Кубилай Ака: "Актьорската професия ме направи по-отговорен и зрял"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 31 март, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2022 г. Третото ще бъде с третия отпаднал състезател за сезона - актьора Кубилай Ака. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 12 април 1995 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 26 години, зодия овен. Висше образование завършва в университет Eskişehir със специалност "Авиационен мениджмънт". Известен период след дипломирането си работи на летища, където се запознава и със своя бъдещ мениджър - Уфук Ергин, който му предлага ролята на Али Кемал в хитовата историческа драма от 2016 г. "Ти си моята родина" (Vatanım Sensin). Кубилай я приема и така с летящ старт започва актьорската му кариера. Паралелно с участието си в първия си сериал получава и актьорско образование в частна школа. Напуска "Ти си моята родина" в края на първия ѝ сезон, за да се присъедини през 2017 г. към каста на още по-успешната криминална драма "Пропаст" (Çukur), в която се превъплъщава в образа на Джелясун и в която се снима чак до 2021 г. в продължение на четири сезона. През лятото на миналата година се снима с първа главна роля в провалилия се сериал "Стъклени тавани" (Cam Tavanlar). В момента участва в семейната драма "Синът ми" (Oğlum) на ShowTV, излъчваща се в Турция всяка сряда. Добива международна популярност и благодарение на ролята си на Керем в хитовия интернет-сериал "Любов 101" (Aşk 101) на Netflix. Да започваме с интервюто!

Започвате да се занимавате с актьорско майсторство по случайност, но днес това е Вашата професия. Какъв човек Ви направи актьорството?
Мисля, че благодарение на актьорството станах по-отговорен човек. Замисляйки се сега, откакто съм в Истанбул и работя като актьор, времето за мен тече много бързо. Докато животът ми се промени толкова много за толкова кратко време, неизбежно трябваше да порасна и да поулегна. Актьорството ме научи на много неща - най-вече на емпатия, в това отношение съм на светлинни години напред в сравнение с преди.

Предначертана съдба или пълна случайност е отдаването Ви на актьорската професия?
Не мога да излъжа, че в това отношение съм голям късметлия. Но не съм и от хората, които прекалено много се осланят на късмета, шанса, съдбата и подобни идеи. От малък винаги съм искал да се изявявам пред камера, пред публика. Смятам, че това е нещо, което ми е дадено свише, което нося в себе си. Просто съм имал късмета да отворя правилната врата в правилния момент, за да развия този свой талант, тази своя даденост, този свой порив. По-скоро вярвам, че на добрите хора им се случват добри неща. Всеки може да направи грешка и да сбърка, но ако в сърцето му изначално няма зло, възможностите рано или късно неизбежно се отварят пред него. Затова виждам смисъл да гледам позитивно на живота.

Станахте много успешен актьор на много млада възраст. Какво правите, за да се развивате?
В свободното си време постоянно гледам нещо - филми, сериали, постановки, клипове... Гледам всичко, дори жанрове, които изначално не харесвам. По този начин си сверявам часовника, анализирам колегите си по света и в родината си, запознавам се с миналото, но и с настоящите тенденции. Стремя се да чета много. Харесва ми да съм подготвен за всичко, пред което мога да се озова. Да яздя, да се гмуркам, да стрелям с лък, да се уча на бойни изкуства, да карам каяк - харесва ми да се обучавам на всякакви различни умения. Отдавам голямо значение и на музиката и се развивам и в тази насока. 

Как според Вас трябва да живее един актьор?
Отговорът на този въпрос може да бъде много дълък и разнообразен. Изхождайки от себе си, поставям на много важно място в живота си заниманията ми със спорт. Защото като актьори ни се налага да работим във всякакви условия, в пек и в студ, денем и нощем. Трябва да сме в пълна кондиция и бойна готовност постоянно - спортът помага много в това отношение. Към спорта добавям и правилното хранене. Мога да кажа, че живея до голяма степен изолиран от всички и всички. Живея извън големия град. Ако работя върху даден проект, страничните фактори, които могат да ме разсейват, трябва да са сведени до минимум. По този начин се самодисциплинирам. А когато подхождам с усмивка и добро настроение към живота, всичко се случва много по-лесно. Всъщност това, което правим ние, актьорите, е да уловим отборния дух помежду си и дадем живот на една история. Затова наша голяма отговорност е да развиваме уменията си за работа в екип. Когато пък нямам проект, в който да се снимам, просто се наслаждавам на живота. На фона на целия този стрес и забързан образ на живот, времето тече много бързо, а е хубаво да го изживеем, все пак.

Спомняте ли си първия момент, в който стъпихте на снимачна площадка?
Никога няма да забравя момента, в който за първи път се качих на сцена - колената ми трепераха като на някой 90-годишен старец, толкова бях напрегнат. Никога до този момент не съм си представял, че колената на човек могат да треперят по такъв начин.

Има ли конкретен исторически период, в който ако можехте, щяхте да се върнете назад и да живеете в него?
Времето, епохата, в която живея в момента, за мен е много важна и специална и не бих я заменил току-така за някоя друга. Но ако все пак имах тази възможност, щях например да се върна 100 години назад във времето, някъде в началото на 20. век, за да обиколя Турция и да я видя в онзи ѝ доста по-различен образ на все още залязваща империя - Османската.

Като актьор, който е работил както за телевизионни, така и за интернет проекти, коя от двете платформи според Вас е по-добра?
Като актьор моето задължение е да вдъхна живот на героите си и историите, от които те са част. Затова и на каква платформа ще се излъчи тази история, не е от особено голямо значение за мен. Няма как обаче да не отбележа това, което е факт - интернет-сериалите са с по-къси епизоди, историите им са по-смели и различни, броят на епизодите е известен от самото им начало, имаме възможност за предварителна подготовка, подобно на игралните филми. Но телевизията, от своя страна, пък предоставя едно пътешествие, едно приключение както за зрителя, така и за нас, актьорите, по което поемаме, но не знаем докъде и кога ще стигнем. Това също има своя голям чар и със сигурност не бих се отказал от него. В дигиталните платформи много по-бързо се изчерпваме, но за сметка на това сме по-свободни и ни е по-комфортно. Телевизията притежава своя собствена визия, която се опитва да запази (с епизоди от по 120 минути), но пък в доста аспекти и ни ограничава. И двете платформи имат своите плюсове и минуси, и от двете имаме нужда.

Ставайки въпрос за интернет-сериали, защо според Вас последният такъв с Ваше участие - "Любов 101" (Aşk 101), пожъна толкова голям успех?
Още след като прочетох сценария на първия епизод, бях убеден, че това ще бъде един успешен и добре посрещнат от зрителите проект. Но никога не съм очаквал този успех да бъде толкова голям. Смятам, че всеки намери по нещо от и за себе си в историята на "Любов 101". Сериалът беше нещо като огледало за всички нас - и като създали го, и за гледалите го. Успяхме да докоснем както младата аудитория, така и по-възрастната, която върнахме назад във времето към носталгичните им гимназиални години. "Любов 101" дължи успеха си на своята носталгичност, на загачката, която направи с времето. Надявам се да продължа да участвам в толкова обичани проекти като този.
___________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с четвъртия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2022" следващия четвъртък, 7 април!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.