"Музиката от турските сериали" (9): "Опасни улици"

Здравейте, приятели! Сряда е, а това означава, че днес за четвърта поредна седмица за 2 сезон ще разгледаме издание от рубриката
„Музиката от турските сериали”. В предишните издания от 2 сезон на поредицата представихме и коментирахме мелодиите от сериалите „Ифет”, „Мечтатели” и „Пепел от рози”, а тази седмица предстои да го направим и с криминалната драма „Опасни улици”. 

Започваме както обикновено със заглавната музикална тема към най-успешния турски криминален сериал. Първоначално чуваме дайре, в съпровод със струнен музикален инструмент. Тази малка част от иначе две и половина-минутния саундтрак, продължава до към 12-13 секунда, когато започва напълно различна тема, въпреки, че в нея продължава да звучат горе-упоменатите инструменти. Тя е драматична и пълна с напрежение, като въпреки, че първоначално може да прозвучи като мелодия от американски екшън, традиционните балкански нотки и тук не липсват. Всъщност тази част продължава до към 30-32 секунда, когато за кратко зазвучават полицейски сирени, а след това започва т. нар. „куплет” към мелодията (въпреки, че в него не се пее). И в него звучат дайрето и струнния инструмент, но този път наблюдаваме нарастване на напрежението и чувството за екшън, чийто връх е не кой да е, а... изненада, „припевът”, звучащ преди него. След него отново за кратко се чуват полицейски сирени, като следващия „куплет” за разлика от първия и „припева” е много по-драматичен и носи със себе си чувство за тъга повече, отколкото напрежение и екшън. След него се завръща „припевът”, без разлика от предишните си две изпълнения. Отново наблюдаваме нарастване на напрежението, но вместо то да достигне до своя връх, то спира изведнъж и има кратка пауза, след която звучи и последния тон към заглавната мелодия от сериала, който се разлива. Така и приключва самият саундтрак, можете да го чуете от тук.

Продължаваме нататък с една от драматичните и тъжни песни, да подчертаваме песни, от сериала „Опасни улици”. Тя е меко казано „депресираща”, като най-често звучи по време на убийствата в сериала, тъй като такива има доста, или пък в трудните и драматични за героите моменти. Всъщност това е и песента, с която през последното излъчване на повторението на 6 сезон, епизодите приключваха, т. е. показваха своите надписи. Тя е в изпълнение на турския певец Мурат Евгин, със заглавие „Bambaşka Bir Şehir” (в превод от турски означава „Другият град”) и е от албума му, излязал през 2012 г. Можете да чуете песента от тук.

Преминаваме на друга музикална тема, различаща се доста от предната, която разгледахме, дори само в това, че не е песен. В нея преобладава струнен инструмент, като всъщност няма точна мелодия, а няколко тона се повтарят през кратки интервали. Тя най-често се пуска по време на разследванията на любимите ни комисари, както и при някакъв съмнителен и напрегнат момент, самата мелодия всъщност е със заглавие „Neder Oluyor”, което в превод от турски означава „Какво се случва?”. Можете да я чуете от тук. Друга известна напрегната музикална тема от „Опасни улици”, за разлика от предишната, има доста по-съвременно и необичайно звучене, в стил „техно”, като в нея преобладават струнните лъкови интструменти, като цигулка,  в съпровод с типични DJ-звуци. Споменахме, че е много интересна, защото се съчетават модерните звуци, със строгите оперни, което е една наистина неочаквано добра комбинация, както гласи една нашумяла в последно време реклама. Можете да чуете мелодията от тук.

Е, приятели, това беше всичко от изданието на „Музиката от турските сериали” за тази седмица, очаквайте ни отново следващата сряда, 15 октомври! А дотогава можете да си припомните предишните издания от поредицата чрез архива й от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.