"Двойно интервю" (60): Ебру Шахин и Акън Акъньозю

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 12 септември, и днес закриваме сезона на подрубриката на СЕРИАЛИ в България "Двойно интервю", в която през изминалите летните четвъртъци публикувахме интервюта с най-известните и харесвани екранни двойки от сериалите в южната ни съседка. Последното осмо за сезона и шестдесето подред е с Ебру Шахин и Акън Акъньозю, изпълняващи главните роли в хитовата драма "Вятърничав" (Hercai). Преди да започнем обаче, нека се запознаем с техните биографии.

Ебру е родена на 18 май 1994 г. в Истанбул. В момента е на 25 години, зодия телец. От най-ранна детска възраст се занимава със спорт и по-точно - с лека атлетика. Завършва висше образование със специалност "Спортен треньор". Докато следва в университета, се ражда интересът ѝ към актьорската професия, но дълго време стои раздвоена между спорта и филмовата кариера. Стъпва на снимачна площадка за първи път, снимайки се в реклама. Следва изявата ѝ на голям екран в киното в игралния филм "Баща ми" (Babam). Първата си роля в сериал изиграва през есента на 2017 г., когато се присъединява към каста на втория сезон на хитовата драма "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin). В нея вдъхва живот на героинята Бурджу, снимайки се до юни 2018 г. През есента на миналата година взима специално участие във втория сезон на друг успешен сериал - "Забранената ябълка" (Yasak Elma). Най-успешната ѝ роля до момента е тази на Реян в драмата-феномен "Вятърничав" (Hercai), започнала през изминалата пролет и завръщаща се с втори сезон само след седмица. 

Акън пък празнува рождения си ден на 1 януари. Роден е 1990 г. в турската столица Анкара. В момента е на 29 години, зодия козирог. От малък бива потикван от майка си към актьорската професия, но самият той се запалва по математиката и избира да учи именно точни науки. Завършва бизнес-колежа TED в Анкара, след което заминава за Бъркли, САЩ, където следва в математическия факултет на Калифорнийския университет. Пребивавайки в страната на неограничените възможности, Акън се обръща към актьорството и започва да взима уроци. Първата си роля получава през 2014 г. във филма "Ангелът на смъртта" (Azrail) - съвместна продукция на Словения и Хърватия. Връщайки се в Турция, получава предложение за участие със специална роля в историческата драма "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), в която вдъхва живот на еничара Али. През есента на 2016 г. се снима с главна роля в провалилата се младежка драма "Добри приятели" (Arkadaslar Iyidir), а през 2017 г. - в семейната комедия "Семейство Аслан" (Aslan Ailem), партнирайки си с Бурджу Йозберк. Следва участие отново в историческа драма - във втория сезон на "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid). Най-успешната му изява до момента, с която печели световна слава, е в тоталния хит "Вятърничав" (Hercai), пожънал небивал успех с първия си сезон и завръщащ се много скоро с нов втори. В него се превъплъщава като Миран.

Скоро започва вторият сезон на "Вятърничав". С какво участието ви в сериала промени животите ви?
Ебру: Това е една от най-големите възможности, които съм получавала в живота си. Мечтаех си да вдъхна живот на персонаж, който ще обикна и усетя с цялата си душа. Реян е именно тази жена! Накара ме да се вгледам много надълбоко в себе си, за да я разбера.
Акън: Преди актьорската професия ми се струваше като детска игра. Но сега, снимайки се във "Вятърничав", осъзнавам колко сериозна, отговорна и сложна е работата ни.

Какво най-много харесвате в героите си? Може ли да се каже, че са ви научили на нещо?
Акън: Най-силната черта на героя ми Миран е, че винаги постига целите си. За себе си от него научих, че дори целеустремен и силен човек може да бъде погълнат от силата на любовта.
Ебру: Харесва ми, че Реян е съумяла да запази онова наивно, чистосърдечно и чисто дете вътре в себе си и че преследва мечтите си, независимо от това какво ѝ се случва. От нея научих, че дори понякога да ни е трудно и да сме в беда, не трябва да спираме да гледаме на света и на живота от красивата му страна. Както и че има много хора с открити и чисти чувства.

Много си подхождате като екранна двойка. На какво дължите тази химия помежду ви?
Ебру: Когато сме на снимачната площадка и снимаме, аз спирам да бъде Ебру. Потапям се изцяло в света на Реян. Абстрахираме се изцяло от действителността. Смятам, че именно това кара зрителите да повярват в нас като двойка толкова убедително.
Акън: Дължа я на уважението, толерантността и разбирането, което проявяваме един към друг.

Как се подготвяте за ролите си?
Акън: Изучавам сценария в най-пълни детайли. Като детектив съм. Задавам безкрайни въпроси на сценаристите, за да мога, научавайки отговорите им, да пресъздам героя си възможно най-органично и живо. Колкото по-голям опит придобивам, толкова повече и по-трудни въпроси си задавам, затова и трябва да подхождам все по-творчески към работата си. Забелязал съм, че музиката ми помага много. Благодарение на нея разбирам по-добре чувствата на героя си и това неизбежно се предава и на екрана.
Ебру: Нуждата да знам всичко в пълни подробности е слабото ми място. Когато се подготвям за снимки, се старая да обърна внимание на абсолютно всичко и да изпипам и най-малките детайли. Един от способите да изградя връзка между себе си и героинята си, е медитацията. Докато се подготвях преди началото на снимките, се запознах с професионални ездачи, които ме научиха как да общувам с конете. Най-голямата ми цел бе да не показвам героинята си в най-добрата ѝ страна, а с нея да станем едно цяло.

Искате ли да преживеете любовна история като тази на Реян и Миран? Готовите ли сте да се борите за любовта си?
Ебру: В сериала вдъхваме живот на двама лудо влюбени един в друг млади. И въпреки че винаги давам израз на чувствата и на сърцето си, не бих искала да се озова влюбена по средата на един огромен хаос, както се случва в сериала. Ако се озова в подобна ситуация, аз няма да мога да изживея любовта си, а ще трябва да се боря за нея, което би било много уморително.
Акън: Аз пък бих искал да преживея подобна любовна история. Ако човек не трябва да се бори за любовта си по някакъв начин, то това не е любов.

Вярвате ли в любовта от пръв поглед?
Акън: Нима всички не се влюбваме един в друг от пръв поглед?! Аз специално изпадам в състояние на духа, подобно на медитация, когато се влюбя.
Ебру: Не вярвам в любовта от пръв поглед, а по-скоро в привличането, което е възможно да усетят един към друг двама души, щом се видят за първи път. Привърженик съм на тезата, че за любовта е нужно време, необходимо е двама души да се опознаят достатъчно добре, за да възникне химия помежду им. Предпочитам да се намирам сред порядъчни и честни хора, които умеят да контролират чувствата си. Но не смятам пък и че трябва човек да таи чувствата си към някого в себе си и да ги крие. Обичам да обичам. Обичам да привличам внимание, но не и това да променя изцяло живота ми.

Ако можете да сравните любовта с нещо, какво ще е то?
Ебру: Възприемам любовта като едно дете, което пуска корени, за да обеденини в едно енергията, вълненията и всички възможно човешки чувства, притежаващи двама души. Любовта не е нещо, което можеш да запазиш за себе си или вътре в себе си. Трябва да ѝ позволиш да излезе, да се развие, да порасне. И да се грижиш добре за нея. Ако не ѝ позволиш, няма как да те убие.
Акън: Мога да я сравня с учител. Любовта носи със себе си много промени в живота на човек. Благодарение на нея той се научава да вижда истинското си "аз".

Коя е най-вълнуващата част от работата ви като актьори?
Акън: Да гледам на живота през нечии други очи. По този начин научавам нови неща както за себе си, така и за света около мен.
Ебру: Да изживявам най-различни чувства и да влизам в кожата на различни хора. Актьорската професия ми дава възможността да се срещам с хора, с които не бих се срещнала при други обстоятелства.

Кое е по-важното за една успешна актьорска кариера - образованието или талантът? 
Ебру: Бъдейки актьор, е много важно постоянно да се променяш и да разбереш, че ще се учиш, докато си жив. Много често е и въпрос на късмет дали ще пробиеш или не. "Късмет" - това е синонимът на актьорската професия.
Акън: Смятам, че образованието помага на таланта да се разкрие в пълния си блясък и да се развие максимално. За да станеш актьор, трябва да вярваш в себе си, да не се предаваш, да си смел и настойчив. Истински добрите актьори са напълно наясно, че нещата не опират до късмет.

В какъв период от живота ви се намирате? Има ли нещо, което бихте променили в себе си?
Акън: Благодарение на участието си във "Вятърничав" се научих да стоя на собствените си крака. След като преминах и през казармата, съм още по-здраво стъпил на земята. Но тепърва ми предстои да научавам много нови неща. Да се надяваме, че накрая и ще полетя.
Ебру: В период от живота си съм, в който се наслаждавам максимално на професията си. Но в същото време, общувайки косвено или лично с хилядите ни почитатели, даряващи ни с много любов, усещам и нещо доста странно и необичайно. Преди си задавах въпроса: "Защо това се случва на мен?". Ако има нещо, което искам да променя у себе си или в живота си, правя всичко възможно, за да го постигна.

Какво ви прави щастливи?
Ебру: Много обичам природата. Обичам да си почивам, запознавайки се с нови и непознати култури, научавайки историята на различни градове, които посещавам.
Акън: Ако сега, например, пуснете любимата ми песен, ще съм много щастлив.

А какво обичате да похапвате?
Акън: Тъй като съм паскетарианец (бел. ред. - човек, който не яде месо от топлокръвни животни, а само риба, яйца и млечни продукти), обожавам средиземноморската кухня. Любимото ми ястие е сушито.
Ебру: Ако трябва да съм честна, яденето е моята слабост. Ям всичко, но традиционната турска кухня ми е любима. Много обичам още италианската кухня и тропическите плодове.

Какво за вас означава "един добре прекаран ден"? 
Ебру: Щом се събудя сутрин, да започна деня със спорт, след това да закуся, да слушам любимите си песни, да се видя с приятели, да прекарам време сред природата.
Акън: Когато съм имал тежък и изморителен ден, но съм удовлетворен от себе си, да си хвърля един душ и да си легна да спя.

Има ли нещо, което не знаем за вас, с което да ни изненадате?
Акън: Сигурно има, не знам. Ако открия нещо, ще ви кажа, за да се изненадаме заедно.
Ебру: Имам силно шесто чувство. Доверявам се на чувствата си и те никога не са ме подвеждали.

Как се мотивирате, когато не сте в настроение?
Ебру: Медитирам. Опустошавам ума си, за да започна след това на чисто. И винаги си напомням, че щом нещо се е случило, значи си има причина.
Акън: Акън, do it!

Рискувате ли? Кое е най-щурото нещо, което сте правили в живота си?
Акън: "Най-големият риск е изобщо да не рискуваш". Учил съм в един от най-добрите университети в света, следвал съм академична математика и съм бил отличник, но в последната година на следването си реших да стана актьор.
Ебру: Когато наистина искам нещо, си казвам: "Нека го направя, пък после ще го мисля!". Периодът, в който се отказах от предишния си живот и се потопих в актьорството, беше много особен. Решението беше трудно както за мен самата, така и за близките ми.

Как бихте описали миналото си? А бъдещето?
Ебру: Преди бях по-спокойна. А сега усещам, че ставам все по-чувствителна и ме засягат все повече и повече спектри от живота. За в бъдеще искам да стана още по-силна и самоуверена жена.
Акън: Както е казал Робъртсън: "Оставете миналото, защото не можете да го промените. Чака ви бъдеще, чийто архитект обаче можете да станете!".
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица и този сезон! От следващия четвъртък, 19 септември, се завръщат единичните интервюта с актьори и актриси от сериалите, излъчващи се в момента в България! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.