"Любов 101" (Aşk 101) - глътка свеж въздух, след която "нищо няма да е същото"

Ще си призная нещо - през последните четири месеца поради ред причини спрях да гледам сериали. За човек, водещ блог за телевизия и сериали, звучи непростимо и недопустимо подобно своеволие, биха си казали доста от вас. Направих го напълно несъзнателно и без да се усещам. Не съм си го поставял за цел. Случи се по-скоро като следствие на част от нови приоритети и цели, върху които съсредоточих почти цялото си внимание. И въпреки че като всички останали, аз също си останах вкъщи, нямах възможност да гледам каквото и да е. Въпреки че целта ми оправдава това лишение, усещах някаква липса в ежедневието си. След четиримесечно неусетно въздържание от сериали преди два дни си позволих да наруша своеобразния пост и си пуснах първия епизод на "Любов 101" (Aşk 101) - интернет-сериал, направил премиерата си на международната платформа Netflix в края на април т. г. 

С настъпването на кризата около коронавируса от доста места се чуха следните думи: "Вече нищо няма да е същото". На пръв поглед плашещо изречение, което обаче не взех особено на сериозно. И без друго обаче същото можем да кажем в края на всеки следващ изминал ден, независимо дали светът се намира в криза или не. Чак сега осъзнавам какво няма да бъде същото за мен, колкото и незначително и маловажно да звучи. Стигнах до това заключение, именно гледайки "Любов 101". Който е редно да отбележа, че е първият интернет-сериал, който съм гледал. И вероятно ще промени значително навиците ми като зрител и консуматор на съдържание. А може би и като автор. 

До този момент необяснимо защо "странях" от интернет-сериалите. С малкия си брой епизоди и кратката им продължителност ми се струваха като извънземни в сравнение с тези, които се излъчват по телевизията в Турция. Сякаш ме беше страх от тях. Защото ще ми харесат прекалено много и ще ме променят като зрител. Ще променят предпочитанията ми, навиците ми, критериите и вижданията ми за сериалите. Бях наясно, че са различни и най-вероятно - по-качествени. Но навикът си е навик. Докато не дойде коронавирусът... След който, за добро или зло, се осмелих да си пусна интернет-сериал.

Aşk 101 fragmanı yayınlandı! Netflix Aşk 101 konusu ne ...Основната причина да започна да гледам "Любов 101" бе неговата сценаристка Мерич Аджеми. Иначе надали въобще щях и да се замисля. Нито жанрът е мой, нито сред актьорите имам свои любимци. Да, симпатични имена от предишни проекти, но дотам - не и причина да ги гледам отново. Светът, който Мерич Аджеми изгради в предния си проект "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler) преди две години, силно ме впечатли и продължава да присъства в съзнанието ми и до днес. Беше ми любопитно да видя какво е сътворила сега и никак не ме разочарова и този път (за разлика от първия с "Любов под наем", но това е друга тема на разговор). Почеркът ѝ в "Любов 101" се усеща от самото начало до самия край на сериала. Много симпатични бяха намигванията ѝ към "Малки убийства" - гледалите и двата сериала ще разберат какво по-точно имам предвид. Гимназиалните години, развитието на сюжета с флашбекове от миналото, първите любови, житейските уроци и философски размисли, мистерията около съдбите на героите, ако щеше и участието на Баде Ишчил... Това, което остави у зрителите на "Малки убийства" усещане за незавършеност, намери своя израз в пълния си потенциал в "Любов 101". И много ми хареса. Най-видимата прилика бе сцената в 7-ми епизод с боя в лабораторията, която си беше същински кавър на тази от 32-ви епизод на "Малки убийства" - с разбитите шишета и стъкла в стените. Мерич определено има афинитет към сцените с насилие, но успява да им придаде необичайна естетика и да създаде от тях изкуство. 

Love 101 dizisinin 2. sezon onayı çıktı! - Diziler.com
Що се отнася до актьорския състав на "Любов 101", нямам никаква забележка към никого. Всички са се справили отлично. Пънар Дениз, Кубилай Ака и Алина Боз съм гледал по-рано в "Ти си моята родина" и "Твоят мой живот", а с играта на Каан Урганджъоулу, Мерт Язъджъоулу, Селяхаттин Пашалъ и Ипек Филиз Язъджъ се запознах за първи път. Страхотно представяне от всички. Единствен недостатък на "Любов 101" според мен е липсата на оригинален саундтрак към сериала, но перфектният избор на чуждестранни и турски песни, които да звучат в епизодите, до голяма степен компенсира този пропуск. 

Aşk 101 2. sezon ne zaman çıkacak, konusu ne? Aşk 101 nasıl ...За какво точно се разказва в "Любов 101", честно казано, не мога да синтезирам и да представя конкретно. Сюжетът се развива на два основни фронта и, разбира се, в основата стои любовта. Но само на пръв поглед, според мен. В същинския си замисъл "Любов 101" представя трудностите, пред които е изправен младият човек в началото на своя житейски път. Страховете, съмненията и травмите в живота на младежите. Неяснотата, разкриваща пред тях животът в своя хоризонт. В думите на героинята Ада, пресъздадена от Алина Боз, намирам своеобразната сентанция на сериала: "Какво ще правим с този огромен живот пред нас?". Въпрос, на който дори възрастните, както се убеждаваме, трудно биха могли да дадат отговор. Петимата младежи, стоящи в основата на фабулата, не се вписват в общоприетото. Погледнати повърхностно, са типичните слаби ученици, създаващи проблеми и отритнати като бъдещата утайка на обществото. А това прави борбата им с живота още по-трудна и голяма. Но медалът винаги има две страни. Тези на пръв поглед хулигани са представени в голяма дълбочина, с всичките си рани от детството и травми, с натиска, оказван от семействата им или... липсата на такива. Това, което иначе сме склонни да заклеймим, тук одобряваме и намираме за достойно, за различно, за ново... Единствена, даваща им шанс при поредното гласуване на училищния съвет за изгонването им, е младата учителка Бурджу (Пънар Дениз), която обаче предстои да се омъжи и да замине за родния си край. За да задържат в училището единствения човек на своя страна, петимата ученици спретват любовен капан на учителката си с колегата ѝ по физическо възпитание - Кемал (Каан Урганджъоулу). Превръщайки се в катализатор на отношенията помежду им, петимата младежи неусетно ще се озоват в не по-малък плен на любовта, изпитвайки я помежду си. 

Love 101 | Netflix Official Site
Какво ли е станало обаче с всеки един от петимата ни герои след 20 години? Да, действието в "Любов 101" се развива в края на 90-те години на миналия век, а в днешно време героинята Ъшък, изпълнена от Баде Ишчил, решава отново да събере неразделната си банда. Получаващи поканата ѝ за вечеря, виждаме героите и тяхната съдба - един работи в обор, друг има деца, трети е в затвора, а четвъртият... въобще го няма. Кой кой е, има ли починал, кой ще дойде на вечерята и кой няма - това е мистерията, чието разкриване очакваме да видим във втория сезон на сериала. Който по план трябва да бъде заснет това лято и пуснат за излъчване през януари 2021 г. на Netflix. 

С 8-те си епизода от по 40-45 минути "Любов 101" се оказа глътката свеж въздух, от която съм имал нужда като зрител. Изгледах го за три дни и като за първи път мога да кажа, че ми хареса. Почувствах се така, сякаш за първи път гледам сериал. И се опасявам, че тепърва ще продължавам. Отново в инернет, но този път - сериали, създадени за излъчване в интернет, а не за телевизията. Явно съм се изморил от десетки 150-минутни серии. И под баналното "Вече нищо няма да е същото" лично за себе си разбирам именно това. 

ВСИЧКИ ЕПИЗОДИ НА "ЛЮБОВ 101" МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ С ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ОТ ЕКИПА НА "ЛЮБИМИ СЕРИАЛИ С ПРЕВОД" БЕЗПЛАТНО ОТ ТУК!

4 коментара:

Анонимен каза...

Наистина страхотен сериал, толкова различен! И аз го изгледах за 3 дни, като дълго след това продължавах да разсъждавам върху всичко случило се в тези 8 серии. Наистина след този сериал нищо няма да е същотото за всеки зрител, който е успял да докосне!

Анонимен каза...

Гледайте Sahsiyet, Fi, Atiye. И те са много добри.

Анонимен каза...

За любителите на тинейджърските сериали силно препоръчвам SEX EDUCATION! Мнооого е добър във всяко отношение и засяга темата за сексуалното образование, което липсва на подрастващите.

Анонимен каза...

Аз също бях впечатлена!Не исках да свършва!Всеки намери нещо от себе си и младостта си! Останалите турски продукции за Netfliks не ме впечатлиха, но Любов101 беше нещо друго! Чакам с интерес 2ри сезон!

Предоставено от Blogger.