"Турските сериали по света" (13): Бангладеш

Здравейте, приятели! Петък е, 31 май, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е Бангладеш - страна от южна Азия със затворена култура, в чийто телевизионен ефир допреди завъртането на първия турски сериал през 2015 г. са властвали индийските сапунени опери. 

Първият турски сериал, излъчен в Бангладеш, е най-успешният исторически такъв - "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Феноменалната продукция се завърта през 2015 г. по телевизия DeeptoTV, като за отрицателно време успява да счупи всички рекорди по гледаемост. Интересът към историята на Османската империя в Бангладеш е огромен. Там религия ислям проповядват 89% от населението, като заради по-силната им религиозност, някои по-крайни сцени във "Великолепният век", подобно на излъчването на сериала в други държави, са били цензурирани. Логично, своеобразното продължение "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem) също се радва на внушителна гледаемост по време на излъчването си в Бангладеш. 

Интересът на бангладешките зрители към турските исторически сериали подтиква телевизия Ekushey да закупи и започне излъчването на най-гледания проект за последните четири години в Турция - "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul), през 2016 г. Фактът, че сюжетът в приключилата преди два дни в южната ни съседка драма проследява основаването на Османската империя, тоест е предистория на показаното във "Великолепният век", провокира огромния интерес на аудиторията. Зрителите в Бангладеш са възхитени от качеството и мащабността, с които проектът е заснет. 

Най-успешни сред "обикновените" и "съвременни" турски сериали в Бангладеш са "Намери ме" (Elif) и "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). Интересът към тях е толкова голям, че в края на 2016 г. представители на бангладешката филмова и телевизионна индустрия, начело с продуценти и актьори, протестират срещу излъчването им там, тъй като с много по-висококачествените си сценарии, режисури и актьорски изпълнения турските сериали "подбиват" успеха на бангладешките продукции. Друг довод на противниците им в Бангладеш са по-модерните, съвременни и отворени истории, които турските мелодрами представят и които се струват прекалено напредничави за по-закостенялата част от населението в Бангладеш, което в същото време е силно религиозно. Всичко това обаче ни най-малко се отразява на успеха на турските сериали там, тъй като и до днес те се радват на все така огромен интерес. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте финалното за сезона четиринадесетото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 7 юни! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.