Мерт Язъджъоулу: "Не съм романтичен, понякога съм скучен"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 22 април, и продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2021 г. Тазседмичното ще бъде със седмия отпаднал състезател за сезона - актьора Мерт Язъджъоулу. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 10 май 1993 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 27 години, зодия телец. След завършването на средното си образование започва да следва висше със специалност "Мениджмънт" в университета Айдън. Интересът му към актьорското майсторство го насочва към школа, в която развива уменията и страстта си към изкуството. Така идва и първата му изява като актьор, при това - на голям екран, в игралния филм "Хората на дядо ми" (Dedemin İnsanları) от 2011 г. Първите си стъпки в телевизионния ефир пък прави в сериала от 2012-а година "Изгубеният град" (Kayıp Şehir). Най-успешната му роля до момента, с която изпъква и добива световна популярност, е тази на Баран в една от най-гледаните турски драми за последните години "Черна роза" (Karagul). В нея се снима в продължение на четири сезона, от 2013 до 2016 г. Следващата му роля e в младежката драма "Не можеш да сложиш белезници на надеждата" (Umuda Kelepce Vurulmaz) от есента на 2016-а, която въпреки чудесните си рейтинги, по неясни причини бе финализирана с 15 епизода. През пролетта на 2018-а година участва в историческия сериал, отбелязал провал и бил свален от ефир след 6 епизода - "Мехмед, завоевателя" (Mehmed Bir Cihan Fatihi). Следващата му роля е в излъчената в България драма "Всяка твоя сълза" (Bir Litre Gozyasi), ротирала се също с не особено голям успех от есента на 2018-а до началото на 2019-а година. На голям екран през лятото на 2018 г. се снима във филма "Добра игра" (Iyi Oyun), на чиято снимачна площадка срещна половинката си и известна млада актриса Афра Сарачоулу, с която са заедно и до днес. Дебюта си в интернет на платформата Netflix направи посредством участието си с главна роля в турския оригинален сериал "Любов 101" (Love 101). Последната му изява на малкия екран бе в провала от есента на 2020 г. "Грехът на една майка" (Bir Annenin Günahı). Да започваме с интервюто! 

Днес сте актьор с главни роли, но по-рано сте искали да станете оператор на машина...
Вярно е (смее се). Човек, особено когато е малък, си избира за професия първото нещо, което му грабне вниманието малко повече. 

В университета сте следвали "Мениджмънт". Но прекъсвате втората година. Защо?
Първо исках да замразя следването си за определено време. Но впоследствие осъзнах, че специалността "Мениджмънт" няма да ми служи за нищо вбъдеще.

Резултатът?
Прекъснах следването си в Истанбул и заминах за Газиантеп, където започнах да се снимам в "Черна роза".

Не смятате ли да следвате нещо друго и да имате висше образование?
Записах да следвам дистанционно "Фотографско и операторско изкуство". Но не изглежда, че следването ми и там ще приключи скоро (смее се).

Как се случи авантюрата Ви с актьорството? 
Всичко започна, когато отидох заедно с един приятел за морална подкрепа на негово явяване на кастинг. Тогава нямах интерес към актьорството. На прослушването се запознах с актьора Джан Сипахи (бел. ред. - познат в България от "Любов от втори опит"). Насочи ме към агенция Cast 33, ръководена от Сумру Онат. След това се явих на много кастинги, а впоследствие се запознах с обучителя по актьорско майсторство Юмит Чърак. Попита ме дали иска да ме обучава за актьор. Много се развълнувах и приех.

Явил сте се на над 200 прослушвания, преди да бъдете, така да се каже, "открит". Не се ли обезнадеждихте?
Явявах се на въпросните кастинги, без да имам каквато и да е цел. Затова и не се разочаровах, когато не бях одобряван. Просто вътрешно нещо ме тласкаше към тази работа. Последвах вътрешния си глас. Падам си малко инатлив. Смятам, че затова и постигнах такива резултати.

Вярно ли е, че пътят Ви като актьор е започнал като статист в масовка?
Да. Бях статист във филма "Хората на дядо ми" (Dedemin İnsanları). Именно аз бях момчето, молещо се зад Мерт Фърат.

Предполагахте ли тогава, че някой ден ще играете главна роля?
Въобще не си го и помислях. Както казах, тръгнах по този път, без конкретно поставена цел. Целта ми беше единствено да съм актьор.

Помните ли първия си ден на снимачната площадка?
Започнах като актьор с епизодична роля в сериала "Изгубеният град" (Kayıp Şehir). Бях много любопитен. На място ще е да кажа, че попивах всичко около себе си като гъба, разпитвайки по-опитните около мен. 

Кой беше моментът, в който си казахте: "Това ще бъде моята професия!"?
Когато по банковата ми сметка беше преведен първият ми хонорар. Шега, шегувам се! (смее се) Имаше една сцена в юбилейния 100-ен епизод на "Черна роза". Сцена на разплата. Може би снимайки я, си казах вътрешно: "Ще съм щастлив да работя тази професия през целия си живот". 

Имате над 1 милион последователи в Instagram. Привличате особено внимание сред младите момичета. Но от известно време сърцето Ви е заето от колежката Ви Афра Сарачоулу. Изпитвахте ли притеснения, оповестявайки публично връзката си с нея, че това ще се отрази зле на кариерата Ви?
Защо да се отрази зле на кариерата ми? Естествено е хората да искат да следят живота на актьорите, които са им харесали. Техният интерес е съсредоточен върху една личност, не върху всичките му роднини, приятели, половинките... И аз съм така. Върша си работата и се прибирам вкъщи. Не трябва да бъркаме любовта с работата.

Какво е за Вас любовта?
Страстта, която човек изпитва, независимо към какво или кого. Това може дори да е предмет. Може и да е професия. За мен това е любовта.

Романтичен ли сте?
Не съм романтичен. Искрен и земен съм, реалист. Понякога може би съм и скучен.

Какви са плюсовете и минусите на това да споделяте една и съща професия с приятелката Ви?
Да практикуваме една професия, ни носи само позитиви. За момента не изпитваме каквито и да е неудобства от този факт. Отнасяме се с много по-голямо разбиране един към друг. Защото знаем колко трудна е нашата професия, влизаме си в положение много по-лесно. Доволен съм от това положение.

Какъв сте като личност, изглеждате много възпитан и любезен винаги?
Живея спокоен живот. От вкъщи на работа и обратното. Нали така казват - точно така е и при мен! Много обичам дома си.

Доста сте млад, никакви ли щуротии и лудости не правите?
Лудориите са абстрактно понятие. За мен е лудост дори да карам мотор в Истанбул. Освен това се интересувам силно от сноуборд и конна езда. Дали това е лудост или не, вие ще кажете...

__________________________________________________________________________________

Очаквайте интервю с осмия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2021" следващия четвъртък, 29 април! Дотогава си припомнете предишните в архива ни рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.