"Две противоположности" (1): Дениз Чакър

Здравейте, приятели! 19 септември (петък) е, стартира най-новата рубрика на СЕРИАЛИ в България, която ще се качва ежеседмично в блога всеки
петък – „Две противоположности”. Във всяко едно от изданията й ще сравняваме по две от ролите на даден турски актьор, които са пълна противоположност една от друга. В пилотната част ще сравним две от ролите на актрисата, изиграла най-добрата и обичана злодейка в историята на турските сериали – Дениз Чакър!

Започваме по хронологичен ред. Една от най-красивите брюнетки в южната ни съседка придобива огромна популярност чрез ролята си в най-гледания турски сериал и в България, и в Турция – „Листопад” (Yaprak Dokumu). В него тя изиграва една от главните роли, но не положителна, а отрицателна. В образа на злата снаха Ферхунде, която буни духовете с разкрепостеното си мислене и поведение в иначе патриархалното и изградено на големи семейни принципи и традиции семейство Текин, Дениз Чакър всъщност изгражда един образ, за който след това дълго ще се говори, и с който ще бъдат сравнявани от своите свекъри (та дори и близки), хиляди от снахите по цял свят. За тези, които не са гледали сериала, но със сигурност са чували за Ферхунде, обясняваме, че тя е съпруга не единствения син в семейството на Али Ръза и Хайрие – Текин. Първоначално, идвайки в семейната къща, тя се държи скромно и добре с роднините си, но с времето постепенно започва да се отекчава от иначе строго-изградените правила на дома и започва да „злодейства”. След като се развежда със съпруга си Шевкет, тя се жени за друг и с най-голямата си наглост... се нанася в предишния си дом, в който преди се е чувствала като риба на сухо, след като предишното й семейство е принудено да се премести заради финансови проблеми. Но да погледнем психологически на героинята Ферхунде! Интересното е, че в свои интервюта, актрисата, изпълняваща тази роля споделя, че доста често докато се разхождала съвсем спокойно по улицата и докато все още „Листопад” се излъчвал, негови зрители я спирали и й казвали „Хайде, объркай още повече нещата”. Именно това е интересното при нейната героиня, че зрителите подкрепят действията на една безкрупулна, жестока, хладнокръвна и егоистична жена, която съсипва предишното си семейство. Но да продължим нататък – още по-интересното е, че в края на сериала, когато Али Ръза умира и семейство Текин се мести да живее в друг град, злата снаха, причинила толкова от главоболията на иначе изстрадалото семейство, се връща в предишната си къща, която в момента е празна и се разкайва за действията си, за злините, които е извършила. Именно тази сцена беше последната на въпросната героиня в целия сериал, и не случайно – именно след края на „Листопад” се появи парадоксът „добър злодей”. Изводите оставаме на Вас!

Но да продължим нататък с една от другите роли на турската актриса Дениз Чакър. Няколко години след края на „Листопад” и най-любимата злодейка в историята на турските сериали, обичаната от милиони фенове по света фенове актриса, се завръща на екран с втората си по успешност роля (естествено след Ферхунде). Всички очакват този път Дениз да се развихри още повече и да съотвори интриги и сплетни, за които дори и не на са си мислили, че ще направи в „Листопад”, да пресъздаде новата Ферхунде, но уви... В „Ифет”, който в момента се излъчва всяка делнична вечер от 22:30 ч. по Диема Фемили, Дениз е далеч по-скромна, всъщност сравнения дори не могат да се правят. Героинята й Ифет е пълна противоположност на предишната й – Ферухне, не случайно името й в превод от турски означава „целомъдрие”. Ифет в „Ифет” е едно честно, добродушно, съвестно, наивно и младо момиче, отраснало в среда на строги правила, наложени от баща й. Тя обаче има тайна връзка с таксиджията Джемил, с който са влюбени. Мечтае за пищна сватба с любовта на живота си повече от наивно и по детски, но за съжаление най-голямата й мечта става най-големият й кошмар. Любимият й е в затруднено финансово положение и за да не остане без покрив над главата си и да не загуби работата си той буквално се продава, женейки се за най-добрата приятелка и съседка на Ифет. От тогава героинята на Дениз Чакър за добро или зло израства като личност, с единствената си цел да отмъсти. Но честно казано – не й се получава, въпреки опитите да се ожени за шефа си и да причини на Джемил същото, което той е причинил на нея. Ифет си остава до голяма степен предишното невинно и чисто момиче, което само щом зърне отново бившия си любим се насълзява и изгубва ума и дума. Както виждате, Ферхунде и Ифет нямат нищо общо помежду си, е, единствено това, че живот им е вдъхвала великолепната Дениз Чакър, чиято игра и в двата сериала („Листопад” и „Ифет”) е повече от убедителна и страхотна, като сравнявайки и двете роли, човек би си помислил, че гледа две съвършено различни актриси, именно заради двете корено различни изражения на лицата и на двете героини (сравнение можете да направите чрез горния колаж). И да, тук определено главната роля не е на гримът... 

Е, приятели, това беше всичко от първото издание на новата рубрика „Две противоположности”! Очакваме Вашите предложения за това кои две роли на даден един и същ актьор са като две противоположности, а ако идеите Ви имат потенциал – очаквайте ги съвсем скоро, в следващите издания на рубриката! Очаквайте ни отново следващия петък, 26 септември! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.