"Любопитно": Най-дългите турски сериали (2 част)

Време е да разгледаме третото издание на "Любопитно", в което ще направим продължение на темата "Най-дългите турски сериали", чиято първа част видяхме миналата неделя. Днес предстои да прочетете и втората част, в която отново ще включим седем сериала, съдържащи над 150 епизода, какъвто бе регламента на първата част от миналата седмица.

"Перла" (Gümüş) определено е един от най-дългите турски сериали. Той съдържа точно 100 епизода по оригинален турски формат, а в България броя на епизодите на сериала са 166. У нас "Перла" бе втория турски сериал, но първия за телевизия БТВ, която след неговия успех започна да излъчва масово продукции от южната ни съседка. Започва излъчването си в Турция през 2005 година и приключва през 2007, като през цялото време се излъчва в ефира на Kanal D. Оригиналният превод на сериала е "Сребро", като той е продаден в няколко страни, в които също е приет много добре. В арабските страни, където обикновено не приемат добре турските сериали, "Перла" изключително много се харесва на зрителите, а главните герои в него се превръщат в любима двойка и дори започват да посещават страните, за да се видят с феновете си. Сериала започва излъчването си в България през лятото на 2009 година, през 2012 тръгва неговото повторение, но по друг канал - Диема Фемили, където сериала се излъчва в оригинален формат и се представя в 100 епизода. В актьорските състав на сериала се включват популярни актьори, сред които Сюнгюл Йоден, Къванч Тътлату, Айча Върлъер и Екрем Бора.

"Времето лети" (Öyle Bir Geçer Zaman ki) предстои да бъде продължен. Той беше спрян през лятото на тази година заради ниските си рейтинги, които непрестанно отчиташе. Това е третото прекъсване на сериала, като продължението му се очаква догодина в ефира на БТВ Лейди. "Времето лети" съдържа точно 120 оригинални епизода, като по българска номерация епизодите ще бъдат над 240. Започва през 2010 година в Турция и приключва през лятото на 2013, като през цялото време държи лидерските позиции в ефира на Kanal D. Състои се от три сезона, като у нас е закупен целия втори, който предстои да бъде показан. В България се радваме на премиерата на семейната драма през 2012 година, но за жалост с ниски рейтинги. Продаден е в 8 страни, като носи имената "Бурни времена", "Безценно време", в Афганистан дори върви под името "Времето", а в Хърватия (а и не само), може да се срещне и като "С течение на времето". В оригинален превод "Öyle Bir Geçer Zaman ki" означава "С течение на времето", но може и да се преведе като "Времето не спира да тече". Във "Времето лети" ролии взимат Айча Бингьол, Вилма Елес, Мете Хорозоолу, Мерал Четинкая, Еркан Петтекая и други.

А сега започва и същинската част на подрубриката "Най-дългите турски сериали", в която наистина ще се запознаем с много дълги продукции. 

"Листопад" (Yaprak Dökümü) към момента е най-дългия турски сериал излъчван у нас. Той се състои точно от 330 български епизода, а по турски вариант те са 174. Това е една семейна драма, която поради огромния зрителски интерес е удължавана два пъти и съдържа 5 сезона. "Листопад" започва излъчването си в Турция през 2005 година, като през цялото време се излъчва по Kanal D, където жъне невероятни успехи. Зрителите в България станаха свидетели на драматичната семейна история от 2009 година до 2012 година, като финала на сериала стана най-гледания финал на мелодрама в България, събирайки пред екраните рекордните 2 000 000 зрители. След самия финал, последваха няколко повторения, последното от което, беше в ефира на Диема Фемили. Оригиналният превод на сериала е "Листата падат", а той е закупен в множество страни, където също е приет положително. Сред актьорския състав на сериала се включват Халил Ергюн, Гювен Хокна, Хасан Кючюкчетин, Гьокче Бахадър, Фахрие Евджен и Бену Йълдъръмлар.

"Морска звезда" (Deniz Yıldızı) е един от най-дългите турски сериали в Турция. Към момента той е излъчил близо 885 оригинални турски епизода. Една серия от сериала е с продължителност от около 50 минути. В България са излъчени малко над 130 български епизода и малко над 220 турски. Това е един от най-харесваните турски сериали не само в България, но и в Турция, като не винаги се радва на интерес, но все пак такъв определено има такъв. Започва в Турция през 2009 година, като и до ден днешен се излъчва и то вече близо пет години. Започва по FOX, където продължава и до днес. Продаден е в няколко страни, но не във всяка е продължен, а причината най-вероятно е ниския рейтинг и наистина многото епизоди. В "Морска звезда" участие взимат Башак Акбай, Джемал Гюнен, Али Баркин, Ляле Башар и други.

"Прости ми" (Beni Affet) също е един от най-дългите турски сериали. Той е излъчил почти 350 оригинални епизода, представени в три сезона. Закупен е в България НоваТВ, като преди време плъзна слух за започването му, който беше фалшив. Това е една семейна драма, която започва излъчването си по StarTV, където все още продължава. Същата година се премества по ShowTV и само година по-късно отново се завръща по StarTV. Продаден е в няколко страни, в които може да се срещне под името "От теб искам прошка", а някъде дори и като "Дай ми прошка". В актьорския състав се сериала се включват почти непознати за българската публика актьори като Несрет Шенай, Улвие Караджа, Гайе Тургут, Мерт Алтънъшък, Йотюкен Хюзмюзлю и други.

"Незабравка" (Unutma Beni) е може би най-дългия турски сериал в Турция. Той има шест сезона, като е излъчил над 1140 епизода, все още продължавайки излъчването си. Прави своята премиера по FOX през 2008 година, като се излъчва в следобедните часове, както е и сега. Закупен е в много малко страни, където интереса изобщо не е голям. Някъде дори върви под името "Вечно незабравима". Сериала не е закупен у нас може би заради многото епизоди. В "Незабравка" роля взимат Дидем Йозкавукчу, Осман Каракоч, Олчай Кавузлу, Бериван Дюзгюн и други.

"Между два свята" (İki Dünya Arasında) е един от най-хубавите турски драматични сериали от режисьора Танер Тунч. Съдържа точно 245 оригинални епизода, като това са епизодите до сезонния му финал, излъчен през лятото на тази година. Стартира по Samanyolu TV, където продължава и до днес, като това определено е един от най-добрите турски сериали на телевизията. Започва през 2012 година, като феновете му са в очакване на новия сезон. В други страни почти не е закупуван, тъй като сериал на Samanyolu TV е много рядко може да се срещне в някоя чуждестранна страная. Актьорите в сериала, които взимат участие са Инач Йомер Бенлиолу, Мелтем Дао, Севинч Кюмаш, Ахмет Бозкюш Филиз Кая, Баръш Джандоан и други.

Е, и днес приключихме с "Любопитно", а с края на днешното издание приключва и подрубриката "Най-дългите турски сериали". Останете с нас и следващата неделя, когато ще видим една съвсем нова и интересна тема!

3 коментара:

Анонимен каза...

Листопад не почва в Турция през 2005, а в края на 2006, тъй като е почнат да се снима през лятото на 2006 и невъзможно да е почнал тогава, а Морска Звезда има точно 136 български и точно 215 оригинални, до края на първи сезон, точно... Казвам ви го, защото информацията ви не е точна...

Анонимен каза...

Защо не включите в тази рубрика, 10-те най - добри превъплъщения на актриси в полицайки в теленовелите ? Мисля, че ще е интересно.

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за поправките. Наистина бяхме сгрешили, но вече оправихме този проблем. Наистина понякога тези обърквания стават по невнимание, в случая важното е, че я поправихме на време.
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Рубриката "Любопитно" е рубрика само за турските сериали, няма нищо общо с латино сериалите. Но не мислите ли, че вече има достатъчно рубрики за теленовелите, съвсем скоро започват нови две. Но ако искате можем да направим такава статия, но за турските актьори, иначе няма как.
Леки и успешни дни!

Предоставено от Blogger.