"Музиката от турските сериали" (11): "Забраненият плод"

Здравейте, приятели! Днес, 22 октомври (сряда) предстои да публикуваме единадесетото подред и шесто за сезона издание
от рубриката, в която ежеседмично представяме и коментираме музикалните теми от най-гледаните и обичани турски сериали, излъчвани у нас „Музиката от турските сериали”. Тази седмица предстои да го направим с най-гледания турски сериал в България за 2011 г. „Забраненият плод”!

Започваме както обикновено с главната музикална тема към продукцията, чиито мелодии представяме и коментираме днес „Забраненият плод”. Първоначално, в първите 5 секунди, чуваме нежна и лирична кратка мелодия, изпълнена от пиано. След това се включва и струнния лъков инструмент, цигулката, като вече пианото остава на заден план, като фон. Тази нежна, приятна и отпускаща част продължава до около 25-та секунда, когато започва същинската, която и преобладава в саундтракът. В нея се включват и ударни инструменти, които създават ритъм и динамика. Забелязва се постепенно и плавно увеличаване на напрежението, като в един момент до достига също толкова нежно и плавно своя връх, започвайки друга различна част, която също е с увеличаване на напрежението и драматичността, чийто връх е предишната част, която този път звучи завършена и цяла, а не както преди – с увеличаване на напрежението. Тя, за разлика от всички други такива, променящи се плавно и постепенно, приключва рязко и бързо, като именно това е и финалът на главната музикална тема към сериала. Подобно на тези в останалите драматични турски поредици, и в тази преобладаващи са напрежението, драматичността и страстта, като бихме я оприличили с другата, в която участие взима класиралата се на 2 място в „Любима турска звезда 2014” актриса Берен Саат – „Пепел от рози”, чиито музикални теми също разгледахме, но преди две седмици. Можете да чуете главния саундтрак към „Забраненият плод” от тук.

Продължаваме нататък, с една също толкова популярна от най-гледания турски сериал за 2011 г. у нас, мелодия. Тя за разлика от главната тема, е много по-спокойна и лирична, като в нея отново преобладават музикалните инструменти пиано (клавишен) на заден и цигулка (струнен лъков инструмент) на преден. В нейната първа част също така не се завелязва някакво увеличение на напрежение, даже напротив, тя става все по-спокойна, отпускаща и приятна за слушане. Изведнъж, напълно неочаквано обаче, започва нова част, подобна на първата, която е с няколко идеи по-висока и в нея се забелязва много леко покачване на напрежението. Тя, подобно на главната мелодия, се разлива изведнъж и приключва съвсем неочаквано, именно това я прави и по-необикновена и различна от останалите. Можете да я чуете от тук.

Преминаваме към една от по-драматичните и напрегнатите музикални теми от „Забраненият плод”. Тя се изпълнява предимно от цигулка, а на заден план остават много леко-звучащите пиано и ударен инструмент. Като цяло първата й част е доста монотонна и през дадени интервали се повтаря, не се забелязва никакво покачване на напрежението и драматичността, каквото е традиционно при такъв тип мелодии от турските сериали, когато именно те са преобладаващи (не че при тази не са). Втората част не е кой знае колко различна, даже ни беше трудно да забележим, че започва. И все пак – откроява се от първата по това, че този път „традицията” е спазена и се наблюдава увеличаване на напрежението и драматичността. Тази музикална тема, подобно на предишните две, които разгледахме, също приключва рязко и отворено, напълно неочаквано. Можете да я чуете от тук.

Е, това беше всичко от нас за тази седмица от „Музиката от турските сериали”! Очакваме Вашите предложения за следващи издания на рубриката в коментарите, а ако те имат потенциал – очаквайте ги съвсем скоро, в новите броеве на поредицата. А до следващото издание, което ще бъде на лице следващата сряда, 29 октомври, можете да си припомните предишните от архива на рубриката от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.