"Музиката от турските сериали" (4): "Огледален свят"

Днес, 30 март (неделя) ще разгледаме музикалните теми от един от най-обичаните и гледани турски сериали, излъчвани някога у нас.
В четвъртото поредно издание от рубриката "Музиката от турските сериали" ще обсъдим и коментираме мелодиите от "Огледален свят".

В предишните издания разгледахме музикалните теми от "Огнено сърце", "Времето лети" и "Великолепният век", можете да си ги припомните от тук, тук и тук!

И така, поради многото читателски молби, въпреки, че не сме гледали и един епизод от "Огледален свят", решихме едно от изданията в "Музиката от турските сериали" да бъде посветено именно на този сериал, тъй като за нас най-важно е мнението на читателите и се стремим да задоволяваме всяко едно тяхно желание. Музикалните теми от "Огледален свят" не се отличават по нищо от останалите три сериала, чиито мелодии разгледахме през изминалите три седмици. Те са разнообразни откъм настроения и тематика, изключително емоционални и до голяма степен тъжни, тъй като в тази продукция преобладават именно драматичните моменти.

"Огледален свят" (Adini Feriha Koydum):
Първата музикална тема, която ще разгледаме е главната интродукция към "Огледален свят". Тя е много емоционална, но и тъжна, гледайки я ставаме свидетели на една наистина трогателна гледка, засягаща наистина нашумяла и важна в последно време тема. Виждаме малко момиченце (малката Ферия), която от прозореца на подземния апартамент, в който живее гледа как богата нейна връстничка си играе с красива кукла, за която Ферия мечтае. Богатото момиченце я изпуска на земята, тръгвайки с майка си, а Ферия вижда това и отива да я вземе, галейки я по косата. Слушайки главната музикална тема на "Огледален свят", с която започва всеки един нов епизод, си представяме невинността и чистотата на детската душа, тя ни кара да се замислим. Изключително тъжна и емоционална, но и някак си сурова, точно като живота на бедните. Накрая в нея за малко започва да се пее, след това напрежението нараства и тя рязко приключва. В интродукцията към "Огледален свят" главни групи инструменти са струнните дърпащи и лъкови, като цигулка. Можете да я чуете и изгледате от тук!

Следващата музикална тема, на която ще направим обстоен анализ е тази, която най-често чуваме при появите на главните герои в "Огледален свят" Фериа и Емир заедно. Тя отново е много емоционална и тъжна, слушайки я си представяме една чиста и истинска любов, точно като тази между Фериа и Емир. Тъжна е, защото тази любов, както е обичайно за всички сериали, е изпълнена с трудности и постоянни препятствия. Но въпреки това е много красива и изпълва душата със странно спокойствие. В нея преобладават струнните дърпащи инструменти, можете да я чуете от тук! Тази мелодия има и друга версия, която всъщност е песен и съответно в нея има вокалист. Тя е и доста по-дълга, близо 4 минути, като в нея има и съвсем нови елементи, неприсъстващи в мелодията. Освен това в нея преобладаващата група инструменти е друга. Можете да я чуете от тук!

Последната музикална тема от "Огледален свят", която ще разгледаме се различава коренно от останалите две. Тя е изключително напрегната, бърза и ритмична. Всява страх, напрежение и определено е един от най-важните елементи в пресъздаването и всяването им в зрителите, когато момента е напрегнат и в него има изключително много екшън. Ако я слушаш без да знаеш, че е от "Огледален свят" би си помислил, че е една от главните теми в криминалните сериали "Опасни улици" и "Долината на слънцето", или пък например от "Великолепният век", в който такива теми са в изобилие. Тази е и много по-модерна и в последно време актуална и слушайки я би си помислил също, че е в плейлиста на някой американски екшън филм или сериал. В нея преобладава цигулката и ударните инструменти, като съвсем в края се появява и пианото. Можете да я чуете от тук!
_______________________________________________________________________

Автори на повече от музикалните теми в "Огледален свят" са Джем Тунджер и Наил Йуртсевер, които са и композитори на мелодиите от "Времето лети". Насладете се на всички теми от "Огледален свят" от тук!

Давайте Вашите предложения за следващите сериали, чиито мзуиални теми да представим в следващите издания от "Музиката от турските сериали" под формата на коментари!

5 коментара:

Анонимен каза...

"Момичето,което обичах","Щастливи заедно","Листопад".

Анонимен каза...

"Момичето,което обичах","Щастливи заедно","Листопад".

Анонимен каза...

Много е хубав сериала,а и музиката към него

Анонимен каза...

Страхотна музика има този сериал той ми е от любимите турски сериали, Много се радвам че публикувахте мелодията от този сериал сърдечени благодарности.
Много ще се радвам ако и публикувате музиката от сериалите Перла, Незабравима, Брак с чужденец, Листопад.

Анонимен каза...

Sezoni na lubovta i Momicheto s cherveniqt shal

Предоставено от Blogger.