбите на голяма част от своите сериали и именно заради това през изминалите години се случи така, че хората да са объркани от версиите за ексклузивни договори. Именно така и стигаме до изводите, че родните телевизии нямат договорни взаимоотношения с турските такива, а с различните дистрибуторски компании, именно така и се обяснява фактът за купуването на сериали от различни телевизии в един пакет, каквито примери разгледахме по-горе. Е, вече е ясно кое е истинският вариант за закупуване на турските сериали в България, а именно чрез дистрибуторски компании, които продават сериалите в пакети.

Е, приятели, това бе всичко от рубриката "Любопитно" за тази седмица! Очаквайте следващата единадесета подред тема следващата събота, 29 ноември! А дотогава можете да си припомните предишните издания от поредицата чрез архива ѝ от тук, както и да давате Вашите предложения за следващи теми на "Любопитно", които ако имат потенциал да осъществим в следващите последни за сезона четири броеве от рубриката!

6 коментара:

Анонимен каза...

Можете ли да изясните разликите в излъчването на турските сериали между турските телевизии и нашите(защо времетраенето на епизодите е различно, защо в Турция се излъчва само един епизод на даден сериал за цялата седмица и др.)?

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Специално за тази тема няма да правим отделно издание на "Любопитно", а ще Ви обясним сега, като отговор на въпроса Ви. В Турция повечето сериали се излъчват веднъж седмично, защото продължителността на един епизод е доста дълга, около два часа и половина. Всъщност така се излъчват и българските сериали, един път в седмицата. А относно разликата в броя и продължителността на епизодите на сериалите в Турция и у нас - родните телевизии режат един оригинален турски епизод на няколко български серии, т. е. една оригинална се равнява на около 2-3 български. Това пък се прави, за да има повече време за останалите продукции, а и даденият сериал да се излъчва по-често, но пък да свърши по-бавно.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Moje li da ni kajete vsi4ki seriali koito sa zakupenj ot nova ot btv I ot tv7 kakto I ot diema femili tova shte e interesno za vsi4ki

Анонимен каза...

А и още нещо кока ще пусните акцентште на бтв за декември????

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
Такава статия ще има през февруари 2015 година.
Леки и успешни дни! :)

До 4 коментар:
Здравейте,
Акцентите в програмите на БТВ и НоваТВ през месец декември отдавна ги отразихме, вижте ги в статията ни от тук: http://serialiofbg.televisionbg.net/2014/11/10.html
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Навсякъде по света сериалите се излъчват по веднъж в седмицата, тези в Турция не правят изключение. Но там го не го правят заради продължителността на епизодите, а защото такава е практиката, както и заради факта, че самите епизоди се снимат само седмица преди да бъдат излъчени в ефир. Например - на даден сериал върви или се очаква да бъде излъчен 8-ми епизод, а екипът снима 9-ти.

Предоставено от Blogger.