Айча Айшин Туран: "Много съм самокритична"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 8 юли, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни 
"Любима турска звезда" за 2021 г. Тазседмичното ще бъде с участника, класирал се на трето място - актрисата Айча Айшин Туран. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 25 октомври 1992 година в Синоп, Турция. В момента е на 28 години, зодия скорпион. Прави дебюта си като актриса през 2011 г, когато се включва с малка роля в сериала "Слушай, любими" (Dinle Sevgili). През 2013-а следва участието, което ѝ дава по-голям тласък и я прави наистина известна - в една от най-гледаните и успешни турски мелодрами за всички времена "Черна роза" (Karagül), в която се превъплъщава в образа на Ада. В нея се снима до 2016-а, след четири сезона. През 2015 г. играе главната роля във филма "Сладко и опасно" (Sevimli Tehlikeli), партнирайки си с Шюкрю Йозйълдъз. През лятото на 2017-а се снима в хитовата драма на KanalD "Мерием" (Meryem), излъчвала се доскоро у нас по НоваТВ. В периода 2018-2019 г. оглавява първият оригинален турски сериал, сниман за Netflix - "Пазителя" (Muhafız/The Protector). В началото на 2020-а участва в провалилата се драма "Виелица" (Zemheri). От есента на миналата година до пролетта на тази се превъплъщаваше в главната роля в хитовата криминална драма "Повреда" (Arıza) на ShowTV. В момента оглавява новия летен сериал на StarTV "Островна приказка" (Ada Masalı), партнирайки си с Алп Навруз. Да започваме с интервюто! 

Имате петима по-големи братя, беше ли Ви трудно с тях в детството?
Тъкмо напротив, даже извадих полза от този факт. Всички ме пазеха като писани яйце, бях същинска принцеса и за нашите, и за братята ми. Нито веднъж не са ме пратили до магазина да купя нещо, до такава степен ме обгрижваха. 

На седем години за първи път започвате да се занимавате с изкуство, научавайки се да свирите на цигулка. Семейството Ви артистично ли е?
Никой в семейството ми се не занимаваше професионално с музика, но майка ми и братята ми много искаха аз да се науча да свиря на цигулка. Пък и майка ми има много хубав глас, тя ме насочи. Една сутрин се събудих и какво да видя - батко ми ми купил цигулка. Така започнах да свиря. В началото бях още много малка и не можех да се запиша на курс, но с времето и това се разреши. Посещавах уроци по цигулка в Консерваторията към община Синоп. И продължих да свиря, докато не дойде моментът да започна подготовката си за университета. За съжаление, от доста време не съм свирела на цигулка, нямам нужното време.

Имате и хубав глас. Смятали ли сте да се занимавате с музика?
Благодаря. В някои от проектите, в които съм участвала, съм излизала на сцена и съм пяла по нуждите на сценария. Участвала съм като вокалист и в кампании за социална отговорност. За момента смятам да продължа по същия начин с пеенето.

Идвате за първи път в Истанбул на 18 години, постъпвайки в университет...
Да. Когато напуснеш мястото, където си живял през целия си живот, и оставиш всичко познато зад гърба си, се питаш: "Къде се намирам?", попадайки в съвсем различен свят. В началото е много трудно, да не кажа плашещо. Но с времето човек свиква, такъв е животът. 

Как започна пътят Ви като актриса?
Докато учех в гимназията, смятах да запиша висше образование със специалност "Право" и да стана адвокат. Но след това киното и телевизията привлякоха вниманието ми. Това, което ме привлече, е светът зад камера. Как се снимат филмите, как се монтират... Реших да се развивам в тази област, но ето, че животът ме прати да седя пред камерите. 

От дебюта Ви на снимачната площадка досега изминаха 10 години. Как се промени животът Ви за това време?
Пораснах. Научих толкова много неща - някои по лесния, а други по трудния начин. Винаги работех над себе си. И никога не съм съжалявала за нищо. 

Каква е най-смелата постъпка, която сте правили?
Да стана актриса. Защото бях много срамежлива. Докато си върша работата, нямам проблем с това. Но, например, когато някой ме снима просто така, се притеснявам. Обвързвам това с характера си. 

И в личен план ли сте такава?
Първо трябва да опозная човека срещу себе си. Връзките ми с хората, независимо дали интимни или приятелски, се развиват с времето. Не мога, например, да кажа на някого, когото напълно не познавам, "скъпи/а".

Критикувате ли се?
Много! Все си казвам: "Ако бях направила това по този начин, щеше да ми се получи по-добре". Не ми харесва и да се гледам на екран в присъствието на други хора.

Каква е тайната на добрия актьор?
Работа, работа, много работа. Да бъде дисциплиниран. Да не се предава, постоянно да се самоусъвършенства и да държи всичко в свои ръце. 

Плаши ли Ви славата?
Когато като актьори приемем славата за естествено следствие на професията ни, тя става по-поносима и ненатоварваща. Но, разбира се, по стечение на обстоятелствата живеем по-затворени и отделени от останалите.

Съществува схващане, че да се играе драма, е много по-трудно от романтична комедия. Съгласна ли сте?
Между двете няма нещо общо, за да ги сравняваме по един и същ критерий. От 10 години играя в драми. Ако изключим "Сладко и опасно", участието ми в "Островна приказка" е първият ми проект тип "романтична комедия". Докато се гледах в един от епизодите, се разсмях сама на себе си. Обадих се на мениджърката ми (бел. ред. - Гьозде Йълмаз) и ѝ казах: "Много е хубаво да се гледам по телевизията и да се смея. Вече искам да снимам романтични комедии". 

Вярвате ли в приказките?
Да, от малка обичам да слушам приказки. След това голямо удоволствие започна да ми доставя и да ги чета. Приказките ни откъсват от реалността и ни пренасят в съвсем непознати и различни светове. Най-любимите ми приказки са "Алиса в страната на чудесата" и "Вълшебникът от Оз".

Какво за Вас е любовта?
Любовта е сериозно и голямо нещо. Обвързвам я с доверието и верността. Уважението е най-важно за мен. Да споделяме едни и същи страсти, да имаме пресечни точки с човека до мен... Кара ме да се чувствам така, сякаш имам доверен другат по пътя на живота, че не го вървя сама.

А влюбена ли сте в момента?
Влюбена съм в живота. 

Кое е по-лесно за Вас - да простите или да забравите?
Може би да прощавам. Не забравям лесно, но предпочитам да простя и да го оставя в миналото.

Какво според Вас трябва да прави всеки?
Да слуша себе си.

Кое Ваше качество учудва най-много хората, които тепърва Ви опознават?
От далече казват, че изглеждам студена и дистанцирана, но когато ме опознаят, виждат колко жизнерадостна, засмяна и шеговита съм всъщност.

Като втора специалност в университета сте следвали "Общо правораздаване"...
Да, исках да следвам две специалности. Затова записах като втора "Общо правораздаване". Както споменах по-рано, като по-малка исках да се занимавам с право. Но не завърших, замразих следването си. Може в бъдеще да пробвам някоя друга специалност.

Живеем ли според Вас в справедлив свят?
И като жена, и като човек според мен не живеем в справедлив свят. Новините за насилие, които виждаме всеки ден, силно ме замислят по този въпрос. Ако успеем първо да установим справедливост в нас самите и живеем в хармония с природата, ако уважаваме всички, които ни заобикалят - хора, животни, растения, светът би бил по-добро място. 

Какво смятате за насилието над жени?
Досега съм вдъхвала живот на силни жени в проектите с мое участие. Но животът започва с резултат 1-0 в полза на мъжете пред жените. За един мъж е по-лесно да успее, отколкото за една жена. Жената трябва да работи два пъти повече, за да стигне до неговото ниво. Затова и не смятам, че светът е устроен справедливо.

Това, че все пак сте известна, не Ви ли улеснява?
Няма значение дали сме известни или не, в крайна сметка сме жени. Всеки води своя собствена борба. Но жените полагаме повече усилия от мъжете, за да намерим своето място. Затова и може би силните и успели жени, които виждаме като примери, са студени и дистанцирани, сякаш изградили стена между себе си и околните. 
__________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с класиралип се на второ място в "Любима турска звезда 2021" актьор Онур Туна следващия четвъртък, 15 юли! Дотогава си припомнете предишните в архива ни рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.