Кадир Доулу стана дервиш

Кадир Доулу
се оказа с нестандартно хоби. Един от най-известните турски актьори, познат на българските зрители с ролите си в "Малки тайни" (Küçük Sırlar), "Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye), "Великолепният век: Кьосем" (Muhteşem Yüzyıl Kösem) и "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat), е последовател на движението за духовни практики Бекташ, пряко свързано с дервишката традиция в ислямския свят.


39-годишният Кадир дори наскоро е бил повишен до статуса на "дервиш" в затвореното общество, в което участва заедно със съпругата си Неслихан Атагюл. Движението на бекташите се ръководи от проф. д-р. Али Осмай Гюре, известен в духовните среди като Али Суфи и наричан от последователите си "бащата". Групата на бекташите е известна с въздържанието си от алкохол, както и със строгите традиции, които членовете ѝ спазват - да се хранят винаги заедно, да си помагат материално и духовно, да привличат към себе си само специални, надарени и много успешни хора от обществото. Сред знаменитостите, участващи в движението на бекташите, е и певецът Мурат Далкълъч.


Приближено до звездното семейство Доулу издават, че движението на бекташите е повлияло на Неслихан Атагюл в решението ѝ да напусне актьорския състав на "Дъщерята на посланика" (Sefirin Kızı) в началото на миналата 2021-а година. Официалната версия по повод причината за нейното оттегляне, напомняме, бе свързана с нейни здравословни проблеми. 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.