Личен коментар: поредни елиминации в "X Factor"

октомври 26, 2013
Вчера вечерта станахме свидетели на поредните драматични елиминации в най-успешното музикално шоу "X Factor". Най-малко зрителски гласове изненадващо бе събрала Таня, а групата Lollipop се яви като неин пряк конкурент за оставане в шоуто.

Започвам с изненадващия факт, че именно едно от изявените като фаворитки момичета - Таня, трябваше да пее спасяваща песен. Припомням, че в предните концерти, свежото рок попадение на сезона бе спасявано и то с не малко гласове. Нека не забравяме и драматичния момент миналата седмица, когато изпълнението на Таня на "I believe, I can fly" бе пълен провал, заради здравословния й проблем с гласа - тогава изпълнителката също бе една от спасените. И макар в четвъртък Таня да се представи много по-добре с "Oh, darling" на Бийтълс, то явно лоша шега й изигра факта, че се представи предпоследна и като че ли остана в сянката на съотборничката си Ана-Мария и любимият на младото поколение рапър Наско. 

Не толкова изненадващо обаче бе оставането на елиминации на гърлбандата Lollipop. Неоспоримо е, че през последните седмици това са участниците, които претърпяват най-много развитие и промени, всъщност може би това бяха и най-свежите попадения на сезона. Ива, Капка, Мария и Христина може би натрупаха негативи заради отпадането на близначките Алекс и Влади по-миналата седмица, когато двете групи от отбора на Мария Илиева се изправиха една срещу друга. Къдравите близначки определено бяха смятани финалисти от отбора на групите, като изключително изненадващо бе тяхното отпадане още на третата седмица след живите концерти. И макар трудностите, през които изминаха момичетата от Lollipop те успяха да пеят на голямата сцена на "X Factor" цели 6 пъти, през които показваха своят борбен дух и вокални възможности.

И всъщност нека преминем към същинската част на статията - трябваше ли наистина именно Таня и Lollipop да останат на елиминации вчера? За съжаление риалити форматите у нас (особено музикалните) от доста време насам са опорочавани от не кой да е, а именно от... зрителите, или по-точно от една определена част от тях. Още от началата им са вече изразени ясни фаворити, които просто няма как да не стигнат до финала. В този случай, в този сезон на "X Fator" това са рапарът Атанас, младата Ана-Мария, най-възрастната участничка Людмила и специфичната Жана. Всички те притежават малко или много търсеният "X" фактор, но вокалните възможности на един от тях - Атанас са поставени под огромно съмнение в последните седмици. Истината е, че за него предимно гласуват предимно тинейджърките, които въздишат по усмивката му и чара. Но не това се търси в подобни предавания, нали?! Нима Наско пее по-добре от Таня, Lollipop или дори от Яница и Глория? В никакъв случай, това всеки може да го признае. И именно заради красотата и държанието му на сцената, всички момичета между 10 и 14-15 г. гласуват за него. Това ли е новият X Factor на България? Определено той трябваше да остане на елиминации вчера, а не Таня. Под съмнение остават и вокалните възможности и на другите две момчета от категорията на Саня - Иван и Мартин. Освен това неизяснени засега остават и тези на близначките от Сливен Яница и Глория, които в момента са единствените представители на бързо разпадащата се категория "Групи" с ментор Мария Илиева. Определено поне един от горе-изброените участници, вчера трябваше да бъде на мястото на Таня или на Lollipop. Но за съжаление това е съдбата на музикалните формати в България - високо оценени са любимците с красиви усмивки и чар, а истинските и различаващи се нови таланти остават неоценени и незабелязани. 

Изписах много, за да изразя мнението си и знам, че със сигурност то ще бъде оплюто и опровергано от феновете на изброените като неизяснени таланти участници. Но всеки има право на избор, заедно и с това да го изразява. 

Следващата седмица очаквайте личния ми коментар по повод шестите елиминации в "X Fator"!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.