"Две противоположности" (10): Хасан Кючукчетин

Здравейте, приятели! Днес, 21 ноември (петък) предстои за десета поредна седмица да прочетете издание от рубриката ни, в която всеки петък
сравняваме по две противоположни роли на даден един и същ актьор "Две противоположности". В брой №10 предстои да го направим с ролите на актьора Хасан Кюкчукчетин в хитовете на БТВ, направили премиерите си преди години у нас "Листопад" и "Двама завинаги". 

Започваме последователно, с ролята, която Хасан Кючукчетин е изиграл първа, тази на Шевкет в семейна драма №1 в Турция, а и у нас "Листопад". Но преди да започнем с анализирането на този герой, нека си припомним за какво се разказваше в продукцията! Семейната драма разказва за Али Ръза Текин и съпругата му Хайрие, които отглеждат петте си деца в малък град, като ги възпитават в уважение към моралните ценности. Семейството решава да се премести в Истанбул, след като една от дъщерите (Неджля) е приета в университет там, без да знае какво ще им донесе бъдещето. Модерният начин на живот и икономическите трудности постепенно отслабват силните връзки между членовете на семейството. Всеки тръгва по своя път, докато Али Ръза започва да губи контрол над нещата. Ще успее ли главата на семейството да сплоти семейството отново? А сега е време да Ви представим и героят в "Листопад", който ще обсъждаме и коментираме днес! Той е единственият син в семейството. Най-голямата му надежда. Често си играе с живота. Голямата липса на опит му докарва много неприятности на главата. Но с времето успява да се смири, да разбира и да се учи. Опитва се постоянно да се пречисти от алчността на Ферхунде (съпругата му, алчна и безкрупулна жена) и от раните, свързани с нея в миналото. След като започва работа в банка, Али Ръза отстъпва мястото на глава на семейството на Шевкет. Непрекъснатите нападки на съпругата му и натискът да осигури семейството си пречупват Шевкет и той взима необмислени решения. В опитите си да бъде достоен син за подражаване, той започва да краде от банката, в която работи, след което влиза в затвора. За да осигури добър живот на бъдещата си племенница (от Лейля), той дори поема вината на нейния баща (Оуз), който убива човек, но за да бъде до дъщеря си, когато се роди и тя да отрасне с баща, Шевкет поема вината му и влиза отново в затвора. Преживява и любовни разочарования от истинската си любима Седеф, която се жени за друг. Като цяло Шевкет е изключително положителен образ, който с наивността и доверието си навлича много проблеми и на себе си, и на цялото си семейство. Той дори е унижаван, но в името на семейното щастие преодолява всякакви трудности и подигравки. 

Продължаваме нататък, с ролята, която актьорът Хасан Кючукчетин е изпълнил след тази на Шевкет в "Лисдопат" - тази в "Двама завинаги". В драматичната поредица, той изпълнява коренно различна роля от предишната си, тази на жестокия Мустафа. Но преди да го представим, анализираме и сравним с Шевкет, нека си припомним за какво се разказваше в "Двама завинаги"! Менекше (Седеф Авджъ) е младата и красива дъщеря на турски емигранти, преселили се да живеят в Берлин. Семейството й e типично патриархално - бащата взема всички решения. Когато Мустафа (Хасан Кючюкчетин), най-добрия приятел на брата на Менекше - Кадир (Джанер Чандларъ), иска ръката й, бракът между двамата изглежда перфектния съюз. Това, което семейството на Менекше не знае е, че сърцето й е вече заето. В сладкарницата, където работи, тя се запознава с Халил (Къванч Татлъту), млад и красив емигрант, който също е потърсил убежище в Германия. Любовта между двамата пламва веднага - един красив романс, който пренася историята във вечността. Строгите правила в семейството на Менекше обаче правят тази любов невъзможна, когато бащата на Менекше я принуждава да се омъжи. Мустафа се оказва изключително агресивен и след като тя споделя това с Халил, двамата решават да избягат в Турция, където да се скрият и да започнат живота си заедно. За съжаление, съпругът и брат й навреме осъзнават какво се случва и тръгват след тях. А сега е ред да представим по-обстойно и подробно и да анализираме героят на Хасан Кюччукчетин в "Двама завинаги" - Мустафа. Още в деня на сватбата му с Менекше, той проявява жестокостта си, изнасилвайки в първата си брачна нощ съпругата си. След това той става още по-агресивен и дори налудничав, започвайки да има мания, след като Менекше и Халил бягат. Той се чувства унижен и някои епизодични герои даже му се подиграват, чрез което манията му става все по-голяма. Накрая, когато вече всичко изглежда наред и развръзката е щастлива, той нахълтва в ресторанта, в който са Менекше и Халил и убива младия влюбен, оставяйки бившата си съпруга самотна майка. Както виждате, между наивния, добродушен, грижовен, трудолюбив и жертвоготовен Шевкет и жестокия, агресивен и дори налудничав Мустафа, няма никаква прилика, а само много разлики. 

Е, това беше всичко от нас за тазседмичното издание на "Две противоположности", очаквайте следващия единадесети брой следващия петък, 28 ноември, а дотогава можете да си припомните предишните издания от рубриката чрез архива ѝ от тук! Очакваме и Вашите идеи и предложения за две противоположни роли на един и същ актьор, които да разгледаме и сравним в следващите последни 3 за сезона издания на поредицата, като ако те имат потенциал очаквайте съвсем скоро тяхното реализиране! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.