"Музиката от турските сериали" (6): "Ифет"

Здравейте, приятели! Днес, 17 септември (сряда) се завръща стартиралата през изминалата пролет рубрика на СЕРИАЛИ в България
„Музиката от турските сериали”, в която ежеседмично разглеждаме и обсъждаме заедно музикалните теми от най-популярните турски сериали, излъчени у нас. В първото за сезона издание, което всъщност е шестото подред, ще представим саундтраковете към излъчващия се в момента премиерен турски сериал „Ифет” (Iffet)!

Започваме както подобава с главната музикална тема към сериала, която звучи в началото на всеки един нов епизод. Като цяло цялата мелодия е пълна с драматизъм, но с някакво неестествено и необичайно вдъхващо спокойствие. Всъщност това се наблюдава в началото на темата, докъм 20-та секунда, когато изведнъж зазвучават барабани и цялата мелодия става много по-динамична и ритмична. Малко след това се връща усещането от началото, но този път с постепенно нарастващо напрежение, което в един момент достига своя връх и като цяла самата тоналност на музиката тогава става много по-висока от първоначалната. Заглавната мелодия към „Ифет” приключва необикновено рязко, точно след достигането на максималното напрежение, за което говорихме по-горе. Можете да я чуете от тук. Всъщност една от музикалните теми, звучащи най-често по време на самите действия в сериала, е нещо като кавър на заглавната мелодия, като обаче тя се изпълнява главно от кларинет, а и е доста по-бавна и неритмична, но е пълна с драматизъм и напрежение, което пък отново е нещо необичайно и необикновено. Можете да я чуете от тук.

Продължаваме с една също толкова драматична мелодия, която по-скоро е песен, от сериала „Ифет”. Тя е изключително спокойна и баладична, но същевременно е много тъжна и меко казано „депресираща”. Но въпреки това излъчва едно приятно усещане за спокойствие, въпреки, че най-често бива пускана в сериала, когато главните герои плачат или преживяват трудни моменти. По-горе споменахме, че всъщност не е мелодия, а песен, но без текст, а само с леки и спокойни провиквания. Като фонова мелодия зад мекия и благозвучен глас, звучи от време на време пияно. Именно заради напредналата техника в днешно време, първоначално се усеща, че в тази песен само се пее и гласът замества всякакви останали инструменти, но в действителност не е точно така. Можете да я чуете от тук.

Преминаваме към една от много напрегнати мелодии, може би най-често звучащата. Тя започва рязко и неочаквано, като вдъхва у човек чувство за напрежение и драматизъм. Всъщност става въпрос за една и съща мелодия, която се повтаря, но между повторенията има кратки паузи. Всъщност тези отделни еднакви части не са чак толкова еднакви, защото се наблюдава и усеща постепенно увеличаване на напрежението, като накрая то достига своя връх и започваме да слушаме много по-ритмична, динамична и напрегната мелодия, и то внезапно и с отново нарастващо напрежение. Както при заглавната музикална тема, така и при тази, краят е неочакван и рязък. Можете да я чуете от тук.

Изброените по-горе 4 музикални теми от „Ифет” всъщност са само малка част от богата музикална колекция на сериала. От туктуктук можете да чуете още няколко от мелодиите от сериала! 

Е, приятели, това беше всичко от първото за сезона издание на „Музиката от турските сериали”! Очаквайте ни отново следващата сряда, 24 септември! А останалите издания от рубриката можете да намерите в архива от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.