"Личен коментар": сайтовете на телевизиите

Днес, 29 юни (неделя) се завръща рубриката ми за коментари и анализи "Личен коментар". В последните месеци се води същинска
"студена" война между двете най-големи национални телевизии у нас - БТВ и НоваТВ. След като на пазара се появи новият играч за отчитане на рейтинг-данни - Mediaresearch, от втора до преди медия по гледаемост у нас, главният канал от семейството на Nova Broadcasting Group вече стана първа, но според данните на новата агенция. Според другата и общоприета на българския медиен пазар такава - GARB, БТВ все още запазва категорично лидерските си позиции и въпреки, че показва значителен ръст в гледаемостта на НоваТВ, то отново я поставя на 2 място. Е, кой е крив и кой е прав така и не става ясно, защото през последните месеци ставахме свидетели на многобройни парадокси - и "БТВ Новините", и "Новините на Нова" бяха най-гледани; и "Тази сутрин", и "Здравей, България" бяха най-гледани; и "България търси талант", и "Като две капки вода" бяха най-гледани"; и "#Евровот 2014", и "Кой в Европа?" бяха най-гледани; и "Една любовна история", и "Съдби на кръстопът" бяха най-гледани...

Е, т. нар. "студена" война не се побира в пределите на телевизионния ефир и програмните им схеми. Надцакването от екрана продължава в... интернет. Преди месеци двете най-големи телевизии у нас обновиха официалните си уеб-сайтове, като първа бе НоваТВ, а след това бе последвана от БТВ. И всъщност обновените интернет портали на двете медии ще бъдат главната тема за обсъждане в днешното издание. 

БТВ (www.btv.bg):
Най-голямата и гледана национална телевизия у нас обнови изцяло уеб-сайтът си в средата на изминалия месец. Като цяло първоначално новият дизайн на главния сайт от интернет групата на bTV Media Group - bTV Web, се прие изключително негативно и скептично от повечето от зрителите и онлайн потребителите, които не одобриха смяната на визията му. Всички си обясняваме това с факта, че това е рязка промяна и е нормално първоначално да не се приема особено добре. Но нещата тук не стоят точно и изцяло по този начин. Като цяло обновеният портал на БТВ в интернет пространството е меко казано объркан и неподреден. Представени са много материали, които обаче не са сортирани по категории, така че да се различава какво четеш и бързо да намираш това, което искаш. И например докато четеш за политическата ситуация в страната, изведнъж отдолу ти изникват новини за световното по футбол в Бразилия, а границата между карето за последните новини и това за спортните е само един дребен и неотличаващ се сред цялата бъркотия надпис "Спорт". Освен това присъстват и много фрапантни неточности, например в страниците за сериалите и предаванията, задавайки мишката върху снимката на "Призракът на Елена" се показва, че сериала се излъчва във вторник, в 23.00 часа, а отдавна приключилия "Къде е Маги?" - в неуточнен ден, в 02.00 часа през нощта. Все още седи информацията и, че "Изборът на Лара" се излъчва всеки делничен ден в 13.30 часа по БТВ и "Пепел от рози" в 15.30 часа. При категорията за предаванията ситуацията е сходна - според нея, задавайки на снимките на "Търси се..." и "НепознатиТЕ", първото се излъчва във вторник от 04.00 часа през нощта, а второто - в понеделник от 04.30 часа. Според сайта на БТВ и категорията "Предавания", "Духът на здравето" се излъчва в четвъртък от 04.00 часа, а "БТВ Документите" все още се позиционира в неделя от 15.00 часа, след като отдавна приключи. Друг голям гаф свързан със обновения сайт на БТВ е, че когато зададем популярната рубрика за зрителски сигнали "Аз, репортерът" се връщаме на стария вид на портала, който е и безспорно по-добрият и определено подреден. Освен това от медията все още не са премахнали линка за неуспешния мъжки портал MenBox, който все още си седи в списъка на сайтовете на bTV Media Group. В крайна сметка си правим изводите, че обновения дизайн на портала bTV Web е изключително неподреден, объркан, с купища от видео и снимкови материали, от новини, акценти и т. н., които не са сортирани правилно и ако искаш да намериш нещо по-старо мисията е невъзможна. 

НоваТВ (www.novatv.bg):
Главният канал от семейството на Nova Broadcasting Group обнови дизайна на сайта си преди този на конкурентната БТВ. Безспорно това е по-добрият от двата портала, които сравняваме днес. Изключително подреден, с изключително богат архив, до който може да се стигне лесно. Новият облик на сайта на НоваТВ е разчупен и несрещан досега у нас, като представя на едно място акцентите от предстоящите си предавания, последните новини от новинарския сайт Nova News, програмата на телевизията и заглавията в момента, предстоящите и тези, които не са за изпускане, каре с последните предавания, качени в безплатната платформа Nova Play, списък с всички предавания, сериали и филми, бърз достъп до социалните мрежи и линкове към останалите канали от групата. За разлика от сайта на БТВ, в този на НоваТВ много по-лесно човек може да разбере какво да очаква в новите издания от любимите си предавания и сериали, изобщо всичко е много подредено и лесно за намиране. Сайтовете на нишовите канали от семейството на Nova Broadcasting Group също са много модерни и удобни, всъщност обновен е този на филмовия Kino Nova, като НоваТВ обяви, че скоро потребителите могат да очакват обновените такива на останалите канали от групата - Диема, Диема Фемили и Нова Спорт. Но както се казва, хубава работа, ама българска. След като се разрових в интернет пространството и Google установих, че идеята за обновения модерен и актуален дизайн на сайта на НоваТВ, не е оригинална, а е взета от портала на британската телевизия iTV, чийто сайт и неговата подредба са почти еднакви с тези на българския национален канал. Е, въпреки, че от НоваТВ не са използвали оригинална идея, а са взаимствали, смятам, че са създали един по-добър вариант на сайта си от този на английската iTV, чийто портал е много по-семпъл и простоват. И именно това ме кара да не упреквам нашенската телевизия, защото когато взаимстваш нещо, но го подобриш и дори добавиш свои елементи, то т. нар. "копиране" е в много по-малка степен. 
__________________________________________________________________

Е, чий дизайн на сайт Ви харесва и допада повече? В кой от двата намирате по-лесно и бързо информацията, която търсите? Очаквам отзивите Ви в коментарите!

2 коментара:

Анонимен каза...

Определено сайтът на НоваТВ там всичко е хубаво, ново и модерно, докато БТВ са се опитали и те да вкарат нещо ново, но в тази бъркотия и тези многобройни неточности трудно се стига до търсеното.

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Благодарим, че изразихте мнението си! Според нас също сайтът на НоваТВ е по-хубав и по-свеж, наистина е по-подреден и не се налага да се луташ аз страниците, за да откриеш това, което търсиш.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.