Неслихан Йелдан: "Привличат ме самоуверени и грижещи се за себе си хора"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 29 април, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2021 г. Тазседмичното ще бъде с осмия отпаднал състезател за сезона - актрисата Неслихан Йелдан. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 25 февруари 1969 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 52 години, зодия риби. Започва да се изявява като актриса от 1987 г. в театралната трупа Ortaoyuncular. През 95-та се дипломира със специалност "Театрално изкуство" в Държавната консерватория към Истанбулския университет. Освен като театрална и кино актриса, се изявява и като дубльор на чуждестранни филми. Първата ѝ изява като филмова актриса е през 1993 г., когато участва в лентата "Лятна вила" (Yaz Evi). За първи път я гледахме в България в сериала "Цвете от изтока" (Sahra), в който се снима през 2004-а. През 2010 г. взима участие в един от най-успешните младежки сериали "Мечтатели" (Kavak Yelleri), влизайки в образа на майката на Мине (Аслъ Енвер). В периода от 2012 до 2013-а се снима в "Север-Юг" (Kuzey Güney), а през 2014 и 2015-а - в "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi). От началото на 2017-а до средата на 2019-а изпълнява ролята на Сенем в хитовата драма "Завинаги" (İstanbullu Gelin), на чиято снимачна площадка отново застава рамо до рамо с Аслъ Енвер, но този път като нейна екранна леля. С играта си в нея обира овациите и се превръща в любима на зрителите след предходните си отрицателни героини. От лятото на миналата 2020 г. досега се снима в хитовата романтична комедия "Почукай на вратата ми" (Sen Çal Kapımı), влизайки в образа на Айдан Болат. Да започваме с интерюто!

С всяка своя роля ни оставяте с отворени уста. Нямате нито една изява, за която може да се каже, че е била "средна" или "горе-долу". Как постигате този успех? Използвате ли някакви по-специфични актьорски техники?
Какво повече може да поиска един актьор! Този коментар е сред най-желаните от нас, гали ухото ми. Първо благодаря много за признанието. От зрителите често получавам отзиви за ролите, в които се въплъщавам, от рода на: "Никой не би изиграл тази роля по-добре от Вас". Разбира се, че би я изиграл, но по различен начин. Приемам комплимента, но не се превъзнасям и продължавам да работя с пълна сила. Нямам някаква особена тайна или техника. По-скоро имам система, която съм развила сама и която лежи на емоциите и наблюденията ми. Ако мога да покажа всички цветове на дъгата, какво по-хубаво! Значи съм успяла.

По-рано бяхте споделили, че искате след "Завинаги" да се снимате в драма и ролята Ви да бъде по-сериозна. Но в момента Ви гледаме в комедиен сериал - "Почукай на вратата ми". С какво героинята Ви в него Айдан Ви привлече?
Всъщност в историята на Айдан има драма, но не се спираме обстойно върху нея. Под "по-сериозна" в изказването си съм имала предвид по-представителна, обличаща се по-стилно роля. Първият сезон в "Завинаги" за мен премина по анцунг, липсваше ми да се обличам добре. 

Смеете ли се, докато се гледате? И всъщност гледате ли се отстрани?
Не обичам да гледам абсолютно всички сцени с мое участие, но не пропускам да се наблюдавам периодично и систематично. Срамувам се да го кажа, но да - понякога си се смея сама на себе си, гледайки се отстрани. А понякога и плача. Понякога трябва човек сам да си казва: "Браво!", не става с постоянна самокритика. 

С какво според Вас "Почукай на вратата ми" спечели вниманието на зрителите?
Главните ни герои са много харесвани и са следвани с голям интерес в интернет. Има хубава химия помежду им. Всички роли паснаха добре на играещите ги актьори. Сериалът започна като летен, но сега - в основния сезон, има много голяма конкуренция.

Особено харесвани са съвместните Ви сцени с Алиджан Айтекин (Сейфи). Но когато сте се запознали с него, сте го попитали коя консерватория е завършил, което го е притеснило малко. Предпочитате да играете с професионални актьори или?
Алиджан тогава ме разбра погрешно, просто се опитвах да го опозная по-добре. Но завършилите консерватория знаят много добре какво е театрална дисциплина. В тези познания влизат още уважението към по-опитния, отношенията "майстор-чирак", професионалната етика и т. н. От 18-годишна съм научена на тези неща и когато се сблъскам с по-непрофесионално отношение и поведение, то ме отблъсква. Алиджан не е професионален актьор, но въпреки това е един от колегите ми на сета, с които се разбирам най-добре.

Героинята Ви Айдан е от жените, чието най-силно оръжие е добрият стил. Какво за Вас означава той? За кого можете да кажете, че е стилен и има вкус?
До известна степен аз лично участвах в създаването имиджа на Айдан. Работихме заедно със стилистите на сериала в това отношение. Да кажем, че вече имам възможността да изразя мнението си за дреха или комбинация, която не харесвам и смятам, че не подхожда на героините ми. От ключово значение за модния вкус и стил на човек е дрехите, които облича, да му подхождат. Стилът също така е отражение на вътрешния ви свят и стойността ви.

Отделяте ли много време на външния си вид?
Не следя модните тенденции. Мога да облека и дрехи в стил отпреди 15-20 години. И без друго всяка мода рано или късно се връща. Важното за мен е да уловя баланс и хармония между грима, прическата, аксесоарите, обувките. Препоръчвам на всекиго да открие цветовете, които му подхождат, както и кройките, подчертаващи хубавите черти на тялото му. Пастелни цветове, например, не харесвам. Но когато например облека нещо в тъмно лилаво, определени тонове червено, рубинено или зелено, винаги получавам комплименти за талията и раменете си.

Героинята Ви Айдан трудно харесва каквото и да е. Имате ли подобен проблем и Вие?
Мен също ме мъчат подобни терзания често. Винаги си казвам, че нещо може да се направи по-добре, че има по-хубаво, търся всякакви възможни варианти и алтернативи. Понякога това е ценно, но друг път е ненужно. Човек трябва да преценява добре нуждите си винаги. Както и кога трябва да спре с изискванията. 

Като какъв човек бихте се описали?
Ще споделя с вас три добри и три лоши свои качества. Учтива съм, сърцето ми е чисто и умея да проявявам емпатия към хората срещу себе си. Обаче съм и много чувствителна и лесно се засягам. Бързо се ядосвам и мога да набия човек с думи.

Имате ли мания за контрол? Изпитвате ли нужда да знаете всичко и винаги? Или по-скоро оставяте възможност на другите да се изявят?
Понеже съм самотна майка, останах принудена да стана маниак на тема контрол. Но никога не съм си позволявала да контролирам хора, с които нямаме допирни точки и чиито действия не ме засягат пряко. Тъкмо напротив - тъй като съм много свободолюбива по душа, се отнасям с уважение към правото на избор на всеки човек. Мога да проявявам манията си за контрол единствено върху сина си, когото отглеждам сама. 

Под един tweet в социалните мрежи от официалната страница на "Почукай на вратата ми" бе загатнато, че Айдан може би ще става баба. В отговор написахте: "Все още съм млада и красива, внимавай с шегите, админ!". Какво е отношението Ви към остаряването?
Няма какво да се прави, всички остаряваме с всяка изминала година. За щастие, понеже живея чисто - и физически, и психически, успявам донякъде да забавя този процес. Дотолкова, че по-младите от мен да се обръщат към мен с "како", а не с "лельо". Не че много исках да стигна до тези години, но какво да се прави! (смее се)

Как възприемате красотата? Намирате ли себе си за красива и секси?
За мен всеки човек, който е самоуверен, опитен и доказал се в дадена област, с чувсто за хумор, ухаещ добре и грижещ се за себе си, е привлекателен. Някои дни се събуждам грозна като жаба, други - красива като кралица. 

Налагате ли си някаква автоцензура? Свободна ли сте в действията и думите си?
Държа се така, както ми идва отвътре, в 70% от случаите. Като жена в мюсюлмански свят, с кариера и дете, на средна възраст, винаги си пазя останалите 30% за резерва. 

Все по-актуални стават течения като "#me too" срещу упражняването на физическо, психическо и сексуално насилие спрямо жени. Какво мислите по този въпрос?
Тази тема е чувствителна. Не можем да знае какво и как се случва между двама души. Но душата ми се къса при всеки случай на убийство на жена от мъжа или човека до нея. Абсолютно всички през даден момент от живота си сме минали през насилие и тормоз. За съжаление, жените също никак не си поплюваме в това отношение. Виждала съм такова грозно отношение от жени, че съм настръхвала!

Да си поговорим за по-хубави неща - например, за любовта...
Всички постоянно се променяме, еволюираме, израстваме. През последните години няколко пъти се влюбих, но влюбванията ми не продължиха дълго. Вече не понасям грубо и необмислено поведение. Любовта ми липсва като усещане. И не толкова от отсрещната страна, колкото изпитана от мен самата. Да съм развълнувана, да споделям живота си с някого, да се разбираме само с поглед, да се смеем на глупави неща, да правим този странен живот по-лек и приятен, да политам в облаците...

Какво е отношението Ви към брака? Обмисляли ли сте отново да се омъжите?
На мнение съм, че бракът е вече остаряло понятие. Надали е останал някой, който би могъл да издържи да живее цял живот с един и същи човек. Всеки търси свободата си. Страстта е най-важна в една връзка. Но ако има човек, който може да промени мнението ми, то той трябва да ме остави свободна. Не взимам брака особено на сериозно. Както дойде, мога и с него, и без него.

Кое е най-хубавото нещо, което сте правила в живота си?
Синът ми.

А за какво съжалявате, че сте направили?
Че си оперирах носа.

__________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с деветия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2021" следващия четвъртък, 6 май! Дотогава си припомнете предишните в архива ни рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.