Индийските сериали - новият жанр, предпочитан от зрителите

През лятото на миналата година, най-гледаната национална телевизия у нас bTV експериментира, пускайки нов жанр в делничната си следобедна програма.
Непознатият дотогава на българските зрители жанр, а именно този на индийската сапунена опера се наложи буквално за дни и "Цветовете на любовта" се превърна в най-гледаната дневна програма. На какво се дължи този фурор и ще продължи ли манията по индийските сериали, ще разгледаме в по-долните редове.

През 90-те, когато започнаха една по една да се появяват частните български телевизии, взимайки пример от другите страни българските започнаха да пускат испаноезични теленовели в ефира си и пожънаха огромен успех. Повече от десетилетие латино-американските истории бяха неизменима част от ежедневието на българина, превръщайки се в едни от най-гледаните продукции у нас. Тяхното време, обаче мина, когато през 2008 Нова телевизия реши да пусне първият турски сериал у нас, сагата с Бергюзар Корел и Халит Ергенч "1001 нощ" в следобедните часове. Над 500 000 зрители се събираха пред екраните в 13:30 ч., нещо невиждано дотогава. "1001 нощ" повлече след себе си един куп други турски саги, някои от тях хитови и завладяващи, други не чак толкова, но постигаха високи рейтинги. Турските сериали продължават и досега да жънат успехи, макар броят им в национален ефир да понамаля. 

Дали, обаче с индийските сериали ще се получи същото, както с латиноамериканските и турските, ще бъдат ли новият жанр сериали, предпочитан от българските зрители. След "Цветовете на любовта", май така изглежда. Още в първия си месец от излъчването историята за Садна, Рагини и тяхното семейство влезе в Топ 50 за най-гледаните програми, имайки предвид часът си на излъчване - 15:00. Месеци по-късно и сега сагата е сред най-гледаните програми в ефира на bTV и със сигурност най-гледаната дневна такава. През зимата започна и повторението на първите епизоди от историята по дамската bTV Lady, всеки ден от 20:00 до 22:00 ч., където също постига завидни рейтинги. Защо, обаче да пишем статия за мания към индийските сериали, при излъчен само един такъв у нас? Не е така, "Цветовете на любовта" е само началото, индийските сериали започват... Нова ТВ, обяви старта на "Малката булка" (Balika Vadhu) от 7 април в 15:30. "Малката булка" по нищо не отстъпва на "Цветовете на любовта", дори превъзхожда сагата по успех и награди. Приказката за невръстно момиче, омъжено насила е най-гледаната мелодрама в родината си и най-продаваната новела в историята на жанра "индийска сапунена опера". 

Индийските сериали доста се различават от вече познатите ни испаноезични и турски и точно заради това интересът към тях е огромен. Турските сериали, изместиха латиното точно поради тази причина, заради новаторските си истории и герои, дали така ще стане и с индийските? Разликите между индийските сериали и латино и турските са доста, но има и прилики. Като за начало епизодите на латино сериалите са около 150, на турските малко по-малко, а тези на индийските рядко са под 500, достигат до 1000, а има и такива с почти 2000 серии. Продължителността, която при латино хитовете е 45 минути, а при турските около 100, при индийските е по-малко от 30 минути, което ги прави по-удобни за гледане. Историите също са различни. Културата и обичаите на Индия са огромна част от действието в сериалите, което също по някакъв начин привлича зрителите, които не познават тези неща и поддържа техния интерес. Взаимоотношенията между героите нямат нищо общо с тези от познатите ни теленовели... И макар в "Цветовете на любовта" да не видяхме целувка, точно това е различното и интересното.

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.