"Сблъсък" (4): "Черната роза" vs. "Една любовна история"

Всяка телевизия излъчва сериали, винаги има такива, които се излъчват по едно и също време, но по различна телевизия.
Непрестанно има сблъсъци за рейтинг, било то между сериали, или между предавания, или музикални блокове. Има сблъсъци, които са цял час, но има и такива, които са по половин час и са почти не толкова значителни. Истината е, че понякога телевизиите изправят най-големите си козове един срещу друг, а зрителите избират какво да гледат. Има случаи когато един сериал е по-гледан в интернет, отколкото по телевизията и случаи когато един сериал изобщо не се харесва и не се гледа. 

Но понякога половинчасовите битки за рейтинг са от огромно значение за телевизиите, защото те губят рейтинг, дори само за 30 минути. В днешното четвърто издание на лятната рубрика на блога -  "Сблъсък", ще разгледаме именно една такава битка между два турски сериала, която се състои точно от половин час. Той е сериал, който започва през лятото на 2013 година в Турцип и излъчва само един сезон, у нас започва през лятото на 2014 година, година по-късно, в ефира на най-гледаната българска телевизия - БТВ. Това е сериала "Една любовна история" (Bir Ask Hikayesi), който се излъчва по БТВ всеки делничен ден от 20:00 до 21:30 часа. Другият е сериал, който също стартира през 2013 година в Турция, излъчвайки два сезона и в момента е в очакване на трети сезон, у нас започва през 2014 година в ефира на ТВ7. Това е сериалът "Черната роза" (Karagul), който се върти по ТВ7 всеки делничен ден от 19:30 до 20:30 часа, излъчвайки епизоди от втори сезон. Битката за рейтинг между двата сериала започва в 20:00 часа, тогава "Черната роза" е излъчил 30 минути от епизода си, а сериала по БТВ тепърва започва.

В днешното издание на "Сблъсък" ще разгледаме случайно избрана дата, по-точно те ще бъдат две дати - една от месец юни и една от месец юли. Ще разгледаме и коментираме какви са били рейтингите на двата сериала след 20:00 часа. Първата дата, която съвсем случайно ще изберем, е 23 юни 2014 г. Часът е 20:00 часа, по БТВ започва "Една любовна история", а по ТВ7 продължава епизодът на "Черната роза". Двата сериала се изправят един срещу друг, а победителят е ясен предварително. Сериалът на БТВ е бил по-гледан от този на ТВ7 и то с доста повече зрители. БТВ е на първо място по гледаемост, въпреки, че понякога е надминавана от НоваТВ и предаването "Съдби на кръстопът". По това време по БНТ се излъчва и световното по футбол, като в някои случаи медията е първа по гледаемост. Къде отива ТВ7? С "Черната роза" ТВ7 е на 4-то място по гледаемост, т.е. последна сред всички национални. Има случаи, когато от медията са трети по гледаемост, но това се случва доста рядко.

"Една любовна история" през юни се гледа от близо 800 000 зрители и попада в "ТОП 50" на най-гледаните програми за месеца, докато "Черната роза" не присъства в тази класация. Но да отидем на дата от месец юли - 14 юли, понеделник. Световното по футбол вече е свършило, но двата сериала (на БТВ и ТВ7) продължават да се излъчват. Определено победител отново е сериала на БТВ - "Една любовна история", а този на ТВ7 отново е на 3-то или 4-то място по гледаемост.

Равносметката е, че сериала на БТВ отново е бил по-гледан от всички други програми, въпреки, че е лято и повечето зрители не са пред екраните по това време. Сериалът на ТВ7 колкото и да е успешен в Турция, в България определено не е толкова харесван и гледан, а и след като от ТВ7 фалираха, едва ли ще видим епизодите до край. От сблъсъка между "Една любовна история" и "Черната роза", победител е БТВ, а ТВ7 е последна по гледаемост национална медия.

И днешното издание на "Сблъсък" приключи. Не забравяйте, че очакваме Вашите предложения за това на кои два сериала бихте искали да видите рейтингите! Единственото условие е двете продукции да са се изправили една срещу друга в битка за рейтинг.

5 коментара:

Анонимен каза...

Наистина ли съществува вероятност да не видим "Черна роза" докрай? Защо го започват тогава?

Анонимен каза...

Мдаа, от километри личи, че горният текст е напълно тенденциозен. И поръчков! Не се осмелявам да го нарека статия или публикация, защото е едно надуто недоносче... Коректността и професионализмът изискват да се посочат източниците на информацията. Особено,когато иде реч за класации на зрителските предпочитания. Кои оторизирани пийпълметрични агенции са измерили и оповестили тези рейтингови данни? Или е държавна тайна! Пардон, "блогова"...
Дори и непосветените знаят,че открай време телевизионните канали дават мило и драго (разбирай "материални стимули"!)на когото трябва,за да си осигурят рейтинговото лидерство. От "благотворителната акция" се облажват и някои писачи, които си умират да венцехвалят или да ...плюят. Зависи от мизата! В тази връзка припомням една крилата нашенска мъдрост, че "който плаща, той поръчва музиката"...
А,ТВ 7 може наистина да е фалирала, но явно не чак толкова... Сигурно й е останал някой лев, щом е закупила и скоро ще започне излъчването на четвъртия(последен) сезон на "Великолепният век" - една от най-скъпите турски телевизионни поредици.

Анонимен каза...

Искам сблъсък на цветовете на любовта и перла , цветовете на любовта и малката булка,моята карма и тайните на времето

Анонимен каза...

Да, вярно е писаното по-горе за Тв7. Освен че ще си излъчва двата сериала Черна роза и Момичето с червения шал, тя започва и последните 30 епизода на Великолепният век.Колкото до черна роза- той е доста по-добър от тоя на бтв и е чудно защо ТВ7 го дава точно на гърба на бтв, след като е ясно, че ще изгуби.
Откакто се отърва от Бареков, тв7 наистина стана телевизия впрочем - преди беше нещо ужасно.

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Напълно възможно е, тъй като тепърва трети сезон започва в Турция тази есен, ТВ7 тепърва ще го закупи и излъчи. Но ако продължава да бъде в това състояние, в което е в момента, малко трудно ще стане това да закупят и епизодите от трети сезон на сериала. Но времето ще покаже какво ще се случи.
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Можете да бъдете на 100% сигурни, че тази статия не е поръчкова! Явно въобще не сте наясно с нещата и говорите ей така колкото да напишете нещо. Топ 50 за месец юни отдавна излезе и вътре е показано, че "Една любовна история" се гледа от над 700 000 зрители, нима си го измисляме ли? Нима преди време от Мидиарисърч не пуснаха информация, че "Съдби на кръстопът" е по-гледан от турския сериал на БТВ? Молим Ви, не ставайте смешни! Данните са оповестени от медиите, не си ги измисляме, бъдете наълно сигурни! За рейтингите на БНТ по време на световното също е оповестявана информация. Първо се информирайте, тогава коментирайте, защото е лесно да плюеш, без да знаеш всъщност за какво плюеш!
Леки и успешни дни! :)

До 3-ти коментар:
Здравейте,
Благодарим за предложенията! Някои от тях ще бъдат пуснати в следващите издания.
Леки и успешни дни! :)

До 4-ти коментар:
Здравейте,
ТВ7 закупи всички епизоди на "Момичето с червения шал" преди да фалира, а самия сериал върви в пакет с "Черната роза", чийто два сезона също са били закупени със закупуването на "Момичето с червения шал". Преди да изпадне в несъстоятелност, ТВ7 беше закупила доста епизоди от сезона на "Великолепният век", които сега ще излъчва.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.