"Любопитно" (3): успехът и провалът на турските сериали

Здравейте, приятели! Днес, 4 октомври (събота) публикуваме третото подред издание от рубриката ни "Любопитно", в която ежеседмично
представяме интересни теми от света на турските сериали. В днешната част предстои да Ви запознаем с успеха и провала на турските сериали през изминалия телевизионен сезон в Турция за 2013-2014 г. 

За съжаление, през изминалия телевизионен сезон в Турция, провалите на сериали бяха повече от успехите. Време е да ги разгледаме! Определено през есента на 2013 г. KanalD се изложи адски много. Обеща интересна и разнообразна програма, с цели 3 нови обещаващи продукции в prime-time, които да задоволят капризите на почитателите на най-харесваните жанрове поне в Турция, пусна по една драматична, една криминална и една историческа поредица. Първата беше "Любов" (A.S.K.), която стартира на 25 септември (сряда) 2013 г., първоначално излъчвайки се всяка сряда вечер от 20.00 до 22.00 часа. Пилотната серия е с нелоши рейтинги, нарежда се на 4 място сред най-гледаните 100 телевизионни програми в Турция за деня, със стабилните резултати от 4.2% рейтинг и 11.3% пазарен дял. С втория си епизод на 2 октомври (сряда) продукцията постига още по-добри резултати, изкачвайки се с позиция по-напред, на 3 място с 4.7% рейтинг и 11.8% пазарен дял. С третата си серия обаче "Любов" започва да пада стремглаво надолу, вече е на 6 място с 4% рейтинг и 10.4% пазарен дял. На 23 октомври, когато е показан 4 епизод, сериалът е отново на 6 място, но с леко понижаване на резултатите от предния път, рейтингът е 3.8%, а пазарният дял - 11.9%. На 30 октомври 2013 г., петата серия слиза с още две позиции назад и вече е на 8 място, с 4% рейтинг и 9.8% пазарен дял. Шестият епизод пък вече е с 4 позиции по-назад, нареждайки се на 12 място с 3.7% рейтинг и 9.5% пазарен дял. Епизодът №7 на 13 ноември показва леко повишаване на рейтингите, изкачвайки се е с 1 позиция напред и вече е на 11 място, с 4% рейтинг и 9.9% пазарен дял. Осмата серия пък се изкачва с цели 4 места напред и вече е на 7 място, с 4.2% рейтинг и 10.3% пазарен дял. С надеждата, че "Любов" ще продължи да се изкачва напред, KanalD продължава да го излъчва в prime-time-а си, въпреки, че точно 9 епизод постига най-ниски рейтинги - на 13 позиция е, с 3.8% рейтинг и 9.1% пазарен дял. И именно заради това от 9 декември 2013 г., сериалът вече се излъчва всеки понеделник, между 22.00 и 00.30 часа, постигайки още по-ниски резултати, класирайки се на 26 място с 2.4% рейтинг и 6.6% пазарен дял. Последната серия №13 от мелодрамата е показана на 30 декември (понеделник), нареждайки се на 22 място с 2.9% рейтинг и 7.2% пазарен дял. Както виждате, най-високият резултат на "Любов" беше третото място, въпреки, че актьорския му състав беше невероятен, включващ любими турски актриси, като Хазал Кая, Аслъ Тандоан и Небахат Чехре, и въпреки, че KanalD най-много залагаше на него през изминалия телевизионен сезон. 

"Изгубени" е втората продукция на KanalD, на която телевизията също заложи изключително много, но напразно. Тя стартира на 13 септември (петък), на фаталната дата петък 13-ти, а ако трябва да бъдем честни, явно тази дата определено повлия на успеха на сериала. Всъщност "Изгубени" (Kayip) е турската адаптация на едноименния американски хит "Lost", която с първия си епизод постигна прилични резултати, 5 място с 3.4% рейтинг и 10.8% пазарен дял. Втората серия пада с една позиция по-назад и е на 6 място, с 3.9% рейтинг и 10.7% пазарен дял. Третият епизод обаче бележи сериозен ръст в гледаемостта, изкачвайки се с цели 3 позиции напред и вече заемайки 3 място, с 4.7% рейтинг и 14.6% пазарен дял. С 4 епизод обаче рейтингът отново пада до 6 място, на 4 октомври м. г. той е 3.8%, а пазарния дял - 11%. Пета серия на 18 октомври (петък) е на още по-ниско място - 9, постигайки рейтинг от 3.1% и пазарен дял от 9.5%. На 11 ноември (понеделник) 6 епизод достига дъното си, "Изгубени" е на 23 място с 2.6% рейтинг и 6.6% пазарен дял. На 18 ноември (понеделник) 7 серия се е изкачила с 5 места и вече е на 18 позиция с 2.9% рейтинг и 7%  пазарен дял. На 25 ноември (понеделник) 8 епизод се е изкачил с още 2 места, вече е на 16 позиция с 3.3% рейтинг и 7.7% пазарен дял. На 2 декември, понеделник, 9 серия е с цели 6 места по-назад от предната, на 22 място с 2.8% рейтинг и 6.3% пазарен дял. На 9 декември (понеделник) "Изгубени" постига най-ниския си резултат в историята си, с 10 серия е на 24 позиция, с 2.6% рейтинг и 5.7% пазарен дял. Със следващите си епизоди поредицата продължава да бележи все по-ниски и ниски резултати, 11 е на 26 място, 12 на 24 място, 13 е на 29 и т. н. и т. н. И въпреки, че беше с участието на едни от най-популярните турски актьори - Аслъ Енвер от "Мечтатели" и Мете Хорозоулу от "Времето лети", и че беше адаптация на една от най-успешните криминални драми, "Изгубени" (Kayip) се радваше на изключително малък интерес в родината си, доста под очакванията. 

Продължаваме нататък с третия провал на KanalD миналата година, който беше може би най-голям. На 30 септември (понеделник) излъчването си в Турция започна новата обещаваща историческа мелодрама с невероятен и може би най-силен актьорски състав, включващ звезди, като Гамзе Йозчелик ("Опасни улици"), Даахан Кюледжек ("Мечтатели"), Ханде Сорал ("Малки жени"), Биркан Сокулу ("Малки тайни") и Салих Бадемчи ("Времето лети"). И въпреки това, "Завоевателят" (Fatih) излъчи не 13 както "Любов", не 18 както "Изгубени", а едва... 5 серии! Първоначално, първият епизод постига сравнително задоволителни резултати, класирайки се на 4 място с 4.1% рейтинг и 11% пазарен дял. Втората серия обаче постига много ниски рейтинги, в сравнение с тези на първата, тя е на 12 място, с цели 8 места по-назад, и е с 3% рейтинг и 8.1% пазарен дял. Трети епизод пък удря дъното по рейтинг, той 2.1%, пазарния дял е 5.3%, а мястото, на което се нарежда е забележете, 25, а се излъчва в prime-time,между 20.00 и 22.00 часа! Мислите си, че повече от това не може?! Лъжете се! Четвърта предпоследна серия е на 38 място, с 1.5% рейтинг и 4.2% пазарен дял, именно от тогава и "Завоевателят" вече се излъчва между 22.00 и 00.00 часа. Последния 5 епизод обаче удря всякакви рекорди по ниски рейтинги, на 52 място е, с нищожните 1.2% рейтинг и 3.3% пазарен дял, на 4 ноември (понеделник). 

Освен трите провала на KanalD през изминалата есен, най-успешен сред които е "Изгубени", телевизията излъчва и съвременния римейк на историята "Чучулигата" (Calikusu), която е с участието на едни от най-популярните турски актьори - Фахрие Евджен ("Листопад") и Бурак Йозчивит ("Малки тайни", "Великолепният век"). Тя обаче за разлика от останалите 3 се задържа на екран през целия телевизионен сезон 2013-2014 г., стартира на 24 септември м. г. и приключи на 17 май т. г., първоначално излъчвайки се всеки вторник в prime-time-а между 20.00 и 22.00 часа, а след това, след като в този пояс постига ниски рейтинги, от KanalD го местят в късния prime-time между 22.00 и 00.00 часа отново всеки вторник. 

За щастие обаче, през изминалия телевизионен сезон в Турция за 2013-2014 г., в южната ни съседка се родиха два от най-успешните сериали на страната, един от които дори получил наскоро престижно признание от далечния изток, а другия - един от най-продаваните в цял свят. Може би се досещате, че това са хитовете "Черната роза" (Karagul) и "Приливи и отливи" (Medcezir), които в момента всяка петъчна вечер излъчват епизоди от своите нови 2 сезони, изправяйки се ежеседмично в директен сблъсък за рейтинг, след който разликите в резултатите им са минимални. Освен това, през пролетта на тази година, 2014, KanalD най-сетне успя да създаде и свой хит, който да оглавява ежеседмично класацията ТОП 100. Става въпрос за "Малкият господин" (Kucuk Aga), който е с участието на най-чаровния и обичан малък турски актьор Емир Берке Зинчиди от "Времето лети", който в момента излъчва новите си епизоди от 2 сезон и всяка вторник вечер е на 1 място по гледаемост, разбивайки конкуренцията. Друг хит, който бе създаден през изминалия телевизионен сезон в Турция за 2013-2014 г. е този с участието на Туба Бююкюстюн и Енгин Акюрек в главните роли "Черни пари за любов" (Kara Para Ask), който и в момента е сред първите 3 най-гледани продукции всяка сряда, излъчвайки епизоди от своя нов 2 сезон по ATV. 

2 коментара:

Анонимен каза...

Има неща, които изобщо не бяха така, иначе за старанието 6+ ;) Както и дее една стария може да бъде написана по поне 6 различни начина. Това е мое мнение за статията. Добре сте се справили, но може и още по добре. Да се надяваме в бъдеще, да се справяте по добре. Приятен ден и лека работа.

Анонимен каза...

Абсолютно съм съгласен с горният коментар. И въобще Вие кой рейтинги гледате, защото в първите няколко епизода Kayip не слизаше от първите две места на АБ групата, или иначе казано групата на образованите. И не е вярно, че се е радвал на малка гледаемост. Реално го гледаха доста зрители, но манипулираната в Турция рейтинг система не му позволи да продължи, и да покажат историята докрай. Отделно ако има виновен за краха на този страхотен сериал, то това е самата Kanal D, която не му даде шанс и го постави в губеща ситуация.
И повече от очевидно е, че хал хабер си нямате за какво става въпрос в сериала, ами си пишете наизуст. Kayip НЕ Е абсолютно никакъв римейк на американският "Lost". Историята на сериала е напълно различна. Тук става дума за отвлечено дете, а там за група хора попаднали на самотен остров след самолетна катастрофа. Дори не се превежда "Изгубени", а "Изгубен", защото е в единствено число, или "Загуба".
Поздравления за това, че пишете за турските сериали и актьори, но моля ви, не пишете наизуст, а си проверявайте информацията.

П.П. Kayip наистина е страхотен сериал, в момента се превежда от група ентусиасти на български. Няма да давам тук линкове, но ако напишете в интернет Kayip bg или "Загуба" ще ви се появят епизодите. Сериалът е от създателите на "Времето лети", тоест гарантирано качество откъм режисура, игра и всичко останало.

Предоставено от Blogger.