Най-харесваните турски сериали, излъчвани у нас

Здравейте, скъпи читатели! Преди няколко години започна излъчването

на нов жанр сериали, а именно турските. За първи път българска телевизия пусна турски сериал с не толкова голяма реклама, първият епизод не бе гледан от много зрители, но с времето рейтинга счупи всичко наред и разби конкуренцията на парченца. Да, точно така, турските сериали станаха неизменна част от живота и на старо, и на младо, част от задължителната телевизионна програма на телевизиите, част от нашето свободно време. Зрителите гледащи турски сериали са многобройни, от всякакви възрастови категории. Първата телевизия, която се осмели да пусне турски сериал, загърбвайки латино продукциите, които ежедневно се "вихреха" в ефира, беше НоваТВ. Пусна турска продукция без да знае, че рейтинга ще скочи до небето и ще разбие всякакви представи у зрителите. И определено сериалът се гледаше и то толкова много, от толкова много зрители, с толкова много фенове, че повторенията му се излъчват вече повече от пет години. Е, сетихте се, че говорим за "1001 нощ", няма човек, гледащ телевизия, който да не е чувал за него, няма човек, който да не е чувал поне за книгата и за историята на Шехерезада и Онур. Е, определено този сериал даде началото на бума по турските продукции, началото на нещо върховно, нещо, което освен да чупи рейтинги и да постига невероятен успех, ставайки неизменна част от нашия живот, друго не правеше. Стотици коментираха какво ще се случи, почти всички бяха пред телевизорите със затаен дъх, когато сериалът започваше. Историите, та дори и музиките от сериалите станаха нещо, за което всеки говореше, а латино новелите останаха на заден план за нашите телевизии, а с времето бавно изчезнаха. Датата, която ще остане паметна за всички, датата, на която се даде началото на всички излъчени над 60 турски сериала до момента, е 8 декември 2008 година. Точно тогава в 13:30 часа започва "1001 нощ". И така, вече шест години, турските сериали не слизат от българския ефир и винаги са все толкова гледани. Но нещото, което счупи всички рейтинги, нещото, което "изби рибата", това, което постави рекорд по гледаемост изобщо в цялата българска телевизионна история, е турският сериал "Листопад" (Yaprak Dokumu). Той започва през ноември 2009 година и носи рекордни рейтинги за БТВ. "Листопад" се гледа средно от 2 млн. зрители - нещо, което никой сериал никога досега не е постигнал и може би няма и да постигне. Всяка вечер в 20.00 часа всички са пред екрана, за да гледат какво ще се случи със семейство Текин от най-гледания турски сериал, излъчван у нас, а и не само. И всички се опитаха да надминат рейтинга на "Листопад", но никой не успя. Финалът остави всички със затаен дъх и сълзи на очите, а сериалът беше повторен многократно. 

Ние, от СЕРИАЛИ в България, решихме да направим класация за най-харесваните турски сериали, излъчвани някога у нас, за да видим кой е този, оставил най-много белези и следи и направил най-голямо впечатление у Вас. В продължение на три седмици, събрахме общо близо 600 гласа, водеха се оспорвани битки, вече е ясно и кой е най-харесваният турски сериал у нас! Въпреки, че в България са излъчени над 60 турски мелодрами, то ние ще подберем избраните от данните на рейтинг-статистиките най-харесвани 20 в тази класация. Междувременно, вече от няколко дни можете да гласувате в новата ни анекта в сайта, която търси кой е най-очакваният турски сериал, който не е излъчен в България, като можете да избирате измежду 10 продукции.

И така, резултатите от анкетата за най-харесваните турски сериали са ясни, проучването приключи повече успешно. Турските сериали продължават да се излъчват в България, закупуват се нови и нови, които пък вървят с по още няколко в пакет. В по-долните редове, можете да видите кои са най-харесваните турски сериали, излъчени някога в родния ефир!


20. "Край или начало" (SON) - Продукция: Ay Yapim; Телевизия: ATV
Това е един сериал на режисьора Улуч Байрактар, който се опита да направи същият хит, който направи с "Езел" (Ezel), но за съжаление не успя. Нехир Ердоан и Игит Йозшенер са в главните роли на една заплетена история. За съжаление обаче, 25-серийния сериал не се хареса особено на зрителите, като получи само 1 глас и 0,33% от всички гласове. Това го превърна в най-малко харесвания турски сериал, излъчван у нас, но естествено - измежду 20-те най-обичани, тъй като е един от най-гледаните на Диема Фемили.

19. "Незабравима" (Unutulmaz) - Продукция: StilMedya; Телевизия: ATV
Въпреки, че е обещаващ и интересен, сериалът "Незабравима" не е сред най-любимите сериали на родната публика. Една от причините може би е, че самият той не се излъчи докрай у нас, а само до края на втори сезон. Е, все пак в Турция имаше немалък интерес, излъчи цели 90 епизода, но явно в България нямаше този късмет. За него са гласували 6 от нашите читатели, нареждайки го на 19-то място с 2,01% от всички гласове.

18. "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe) - Продукция: Ay Yapim; Телевизия: ShowTV
Хитов е у нас, да, но определено 18-та позиция на сериала в тази класация, не го прави сред най-харесваните, но факта колко гласове е събрал, показва, че към него все още има голям интерес. Е, този сериал се бореше в цели две анкети, за да достигне до това място, и дори има много висок процент гласували потребители. Но това е така, тъй като резултатите от втората мини-анкета, в която се бореше за 17-то място (за съжаление не успя да пребори конкуренцията "Ифет"), бяха следните: 47,37% от всички гласували, с 27 гласа. И до днес, "Мелодията на сърцето" е един от най-обичаните и запомнящи се турски сериали, излъчвани в родния ефир.

17. "Ифет" (Iffet) - Продукция: Goldfilm; Телевизия: StarTV
"Ифет" се излъчва в България от вече месец и половина и рейтингите му не са никак лоши. Той също беше сериал, който присъстваше в мини-анкетата, за да се класира на 17-то място и успя. Всъщност, повече читатели са гласували за него в мини-анкетата, отколкото за "Мелодията на сърцето", но в главната анкета, повече гласове е събрал втория сериал, но това няма значение, тъй като резултатите от нея бяха нулирани. В крайна сметка, за "Ифет" са гласували 28 потребители, с общо 49,12% от всички гласове. Да, има повече % рейтинг от "Мелодията на сърцето", но попадаше в мини-анкетата, в която спечели, и където се бореше за 17-то място и именно за това попада на тази позиция. "Ифет" има 2 сезона и общо 40 епизода, а в главната роля е Дениз Чакър.

16. "Любов и наказание" (Ask ve ceza) - Продукция: TMC; Телевизия: ATV
Един от най-успешните турски сериали, излъчвани у нас, е именно "Любов и наказание". При него схемата е същата - той се бореше за 15-то място с "Мечтатели", но загуби, като събра 23 гласа и 40,35% от всички гласували читатели. "Любов и наказание" има два сезона, подбрани в 62 епизода, а сериалът се превръща в един от най-гледаните в Турция, оставяйки невероятен рейтинг след себе си. Да не забравяме, че това е и турският сериал с най-голяма реклама у нас, включвайки огромни билбордове из цялата страна, оповестяващи стартът му.

15. "Мечтатели" (Kavak Yelleri) - Продукция: Tims; Телевизия: Kanal D
Най-успешния тинейджърски турски сериал, даван у нас, определено е "Мечтатели". Той е сериал на Kanal D, съдържащ 5 сезона и общо 170 епизода, като се радва на голям интерес и в Турция. Той също присъстваше в мини-анкетите, като се бореше за 15-то място и го спечели. В мини-анкетата, броят гласували за него читатели е 32, като това се равнява на 56,14% от всички гласове, но само в мини-анкетата срещу "Любов и наказание".

14. "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) - Продукция: Tims; Телевизия: StarTV
Щом чуете това име, може би се сещате за нещо наистина великолепно и гледано, и сте прави! "Великолепният век" е най-гледаният исторически сериал, който е съществувал въобще в Турция, а и определено е много успешен и гледан и в България. Е, какво повече от това? Във всяка една страна, където е стартирал, е отбелязвал чудовищни рейтинги, великолепен като името си! За сериала с Халит Ергенч са гласували 22 гласа и общо 40% от нашите читатели. Този сериал също попадна в мини-анкетите, където се бореше за 13-то място, но загуби от "Листопад". Сериалът има 4 сезона и общо 139 епизода.

13. "Листопад" (Yaprak Dokumu) - Продукция: Ay Yapim; Телевизия: Kanal D
Ето този сериал разби всички в буквалния смисъл на думата. Каквото и да се говори, "Листопад" си е "Листопад" - безспорният лидер на всички турски сериали, давани у нас. Рейтинг до небесата, който носи на БТВ невероятна печалба, именно заради това толкова дълго излъчваха този сериал, толкова пъти го повториха. И въпреки, че е най-гледания, който в България се е излъчвал, е на 13-то място, е не е сред най-харесваните най-харесвани, но все пак напълно заслужено присъства в тази класация. Получил е 32 гласа и 58,18% от всички гласове. Той също беше в мини-анкета, където се бореше срещу "Великолепният век" и всъщност е победител.


12. "Езел" (Ezel) - Продукция: Ay Yapim; Телевизия: ATV
Определено този сериал говори много. Това е продукцията, която плени сърцата на милиони зрители по цял свят, сериалът, който се различава от всички други по своята история и сюжет. Сериалът, който не е от типичните любовни драми, този, който всички очакваха и различаваха. Езел - мъжът, който ще отнеме съня Ви. Вие, гласувалите за "Езел", сте 27, а сериалът е получил 48,21% от всички гласове. "Езел" също попадаше в мини-анкетите, но загуби срещу "Опасни улици".

11. "Опасни улици" (Arka Sokaklar) - Продукция: Erlerfilm; Телевизия: Kanal D
Това е един криминален сериал, представящ борбата на един полицейски екип с престъпността. Криминален сериал, който може да се каже, че е най-успешният такъв даван в Турция, като предстои да започне 9-ти подред сезон. Той, заедно с "Езел", бяха в мини-анкетата един срещу друг, където всъщност сагата за комисар Ръза и екипът му победи. Получил е 28 гласа и 50% от всички гласове мини-анкетата срещу "Езел".

10. "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki) - Продукция: DProduktion; Телевизия: Kanal D
Определено една от най-успешните семейни драми, завладяла сърцата на милиони зрители, е сред вашите любими сериали. Смята се, че "Времето лети" е най-гледаната семейна драма след "Листопад", която някога се е излъчвала в Турция. Освен това, е и най-скъпият турски сериал, който някога е закупуван у нас. Втори сезон приключи успешно вчера, а от понеделник започва новият последен трети сезон. "Времето лети" събра 19 гласа и общо 30,65% от всички гласували читатели в мини-анкетите срещу "Пепел от рози", борейки се за 9 място, но загубвайки.


9. "Пепел от рози" (Fatmagulun Sucu Ne) - Продукция: Ay Yapim; Телевизия: Kanal D
Един сериал, който разказва историята на едно момиче, борещо се да отмъсти на своите врагове. "Пепел от рози" е един от най-очакваните турски серийни филми, давани в България, стартира с висок рейтинг. В Турция представя само 2 сезона, но пък успешни и гледани. Заедно с "Времето лети", "Пепел от рози" се бореше за своето 9-то място и разбира се - го спечели. 41 от вашите гласове бяха дадени за сериала и общо 66,13% от всички гласували, като подчертаваме, че това са резултати от мини-анкетата.

8. "Перла" (Gumus) - Продукция: DProduction; Телевизия: Kanal D
Именно "Перла" е сериалът, който постави началото на ерата на турските сериали в ефира на БТВ. Той беше първият, който стартира по тази медия и въпреки, че това се случи през лятото, рейтинга беше зашеметяващо висок. И така след успеха на "Перла", започнаха всички турски сериали по БТВ и праймтайма беше завладян от тях. Вие класирахте 100-серийната продукция, от която изгря звездата на Къванч Татлъту в родния ефир на 8-мо място, с 12 гласа и общо 4,01% от всички гласували в главната (първоначална) анкета. "Перла" не е бил с равни гласове, за това не попада в мини-анкета с друг сериал. Всъщност, следващите сериали до 1-во място, не са участвали в мини-анкетите, а резултатите от тях са от главната (първоначална).
7. "Огнено сърце" (Gonulcelen) - Продукция: Sis Yapim; Телевизия: ATV
Когато човек започне да гледа този сериал, вижда една бедна цветарка, която се влюбва в богат музикант и той я прави известна певица. "Огнено сърце" е един от най-обичаните турски сериали, давани в България. Е разбира се, продукцията на сериала е и продукция на още един хитов сериал - "Гордата Аси", именно оттам Туба Бююкюстюн стана популярна у нас. Вие сте класирали "Огнено сърце" на 7-мо място с 14 гласа и 4,68% от всички гласували.


6. "Север-Юг" (Kuzey Guney) - Продукция: Ay Yapim; Телевизия: Kanal D
Това е поредният турски сериал, с участието на Къванч Татлъту, който е даван в България. Има 2 сезона и 80 епизода, рейтингите му във всички страни на излъчване са много високи и показват голям интерес към продукцията. След дълго и оспорвано гласуване, "Север-Юг" най-после намери своето място и то е доста добро - 6. Получил е 16 гласа, което се равнява на 5,35% от всички гласуващи в първоначалната главна анкета.

5. "Сезони на любовта" (Lale Devri) - Продукция: Avsar Film; Телевизия: FOX
Хитова история пълна с драма, интриги и много любов, разказва сериалът "Сезони на любовта". Той безспорно е един от най-успешните турски сериали и в Турция, и в България. От самия си старт на излъчване в ефира на Диема Фемили е с невероятен рейтинг, надминаващ дори и НоваТВ в късния праймтайм. В Турция сериала започва по ShowTV, но преминава в редиците на FOX, където от средата на втори сезон до края на трети, не слиза от челните позиции на най-гледаните сериали. В главната анкета той събра от 19 от Вашите гласове и общо 6,35% от всички гласували анонимни читатели.

4. "Гордата Аси" (Asi) - Продукция: Sis Yapim; Телевизия: Kanal D
"Гордата Аси" е популярен у нас сериал, който от самия си старт чупи рейтинги. Благодарение на него, у нас Туба Бююкюстюн най-харесваните турски актрисa, спечелила конкурсът ни за "Любима турска звезда 2014", а Мурат Йълдъръм - един от най-харесваните турски актьори. "Гордата Аси" се излъчва у нас в късния следобед по НоваТВ и определено се радва на завиден интерес. Е, беше на крачка да попадне в челната тройка, където беше в самото начало на анкетата, но го измести друг сериал. Вие сте избрали "Гордата Аси" да е четвъртия най-харесван сериал, даван у нас, с 22 гласа и 7,36% от всички гласове.

3. "1001 нощ" (Binbir Gece) - Продукция: TMC; Телевизия: Kanal D
Ето го и първият турски сериал, излъчен в България, попадащ в ТОП 3, който грабва бронзовия медал в класацията. Борбата на една майка да осигури лечението на сина си, трогва българските зрители и рейтинга на поредицата скача до небето. Никой не е очаквал, че един турски сериал може да има такъв рейтинг, но фактите го показват. И може би ако не беше постигнал успех, сега всички тези над 60 турски сериала, нямаше да се излъчат. 8 декември 2008 г. е датата, след която всичко в телевизионния ефир се промени. "1001 нощ" печели третото място с 30 гласа и 10,03% от всички гласували читатели в главната анкета.


2. Продукция: Ay Yapim; Телевизия: Kanal D
На второ място се класира един сериал, който със сигурност ще остави белези у много от Вас. Един сериал, който показва една изпепеляваща любов, излъчен по БТВ с много висок интерес - над 1,700 млн. зрители. Може би се досетихте за кой става въпрос - да, това е "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). Той е с участието на Къванч Татлъту, а благодарение на него, Берен Саат за първи път става популярна у нас и се превръща в изключително успешна и харесвана актриса, класирайки се на 2 място в "Любима турска звезда 2014". Е, на крачка от победител и най-харесван турски сериал, излъчван у нас, "Забраненият плод" грабва сребърният медал с 34 гласа и 11,37% от Вашите гласове, които сте дали в главната анкета.
1. Дойде време да обявим и най-харесваният турски сериал, излъчван някога у нас. Този, който всички може би дълго време ще помнят, тъй като той печели нашата класация, успявайки от самото начало да се задържи на 1-то място, надминавайки всички други 19 най-харесвани сериала, излъчени у нас. Да, със сигурност се сетихте вече кой е той - историята на Фериа и Емир. Най-харесваният турски сериал, излъчван някога в България, е "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), продукция на MedYapim и телевизия ShowTV. Историята, в която младо бедно момиче лъже, че е богата, защото е влюбена в богат младеж, най-много е трогнала сърцата на зрителите. Грабва златният медал с 50 гласа и 16,72% от всички гласували в главната анкета.
_________________________________________________________________________________

Това са 20-те най-харесвани и най-обичани турски сериали, излъчвани някога у нас. Освен тези сериали, 4 гласа са получили и не присъстващите в анкетата продукции, които Вие сте добавили чрез опцията "Other". Всички те са с 1,34% от всички гласували потребители. Това са "Черната роза" (Karagul), "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi) и "Изгубени години" (Kaybolan Yillar). Надяваме се, че Вашият любим турски сериал е попаднал на добра позиция, защото малко или много, турските сериали са многобройни в България и най-вече са харесвани. Ако сте пропуснали да изберете и кой е Вашият турски сериал, който най-много очаквате да започне, можете да го направите, гласувайки в новата ни анкета. 

10 коментара:

Анонимен каза...

Страхотна класация!Очаквах с нетърпение резултатите от проучването и те много ме зарадваха-заслужено 1 място,"Огледален свят"без съмнение е най-добрият сериал,който съм гледала до момента.Прекрасна история,актьорски състав и невероятна игра.
Продължавайте да ни радвате с хубави рубрики и анкети-например направете анкета за най-харесвани турски актьор и актриса извън формата "Любима турска звезда",понеже там любимеца е само един.Ако все пак решите да се вслушате в препоръката ми ви предлагам някои от актрисите,които ще предложите да бъдат Хазал Кая,Седеф Авджъ,Джейда Атеш,Серенай Саръкая и пр.,а от мъжете-Къванч Татлъту,Мурат Йълдъръм,Юсуф Акгюн...
Не спирайте да ни изненадвате!

Анонимен каза...

Докато четях класацията с много приятно чувство се върнах назад във времето,когато се вълнувах от съдбите на героите в класираните сериали.Благодарности към всички телевизии,които излъчват турски сериали.По-голяма част от тях много ми харесват и чакам всеки следващ епизод с нетърпение.Много се радвам,че продължават да закупуват турски сериали.Не си представям ежедневието без тях.

Анонимен каза...

АЗ ПЪК С НЕТЪРПЕНИЕ ЧАКАМ ДЕНЯ, В КОЙТО ЩЕ СПРАТ ДА ИЗЛЪЧВАТ ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ, ЗАЩОТО Е ГНУСНО БЪЛГАРСКИ ТЕЛЕВИЗИЯ ДА БЪЛВАТ ДО ЗАБРАВА ТУРСКИ БОЗИ.ДОРИ И В ТУРЦИЯ СИГУРНО НЕ СЕ ИЗЛЪЧВАТ ТОЛКОВА МНОГО ТЯХНИ СЕРИАЛИ.ОТВРАТ.

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Много се радваме, че статията Ви е харесала! Наистина вложихме доста труд в нея, за да се получи това, което виждате. Според нас има и други по-достойни сериали, които можеха да грабнат първото място, но все пак и "Огледален свят" не е лош, а и като се има впредвид колко фенове има, нищо чудно, че е спечелил.
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Със сигурност бихме казали, че турските сериали в момента са най-гледаната програма въобще и то най-вече тези на БТВ, които постоянно постигат високи рейтинги. Но ние сме на мнение, че сякаш преди 2-3 години турските сериали бяха много по-добри от сегашните, които се излъчват, всичко сякаш се промени и сега историите като чели са еднотипни, докато преди бяха по-интересни. Мислим и че рейтинга преди беше много по-висок от този, който имат турските сериали в момента. Но сме сигурни, че турски сериали в ефира ще има още.
Леки и успешни дни! :)

До 3-ти коментар:
Здравейте,
Повярвайте ни, в Турция се излъчват много повече турски сериали, отколкото тук. Там всеки сезон започват по около 10-12 турски продукции, а тук толкова се излъчват за 3-4 години. И бъдете сигурни в едно - турските сериали ще продължат да се излъчват още време, скоро няма да ги спрат.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Да още много време,докато не подлудят навалицата на пълно и като ходят по-улиците тези дето ги гледат,да си говорят сами и да ръкомахат.А вие само турско ли имате във вашия блог бе,много сте смотани.Не ви ли хвана депресията и кошмарите,да качвате по-цял ден снимки на забрадени кокошки и необръснати петели

Анонимен каза...

и то недоизпечени петели.

Валентин Василев каза...

"Аз мисля... Или по-точно моето мнение е че..."
А аз пък не мисля, че Ти вече имаш тази способност - да мислиш! Тази твоя способност ти бива отнета в мига, в който започнеш да гледаш тези турски сапунки. А и това дето го имаш за лично твое мнение, дали е наистина твое?!
Влизаш във филма и вече си "аут"! От там те командват - дали да се смееш или пък да плачеш!
Драги зрителю, не се подлагай доброволно на зомбиране. Това е акт на мозъчна ефтаназия!
Психотронно оръжие чийто спусък сам си натиснал!!!

Анонимен каза...

Забраненият плод---->Гордата Аси
Тези двата са ми оставили бези в сърцето.

Анонимен каза...

Турските сериали се гледат от хора с ограничено мислене ! Елементарен сюжет , не се налага да си раздвижвашн сивите клетки . Но тук идва лошото , тези сериали водят до затъпяване и промиване на мозъци !

Unknown каза...

Zashto ne puskate pak Mechtateli strahoten film

Предоставено от Blogger.