Кои сериали и защо бяха глобени?

Еквивалентът на Съвета за електронни медии (СЕМ) в Турция - RTÜK, или Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, открай време се слави със строгите си забрани и солени глоби, които налага на редица продукти с развлекателно съдържание като радио и телевизионни програми, сериали, филми и предавания. Институцията следи стриктно за спазването на добрия тон в продуциите, стигащи до масовия зрител, и за съхраняването на изконните турски семейни ценности. Съдържанието в кои турски сериали RTÜK видя като неподходящо и застрашаващо турското семейсто, прибягвайки до мярката "парична глоба"?


Под обсега на медийния регулаторен орган в Турция, например, попадна романтичната комедия "Почукай на вратата ми" (Sen Çal Kapımı). Сцените в 28 епизод, в които главните герои Еда и Серкан изживяха романтични моменти заедно в джакузи, бяха порицани като застрашаващи и противоречащи на ценностите в традиционното турско семейство.


Друг сериал на турската FOX - "Бараж" (Baraj), пък бе порицан и глобен за сцени, в които бива погазено равенството между мъжа и жената в обществото и които биха потикнали към насилие над жени. По същата причина бе санкционирана и драмата на StarTV "Дъщерята на посланика" (Sefirin Kızı)


Психологическата драма на TV8 "Червена стая" (Kırmızı Oda) също се оказа нарушила строгите правила на RTÜK. Екипът и каналът бяха глобени заради излъчването на кадри със силно сензитивно съдържание, показващи упражняването на физически тормоз от майка над дъщеря ѝ


Най-често глобявани
от регулаторния орган на медиите в Турция са сериалите в жанр "криминална драма". "Пропаст" (Çukur), например, за пореден път бе глобен за излъчването на сцени, съдържащи насилие и представляващи опасност от потикване към такова сред по-малките зрители. Екипът на "Рамо" (Ramo) на ShowTV пък бе наказан за употребата на обидни думи и псувни, оскверняващи турския език и възпрепятстващи неговото пълноценно овладяване от тепърва развиващите се и растящи деца. 

1 коментар:

Unknown каза...

А ние си мислим, че нашият СЕМ се заяжда за щяло и нещяло...

Предоставено от Blogger.