"Римейк" - 1 издание

Здравейте, приятели,
От днес, 10 септември (вторник) стартира новата рубрика на СЕРИАЛИ в България - "Римейк".
В нея на всеки втори вторник ще можете да разглеждате по две приличащи си продукции, т. е. официални и неофициални римейкове. В днешното първо издание ще сравним неофициалните римейкова "Листопад" и "Цветовете на любовта".

"Листопад" (Yaprak Dökümü)
Най-гледаната продукция от турска народност у нас (а и не само) пленява зрителите с неповторим сюжет, герои, актьори. В "Листопад" зрителите проследяват перипетиите на многодетното семейство Текин. Главата му - Али Ръза се опитва по всякакъв начин да предаде традициите и ценностите си на петте си деца - Фикрет, Шевкет, Лейля, Неджля и Айше. Първата и най-голямата е смятана за по-непривлекателна от сестрите си и за това по-трудно намира съпруг до себе си. Единственият син в семейството пък има проблеми в службата и във воденето на семейни начела с подлата си съпруга Ферхунде. По-малките сестри в семейството - Лейля и Неджля от неразделни приятелки (не само сестри) пък попадат в жестока борба за любовта на един мъж. Съпругата на Али Ръза - Хайрие също се опитва да всее спокойствие и уют в семейството си. Всичките им усилия обаче се провалят и всяко едно от децата им постепенно се отделя от семейното огнище, точно като падането на листата на дърветата есен. Накрая, след множество проблеми, главата на семейство Текин - Али Ръза умира в двора на къщата си до любимите си цветя. Изключително драматичен финал, който ще бъде запомнен от всички.

"Цветовете на любовта" (Sapna Babul Ka... Bidaai)
Една от най-гледаните продукции в Индия (а и не само) доста напомня на турският бестселър "Листопад". Макар традициите, културата и изобщо цялата вяра да бъдат различни, двете продукции имат не малко прилики, но и не малко разлики. В "Цветовете на любовта", подобно на "Листопад" зрителите проследяват историята на семейство Шарма и единствената цел на главата му - Пракаш Чандра. За разлика от "Листопад", тук децата в семейството не са 5, а 3 - Винит, Рагини и Садна. Всъщност последната не е дъщеря, а племенница на Пракаш, който я приютява, когато майка й умира, а баща й заминава за Америка. Макар да не е истинска дъщеря, цялото семейство приема Садна като такава. В случая в образа на Шевкет от "Листопад" виждаме Винит - с проблеми в службата и съпругата си Малти, алчна и подла жена. В "Цветовете на любовта" Садна и Рагини са пълно копие на Лейля и Неджля в началото на турската продукция. Разликата между двете двойки героини тук е, че в индийската продукция те се въплъщават в главните роли, а в турската - във второстепенните. Пракаш пък е уважаван човек с ценностна система и традиции, които опитва да предаде на наследниците си - точно като Али Ръза. Съпругата му Кошалия в началото не приема Садна, но в последствие я обиква и заобича. Грижи се за уютът и спокойствието в семейството, точно като Хайрие. В "Цветовете на любовта" за разлика от "Листопад", главата на семейство Шарма - Пракаш не умира. За сметка на това обаче, близо 100 епизода преди финала, зрителите се разделят с красивата Садна. 

В последните два абзаца разгледахме сюжетите и персонажите в хитовете "Листопад" (Yaprak Dökümü) и "Цветовете на любовта" (Bidaai). Разликите също не са малко. Тях обаче оставяме на Вас!

1 коментар:

Unknown каза...

Писах ви в пощата!

Предоставено от Blogger.