Езги Мола от "Блокът на невинните" на съд

Езги Мола на съд!
Актрисата, добила широка популярност в Турция с комедийните си роли в игрални филми и събрала вниманието върху себе си с ролята си на Сафие в психологическата драма "Блокът на невинните" (Masumlar Apartmanı) през последния телевизионен сезон, е обвиняема по дело за обида. Подробности научавате в настоящия материал. 


През лятото на миналата 2020 г. Турция бе разтърсена от поредния случай на жестоко насилие над жена. Жителката на град Батман Ипек Ер направи опит за самоубийство с пистолет, като след едномесечна борба за живота ѝ в болница тя почина. В предсмъртното си писмо въпросната жертва разкри, че е била брутално изнасилена от служещия в Шиирт войник Муса Орхан. Срещу него бе заведено дело от близките на Ипек Ер, поискали от съда лишаването му от свобода за най-малко 12 години. Решението на съдията обвиняемият да не бъде задържан под арест по време на воденето на делото предизвика вълна от възмущение сред обществеността в цялата ни южна съседка. В това число - и сред известните личности. 


Известна с гражданската си позиция по наболелите въпроси на Турция, Езги Мола бе сред знаменитостите, изказали се преди почти година срещу оставения на свобода изнасилвач Муса Орхан. "Дано се удавите в капката си съвест, с която оставихте този изверг на спокойствие навън. Взехте ни всичко от ръцете - скръбта, молитвата, надеждата! Няма какво друго да кажа освен срамота! Засрамете се!", гласеше посланието, с което 38-годишната звезда изрази възмущението си от несправедливостта. 

Адвокатът на обвиняемия по делото за изнасилване и подтикване към самоубийство, от своя страна, заведе дело срещу Езги Мола за обида. Неговият клиент е бил наречен от актрисата "изнасилвач" и "изверг", без все още съдът да е взел решение по казуса му. Адвокатът поискал извинение от нейна страна, но тя отказала. Така в момента актрисата я грози присъда лишаване от свобода до 2 години и 4 месеца за обида. 


Случаят получи широк отзвук в социалните мрежи в Турция, като десетки хиляди се изказаха в подкрепа на Езги Мола и превърнаха хаштага #ЕзгиМолаНеЕСама (#EzgiMolaYalnızDeğildir) в тренд в Туитър. В нейна защита се обявиха и десетки нейни колеги, сред които Махсун Кърмъзъгюл, Хазал Кая, Сарп Аккая, Аслъ Инандък, Фунда Ерийт, Серкай Тютюнджю и Айшенил Шамлъоулу. Срещу тях също са заведени дела за обида от адвоката на подсъдимия за изнасилване Муса Орхан. Как ще се развие сложният съдебен казус и ще възтържествува ли справедливостта - предстои да разберем! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.