Седа Бакан: "Всичко, което не ни убива, ни забавлява"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 23 юли, и продължава публикуването на интервюта с най-известните турски актьори и актриси. През предстоящия месец ще прочитате такива със звездите от хитовата драма "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat), излъчваща в момента кулминационните си епизоди всяка делнична вечер от 21.00 часа по Диема Фемили. Тазседмичното интервю е с изпълнителката на главната роля - Седа Бакан. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография. Тя е родена на 10 октомври 1985 г. в турския град Коджаели. В момента е на 34 години, зодия везни. Майка ѝ е гръцка преселничка, а баща ѝ - босненец. Завършва висшето си образование в университет Сакаря със специалност "Външна търговия", но след дипломирането си поема по съвсем различна професионална посока - актьорската. Така през 2008 г. прави дебюта си на телевизионния екран с роля в сериала "Наркотерор" (Pars: Narkoterör). Същата година се снима и в криминалето с Мехмет Акиф Алакурт "Мъжът от Адана" (Adanalı). Голям успех и по-широка популярност ѝ носи участието в хитовата полицейска поредица "Бехзат Ч. - един анкарски полицай" (Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi), оглавявана от Ердал Бешикчиоулу. Затвърждава славата си с главна роля в популярния ситком "Братски дял" (Kardeş Payı), ротиращ се в периода 2014-2015 г. В България я познаваме като Лейля от "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat), в който се снима през 2016-а година. Работи и като жури по риалити-формата "Турция търси талант" (Yetenek Sizsiniz). Следващите ѝ актьорски изяви са на голям екран в игралните филми "Arif V 216" и "Убий ме, любими" (Öldür Beni Sevgilim). Преди три години - през лятото на 2017-а, се омъжи за съпруга си Али Ерел, а преди една - през 2019-а, роди първото си дете. Предстои да се завърне отново на малкия екран тази есен във втория сезон на медицинската драма "Лекарят чудо" (Mucize Doktor), в която ще се въплъти в ролята на д-р Ферда. Да започваме с интервюто!

Щастлива ли сте?
Слава Богу, щастлива съм! Животът продължава да ми поднася изненади (смее се). Всичко върви добре. Със съпруга му очакваме дете, вече всички разбраха. Случи се малко по-рано, отколкото аз исках, но нека всичко е за добро!

Какво почувствахте, щом научихте, че сте бременна?
Изпаднах в шок и от него не можах да почувствам каквото и да е. Пожелавам всекиму да изпита тази емоция! Дано всичко мине добре. Дай Боже да ни се роди живо и здраво.

Преди време бяхте казали, че бракът не убива любовта, а само я прави по-забавна. Наистина ли бракът е нещо толкова забавно за Вас?
Да кажем, че всичко, което не ни убива, ни забавлява. Казвам това, изхождайки от голямото си чувство за хумор. Иначе животът не винаги е розов и весел, напротив - едно сериозно и трудно събитие е. Но как го възприемаме, зависи до голяма степен и от нагласата ни към него.

Мнозина твърдят, че бракът е скучно нещо...
Както вече казах, отдавам подобни схващания и твърдения на гледната точка. Смятам, че всичко зависи от това с кого изберете да сключите брак и по-точно - да се изберете взаимно един друг. Щом като сте намерили правилния човек за себе си, защо животът ви да се превръща в ад?! Няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че има някого друг, с когото можеш да споделиш проблемите си и да ги решите заедно. Може да прозвучи като рекламен слоган, но - бракът е хубаво нещо!

С какво Ви сдоби бракът?
С порядъчно и сигурно семейно гнездо. И със спокоен сън. Какво повече мога да искам?

Винаги сте в страхотно настроение и излъчвате много позитивна енергия. Но кое е това, което е способно да Ви подтисне и да Ви направи нещастна?
Зодия везни съм, а това ме предразполага към крайни и резки промени в настроението. Много съм чувствителна. Някоя лоша новина, която чуя по телевизията, или несправедливост, на която стана свидетел на улицата, могат изведнъж да ме смачкат и разстроят. В същото време обаче всяко хубаво нещо може да ме издигне в облаците от щастие.

Какво Ви кара да продължите напред, когато сте нещастна?
Да мисля за хубави неща. Ако например в определен момент от живота ми нещата не вървят на добре, гледам да слушам хубава музика, да чета хубави книги - това ми се отразява добре. Помага ми да променя призмата, през която гледам на нещата, и да се отърва от неприятностите, които ме мъчат.

Своеобразно изключение сте, защото за разлика от повечето останали красиви актриси, които сме свикнали да гледаме в ролите на принцеси, Вие играете коренно различно и предимно в комедийни проекти...
Не съм кой знае какво изключение. Защото все пак съм жена. А в днешно време, уви, това все още е много трудно. Още повече пък в общества, повече обърнати към патриархалния модел. Докато се опитваме да живеем, влагаме допълнително усилия, за да бъдем уважавани и приемани в обществото наравно с останалите. Професията ми също е трудна. Омъжена съм, имам семейство и установен порядък в живота. Но понякога смятам за необходимо да говоря на езика, на който ще ме разберат, тоест - да си покажа зъбите и да хапя. От малка съм се научила на това и нека не се възприема като грубост, а като защитна реакция.

Смятате ли да сложите кариерата си на пауза след раждането на детето Ви?
Не, даже напротив. Всички много добре знаем, че след раждането на едно дете трябва да се работи още по-усилено, защото заедно с него идват и много големи разходи.

Какво според Вас е най-важно за младите актьори, които тепърва навлизат в бранша?
Смятам, че най-големият проблем на младите хора, пробиващи независимо в кой сектор, е желанието им за бърза реализация. И това не важи само за актьорството. Новото поколение е изключително нетърпеливо и иска да притежава всичко, колкото се може по-бързо и скоро след старта на кариерния си път.

Казват, че комедията е по-трудна за игра от драмата. Каква е разликата между двата жанра от гледната точка на един актьор?
Макар и някои да мислят точно обратното, според мен за един актьор е много по-трудно да се снима в комедия, отколкото в драма. Защото в една комедийна история е много важно да разграничиш кое всъщност е смешното - случката или героят. Има много тънка граница между това да си прост и да си смешен, която трудно се улавя и върху която трябва много да се внимава. В комедията всичко зависи от правилното позициониране във времето. Едно шега е смешна, само когато се случва в точния момент. На мнение съм, че комедията е тясно свързана с математиката.

Доколко Ви се отразява славата?
Славата е естествено следствие на работата ми. Да, част от живота ми е, но не я възприемам кой знае колко сериозно. В колкото по-успешни и гледани проекти се снима един актьор, толкова по-познат става на хората. Мнозина си мислят, че след като веднъж станеш известен, целият ти живот се променя. Но аз мога да кажа, че не е така. И всеки ден съм в живота. Притесненията ми относно работата ми не е колко по-известна мога да стана, а да я върша възможно най-добре.

Нужни ли са дълги почивки между професионалните ангажименти на един актьор?
Това зависи от динамиката и продължителността, с която един актьор е работил по определен проект. Или пък от това какъв е следващият, в който искате да се снимате. Понякога героите, които пресъздавате, са толкова силни и запомнящи се, че е необходимо след тях да спрете за известно време.

Как виждате кариерния Ви път, погледнат отстрани?
Радвам се, че съм участвала в стойностни и успешни проекти. Виждам го като една пъстроцветна рисунка, съставена от всички възможни цветове.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмицa. Очаквайте следващото интервю със звезда от "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat) следващия четвъртък, 30 юли! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.