"Музиката от турските сериали" (3): "Великолепният век"

Днес, 23 март (неделя) Ви представяме третото поредно издание от новата рубрика на СЕРИАЛИ в България, свързана със турските мелодрами "Музиката от турските сериали". В днешната част ще разгледаме и обсъдим заедно музикалнит теми от сериала "Великолепният век".

Като цяло "Великолепният век" или "Историята на една любов" не се различава от предишните две продукции, чиито музикални теми коментирахме и разглеждахме. Макар, че сюжета изобщо не е свързан по никакъв начин с това изкуство, то взема важна роля в живота на някои от персонажите в продукцията. "Великолепният век" е пример за това, как един сериал може да съчетае в себе си повече от успешно всякакъв вид музики - от такава, обявяваща война и всяваща страх у всички, до друга, спокойна, обгрижваща, ведра. 

"Великолепният век" (Muhteşem Yüzyıl):
Започваме както обикновено със заглавната мелодия към сериала, интродукцията му, в която се представят актьорите. Слушайки първоначално мелодията си представяме нещата като в забавен каданс, все едно предстои да се случи нещо наистина голямо. И не, не грешим, то наистина се случва! Малко след това темпото рязко се променя, всичко става много по-напрегнато и страховито, но пък за сметка на това - изключително тържествено. След това следва част, в която преобладава усещането за триумф и победа - точно като след война. След това обаче се завръща онази част, в която напрежението и вълнението отново стават големи, но този път предизвикани от радостта от победата. Като цяло в цялата интродукция към "Великолепният век" преобладаващата група, която я изпълнява е тази на струнните лъкови, най-вече цигулката. Изслушайте я от тук!

Друга изключително популярна музикална тема от "Великолепният век" е тази, която най-често слушаме през любовните и романтични сцени между главните герои в сериала - Хюррем и султан Сюлейман, изиграни от Мерием Узерли и Халит Ергенч. Тя е изключително баладична и спокойна, но въпреки това в нея има и малка доза напрежение. Когато я слушаш си представящ нещо хубаво, нещо чисто - точно като истинската любов изпълнена с трудности, каквато е тази между робинята и султана. В края на мелодията напрежението нараства все повече и повече, така необичайно приключва цялата тема. В нея преобладават духовите и струнните лъкови интструменти, можете да я изслушате от тук!

Една от може би най-спокойните музикални теми във "Великолепният век" е тази, която Хюррем пее на децата си като малки. Необичайното тук е, че тя е руска, което обаче се оправдава с това, че Хюррем идва като робиня в Османската империя от Русия. Другото, с което тази мелодия се различава от другите е, че в нея се пее, прави го именно обгрижващата с ласки и любов майка малките си чеда. Хюррем я пее обаче и не само на децата си, пее я и в трудните моменти в началото, когато пристига в империята. В тази песен преобладава нежността, спокойствието, най-чистата любов на земята - тази между майката и нейните деца. "Luli Ninni", както се казва самата тема всява спокойствие и ведрост у всички, които я слушат. Направете го и Вие от тук!

Повечето от музикалните теми във "Великолепният век" са дело на компзиторите Фахир Атаколу, Сонер Акалън и Айтекин Аташ.
_____________________________________________________________________

Чрез последните абзаци и препратките в краищата им, за пореден път се убеждаваме, че "Великолепният век" е продукцията, съчетаваща най-много и различни настроения повече от успешно в музиката. Прегледахме по една напрегната, романтична и спокойна музикална тема, коренно различни, но обединени от едно - всички те са малка част от мелодиите към "Великолепният век". Всички можете да чуете и прегледате от тук, защото те са наистина много! Извиняваме се и, че Ви представихме мелодии от началото на сериала, защото именно него сме гледали (целият 1 сезон). В представената по-горе препратка можете да чуете и по-новите музикални теми от "Великолепният век". 

3 коментара:

Анонимен каза...

Moje li da napishete za sever ug I ogledalen svqt muzikata

Анонимен каза...

Здравейте,ще Ви бъда благодарна,ако публикувате статия за музиката от сериала"Момичето,което обичах".

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Въпреки, че не сме гледали нито един от изброените от Вас сериали, ще се постараем да изпълним желанието Ви и да представим музикалните теми от "Огледален свят" и "Север-Юг".
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Въпреки, че не сме гледали "Момичето, което обичах", ще потърсим в интернет и ще се постараем да представим музикалните теми и от този сериал.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.