Еркан Колчак Кьостендил: "Вартолу е като матрьошка, не спира да изненадва"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 21 май, продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2020 г. Тазседмичното ще бъде с десетия отпаднал състезател за сезона - актьора Еркан Колчак Кьостендил. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на  16 януари 1983 г. в един от най-големите турски градове Бурса. В момента е на 37 години, зодия козирог. Завършва основно образование в родния си град, като през гимназиалните си години се запалва по футбола и дори участва в градския младежки отбор Bursaspor. Взима решение обаче да се занимава с актьорско майсторство, отказвайки се от спорта, и за да следва висше образование, се премества в Истанбул, постъпвайки и завършвайки университета по изящни изкуства Mimar Sinan. Първата си изява на телевизионния екран прави през 2005 г. с епизодично участие в криминалната драма "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi), а на голям - в игралния филми от 2008 г. "Есенна болка" (Güz Sancısı). Важно е представянето му в излъчената в България драма от 2013-а година "Милост" (Merhamet). Бива забелязан от широката аудитория в летния сериал от 2014 г. "Ах ти, Истанбул" (Ulan İstanbul), в който вдъхва живот на ключовия персонаж Карлос. Следващото му участие е в първия сезон на историческата драма "Великолепният век: Кьосем" (Muhteşem Yüzyıl: Kösem), в която се снима в периода 2015-2016 г. Следват роли в две неуспешни заглавия - "Фамилия" (Familya) и "Една луда любов" (Bir Deli Sevda), на снимачната площадка на второто от което се среща със съпругата си и известна актриса Джансу Тосун. От есента на 2017-а година до този момент пресъздава най-успешната роля в кариерата си - тази на Вартолу в хитовата криминална драма "Пропаст" (Çukur). Да започваме с интервюто!

Какво Ви накара да приемете предложението за участие в "Пропаст"?
В началото на кариерата си се съсредоточавах основно върху героите, които ми предлагат да играя - независимо дали в телевизионен сериал или в игрален филм. Но в последно време отдавам все по-голямо значение на колегите си актьори, с които ще си партнирам на една снимачна площадка. След определен момент, особено работейки на толкова бързи обороти, съществува реалната опасност за актьора да започне да се повтаря. А това е пагубно за него. Затова веднага щом усетих, че падам в този капан, реших, че е време да сменя критериите, по които работя. Последната една година за мен мина като едно своеобразно връщане обратно в училище. Имах възможността да работя с големи имена като Уур Юджел, Шенер Шен, Еркан Джан и Четин Текиндор. Сякаш отново постъпих в Консерваторията. Щом получих предложението за участие в "Пропаст" с ролята на Вартолу, нямаше какво да му мисля и се съгласих да се включа. Всичко се случи много бързо и безпроблемно. Почувствах се така, сякаш току-що съм завършил училище и се потапям в професията си за първи път. С това вълнение приех да участвам в "Пропаст".

Изглежда, че героят Ви Вартолу в "Пропаст" тепърва предстои да ни изненадва...
Основният мотив, който въплъщава в себе си героят ми, е желанието му за отмъщение. Но никой не знае за какво иска да си отмъсти. Вартолу е непредвидим персонаж, от когото винаги могат да се очакват изненади. Във всеки един момент е способен да шокира зрителите. Позововайки се на сценария за следващите епизоди, мога да кажа, че тепърва ще гледаме лудостите на Вартолу.

Можем да сравним Вартолу с матрьошка. Да играете подобен герой, е голямо удоволствие, нали?
Така е. Да приемем, че в днешно време един сериал продължава най-малко 13 епизода. Преди десетина години обаче бяха повече - 39, само че с по-малка продължителност на сериите. Темпото, с което работим в момента, е много по-уморително и динамично. А зрителят веднага усеща, щом енергията спадне. Първото нещо, което си помислих за Вартолу, след като се запознах с него на хартия, беше, че няма да ми е скучно да го играя доста дълго време. Виждайки, че мога да поема на дълъг път с героя си, се развълнувах и веднага приех ролята.

Защо зрителите трябва да гледат "Пропаст"?
Ако искат да гледат хубав сериал, ние сме добър избор. Благодарение на YouTube и широкото използване на интернет като цяло разбираме, че работата ни се следи с голям интерес в над 140 държави по света, където ни познават и се вълнуват от нас. Щом достигаме до зрители от всички краища на света, е редно да оценим добре какво послание ще им предадем от екрана. Казвам това, обръщайки се към всички сектори, не само към нашия. Трябва да се работи именно с такава нагласа. Само работата може да ни спаси. Затова да говорим по-малко и да действаме повече, да правим качествени неща и да полагаме усилия в тях.

Дава ли според Вас телевизионният сектор шанс на младите да пробият?
Тази тема е много обширна. Трябва да положиш много по-големи усилия, за да пробиеш, отколкото преди. В момента има хора, водещи предавания вече 20 години. Това е много хубаво, защото те представляват своеобразни учебници и учители, но не трябва да забравяме, че в самото начало някой им е дал шанс, за да започнат. Сега нещата стоят по друг начин и подобна възможност се дава много рядко на някого, ако вече не се е доказал. 

Има актьори, които играят еднотипни роли през цялата си кариера. Кой е отговорен за това - актьорът или продуцентът?
Един от основните фактори, който кара актьора да приеме дадена роля, е финансовата печалба. Затова и сме ограничени, що се отнася до свободата да играем това, което искаме. Но тъй като на мен специално не ми се е случвало да играя все едни и същи роли, не мога да отговоря на този въпрос (смее се).

Кога разбрахте, че можете да пеете и че притежавате хубав глас?
Все още не съм го разбрал (смее се). Завършил съм Консерваторията към университета Mimar Sinan, където като всеки студент, съм получил уроци по правилно използване на гласа и по пеене. Но дотам. Да кажем, че да изпееш песен и да разкажеш история, са две сходни неща. Хората харесват някои от историите, които им разказвате. Целта ми е да разказвам, независимо с какви средства и по какъв начин.

Получавали ли сте предложения за музикална кариера?
Имаше едно от един уважаван продуцент... (смее се).

Какво му отговорихте? 
Всичко опира до това какво иска да прави с живота си един човек. Зад постигнатото от мен досега стои 14-годишен усилен труд. Не съм политик, че да зарежа всичко, върху което съм положил усилия, с лека ръка. Нямам и такава възможност. Работата ми не е да пея песни. Има хора, които ден и нощ се трудят в тази професия. Това, което съм постигнал аз, що се отнася до музиката, е просто един малък подарък, дало ми актьорството.

Искате ли да участвате в мюзикъл?
Разбира се, ако получа предложение за участие в мюзикъл, непременно ще се съглася. Има много добри актьори, които биха играли в мюзикъли чудесно.

Как посрещнахте славата? Трудно ли Ви беше, когато всички започнаха да Ви разпознават?
Не, продължавам да живея в предишния си дом, продължавам да се возя в градския транспорт... Само не обичам да се снимам с хората. Не винаги сме в добро настроение. Може да сме болни, може да сме тъжни, а на снимката трябва да се правим, че изглеждаме добре. Не искам да обидя никого, просто не винаги съм в подходящото настроение за снимки с фенове.

Как най-добре изразявате мислите си? Пишейки или говорейки?
Пишейки. Писането открива пред мен един съвсем различен свят. Това, което изричате на думи, добива много по-голяма стойност, когато го напишете. Включително и интервютата (смее се). Няма нищо по-хубаво от това човек да се изразява, пишейки.

Как понасяте лошите коментари за себе си? Все повече артисти се оплакват от обидите, които им пишат в профилите им в социалните мрежи...
Много хора не са щастливи от живота си. И търсят място, където да излеят това свое нещастие. Най-лесно е да го направят в интернет. Нека ме обиждат и псуват, колкото поискат. И без друго не чета много-много коментарите в социалните мрежи по мой адрес. Нека да ме псуват, стига да не посягат на животни и по-беззащитни от тях, когато излязат на улицата. 

Спортувате ли?
Почти не остана спорт, който да не съм практикувал. Напоследък съм запален по конната езда, също така се уча на стрелба с лък. Стремя се да не пропускам и пилатеса. Обръщам се към всички мъже с думите, че пилатесът не е спорт само за жени. Той е много повече, един вид физиотерапия.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с единадесетия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2020" - Бурак Дениз, следващия четвъртък, 28 май! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.