"Един снимачен ден на..." - "Имението" (La Tormenta)

За компания като Телемундо никак не е било трудно да създаде теленовелата "Имението" (La Tormenta), но за актьорите е точно обратното.
Всички помним доброто старо време, в което всяка една теленовела на Телемундо заслужаваше пълна похвала, дори не е било толкова трудно да се направи историческа теленовела, както е в днешно време.

В новото издание на "Един снимачен ден на..." ще надникнем в снимачния процес на теленовелата "Имението", ще направим и няколко сравнения с днешната техника на заснемане и тази от преди пет-шест години.

През 2005 година, Телемундо и RTI Columbia създават една от най-успешните хитови теленовели "Имението", след дълъг подбор на актьорски състав. Създават новела с имение, коне, любов и много други, което се получава повече от успешно. В днешно време тази компания (а и не само) почти не представя подобни теленовели с имения и коне, а предимно продукции криминални сюжети. В тази теленовела имахме много интриги, много страст и предимно лъжи и вихър от любов. Снимките също са протекли трудно, били са на професионално ниво и са отнемали много време. А и тогава снимките са били със съвсем различна техника, с която идеално се предава фона на историята, докато днес вече се работи с много по-напреднала техника, с много повече детайли.

Но да преминем към същинската част на днешното издание от "Един снимачен ден на...". Работата за актьорите започва рано сутринта, обикновено в 08.00. Започва се с грима и подготовката, а след това се преминава към същинската част - снима се до обед без почивка, като след това актьорите могат да си отдъхнат за малко, след което отново преминават в действие. Един снимачен ден на "Имението" е продължавал средно около петнадесет часа, започвайки в 08.0 и приключвайки в 23.00 часа. Доста изморително нали?! 

Разбира се, не всеки ден е било така. Понякога е имало по-кратък епизод на заснемане, където работния ден започва в 09.00 и приключва в 19.00 часа. Понякога е имало празници, като например Коледа, където в някои теленовели актьорите са в почивка, другаде се занимават с коледни проекти, а някъде работят много малко, идвайки на обед и прибирайки се в 17.00 часа. Тук случая е бил втория, в който актьорите са започвали своите коледно-новогодишни проекти. Факт е, че на Нова година няма снимки и всеки актьор може да бъде със семейството или приятелите си. Така е било и при снимките на "Имението".

Някои сцени са протичали след специална подготовка, която помага на актьора да се справи по-добре. Не винаги някой се е качвал на кон и по време на снимки това му се случва за първи път. За това и трябва голямо съсредоточване върху сцената. Например Наталия Стрейгнард не мисли, че конете са толкова безобидни животни, колкото изглеждат, но успява да се престраши да се качи на кон, след това свиква да го прави щом е нужно. "Тя имаше един страх, който я преследваше в началото. Мислеше си, че щом се качи на коня той няма да я хареса и ще я събори от гърба си. Уверявахме я, че това няма да стане, но благодарение на екип от професионалисти успя да преодолее страха си и сега е много спокойна и весела", казва Наташа Клаус.

Екипа винаги позволява на актьорите да погледнат какво следва в сценария или каква реплика трябва да кажат, но това е позволено да се прави най-много три пъти. Ако актьора го надвиши, значи не е подготвен за снимки и може да бъде отстранен. Има и такива случаи по време на снимките на "Имението". Те се случват при Аура Кристина Гайтнер, която няколко пъти забравя какво трябва да каже и се налага да погледна повече от пет пъти, след което за момент е отстранена, а след това върната. Това се е случило заради огромната умора на актрисата.

Имало е дни, в които снимките са започвали по-рано, например в 07.00 часа. Снимало се е и вечер, тъй като понякога снимките са продължавали до 23.00 часа. Снимките вечер почти не са толкова препоръчителни, защото тогава е най-трудно да се снима, най-вече за такъв вид теленовела. Но ако си професионалист с опит винаги ще се справиш с това.

Може би никога досега не сме споменавали, че когато един актьор подписва договор с една компания в самия договор има правила, които ако не се спазят се плащат неустойки. По време на снимки, Хуан Пабло Шук не е спазил едно от правилото и за това е бил глобен. Същото го е направила и Кармен Виялобос, която обаче била глобена по-леко от колегата си.

Преди да започнат снимките на "Имението", актьорите преминават през гримьорната, това понякога се случва повече от три-четири пъти на ден. Някои актьори имат собствен гримьор, други използват услугите на компанията. Същото е и при заснемането на голи сцени, актьорите много се съсредоточават върху това. Например при Кристиан Мейер, който се е събличал по време на един снимачен ден. Доста му е било трудно, защото е трябвало да се съвлече чисто гол, което определено за някои актьори е ужасно трудно.

И приключваме с това как е приключвал снимачния процес на "Имението". След като са заснети всички подготвени сцени за деня, актьорите не си отиват директно. Екипа на тази теленовела ги задържа и им дава наставления за следващия предстоящ работен ден, за да бъдат напълно подготвени и да няма закъснели. След това си тръгват, а техниката се складира до следващия ден.

5 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, ще може ли да публикувате интервюто с Рафаел Амая от това списание http://issuu.com/ivelissetamargo/docs/eventos-september-2013?e=1827439%2F4948754 ? Много бих искала да го прочета и ще се радвам ако имам тази възможност. Благодаря ви предварително :)

Анонимен каза...

Хубава статия! Бихте ли пуснали една статия свързана със снимачната атмосфера на ''Зоро:Шпагата и Розата''? Благодаря ви предварително! :)

Unknown каза...

Разбира се, че ще пуснем интервото.

Анонимен каза...

Кога долу горе ще бъде публикувано ? И бих искала да видя снимачния процес на Аурора и Предателство.

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Разбира се, че ще публикуваме, но това ще е на много по-късен етап. Преди интервюто с Рафаел Амая, има още няколко, които трябва да публикуваме. Едното от тях ще е с Паола Рей и то ще е тази сряда (06 ноември). Вашите желания ще бъдат изпълнени с времето, трябва само да имете малко търпение.
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Радваме се, че статията Ви е харесала. Очаквайте още наистина интересни статии в "Един снимачен ден на...". Съвсем скоро ще видим и снимачни процес на "Зоро: Шпагата и розата". Но това може да стане и през втория сезон на рубриката, тъй като след още няколко издания излиза в временна пауза, през която ще се наслаждавате на нова рубрика.
Леки и успешни дни!

До 3-ти коментар:
Здравей,
Ще очакваме с нетърпение интервюто. Май ще бъде наистина много интересно от това, което виждаме. Само че читателите ще трябва малко да почакат, тъй като си предвидил други интервюто преди него.
Леки и успешни дни!

До 4-ти коментар:
Здравейте,
Интервюто с Рафаел Амая ще бъде пуснато горе-долу след около месец-два. Преди него има някъде около четири интервюта, едното от което е с Паола Рей, и тогава. И благодарим Ви за предложенията за "Един снимачен ден на...". Вашите желания ще бъдат изпълнени.
Леки и успешни дни!

Предоставено от Blogger.