"Музиката от турските сериали" (7): "Мечтатели"

Здравейте, приятели! Сряда, 24 септември е, което означава, че е време за новото издание на рубриката, в която ежеседмично
разглеждаме и обсъждаме заедно музикалните теми от най-успешните и любими турски сериали, излъчени у нас. Тази седмица, в седмото подред и второто за сезона издание, ще представим част от музикалната колекция на най-обичания тинейджърски турски сериал „Мечтатели” (Kavak Yelleri).

Започваме както обикновено със заглавната песен към младежката поредица, постигнала невероятен успех в родината си, а и не само. Първоначално чуваме нещо вълнуващо, модерно и разведряващо, което подксазва за нещо друго, също толкова интересно. До продължава до към 30-35-та секунда, когато интрото приключва и започва... пеенето. Да, точно така, за разлика от повечето останали турски сериали, в които интродукцията е само мелодия, в която не се пее, тук, при „Мечтатели” наблюдаваме точно обратното. Главната музикална тема в продукцията се изпълнява от турската младежка група „Пинхани”, която всъщност изпълнява доста и от останалите теми в сериала, част от които предстои да разгледаме. Но да се върнем на интрото – когато започва пеенето, настроението някак си се променя към малко по-тъжно, след това, след първия куплет, отново следва първоначалната вълнуваща, модерна и разведряваща мелодия, а след това чуваме и втория куплет. След изпяването и на втория припев, следва отново онази вълнуваща модерна и разведряваща мелодия, но този път звучаща до голяма степен като самите куплети и припев. След нея, която е и по-дълга от останалите, след последния трети подред припев. Можете да я чуете от тук.

Продължаваме с една също толкова обичана музикална тема от сериала „Мечтатели”. За разлика от главния саундтрак, тази е много по-баладична и по-бавна. Всъщност самата песен е балада, като носи заглавието „Beni al” (в превод от турски „Вземи ме”). Именно тези думи са включени до голяма степен и в припева на темата. Както споменахме и по-горе, повечето от песните в тийн-поредицата са в изпълнение на група „Пинхани”, тази на прави изключение. Като цяло тя е пускана в моментите, когато главните герои са тъжни, страдат един за друг (тъй като в историята присъства и частта „любовна драма”). И именно заради това всява чувството на някаква носталгия, на отиващото си лято и идващата есен. И въпреки, че е балада, тази песен все пак носи у себе си някакво чувство за ведрост и спокойствие, като както споменахме и по-горе – носи чувството на носталгия. Можете да я чуете от тук с превод от турски от тук.

Преминаваме нататък, към една също толкова баладична и тук обаче – тъжна песен. Тя за разлика от „Вземи ме” (Beni Al) е значително по-ритмична и динамична, но и тъжна и дори малко „депресираща”, отново внасяща чувстото за някаква странна носталгия у слушателя. Тя, както предишната, която разгледахме и обсъдихме също звучи най-често по време на драматичните моменти в сериала „Мечтатели”, тъй като въпреки, че е младежки, в него присъстват доста такива. И всъщност докъм 3-та минута тя звучи по един доста не-балкански стил, а по-скоро европейски, докато след това, зазвучава традиционен балкански духов инструмент и именно той внася турската нотка към тази иначе необикновена песен. Тя отново е в изпълнение на група „Пинхани”, носейки заглавието „Ne Güzel Güldün” (в превод от турски „Какво направих за теб, красива роза”). Можете да я чуете от тук.

Е, това беше всичко от седмото подред от второто за сезона издание на рубриката „Музиката от турските сериали”. Очаквайте ни отново следващата сряда, 1 октомври! А междувременно можете да си припомните предишните й части от архива й от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.