"Къщи от сериалите" - "Перла"

Първият турски сериал, който БТВ излъчва е "Перла" (Gümüş). Незабравимата история за любовта между Мехмет и Инджи плени милиони зрители по цял свят, определено това е една от най-обичаните турски мелодрами.

Не по-малко известна е и къщата на семейство Шадоулу, която отдавна се е превърнала в туристическа дестинация за хилядите фенове на сериала. Сградата, в която е заснет "Перла" е известна като лятната вила на Абут Ефенди и съвсем заслужено се превърна в една от най-големите атракции за туристите от цял свят. Къщата се намира на азиатския бряг на Босфора, в района на  Kandilli, на юг от Анадолската крепост. Всеки ден тя е посещавана от близо 150 туристи.

Вилата на Абут Ефенди, която близо три години беше дом на сериала "Перла"  е оценена на  75 милиона евро. В турската преса излезе информация, че продуцентската компания плащала наем от 25 хиляди лири за епизод. Въпреки че, в сериала вилата изглежда добре поддържана и луксозно обзаведена, истината е, че това са само малка част от нейните зали и стаи, докато останалите са в занемарено състояние.

Къщата е построена през 1853 г. от Алтунизаде Неджип Бей. През последните 10 години вилата на Абут Ефенди се продава за втори път. Последният й стопанин Исмаил Йоздоюран, собственик на "Салат Ягларъ", я предложи за продан през 1997 г. на цена от 20 милиона долара. Тогава Исмаил Йоздоюран на среща с купувачи заявил, че иска да я продаде, за да построи нова фабрика, но по-късно се отказал от продажбата.

Вилата се състои от една основна пристройка, няколко големи салона, 2 вестибюла и 18 стаи. Разполага с басейн, сауна, традиционна турска баня и паркинг за 8 коли. Горният етаж е разположен около трапецовиден вестибюл. Но елементът , който предизвиква най голям интерес е стълбището срещу парадния вход.

Освен "Перла", в лятната вила на Абут Ефенде е заснет и в момента излъчващия се турски сериал "Сезони на любовта".

Източник на информация и снимка: блог на "Перла"

3 коментара:

Анонимен каза...

Къщата на Забраненият плод

Анонимен каза...

Туко що видях по бтв лейди реклaмa нa някой те нaблюдaвa която хлaсеше скоро! Когa ще стaртирa??? :)

Сериали в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
Разбира се, че ще видим и къщата от "Забраненият плод". Очаквайте много изненади от рубриката на Ади, определено е много хубава и си заслужава да бъде следена. Продължавайте да давате Вашите предложения!
Леки и успешни дни!

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Балгодарим за информацията, вече е пусната в блога. Вероятно е да стартира от 15-ти октомври, с епизоди всеки делничен ден от 22.00 часа, замествайки "Трима братя, три сестри". Но не спирайте да следите блога, много скоро ще има новини!

Предоставено от Blogger.