"Любопитно" (1): сериален туризъм

септември 20, 2014
Здравейте, приятели! От днес, 20 септември (събота), ежеседмично в този ден ще Ви потапяме в света на най-вълнуващите сериали - турските!
Всяка събота ще Ви запознаваме с нещата, свързани с турските сериали, които Ви вълнуват най-много, в рубриката ни "Любопитно". В днешното първо издание, ще открехнем завесите за внушителните и великолепни къщи от най-гледаните и популярни турски сериали, излъчвани не само у нас, но и по цял свят. Освен това ще Ви запознаем и с от скоро появилото се понятие "сериален туризъм", което набира все по-голяма и по-голяма звучност сред феновете на южносъседските продукции. Време е да започваме!

И така, през последните години, заради изключителната успешност на сериалите в Турция, туристическите агенции в южната ни съседка създадоха нова услуга към списъка си с такива - сериален туризъм. В него, най-големите и запалени фенове на серийните филми в Турция се събират и заедно с екскурзовод посещават снимачните площадки на любимите си сериали, т. е. къщите или апартаментите, в които актьорите са пресъздавали своите образи, в които са се случвали скандалите, сплотяванията, любовните сцени. Тези "туристи" имат възможността да докоснат всяка една мебел, на която е седял, лежал или пък е пипал любимия им герой в поредицата, да разгледат стаите, да почувстват емоцията, чрез която да се пренесат при любимите си семейства, съпрузи, братя, сестри. Сериалния туризъм се организира групово, а не единично, като всъщност не е задължително да си с екскурзовод и наета агенция, ако си по-запознат и умееш да се ориентираш бързо и лесно, а и ако имаш добра памет, можеш и да се справиш и сам, да откриеш къщите от любимите си продукции, тъй като по принцип, когато си група си зависим и се съобразяваш с желанията на другите. През последните месеци сериалния туризъм набира популярност и у нас, като все повече и повече са желаещите българи да посетят къщите от любимите си сериали, но като цяло е доста трудно у нас да намериш подходящата агенция, тъй като въпреки голямата гледаемост на турските мелодрами у нас, туристическите агенции все още са незапознати с този туризъм и изобщо не са чували за него. А кои са най-посещаваните дестинации в сериалния туризъм, разберете в следващите абзаци!

"Листопад" (Yaprak Dokumu):
Може би най-посещаваната от туристите къща от сериал, е тази от вечния хит "Листопад", към нея има най-голям интерес и желание. Това е напълно реална 120-годишна къща, намираща се в истанбулския квартал Бейлербей. Известна е сред туристите като "Lazın Köşkü" (в превод от турски "Стигнахме до хижата"). Собственикът й Иззет Тузджуоолу дава дома си под наем на известни кино и телевизионни компании от далечната 1982 година. Досега в нея са заснети близо 25 продукции. За себе си собственикът е отделил едва 2 помещения на втория етаж. Останалата част се ползва за снимки, като Иззет е разрешил само смяната на мебели и интериор, без други генерални промени. На месец екипът на сериалите, заснети в къщата, плаща между 15 000 и 35 000 лири наем, но приходите от излъчването на сериала избиват разходите в пъти повече. Къщата от "Листопад" отдавна се е превърнала в туристическа дестинация за милиони фенове по света. До най-разпознаваемият в България турски дом се стига много лесно, веднага след моста "Боазичи" хващате първия изход надясно и държите все дясната лента, докато излезете на "Абдуллахага". Първата пресечка вдясно е еднопосочна, втората е "Шешми ефенди" или по-известна като "Шешми бей" - улицата, на която се намира популярната къща. Интересна подробност е, че къщите на семейство Текин, тази на Леля и Оуз и апартамента на Ферхунде са много близо една до други, макар зрителната измама, която скрива това.  Друга известна дестинация в сериалния туризъм е кафенето "Вия Венетия", в което също се развиват доста от драматичните сцени в "Листопад". На шега или не, запалените по сериала клиенти доста често си поръчвали кафе, ама като на Шевкет, споделя сервитьор в заведението. Извън снимачната площадка, "Вия Венетия" са посетили и други звезди от драмата, като Бену Йълдъръмлар, Толга Карел и Халил Ергюн. Със сигурност всеки един посетил тази къща е усетил нейната уютност, както и си е спомнил за перипетиите на сплотеното, но разпадащо се семейство Текин. 

"Перла" (Gumus):
Първият турски сериал, който БТВ излъчва е "Перла" (Gümüş). Незабравимата история за любовта между Мехмет и Инджи плени милиони зрители по цял свят, определено това е една от най-обичаните турски мелодрами. Не по-малко известна е и къщата на семейство Шадоулу, която отдавна се е превърнала в туристическа дестинация за хилядите фенове на сериала. Сградата, в която е заснет "Перла" е известна като лятната вила на Абут Ефенди и съвсем заслужено се превърна в една от най-големите атракции за туристите от цял свят. Къщата се намира на азиатския бряг на Босфора, в района на  Kandilli, на юг от Анадолската крепост. Всеки ден тя е посещавана от близо 150 туристи. Вилата на Абут Ефенди, която близо три години беше дом на сериала "Перла"  е оценена на  75 милиона евро. В турската преса излезе информация, че продуцентската компания плащала наем от 25 хиляди лири за епизод. Въпреки че, в сериала вилата изглежда добре поддържана и луксозно обзаведена, истината е, че това са само малка част от нейните зали и стаи, докато останалите са в занемарено състояние. Къщата е построена през 1853 г. от Алтунизаде Неджип Бей. През последните 10 години вилата на Абут Ефенди се продава за втори път. Последният й стопанин Исмаил Йоздюран, собственик на "Салат Ягларъ", я предложи за продан през 1997 г. на цена от 20 милиона долара. Тогава Исмаил Йоздюран на среща с купувачи заявил, че иска да я продаде, за да построи нова фабрика, но по-късно се отказал от продажбата. Вилата се състои от една основна пристройка, няколко големи салона, 2 вестибюла и 18 стаи. Разполага с басейн, сауна, традиционна турска баня и паркинг за 8 коли. Горният етаж е разположен около трапецовиден вестибюл. Но елементът , който предизвиква най голям интерес е стълбището срещу парадния вход. Освен "Перла", в лятната вила на Абут Ефенде е заснет и приключилия преди месеци турски сериал "Сезони на любовта".

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.