Шеввал Сам: "Твърдо против брака съм"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 3 юни, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2021 г. Тазседмичното ще бъде с участника, класирал се на осмо място - актрисата Шеввал Сам. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 11 ноември 1973 г. в най-големия турски град Истанбул. В момнта е на 47 години, зодия скорпион. Израства в семейство на баща музикант и майка певица - известната Леман Сам. Висшето си образование завършва в Мармарския университет със специалност "Графичен дизайн". На 20 години се омъжва за легендарния турски футболист Метин Текин, от когото по-късно се ражда синът ѝ Тарък Емир. Развежда се с него през 1999 г. В този период прави и дебюта си на телевизионния екран като актриса, снимайки се в сериали като "Супер-татко" (Süper Baba), "Фериде" (Feride), "Черно момче" (Karaoğlan), "Бяла роза" (Gülbeyaz)... През 2013 г. участва в историческата драма "Великолепният век" (Muhteşem Yüzyıl). Следва роля в криминалето "Черна кутия" (Kara Kutu) от 2015 г. В България я познаваме благодарение на ролята ѝ в хитовата младежка драма "Приказка за Бодрум" (Bodrum Masalı), излъчвала се по Диема Фемили. От пролетта на 2018-а година досега, вече повече от три години, оглавява феномена "Забранената ябълка" (Yasak Elma), превъплъщавайки се в образа на легендарната Ендер. Освен като актриса през годините се изявява повече от успешно и като певица, издавайки осем самостоятелни албума с песни и превръщайки се в един от най-ценените и важни артисти на Турция. Да започваме с интервюто! 

Винаги сте имали категорична гражданска и обществена позиция по наболелите въпроси на Турция. Пречело ли е това на работата Ви?
Случвало се е да ми пречи, да. Аз съм пацифист, винаги съм заставала с името си зад всякакъв вид разделение и несправедливост, отстоявала съм правата на всяко едно същество. Проповядвам глобални ценности и принципи. Понякога на някого това може да не се хареса, но аз винаги съм сигурна в себе си и в позициите си. Нито страхът, нито каквато и да е външна сила може да сломи или да промени мнението ми и мястото, на което съм стъпила. 

На какво дължите красотата и перфектната си фигура? Имате ли свои малки тайни?
Нямам някаква рецепта или тайна. Здравето за мен стои над красотата. Храненето е много важно. Кожата да се поддържа чиста - също. Не съм доволна, задето така и не успявам да включа спорта в ежедневието си и грижата за здравето, но понякога съм толкова уморена, че и да искам - нямам сили. А трябва просто да го превърна в навик. 

Преди няколко години се бяхте обявили против ботокса като средство за подмладявен и разкрасяване. Още ли сте на същото мнение?
Все още съм на същото мнение за ботокса. Мимиките са ми много важни и необходими. Имам по-силни мотивации от това просто да съм красива. Има хора, на които ботоксът им отива и не им пречи - е, аз не съм от тях. Практикувам йога за лице и виждам от първо лице ползите ѝ. Някои си мислят, че да промениш цялостното изражение на лицето си е като да си боядисаш косата. Но тогава ставате съвсем различен човек...

Като какъв опрделяте стила си на обличане?
На първо място - да съм себе си. В това определение влизат множество различни стилове, които използвам според настроението и повода - бохо, елегантен, джипси, шикозен, по-свободен... Да кажем, че привеждам всеки стил в синхрон с настоящото състояние на духа ми. 

Малцина знаят, че спазвате вегетариански режим на хранене...
Никога не съм се бъркала в живота на останалите хора, не съм имала за цел да ги карам да живеят по начина, по който живея аз. Затова и е малко известно, че не ям месо. Уважавам свободната воля на всекиго. И сигурно няма нищо по-хубаво от това.

А трудно ли е да сте вегетарианка?
Преди 20 години гледах документален филм за индустриализацията на храненето. Впечатли ме силно и си казах, че не искам да съм част и причина за болката на други живи същества, само и само да задоволя своите капризи и вкус. Яденето на месо е навик, който от дълги години не преследва. Все още понякога ми се яде месо, но не ям. За да е меко месото им и да не развиват мускулатурата си, например, чупят краката на телетата и ги затварят в клетки. Мога да дам още много примери за мъчения, на които подлагат животните, за да бъдем задоволени от чиниите си. 

Смятате ли да се омъжите отново?
Против брака съм (смее се). Дори въобще не ми допада като идея. Пробвах се, не ми се получи, няма и да повторя. 

Дори ако сте много влюбена?
Не изпитвам нужда от документ, свидетелстващ любовта ми към друг човек. Гледам живота през свой собствен прозорец. Уважавам женените хора, но аз не спадам към техния тип. Не съм длъжна да се омъжвам, за да доказвам любовта си. Стане ли върпос за документ, подписи и условия - това вече не е любов. Не намирам за нужна цялата тази формалност, тя убива цялата магия. 

Трудна жена ли сте?
Не знам, трябва да питате другите. Може да имам трудни страни и качества, но това зависи от човека срещу мен - как той ме разбира и как аз го разбирам. Очакванията на всеки са различни. 

Какво Ви разстройва най-много в последно време?
Защитник съм на правата на живот на всяко същество. Много се разстройсвам за всеки, който е бил унижен, получил е лошо отношение, станал е жертва на несправедливост. Не понасям каквато и да е форма на насилие и агресия. Всеки има право да живее - и дървото, и животното, и жената, и детето. 

Как водите битките си с несправедливостта?
Има една много хубава поговорка, която всеки трябва да постави на видно място в дома си: "Когато и последната река пресъхне, и последното дърво бъде отсечено, и последната риба бъде уловена, човекът ще разбере, че парите не се ядат". В това послание се съдържа цялата истина, която хората трябва да осъзнаят. Природата се унищожава с невероятно голяма скорост. Много ми е интересно какво бъдеще ще оставим за поколенията след нас. Ако човек не уважава природата, след време тя си отмъщава. Земетресението само по себе си на убива. Убиват сградите, срутващи се след земетресение. Ако ще строите къщи в подножието на реки и езера, унищожавайки ги, не се сърдете после на земетресенията...

Не Ви ли изморява да мислите за всичко това?
Изморява ме, и още как! Хем ме изморява, хем ме разстройва и ядосва. Земята е прекалено сурова за меки сърца. Нашата голяма възможност се крие в социалните мрежи. С всеки следващ ден интернет и социалните мрежи показват на какво са способни и колко са силни. 

Но нямат ли социалните мрежи и лоши страни?
Имат, разбира се. Когато се използват извън изначалните си цели, могат да се превърнат в ужасно място. Зависи за какво и как ги използваме. Трябва да гледаме на тях от хубавите им страни. Лошият човек използва всяко средство за лоши дела. 
__________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с класиралата се на седмо място в "Любима турска звезда 2021" актриса Еда Едже следващия четвъртък, 10 юни! Дотогава си припомнете предишните в архива ни рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.