Акън Акъньозю: "Математиката е езикът, на който говори цял свят"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 9 април, продължава публикуването на интервюта с участниците в тазгодишното издание на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2020 г. Тазседмичното ще бъде с петия отпаднал състезател за сезона - актьора Акън Акъньозю. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 22 септември 1990 г. в турската столица Анкара. В момента е на 29 години, зодия дева. От малък бива потикван от майка си към актьорската професия, но самият той се запалва по математиката и избира да учи именно точни науки. Завършва бизнес-колежа TED в Анкара, след което заминава за Бъркли, САЩ, където следва в математическия факултет на Калифорнийския университет. Пребивавайки в страната на неограничените възможности, Акън се обръща към актьорството и започва да взима уроци. Първата си роля получава през 2014 г. във филма "Ангелът на смъртта" (Azrail) - съвместна продукция на Словения и Хърватия. Връщайки се в Турция, получава предложение за участие със специална роля в историческата драма "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), в която вдъхва живот на еничара Али. През есента на 2016 г. се снима с главна роля в провалилата се младежка драма "Добри приятели" (Arkadaslar Iyidir), а през 2017 г. - в семейната комедия "Семейство Аслан" (Aslan Ailem), партнирайки си с Бурджу Йозберк. Следва участие отново в историческа драма - във втория сезон на "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid). Най-успешната му изява до момента, с която печели световна слава, е в тоталния хит "Вятърничав" (Hercai), жънещ небивал успех вече година всяка петъчна вечер по ATV. В него се превъплъщава като Миран. Да започваме с интервюто!

Намираме се в Мардин, на снимачната площадка на "Вятърничав". Как се чувствате тук? Как станахте част от екипа на сериала?
Малко преди да дойде предложението за участие в сериала, без това да е свързано по какъвто и да е начин с него, реших да променя имиджа си, скъсявайки косата си и пускайки си брада. Мога да кажа, че тази промяна във външия ми вид донесе в живота ми ролята на Миран във "Вятърничав". Мардин, където снимаме сериала, е място, заредено с много силна и интересна енергия. Тук намирам възможност да се свързвам с природата. Често, пътувайки с колата си към сета, спирам за малко по пътя, за да се нагледам и налюбувам на прекрасните гледки.

Вече може да се каже, че живеете тук. Свикнахте ли? Как Ви се отрази тази промяна?
Местейки се от Истанбул в Мардин, зад мен застана както моята половинка в живота, така и големият и сплотен екип на "Вятърничав". Дори и да ми е било напрегнато в началото, тези фактори бързо ме накараха да се отпусна и да свикна с промяната в местообитанието си. Изпълнявам главната роля в сериала, а това означава, че една голяма част от историята в него поемам на своите плещи и нося отговорност за нея. Но тази отговорност не ме изморява и напряга, а тъкмо напротив - прави ме по-силен и ме държи жив, мотивира ме да вадя възможно най-доброто от себе си.

Приличате ли си с героя Ви Миран?
Героят ми е многопластов и наситен с голяма палитра от качества и емоции, което за мен като актьор прави работата по пресъздаването му огромно удоволствие. Имаме по нещо общо с Миран, но нещата, които ценим в живота и на които отдаваме значение, да кажем, са доста различни. Да играя персонаж с подобни различни от своите приоритети и ценности, е голямо предизвикателство, но пък е и изключително интересно - както за мен, така и за зрителите.

Как докато следвахте висша математика в САЩ, станахте актьор?
Да уча математика, за мен бе равносилно на това да науча език, говорим в цял свят. За целта избрах да следвам в един от най-престижните университети в Бъркли, САЩ. Развивайки математическите си умения, все по-ясно разбирах, че те биха могли да ми влязат от полза навсякъде и по всяко време, във всяка една сфера на живота. Така насочих математическите си умения към сферата на изкуството и по-точно - към актьорското майсторство, тъй като се интересувам много силно от човешките проявления и чувства, от разказването на истории и различните социални проблеми, които биват засягани в тях.

Прекарали сте 6 години в Америка. Какво научихте за този период, какво Ви даде той?
Заминах за Америка, за да следвам висше образование. На първо място мога да кажа, че да замина на другия край на света и да заживея напълно сам там на едва 17-годишна възраст, ме направи по-силен човек. Освен това, животът в страна с напълно различна и непозната култура те учи да гледаш на живота по друг начин, добиваш различни гледни точки. И най-важното - получаваш възможността да общуваш с много други хора от много други различни националности и култури, което те обоготява по несравним начин. Превръщаш се в гражданин на света и получаваш виза за целия свят в съзнанието си, от което, аз смятам, всички имаме голяма нужда в днешно време.

Лесно ли се адаптирате в нова среда?
Докато бях в Америка, бях принуден да водя напълно различен начин на живот и да си изградя напълно различен порядък от този, който имах като дете в Турция със семейството си. Смятам, че интересът ми към актьорското майсторство, на който се отдадох в Америка, направи адаптацията ми там по-лесна. Защото един актьор трябва да умее да се адаптира постоянно към нови и различни среди. Получава се така, че в един момент свикваш да свикваш. Вярвам искрено в думите на Дарвин, гласящи: "В живота не оцеляват нито най-силните, нито най-умните, а най-приспособимите". Затова съм и изключително доволен от пътя, който съм извървял и по който продължавам да вървя.

Каква трябва да бъде жената, в която да се влюбите? Тази, за която да кажете: "Ето я!"?
Не търсим ли всички отговора на този въпрос? Всеки ден, отново и отново, гледайки жената, която в момента е до мен, си казвам: "Ето я, тя е!". Понякога възхитен от усмивката ѝ, друг път от думите ѝ, трети път от погледа ѝ... Не знам какво точно е, но нима и е необходимо? Ако знаехме, нямаше да я има магията...

Говори се, че сте изключително галантен и романтичен. Вярно ли е?
Хубаво е, че сте го чули от някого, а не се налага да го казвам сам за себе си. Тъй като съм само дете в семейството, от малък съм изградил силна връзка с майка ми, поради което се отнасям с голямо уважение към жените и лесно изпитвам емпатия с тях. Да кажем, че тази моя способност за емпатия в комбинация с най-искреното ми желание да правя хората около мен щастливи, ми създава профила на романтичен и галантен мъж. 

Ревнив ли сте? 
Ревността е едно от чувствата, благодарение на които се крепи връзката между мъжа и жената. Но в днешно време като ревнив сме свикнали да определяме човек, който не е достатъчно самоуверен, няма доверие в половинката си и е неуважителен спрямо околните. Тоест - възприема се като отрицателно качество. Но ако ревността върви ръка за ръка със самоувереност и високо самочувствие, това само прави удоволствието от една връзка още по-голямо.

Ставате все по-популярен покрай "Вятърничав". В какво измервате успеха си?
Свикнали сме да измерваме успеха си с рейтинги, брой последователи в социалните мрежи, реакцията на хората, които ни срещат навън... Но за мен най-ясен показател за успеха ми е актьорското ми представяне. Да се изправя срещу себе си, да видя грешките си и да продължа да работя по усъвършенстването си. Това е моята формула, благодарение на коята, слава Богу, до момента съм осъществил всичките си цели. Смятам, че рейтингите, харесванията в интернет, коментарите и мненията на хората са неща, които ни разсейват от същината на работата ни и затова се стремя да не им отдавам най-голямо значение. Разбира се, че те и имат своето място в списъка с фактори, но със сигурност не го оглавяват. 

Използвате ли социалните мрежи? Четете ли зрителски мнения за играта Ви?
Гледам да стоя настрана от социалните мрежи. Те са широко използвани, което ни позволява да се свързваме с феновете си, да чуваме мненията им и да споделяме с тях новости от живота си, но от друга страна, крият и своите опасности. Защото, опитвайки се да отговориш на въпросите им и да се запознаеш с мненията им, неусетно се отдалечаваш от същината на работата си и се разсейваш, а това в даден момент започва да ти пречи и вреди. Старая се, доколкото мога и ми позволява времето, да се информирам за отзивите за свършената от нас работа. Те са нейното огледало за нас.

В юношеските си години сте били доста пълен. Сега обаче изглеждате страхотно. Спортувате ли?
Темпото, с което работим на снимачната площадка, неизбежно забързва метаболизма, а като към него прибавим и студеното време, тялото отделя още повече енергия. От началото на сериала досега съм свалил няколко килограма, но щом казвате, че изглеждам страхотно, значи са били излишни. От малък спортът е неизбежна част от живота ми и, макар и да съм сменал различни дисциплини, винаги съм тренирал. Старая се и в момента да се отбивам до фитнес-залата.

Вегетарианец сте, а в мардинската кухня, като част от анадолската, преобладават месните ястия. Изпитвате ли трудности, що се отнася до храната?
По-скоро съм пескетарианец, тоест консумирам риба. Интересувам се сериозно от храненето, като преди две години експериментирах и не приемах протеини от животински продукти в продължение на месец. Усещайки, че качеството ми на живот се подобрява, реших да продължа да водя този режим на хранене, известен още като "средиземноморска диета". Подобни термини не звучат особени добре на хората, затова избирам да казвам, че се храня растително. Нямам отрицателно мнение за хората, хранещи се с месо, просто аз не го правя. Колкото до Мардин и кухнята тук - когато човек знае какво търси и иска, го намира, независимо от условията. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с шестия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2020" следващия четвъртък, 16 април! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.