"Любопитно" (6): как се създава музиката от турските сериали?

Днес отново е събота и е време да видим поредното издание на рубриката ни "Любопитно". Досега разгледахме изключително
интересни и любопитни теми, от които всеки един от Вас се интересува, разказахме Ви за малките деца, участващи в турските сериали, за това какво представлява сериалния туризъм, за успехът и провалът на турските сериали, за двойките от сагите в реалния живот, за смяната на телевизиите. Днешното издание на "Любопитно" също предстои да бъде наистина интересно и определено темата, която ще разгледаме ще бъде любопитна. Днес ще обърнем внимание на това как всъщност се създава музиката от турските сериали и дали тези песни, които слушаме в турските сериали било то като главни, или като второстепенни, са написани специално за сериала. Кои са най-популярните и най-харесваните турски певци, чиито песни звучат в почти всеки нов турски сериал и всичко останало предстои да научите в новото издание на "Любопитно".

Като за началото ще споменем, че музиката от турските сериали може да бъде най-различна – драматична, весела, криминална, или по-младежка. Всичко зависи от това какъв по жанр ще бъде въпросния сериал. Например за комедийните сериали ще бъде използвана по-весела песен, предаваща обстановката и въобще цялата ситуация в сериала. Обикновено музиката от турските комедийни сериали се прави специално за продукциите, съставя се според изискванията на продуцентите. Веднага Ви даваме пример с "Другите отчаяни съпруги”"(Umutsuz Ev Kadinlari), чиято заглавна тема е наистина весела и динамична. Е, тази мелодия е написана специално за сериала, Айше Йондер пише темите към тази продукция, заедно с Калан Мюзик. Не само главната мелодия на сериала е направена от нея, а почти всички музики, които можете да чуете, гледайки продукцията. Основно екипа на един сериал избира с коя музика да работи и съответно създава музиката към всяка една сцена, прави по-напрегнати, по-весели и по-тъжни мелодии, които присъстват във всеки един турски сериал, какъвто и да е той. Може би за никой от Вас не е тайна, че "Ay Yapim" (компания-производител) предпочита да работи основно и само с музиката на Тойгар Ъшъклъ. У нас са излъчени най-много сериали именно на тази компания и може би Ви е направило впечатление, че всички те са с музика, създадена от Тойгар Ъшъклъ. Веднага Ви даваме пример с първия турски сериал в България с музиката от Тойгар – "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe). Е, самата заглавна музикална тема към сериала е написана от него, но е направена специално за сериала. И не само тя, почти всички мелодии и песни от този сериал са написани от Тойгар Ъшъклъ и само за този сериал. Слушайки главната песен (чуйте я от тук) на "Мелодията на сърцето", вероятно чувате "Dudaktan Kalbe", което се превежда "От устните до сърцето", а така е и оригиналното заглавие на турски език на сериала, което само по себе си говори, че главната мелодия е написана за него. От тази песен пък също на места чувате "dudaktan", а самата тя е изключително драматична и тъжна мелодия, също написана от Тойгар Ъшъклъ специално за сериала. Тя е една от най-използваните песни в този сериал, като основно можете да я чуете по време на драматичните и тъжните моменти, които основно преодбладават в сериала на "Ay Yapim". Можете да чуете и тази песен, която също е написана за сериала "Мелодията на сърцето" от Тойгар Ъшъклъ. Всъщност, пропуснахме да споменем, че когато един изпълнител създава няколко песни към един сериал, то тези песни той включва в свой албум и съответно го озаглавява с името на сериала. Ето от тук можете да чуете албума "От устните до сърцето" (Dudaktan Kalbe), който е само с песни от сериала. И приключваме със сериала "Мелодията на сърцето", показвайки Ви и една песен, която не е написана за сериала, но е използвана в него и можете да чуете на финала. Темата чуйте от тук. Тя е използвана и в сериала "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), който също е на "Ay Yapim" и е с музиката на Тойгар Ъшъклъ.

Продължаваме към същия изпълнител, но към друг сериал. Например "Листопад" (Yaprak Dokumu), чиято музика също е от Тойгар Ъшъклъ. В сериала има доста мелодии, които са написани специално за него. Например заглавната тема е точно написана и създадена за сериала. Чувайки я от тук забелязвате, че в нея се споменава "yaprak dokumu", което в превод означава "Листопад", а също можете да чуете и "sonbahar", което пък означава "краят на есента". Всъщност самата мелодия е написана за сериала така, че да съответства на всичко в него, превода на песента почти съвпада и със сюжета в самия сериал, който е изключително драматичен и тежък. От тук също можете да чуете една от най-драматичните песни на Тойгар Ъшъклъ, която обаче не е написана специално за сериала, въпреки, че досега тя е използвана само в тази поредица и навсякъде можете да видите клипове с тази песен, с действия само от "Листопад". Ето от тук пък можете да чуете най-веселата песен от "Листопад", използвана само по време на забавните моменти в сериала. Тази песен е написана също за продукцията, като тя е една от най-веселите на този изпълнител, тъй като той създава предимно тъжни песни. Не можем обаче да не се спрем и на една изключително популярна и драматична тема, използвана в някои от сцените в сериала, но оставила спомен от финала, по време на който беше изпълнена за последен път. Чуйте я от тук. Тя също е използвана само в сериала "Листопад", но най-вероятно не е написана специално за него, а просто е от албума на Тойгар Ъшъклъ. Интересна подробност е, че музикалните теми от "Листопад" са изпълнявани само в този сериал, т. е. не са използвани в други турски продукции, както например видяхме в "Мелодията на сърцето".

Продължаваме с Тойгар Ъшъклъ, като сега ще разгледаме песните от "Млечният път" (Samanyolu). Всъщност в този сериал се използва само една единствена песен на певеца и тя се среща в почти всеки един епизод. Можете да я чуете от тук. Заглавната песен на сериала, която можете да чуете от тук също е от Тойгар Ъшъклъ, но това е просто мелодия, нямаща нищо общо с песен, която е вече е създадена специално за "Млечният път". Тази тема пък е една от най-приятните от този сериал, също написана специално за него и отново от същия изпълнител. Тя се използва в сериала най-вече в сцените с главните герои Зилял (Вилдан Атасевер) и Неджат (Йозджан Дениз).

След като приключихме и с темите от "Млечният път", то ще разгледаме как е направена музиката от още два турски сериала, преди да приключим с този изпълнител, който е изключително популярен в Турция. Първо ще обърнем внимание на "Север-Юг" (Kuzey Guney) с любимеца на турските зрителки Къванч Татлъту. Музиката от този сериал също е много интересна, драматична и напрегната, съдържаща елементи на криминални елементи. Тази песен е една от напрегнатите, подсказващи, че нещо ще се случи всеки момент в сериала, която е създадена специално за сериала, заедно с неговата заглавна музика, която можете да чуете от тук. И тъй като този сериал няма много теми за разглеждане, приключваме с една от най-популярните на Тойгар Ъшъклъ и използвана в сериала "Север-Юг", която можете да чуете от тук. Тя се казва "Hayat Gibi", което в превод означава "Като живота", а най-запомнена остана на финала на сериала, по време на който беше изпълнена. Това е мелодия, която не е написана специално за сериала, а е от албума на Тойгар Ъшъклъ, която са използвали в този сериал.

И приключваме с Тойгар Ъшъклъ, разглеждайки музиката от сериала "Пепел рози" (Fatmagulun Socu Ne?). Основната и заглавна тема е мелодия, също създадена специално за сериала, като тя също придава тъга, но има и криминални елементи. Можете да я чуете от тук. Ето тази музикална тема пък е по-напрегната и е използвана именно за тези сцени, също написана специално за сериала. От тук можете да чуете цялата колекция музики от сериала, които са написани от Тойгар Ъшъклъ.

Не оставайте с впечатлението, че всички песни от турските сериали са направени специално за тях. С мелодиите е така, но не и с песните. Например една от най-хитовите песни на Емре Айдън, а именно "Сбогом" (Hoscakal), можете да чуете в сериалите "Мечтатели" (Kavak Yelleri), "Сезони на любовта" (Lale Devri) и "Ифет" (Iffet). Тя представя сбогуването с любимия човек, в "Мечтатели" тя е звучала по време на срещата с Аслъ и Ефе, след като тя разбира, че той е жив. Във втория сериал е изпълнена след смъртта на Лале. В третия сериал е използвана два пъти, но може би най-запомнящ е момента, в който Ифет напусна любимия си Али-Ихсан. Тази песен на Емре Айдън е наистина популярна и известна, но не е написана специално за определен сериал, а тя просто попада в албума на певеца. Например в "Перла" (Gumus) най-пусканата песен е тази на Уур Аслан  "Dayan Gonlum" ('Задръжте бързо сърцето ми"), която вече е много стара, но по времето на "Перла" е била харесвана, актуална и слушана. Тя не е написана специално за сериала, но е използвана само в него, като най-често се пускаше на драматичните сцени между Инджи (Сонгюл Йоден) и Мехмет (Къванч Татлъту). Тази мелодия също е използвана само в сериала "Перла" и е изключително популярна, или поне по времето на поредицата, чрез която придобива още по-голяма популярност. Тя не е написана специално за сериала. Всъщност тук е мястото да съобщим, че музиката на "Перла" е от певеца Джем Ерман.

Но има и песни, които вече са написани специално за сериала. Ще Ви дадем пример със "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). По времето на сериала, Ажда Пеккан и Тойгар Ъшъклъ създават една изключително хитова песен, специално за поредицата, а тя е и най-използваната в този сериал. Това е "Big Gunah Gibi" ("Като един грях"), която можете да чуете от тук. Но не приключваме само с това. Изпълнителят Мурат Далкълъч създава музиката от сериала "Сезони на любовта" (Lale Devri), която можете да чуете от тук. Те не направена само и единствено за този сериал, като има и по-съкратен вариант, състоящ се само от мелодия, ползваща се и като заглавна музика в мелодрамата. Както Ви казахме, има и още други такива песни, за някои от тях Ви показахме в първата част на статията.

Освен Тойгар Ъшъклъ, в Турция много известен със създаването на песни към един от най-успешните сериали е и Кърач. Той също е изключително популярен и успешен музикант, песните му са изпълнявани в доста от излъчващите се турски продукции. Този певец основно работи с TMC – компания-произовдителка на турски поредици. Той не е изпълнявал нито една песен към сериалите на "Ay Yapim", като основно от TMC работят с него при всеки един нов проект. Например песните от сериала "Незабравима" (Unutulmaz) са изцяло негови, като той работи и с Гарбийели. Гледайки "Незабравима", много често можете да чуете доста от хитовите парчета на Кърач, а интересното е, че екипа, който е избрал да работи с неговата музика, пуска само негови произведения в сериала, не използва такива на други изпълнители. Освен този на "Незабравима", екипът на "Дъждовно време" (Yagmur Zamani) също е избрал да работи с песните на Кърач, който в днешно време е вече малко позабравен. Заглавната песен към сериала също е по негов аранжимент, мелодиите също са негови, но пуснатите в сериала са само две-три. Една от темите, които няколко пъти са пускани в епизодите на "Дъждовно време", можете да чуете от тук. Всъщност тази песен е и най-използваната в този сериал, като тя беше пускана почти във всеки епизод.

Освен тези два сериала, песните на Кърач са известни и от "1001 нощ" (Binbir Gece), в който заглавната музика също е написана от него. Фактът обаче, който пропуснахме да споменем е, че TMC е единствената компания, която е отправила предложение към този изпълнител да напише саундтраците към сериалите. Преди години и GOLD film направи такова предложение към изпълнителя, което беше поето от Гарбийели за сериала "Цената на живота" (Omre Bedel), познат на родните зрители. По покана създава и заглавните мелодии към сериала "Истанбуска приказка" (Bir Istanbul Masalli) през 2005 г., за което получава награда за най-добра музика от сериал. "Истанбулска приказка" също е на TMC с Аху Тюркпенче, като песните на Кърач също се чуват често в епизодите. Той създава и заглавната музика на "Готова на всичко"(Aliye), който също е излъчен у нас, като подбира песните от този сериал в цял свой албум. Незабравими остават и песните, пускани в "Да върнеш времето назад" (Annem) с Вахиде Гьордюм. Хубавото е, че тогава GOLD film отправят предложение към Кърач да запише основните песни към този сериал на KanalD. През 2010 г. обаче получава предложение да напише песните към сериала "Любов и наказание" (Ask ve ceza), превърнал се в невероятен хит в Турция и така за пореден път песните на този изпълнител звучат в сериал. Освен това е създал голяма част от песните на един от най-вълнуващите и обичани сериали у нас "Огнено сърце" (Gonulcelen).

Освен Тойгар Ъшъклъ и Кърач, в Турция преди няколко години беше популярна група "Pinhani", която беше една от най-слушаните банди. Тя нашумя след като създаде млодиите към най-гледания и най-харесвания тийн-сериал от турски произход "Мечтатели" (Kavak Yelleri). Песните се слушаха във всеки едион епизод от сериала и набираха голяма популярност. Заглавната песен, която можете да чуете от тук, е една изключително забавна и предаваща настроение песен, която в началото на всеки епизод представяше пред зрителя съдбите на героите. Тя е написана специално за сериала, а впоследстие става песен от албума на групата. Тази песен също е много вълнуваща, изпълнена отново от "Pinhani". Тя по същия начин като заглавната е създадена специално за сериала и най-вече - изключително вълнуваща е, а по-късно е и сред албумите на групата. Тази песен също е сред най-харесваните от сериала, която може да се чуе почти във всеки един епизод, в моментите на раздели, в моментите на тъга и отчаяние. Тя е на "Pinhani", но е от песните на групата, а не от песните на сериала. Тези три теми са най-пусканите и най-слушаните в сериала, като в него преобладават предимно песни, отколкото мелодии. В "Мечтатели" обаче са пускани и песни, които не са на група "Pinhani", като например песента на Емре Айдън "Сбогом" (Hoscakal), която е пускана и в "Сезони на любовта" и "Ифет". Но разбира се има и много други такива, предаващи тъжните моменти. Например една такава е песента, пусната по време на смъртта на Ефе малко преди финала на сериала. Тя е изключително тъжна, напрегната и емоционална, като можете да я чуете и видите от тук. Групата, която написа всички песни към "Мечтатели", а именно "Pinhani", за която в момента говорим, взе участие в един от последните епизоди на сериала, като пя благотворително, за да спаси училището, в което всички онези четирима приятели бяха прекарали най-прекрасните дни от живота си.

Тук ще отразим и още един певец, който у нас е познат с песните си към един сериал. Това е Джем Ерман, написал някои от музиките в "Перла" (Gumus). Всъщност той е създал предимно мелодиите към сериала, като в "Перла" негови песни не са пускани, тъй като най-често пятата там е както казахме на Уур Аслан. По-малко популярни са Мазлюм Гимен, написал песните към сериала "Вярна на себе си" (Ezo Gelin), а заглавната песен е именно негово дело; Болахенк, който се включва към музикалния състав на същия сериал от втори сезон, като тогава главната песен също е сменена с друга. Освен във "Вярна на себе си", Болахенк е създал песните към "Изгубени години" (Kaybollan Yilar), който също е излъчен у нас.

В крайна сметка най-предпочитаните певци за музиката от турските сериали са Кърач и Тойгар Ъшъклъ, на които у нас са излъчени най-много сериали. Освен това тяхната музика е и една от най-харесваните и със сигурност двамата певци могат да се наредят до световно известни турски певци като Таркан. А Вие останете с нас и следващата събота, когато темата, която ще разгледаме отново ще бъде много интересна!

1 коментар:

Анонимен каза...

Тази статия ми беше много интересна.Благодаря Ви за нея.Желая Ви щастливи почивни дни.

Предоставено от Blogger.