Бирдже Акалай: "Неуспехът е най-добрият урок за човека"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 20 юни, продължава публикуването на интервюта с участниците в шестия сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2019 г. Тазседмичното е с класиралата на почетното пето място във формата актриса Бирдже Акалай. Преди да започнем обаче, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 19 юни 1984 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е току-що навършени 35 години, зодия близнаци. Още от малка проявява интерес към театралното изкуство и завършва профилираната в тази област гимназия Pera. Веднага след това през 2003 г. продължава актьорското си образование в престижния Истанбулски университет. Дипломира се в консерваторията Халич. През 2004 г. се класира на трето място в конкурса за красота "Мис Турция" и представя родината си на европейското състезание, стигайки до полуфинал. В периода 2004-2007 г. се изявява като спортна говорителка в ефира на TV8. През 2007-а прави дебюта си на малкия екран с главни роли в сериалите "Съдба" (Kader) и "Заради теб" (Senin Ugruna). През 2008 г. взима епизодично участие в хита "Гордата Аси" (Asi). От 2010-а до 2012-а се снима в първия си успешен сериал - "Земя, небе, любов" (Yer Gok Ask), партнирайки си с бившия си съпруг Мурат Юналмъш. Две години по-късно, през 2014, отново среща любовта на снимачната площадка - този път в лицето на плейбоя Сарп Левендоулу, с когото оглавява хитовата семейна комедия "Малък господин" (Kucuk Aga). Двамата сключват брак, но по-късно се развеждат. През ТВ сезон 2015-2016 г. изиграва една от четирите главни женски роли в романтичната комедия "Омъжени и яростни" (Evli ve Ofkeli), а през 2016-2017 г. - в младежката драма "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir). Подобно на предишните два сериала, последвалият също излъчва само един сезон - драмата "Черно-бяла любов" (Siyah Beyaz Ask), ротирала се с голям успех през сезон 2017-2018 г. по KanalD. Последното ѝ участие бе белязано от не особено голям успех в драмата "Не плачи, мамо" (Aglama Anne), приключила заради колебливото си представяне с 13 епизода. В момента се изявява като водеща на певческото предаване на KanalD "Пей с мен" (Benimle Soyle).

Кога се зароди влечението Ви към изкуството?
В продължение на 13 години тренирах балет. Но получих тежка контузия и бях принудена да прекратя това си занимание. Започнах да танцувам на 4 години. Семейството ми ме насърчаваше към пианото и свиренето на инструмент, но не бях на "ти" с нотите. Имам добър слух, но не чак толкова, че да свиря. Пък и не си представях свиренето на пиано със изпълняването на определена последователност от ноти. От страни погледнат, процесът на свирене ми се струваше много по-вълнуващ и страстен.

През 2004 г. станахте "Мис Турция". Разкажете повече за това преживяване!
По това време все още следвах драматургия в Истанбулския университет. Като студенти, отдадени на актьорското майсторство, с колегите ми изследвахме обстойно заобикалящия ни свят и знаците, които той ни дава. Пред мен, например, постоянно се озоваваха реклами за конкурса. Една сутрин, пускайки си телевизора, попаднах отново на реклама за кастинг и реших, че ще се запиша. Явих се на кастинга заедно с майка ми. Всичко се случи като на шега, а впоследствие се превърна в един от най-хубавите спомени в живота ми.

След като спечелихте конкурса за красота, продължихте да следвате, но започнахте да се изявявате и като спортна говорителка. Последва първият Ви сериал - "Съдба" (Kader). Какви са спомените Ви от участието Ви в него?
Бях все още едва на 22 години, когато играх в първия си сериал. Нямах си ни най-малка представа нито от живота, нито от същината на актьорската професия. Йозджан Дениз искаше да ме види в главната роля. До ден днешен ми казва, че играя изключително умело с очите си. Снимахме сериала в Алепо. Прекарах 40 дни там. Когато избухна войната там и изравниха целия град със земята, много плаках.

Първият успешен сериал с Ваше участие бе "Земя, небе, любов" (Yer Gok Ask). На какво дължите пожъналия от него успех?
Успехът, който сериалът постигна, за мен беше доста неочакван. Историята бе най-обикновена - две сестри, една добра и една лоша, влюбени в един и същи мъж. Рейтингът беше много висок, но никога не очаквах, че хора ще ме спират по улицата и ще ме прегръщат, обръщайки се към мен с името на героинята ми Хавва. Вероятно бяха повярвали в нея, тъй като всичките ѝ действия и решения бяха продиктувани от любовта ѝ. Първата ми главна роля бе именно в "Земя, небе, любов". Дотогава играех все второстепенни героини и първоначално се опасявах, че няма да се справя с възложената ми голяма отговорност. От тази гледна точка възприемам участието ми в сериала като един голям и ценен урок. Смятам, че неуспехите са най-добрите уроци за човека.

Срещнахте любовта цели два пъти на снимачната площадка - първо в лицето на Мурат Юналмъш в "Земя, небе, любов", а след това - в Сарп Левендоулу в "Малък господин"...
Не виждам нищо необичайно в това. Когато двама души работят и прекарват наистина дълго време заедно, е напълно нормално да се родят чувства помежду им. Както лекари се срещат и влюбват в болницата, така и актьори на снимачната площадка. Особено когато се намират в една и съща социална среда, подобно нещо е доста често срещано. Факт е, че да съм в брак със свои колеги, е имало както своите предимства, така и своите недостатъци. Убедена съм, че ако се обърнете с този въпрос и към тях двамата, ще ви отговорят същото.

Искате ли да станете майка?
Понякога много ми се иска, а друг път - не чак толкова. И въпреки че те никога не биха заели мястото на едно дете, у дома си имам шест котки и едно куче. Много се радвам и на бездомните животни, грижа се за тях. Изградила съм специална връзка с животните. Не съм им давала имена, а номера според реда на идване у дома. Тяхната безусловна любов ми се отразява много добре.

Известна сте и с татуировките си. Кога си направихте първата?
Първата си направих на 17 години. Имам общо седем татуировки. Ако не работех като актриса, щях да си направя още много. Тук имам пеперуда, тук - планетата Земя, а на гърба ми - надпис. И всичко значи нещо специално за мен, като местата от тялото ми, на които съм ги направила, също не са случайни.

Бяхте си татуирали името на бившия Ви съпруг Сарп на ръката. Изтрихте ли го и бихте ли си татуирали отново името на мъж?
Да, изтрих го. И най-вероятно - не, не бих написала отново името на мъж върху себе си. 

В "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir) влязохте в образа на учителка...
Г-жа Хаят беше интересна жена. Прочитайки предварително сценария на сериала, много се въодушевих и нямах търпение да започна да играя. Но трябваше да почакам около 3 месеца до началото на снимките. Хаят беше щура и нестандартна жена, идалист, защитаваща по-слабите и изключително привързана към учениците. Заема специално място в сърцето ми. И децата я харесаха. През изминалото лято постоянно ме спираха и ми се радваха, обръщайки се към мен с: "Госпожо!". 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Интервю с класиралия се на четвърто място в "Любима турска звезда 2019" актьор Салих Бадемджи очаквайте следващия четвъртък, 27 юни! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.