"Музиката от турските сериали" (2): "Времето лети"

Миналата неделя, 9 март, стартира новата рубрика на СЕРИАЛИ в България "Музиката от турските сериали", като в първото издание разгледахме музикалните теми от сериала "Огнено сърце". Тази седмица, във второто издание от новата поредица ще обсъдим тези от "Времето лети".
Това е може би един от най-драматичните и тъжни сериали, но за сметка на това изключително качествен и интересен, показващ истински житейски истории. "Времето лети" също е един от любимите ми сериали, като за радост на мен и още много други фенове от утре започват новите епизоди от продукцията, всеки делничен ден от 17.30 часа по БТВ.

Но да преминем към същинската част от статията - разглеждането на музикалните теми, които специално при "Времето лети" са доста!

"Времето лети" (Öyle Bir Gecer Zaman Ki):
Заглавната музика към "Времето лети" е изключително драматична, напрегната и дори страховита. В нея главната изпълняваща група е тази на струнните лъкови инструменти. С всяка изминала фаза напрежението се покачва, като към края вече то е достигнало своя връх и кара зрителите буквално да настръхват. Тя е типична мелодия от 60-те години на миналия век, каквото всъщност е и самото време, в което се развива историята и сюжета на продукцията. Чуйте заглавната мелодия от "Времето лети" от тук!

Друга също много завладяваща мелодия от "Времето лети" е тази, която се пуска най-често при появите на главната героиня Джемиле (Айча Бингьол) в продукцията. Тя се изпълнява от цигулка и пиано, като е изключително тъжна и драматична, какъвто е и самия живот на героинята, на която е посветена. Можете да я чуете от тук!

Действията на най-малкият герой, участващ във "Времето лети" - Осман, също са придружавани от музикални теми. Едната предава на зрителите чистотата и свободата на детската душа, невинността и непринудеността на децата. В нея преобладава цигулката, можете да я чуете от тук! Друга от мелодиите в продукцията, която често чуваме при появяването на Осман в нея е изключително популярна от друг световно известен филм - "Имало едно време в Америка". Тя е много тайнствена, но и тъжна, като в нея преобладаващите изпълняващи инструменти са духовите. Във втората половина обаче започва да става подобна по характер на първата мелодия - изпълнена с детска невинност, чистота. Можете да я чуете от тук!

За пореден път разглеждаме турска продукция, чиято предизвикана в зрителите емоционалност се дължи до голяма степен на музикалните й теми. Във "Времето лети" дори една от романтичните истории, която за съжаление приключва с фатален край, е тази между Мете, който участва в музикална група и неговата преподавателка Инджи. Голяма част от техните чувства са изразени чрез музика, което също до някаква степен означава, че на това изкуство се залага много в продукцията. 

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво,продължавайте все така да ни радвате!Очакваме инфо и за Огледален свят-един изключително смислен и вълнуващ сериал,който показва действителността,живота такъв какъвто е...Прекрасна история,подправена с подходяща музика.Песента се изпълнява от Ейлем Акташ,молим да прочетем и за него!

Анонимен каза...

"Времето лети" е един от най-добрите сериали създавани някога !

Анонимен каза...

Моля ви ще направите ли голяма статия за цветовете на любовта , огледален свят и север юг като предоставите на читателите всичко възможно като информация

Анонимен каза...

Хубава статия, поздравления! Мисля обаче, че е редно да споменавате и имената на композиторите, който са написали музиката. Все пак те не са се пръкнали от нищото. Специално за "Времето лети", автори на музиката са композиторите Найл Йортсевер и Джем Тунджер.

Анонимен каза...

В сериала чух една песен която има мелодията на Назад назад моме калино как се казва тази песен

Unknown каза...

da,i az q 4uh,mnogo mi haresa.iskam podrobnosti za neq

Предоставено от Blogger.