"Любопитно": Музиката от турските сериали

Как се прави музиката, която слушаме в турските сериали? Кои са най-известните автори, създаващи незабравимите мелодии? Коя е най-известната музикална компания, която се използва за създаване на музика в турските сериали? Всичко това и още, предстои да видим в четвъртото издание на "Любопитно".

Музиката от турските сериали определено е много запленяваща и вълнуваща. Тя не само прави сериала по-емоционален, но и засилва интереса към него. Разбира се, всяка една компания-производителка работи с различен музикален екип, а понякога дори и самите актьори са изпълнителите на заглавните песни. Има значение музиката, която ще запишеш. Ако в сюжета става въпрос за драма, музиката трябва да е драматична и най-вече - да пасва на сюжета. Ако става въпрос за криминална драма, музиката трябва да бъде едновременно с криминални и с драматични нотки. Ако ще се снима комедия, тогава музиката трябва да е по-весела и да придава поне малко хумор. Много от турските сериали са толкова гледани заради сюжета и музиката, а след това и заради актьорския състав. Специално музиката към турските сериали се записва от някой изпълнител, като песента става негова собственост, но той я записва само за един определен сериал. Песните обаче се избират от албумите на изпълнителя, с който сте решили да работите, като за да използваш една песен, трябва да знаеш какво се пее в нея и дали пасва на историята на сериала.

Започваме с един от най-известните турски изпълнители Али Туфан Кърач, или по-познат само като Кърач. Неговите парчета са използвани в множество сериали, като определено може да се похвали с огромна слава. Главната музика към "1001 нощ" (Binbir Gece), "Дъждовно време" (Yagmur Zamani), "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali), "Готова на всичко" (Aliye), "Малки жени" (Kucuk Kadinlar) е негово дело. Той е записал главните песни към тези сериали, както и няколко изпълнения. Някои от сериалите са наградени с награда за най-добра музика. И днес музиката на Кърач е популярна в цял свят и много турски режисьори търсят именно него. Понякога можем да срещнем музиката на Кърач, заедно с името Габриели, както е например в "Цената на живота" (Omre Bedel) и "Малки жени". Обикновено с музиката на Кърач работи компания Tims Production, която е на "1001 нощ" и още много други. Ако потърсите в интернет пространството някои от песните на този изпълнител, ще видите, че повечете от тях са ви напълно познати, именно защото са използвани в някои от най-хитовите турски сериали. 

С огромна слава може да се похвали и музиката на един от най-популярните турски певци - Тойгар Ъшъклъ. Музиката му е използвана в много сериали, които не само, че се радват на голям интерес, но и са наградени с отличия за най-добра песен. "Листопад" (Yaprak Dokumu), "Забраненият плод" (Aski-i Memnu), "Езел" (Ezel), "Пепел от рози" (Fatmagulun Sucu Ne?), "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe) използват песните на този певец. Най-често можем да срещнем музиката на Тойгар Ъшъклъ в сериалите на Ay Yapim, тъй като той е запазена марка на компанията. В Бълария съвсем скоро ще се запознаем и с музиката от "20 минути" (20 Dakika), която отново е на Тойгар. От най-новите сериали, които тази година започнаха в Турция, "Приливи и отливи" (Medcezir) също използва музиката на този певец. Излъчваният в момента турски сериал "Сезони на любовта" (Lale devri), също съдържа музиката на тази компания, но там тя е много по-рядко срещана, тъй като музиката в този сериал е избирана от няколко музиканти. И до днес, много турски компании продължават да търсят музиката на Тойгар Ъшъклъ за сериалите си, а обикновено тя се използва за драматичните сериали.

Една от най-обичаните групи е тази на Пинхани (Pinhani), чиято музика беше използвана в най-обичания турски тинейджърски сериал в България - "Мечтатели" (Kavak Yelleri). Освен там, в "Сезони на любовта" (Lale devri) също има една-две песни, които са в изпълнение на тази група. Пинхани не е толкова преуспяла група и за това музиката и може да се срещне много по-рядко в някой сериал. Въпреки това, изпълненията им са доста пленителни и завладяващи.

Музиката към сериала "Перла" (Gumus) е дело на Джем Ерман, като тя определено пасва на историята на сериала и го прави по-интересен. Освен "Перла", "Сезони на любовта" също е взела част от музиката си от този изпълнител.

Има и още музики, които са използвани в турските сериали. Ако се сещате за такива, можете да ги споделите под коментарите, като не забравяйте да уточните и в кой сериал са използвани. А с Вас ще се видим следващата неделя, за да отгърнем на следващата страница и да видим също една нова и интересна тема.

11 коментара:

Анонимен каза...

Триумфът на любовта с Уилям Леви тръгва от 23 ноември в 16.00 часа по Диема Фемили. Вярвайте ми, видях рекламата.

Анонимен каза...

Кърач е страхотен ,един от най-добрите музиканти.Музиката на сериала" Огнено сърце " композирана и аранжирана от него и колегата му Габриели е много завладяваща и винаги в унисон със сцените и моментите от филма.Желая им нови още по-завладяващи композиции ,с които да ни доставят огромно удоволствие!

Анонимен каза...

Много Ви благодаря за тази статия.От доста време имах намерение да Ви помоля да публикувате статия за Кърач или интервю с него.Обожавам музиката му и често я слушам на VBOX.Желая на екипа Ви успешна седмица.

Анонимен каза...

Много Ви благодаря за тази статия.От доста време имах намерение да Ви помоля да публикувате статия за Кърач или интервю с него.Обожавам музиката му и често я слушам на VBOX.Желая на екипа Ви успешна седмица.

Димир Говедаров каза...

В сериала "Огнено сърце" песните са по турско-цигански фолклорни мотиви. Например първия запис на "Цветарката " (Cicek kiz) е на винилова плоча от 1938 г. Кърач пише само основния саундтрак. Останaлите песни се изпълняват от Ейлин Акташ и са включени в два албума на певицата. Те са кавъри, чийто аранжимент е направен от Кърач e направен специално за сериала.

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Да, направо ви повярвахме. Първо, до 23 ноември има още две-три седмици, едва ли отсега ще пуснат реклама, особенно след като казвате, че сте я видели на 03 ноември, 20 дни преди старта, което няма как да стане. Второ, "Триумфът на любовта" е закупен от БТВ Медия Груп, а не от Nova Broadcasting Group, да знаете преди да пишете следващия път. Колкото и да лъжете, никой няма да ви повярва, защото Вие самите незнаете даже от коя телевизия е закупен, а говорите. Смешни сте.
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Да, прави сте. Музиката на Кърач и Гарбиели е страхотна. Най-вече, тя е една от най-известните и най-използвани в турските сериали, където се радва на успех. Специално Кърач е писал някой от музиката, а после тя си остава в албума му като негова.
Леки и успешни дни!

До 3-ти коментар:
Здравейте,
Радваме се, че статията ви е харесала. Решихме за момент да се отделим от сериалите и да отидем в тяхната музика, и мислим, че сме направили много добре, защото това ви е харесало. Очаквайте много още изненади!
Леки и успешни днИ!

До 5-ти коментар:
Здравейте,
Благодарим ви за полезната информация!
Леки и успешни дни!

Анонимен каза...

песните на Карач са много хубави. той ми е любимият композитор. много се радвам, че побликувате толкова интересни неща за него, както и за останалите композитори. благодаря ви! с нетърпение очаквам следващата ви побликация!

Анонимен каза...

мога да дам пример за още един сериал, на който песните са толкова мелодични и красиви! той се казва изгубени години! музиката му е от Болла Хенк!

Анонимен каза...

zdraveite,mnogo mi se iska da znam koi pee pesnite v seriala:momi4eto s 4ervenia 6al.kato naprimer v 63 epizod.opredeleno muzikata e mnogo jubava

Анонимен каза...

zdraveite,mnogo mi se iska da znam koi pee pesnite v seriala:momi4eto s 4ervenia 6al.kato naprimer v 63 epizod.opredeleno muzikata e mnogo jubava

Анонимен каза...

zdraveite,mnogo mi se iska da znam koi pee pesnite v seriala:momi4eto s 4ervenia 6al.kato naprimer v 63 epizod.opredeleno muzikata e mnogo jubava

Предоставено от Blogger.