"Любопитно": Най-дългите турски сериали (1 част)

Здравейте, приятели! Вие сте с второто издание от рубриката "Любопитно", която разглежда темите около турските сериали. Днес ще разгледаме кои са най-дългите продукции от южно-съседската на България народност.

Ще определим кои са те по броя епизоди, а за попадне на един турски сериал в тази класация, трябва да се състои от над 150 епизода (в български или оригинален формат). Тази неделя ще Ви представим първата част, която се състои от седем сериала, а следващата неделя продължаваме с втората част.

Определено не само в България са излъчени сериали, които съдържат над 150 епизода. В Турция има такива, които надхвърлят 1000 епизода и такива, които са по-скромни и предлагат по 300-400 епизода. Разбира се, такива продукции има и у нас. Време е да разгледаме първите седем, чиито епизоди надхвърлят 150 или предстоят да ги достигнат.

"Великолепният век" (Muhteşem Yüzyıl) предстои да надхвърли 150 епизода по българска номерация. У нас се върти вече от 1 година, излъчването му започна през септември, 2012 г. Към момента ТВ7 излъчва трети премиерен сезон, докато в Турция последния четвърти сезон върви с пълна сила, радвайки се на невероятен успех. "Великолепният век" е излъчил 105 оригинални двучасови епизода към този момент, като те продължават да се увеличават, което означава, че по българска номерация, историческата любовна история ще надхвърли 250 епизода. "Великолепният век" е една от най-успешните поредици у нас, който въпреки споровете, че осмива истинската османска история, е продаден в над 50 страни, в които също се радва на голям интерес. Във всички страни сериала се излъчва в prime-time, като единствено в Словения се позиционира в следобедните часове, излъчвайки се от 17.00 часа. В Турция първоначално започва по ShowTV, която излъчва целия първи и половината от втори сезон. След това "Великолепният век" се премества по StarTV, в която продължава излъчването си и до днес. Част от актьорския състав на продукцията включва Халит Ергенч, Мерием Узерли, Нур Фетахоулу и Енгин Йозтюрк.

"Сезони на любовта" (Lale Devri) ще бъде един от най-дългите турски сериали излъчвани у нас. Той предстои да надхвърли 200 епизода, като най-вероятно ще достигне и 300. Излъчването му у нас започва през април тази година, докато в Турция направи своята премиера през 2010 година. Към момента Диема Фемили излъчва премиерния втори сезон, който вече е преполовен. В Турция вече са излъчени 121 оригинални епизода, които по българска номерация се равняват на около 250 епизода, като нека не забравяме, че излъчването на драматичната сага продължава, като не се знае дали в момента върви последния четвърти сезон, или при желания успех "Сезони на любовта" ще бъде подновен и с 5 сезон. По неофициална информация, четвърти сезон, който в момента се излъчва в Турция приключва на 158-я оригинален епизод и ще излъчи своя финал през пролетта на 2014 година, което означава, че феновете на сериала в България ще могат да гледат историята в над 300 български серии. "Сезони на любовта" (в оригинален превод "Сезонът на лалето") е продаден в над 15 страни, като в някои от тях се радва на голям успех. Започвайки през 2010 година, сериала тръгва по турската ShowTV, но още след първия сезон и през същата година се преместен по FOX Turkey, в която е една от най-гледаните саги на медията. Част от актьорския състав включва Толгахан Сайъшман, Селен Сойдер, Кенан Бал и Хатидже Аслан.

"Пепел от рози" (Fatmagül'ün Suçu Ne?) съдържа 80 оригинални и 175 български епизода, което го прави един от най-дългите турски сериали излъчвани у нас. Позиционирането му у нас започва в края на януари, 2012 година, стартирайки с небивал интерес. В Турция започва през септември 2010, също радвайки се на доста високи рейтинги. БТВ излъчваше сериала в продължение на година, като бе спиран само веднъж, а окончателния му финал беше излъчен през декември миналата година. "Каква е вината на Фатмагюл?" е оригиналния превод на продукцията, чийто рейтинг в Турция и у нас нито за миг не се разклати. "Пепел от рози" е продаден в над 15 страни, като в някои върви под името "Изгубена чест" или "Без вина виновна", а в други просто като "Фатмагюл". Част от актьорския състав на поредицата включва Берен Саат (най-добра актриса за 2011 г.) Енгин Акюрек, Мурат Далтабан, Сумру Явруджук и Бура Гюлсой.

"Опасни улици" (Arka Sokaklar) безпорно е най-дългия турски сериал излъчен у нас след "Листопад" (който ще видим в следващата част от темата). Състои се от над 300 оригинални серии, като излъчването му и заснемането му продължават и в момента. В Турция сега върви 8 сезон от полицейската драма, която се превърна в изключителен хит навсякъде по света. У нас съвсем скоро ще бъде излъчен 7 сезон, като дотук са излъчени над 300 български серии и само 250 турски. Оригиналният превод на продукцията е "Задните улички", започвайки своето излъчване в Турция през 2006 г., а в България - през 2011. Продаден е в над 5 страни. "Опасни улици" започва по турския KanalD, като все още продължава да се излъчва по същата телевизия, радвайки се на огромен интерес. Част от актьорския състав включва Зафер Ергин, Йозгюр Озан, Шефкет Чорух, Гамзе Йозчелик и Уур Пекташ.

"Мечтатели" (Kavak Yelleri) е най-обичаната турска тинейджърска драма в България. Той има не само повече от 150 епизода по българска номерация, но и по турска. Състои се от 170 оригинални и 232 български. У нас започва излъчването си през 2010 година, докато в Турция прави своята премиера през 2007. Състои се от пет сезона, като последните два са заснети поради огромния зрителски интерес. Оригиналният превод на тийн поредицата е "Вятър сред тополите", продаден е в няколко страни, където също постига невероятни резултати. В Турция започва по KanalD и до самия си края се излъчва по същата телевизия. У нас сериала направи едногодишна пауза, след която видяхме дългоочакваната му развръзка. В главните роли влизат Пелин Карахан, Даахан Кюлегеч, Ибрахим Киндерджи, Аслъ Енвер и Джерен Морай.

"Забраненият плод" (Aşk-ı Memnu) определено е един от най-обичаните, а и най-хитовите турски сериали. Той съдържа 79 оригинални епизода, а по български вариант те са 159, което също го поставя в днешната класация. Започва излъчването си в Турция през 2008 година и приключва през 2010, като през от тогава започва в България, приключвайки през 2011 година. Само година по-късно прави второ излъчване, но в ефира на НоваТВ, където се излъчва в следобедните часове. Оригиналният превод на сериала е "Забранена любов", но сред другите заглавия на другите страни са "Объркана любов" или "Непозволена любов". Продаден е в близо 20 страни, като някъде върви под името "Забранена любов", другаде като "Забранени страсти", а в Гърция дори се излъчваше под името "Изкушение". В арабските страни е познат като "Блокирана любов", а в Румъния върви под името "Любовта е скрита". В Турция стартира по KanalD и приключва по същата медия. Част от актьорския състав включва Къванч Тътлату, Берен Саат, Небахат Чехре, Нур Фетахоулу и Селчюк Йонтем.

"Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) е сериал, който съдържа над 200 оригинални епизода и 160 епизода по българска номерация. Разбира се, у нас не бе излъчена цялата продукция, който все още продължава и в Турция до половината на четвърти сезон. Определено ако бъдат излъчени всеки епизоди, които все още не се знае колко ще бъдат, криминалния сериал ще надхвърли 400 епизода и ще се превърне в един от най-дългите сериали у нас. "Долината на вълците" е продаден в доста страни, където е безспорен хит. Започва в Турция през 2007 година по ShowTV. През 2009 година е преместен по StarTV, през 2011 продължава по ATV, където се излъчва и до днес. В България прави премиерата си през септември 2011 година, като се излъчва в полунощ, но не се радва на много висок интерес. Неджати Шашмаз, Раджи Шашмаз, Йозгю Намал, Селчук Йонтем и Сефа Зенгин са част от актьорския състав на сериала.

Не забравяйте да ни посетите и следващата неделя! Тогава ще видим и 2 част от най-дългите турски сериали!

5 коментара:

Анонимен каза...

Шести сезон на Опасни улици беше излъчен. Сега предстои седмия. Поправете се !

Анонимен каза...

Надявам, че в следващата статия да видя сериала Морска Звезда

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви, че ни поправихте. Наистина сме сгрешили и вече поправихме тази грешка. Още веднъж Ви благодарим, че следите постоянно за такива грешки и ни поправяте, наистина понякога се случва да сгреши. Важното е да се усетиш навреме.
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Да, "Морска звезда" вече присъства във втората част на поредицата. Просто нямаше как да съберем 14 сериала в една статия и за това решихме да я разделим на две и може би така се получи по-добре. А и разбира се, че и "Морска звезда" ще попадне в класацията, все пак има над 800 епизода, което категорично го прави един от най-дългите.
Леки и успешни дни!

Анонимен каза...

В България вече се излчва четвърти Сезони на любовта

Анонимен каза...

Zdraveite,mnogo sam zaintriguvana ot Dolinata na valcite,no za sajalenie ne namiram seriite,gledah do sezon 1 ep. 7 i .....nqma go celiq dori !

Предоставено от Blogger.