"Две противоположности" (4): Чаатай Улусой

Здравейте, приятели! Петък е, 10 октомври, продължава рубриката ни „Две противоположности”, в която ежеседмично сравняваме
по две напълно противоположни една от друга роли, но изпълнявани от един и същ актьор. В изминалите три издание сравнихме ролите на Дениз Чакър в „Листопад” и „Ифет”, на Берен Саат в „Забраненият плод” и „Пепел от рози” и на Къванч Татлъту в „Забраненият плод” и „Север-Юг”. Тази седмица ще сравним тези на Чаатай Улусой в „Огледален свят” и „Приливи и отливи”!

Започваме последователно, т. е. с ролята на младата звезда на турското кино – Чаатай Улусой, в хита, приключил преди месец излъчването си у нас „Огледален свят” (Emir’in Yolu). В него, той изиграва образа на богатия наследник, учещ в престижен универститет Емир. Всички момичета си падат по него и мечтаят за връзка с него, но той има такава със също богатата наследничка, учеща в същия университет – Ханде (Джейда Атеш). Междувременно в престижното школо постъпва нова ученичка, далеч различаваща се от останалите си състуденти. Тя е отраснала в среда на лишения и строги правила, живеейки на подземния етаж в иначе огромен жилищен блок, заедно със семейството си. Майка й Зехра е хигиенистката на жилищната сграда, а баща й Ръза – портиер. Въпреки съдбата си, Фериа (така се казва момичето) мечтае за охолен живот, без лишения и трудности, точно такъв, като на новите си състуденти. Пред тях тя се представя за богата наследничка (точно като тях), живеейки в два различни свята – на реалността и на мечтите. Междувременно Емир, героят, който обсъждаме днес, се влюбва в нея и двамата започват връзка. Майка му, която винаги е била неотлъчно до него обаче не подкрепя тази връзка и прави всичко възможно да раздели сина си със дъщерята на слугинята и портиера. След време обаче, бащата на Фериа – Ръза, я сгодява за Халил, който от ревност полудява и влиза с психиатрия. Същевременно лъжите на Фериа биват разкрити преди всички, включително и Емир, който прекъсва отношенията си с нея. След време, след много перипетии и трудности, двамата отново се събират, а в края на 2 сезон – се женят. За съжаление финалът му е драматичен, тъй като психично болния Халил излиза от лудницата и на сватбата на бившата си годеница, той я застрелва и така тя умира. Всъщност, след този инцидент, в последния 3 сезон Емир се поболява от мъка и депресира, правейки множество опити за самоубийство, но винаги неуспешни. В стремежа си за отмъщение, той започва връзка с Гюнеш (Гизем Караджа), сестрата на убиеца на любимата му Халил, която е влюбена в него, но той има за цел да я злепоставя постоянно, за да си отмъсти за Фериа. В крайна сметка, новите сюжетни линии не се харесват на зрителите и така 3 сезон е свален от ефир след само 9 излъчени епизоди, така и не се разбир какво се случва с Емир.

Но да продължим нататък, с най-новата и актуална роля на турската мега-звезда Чаатай Улусой. През изминалата есен, тази на 2013 г., най-скандалния турски актьор в последно време започна да се снима в турската адаптация на култовата американска продукця „Кварталът на богатите” (The Orange County) – „Приливи и отливи” (Medcezir). В него той изиграва коренно различен от предишния си персонаж от „Огледален свят” Емир. Героят му се казва Яман, като е израстнал в бедност и лишения, заедно с майка си. Един ден обаче, след поредната разправия с доведения му баща, майка му го гони от семейната къща. Така той попада в една непозната и необикновена за него среда, и то съвсем случайно – в квартала на богатите. Там той се влюбва в богата наследничка Мира (Серенай Саръкая), като двамата започват да водят връзка. Така, един най-обикновен бедняк преобръща на 180 градуса животът на разглезените богаташи, а и за пореден път ставаме свидетели на „съвременната история” на Пепеляшка, или в случая по-скоро... Пепеляшко. Да, „Приливи и отливи” все още не е стартирал излъчването си у нас, въпреки, че се носят слухове, че е закупен от БТВ и започва съвсем скоро, именно и заради това не можем да представим повече подробности за героят на Чаатай Улусой в „Приливи и отливи” Яман. Но дори само чрез резюметата към двата сериала, ни става, ясно, че Емир е син на богати родители, израснал без никакви лишения и трудности, докато за Яман е точно обратното – още докато расте, той изпитва чувството на лишения и от най-обикновени и нормални битови нужди, израства почти на улицата и по една голяма случайност влиза в живота на богаташите. Всъщност, ако човек се замисли, би намерил голяма прилика в героите на Хазал Кая в „Огледален свят” (Фериа) и Чаатай Улусой в „Приливи и отливи” (Яман) – и двамата са израснали в бедни семейства, но и двамата влизат с гръм и трясък в живота на богатите. 

Е, това беше всичко от нас за тази седмица, очаквайте следващото пето издание от „Две противоположности” следващия петък, 17 октомври! А дотогава можете да давате Вашите предложения и идеи за две противоположни роли на един и същ актьор, а ако те имат потенциал – да ги очаквате съвсем скоро в следващите издания. А междувременно можете да си припомните предишните части от рубриката от архива й от тук!

1 коментар:

Анонимен каза...

Браво на вас-успяхте да ме разсмеете с това за Пепеляшко,но и Гаврош да го бяхте нарекли нямаше да е грешка:).В статията има известни неточности,относно ролята на Емир,но това са дреболии,не го приемайте за критика от моя страна.Разтоварващо ми действат четивата тук.Грешка е да сравняваме ролята на Ферия и Яманчо,та разликата е от небето до земята.И Хазал,и Чаатай направиха нещо значимо от ролите си в АФК,а Приливите-какво са?Една пародия...
Ще ви препоръчам нещо към тази рубрика-описвате и двата персонажа на даден актьор,хубаво,но можете и да напишете кой е по-обичан от аудиторията,с кой от двата образа е постигнал популярност.

Предоставено от Blogger.